Nu presa, ci Mihai Rotaru însuși
Patronul oltenilor vorbește despre manipulări ale presei. Aceasta s-a obișnuit să fie mereu vinovatul de serviciu
![Permalink to Nu presa, ci Mihai Rotaru însuși](https://blogsport.gsp.ro/buzarin/wp-content/uploads/sites/6/2020/01/918235-830023-701488-mihai-rotaru.jpg)
Nu presa l-a adus pe Pițurcă la Craiova și nu presa l-a determinat pe Pițurcă să plece. Nu presa, ci Facebook-ul a găzduit comunicatul lui Edi Iordănescu referitor la venirea, de fapt, la nevenirea sa la Craiova. Nu presa i-a făcut praf pe Pigliacelli și pe alți câțiva jucători, ci un comunicat al suporterilor, care au dezvăluit lucruri nelalocul lor în sânul echipei. Iar aceeași presă n-a făcut altceva decât să găzduiască niște declarații ale lui Șumudică, dar poți ignora un antrenor fost campion al României care spune cum și în ce condiții ar putea veni la Craiova?
Clubul e el
În recentul comunicat pe care l-a semnat personal, Mihai Rotaru are dreptate într-o singură privință. În aceea în care și-a însușit paternitatea tuturor ideilor scrise acolo, neatribuindu-le clubului, ci recunoscând că sunt toate doar ale sale. E un adevăr de necontestat. Tot ce se întâmplă la Craiova e opera acestui tip inteligent, abil, dur, extrem de orgolios, dar și extrem de refractar la tot ceea ce ar putea spune cei din jur. Rotaru nu are în preajmă colaboratori, ci executanți. Dar când conduci de o asemenea manieră, trebuie să-ți asumi și vinovăția eșecurilor. Și să semnezi nu doar comunicatele, dar și explicațiile pentru suporterii pe care spui că-i consideri extrem de importanți în viața clubului.
Înșirarea realizărilor
În comunicatul de luni, Rotaru a scos în evidență acele plusuri care fie au fost ignorate de presă, fie au fost trecute prea rapid în revistă. Baza materială, cantonamentul, autocarul cel nou. Lucruri normale. Vrei să tragi la titlu stând în barăci, făcând pregătirea la Căciulata și deplasându-te cu vreun autobuz hodorogit? Nu despre asta era vorba în propoziție, nici despre faptul că oltenii nu dau jucători afară în timpul sezonului. Ci despre reinstalarea lui Papură, care s-ar putea să fie un antrenor foarte bun (personal chiar cred că este!), dar pe care suporterii aceia extrem de importanți nu-l agreează, dorind la cârma tehnică a echipei o persoană de mai mare anvergură.
Organizarea internă a clubului e una, numirea unui antrenor înseamnă cu totul altceva. Iar când ai în spate cea mai populată tribună din România, e bine să ții seama și de părerea acelei tribune despre antrenor.
De fapt, ce vor suporterii
Rotaru îi numește în comunicat „elementul central al filosofiei clubului”. Și are dreptate. De când a reapărut în prima ligă, Craiova a fost mereu pe primul loc în topul spectatorilor. Nu pentru că oamenii au trecut imediat peste problemele identitare din primii ani (acea eternă dispută cu Mititelu), ci fiindcă le era dor de fotbal, de performanță. Au acceptat un loc cinci, apoi un loc trei, s-au bucurat enorm la acea Cupă (poate chiar mai mult decât era cazul, dat fiind că ultimul a fost cu Hermannstadt, doar divizionară secundă în momentul finalei), au realizat că e imposibil să te bați cu Milan și cu Leipzig, dar acum vor mai mult. Nu doar calificări play-off-uri, nu doar locuri trei, ci altceva.
Fișa postului tribunei
Pentru acel altceva ei nu-l văd potrivit pe Papură, trecând (poate prea ușor) peste trecutul pur oltenesc al acestuia și peste calitatea lui Cornel de fost căpitan al Craiovei. Asta e speța, simplă, fără alte înflorituri, iar patronul trebuie să ia lucrurile ca atare, admițând că „elementul central al filosofiei clubului”, adică publicul, își poate permite nestingherit să aibă altă părere decât a sa. În fișa postului publicului, în afară de dragostea pentru echipă, nu mai scrie nimic altceva.