Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Numerele lui Liță: 15, 5, 10, 70

Ion Dumitru împlinește azi 70 de ani. Antrenează copii în Statele Unite, prins în caruselul unei vieți în care a luat-o de mai multe ori de la început

Permalink to Numerele lui Liță: 15, 5, 10, 70
joi, 2 ianuarie 2020, 4:18

Când vine vorba de Liță Dumitru în redacție, se caută poza aceea cu el și cu Johan Cruyff. Era 1977, Steaua întâlnea Barcelona în Ghencea în Cupa UEFA, banderola stătea pe mâneca galbenă (gest de curtoazie făcut de români la adresa marii rivale, acela de a schimba echipamentul și de a-i lăsa pe catalani să îmbrace culorile tradiționale) a decarului aflat atunci, la 27 de ani, la apogeul carierei. Dar Liță n-a fost mereu decar.

Tricourile de început

În 1970 l-a ținut în marcaj pe Pele la Guadalajara. Avea 20 de ani și doar câteva meciuri în echipa națională, nu jucase calificările, debutase într-un amical în Peru, câteva luni mai înainte. Practic intrase în formula lui Angelo Niculescu în locul lui Dan Coe. Dinu a coborât stoper, iar Liță și-a făcut loc la mijloc, lângă decarul Radu Nunweiller. Pe spatele lui Liță scria 15, la Mondiale numerotarea era fixă. Apoi, în teoria numerelor de la 1 la 11, a devenit număr 5. Adică mijlocașul defensiv, de acoperire, de alergătură. Aghiotantul artistului. Decar a devenit pe la 22-23 de ani, după ce-a ajuns la Steaua.

Cel mai complet

Când se invocă troica Dobrin-Balaci-Hagi, Liță Dumitru vine, în ierarhie, imediat sub ea. Poate că nu era atât de strălucitor ofensiv, dar alterna loviturile libere bătute impecabil cu intrări perfecte prin alunecare, ceea ce magicienii tripletei făceau doar arareori. Cei care l-au prins pe Petschovschi spun că Liță îi semăna cumva la joc. O perfectă cunoaștere a geometriei sferei așezate peste capacitatea de a alerga dintr-un careu în celălalt, ceea ce englezii au denumit mult mai târziu mijlocaș „box-to-box”.

Mereu alte începuturi

A plecat de la Steaua la 30 de ani ca s-o ia de la capăt la Timișoara, unde a jucat în memorabilul meci cu Celtic. Apoi a lăsat Timișoara pentru a merge la Rapid, o echipă care în vremea antedecembristă se bucura când urca spre mijlocul clasamentului. A rămas înainte de 1989 în Germania Federală, a revenit în țară și a dus (împreună cu Cornel Dinu președinte) pe FC Național până pe primul loc, lider de toamnă. A promovat Jiul în prima ligă, a antrenat Rapidul modern, al lui Copos, apoi Chiajna, echipa satului său natal, devenit între timp orășel multinațional.

Goana după aur

Acum, la vârsta la care alții nu mai încalță demult ghetele, e zilnic pe teren la Atlanta, Georgia, unde antrenează copiii de toate rasele și națiile, deveniți prin voia soartei cetățeni ai Lumii Noi. A învins o boală grea, a condus camioane în Germania, și-a refăcut viața, devenind tată pentru a treia oară la o vârstă la care alții își așteaptă nepoții. De fapt, Alexandra, mezina de 12 ani, e motivul pentru care acum trei ani a luat drumul Americii precum căutătorii de aur ai veacului 19.

Polivalent și în afara terenului

Liță nu e doar fotbalistul care l-a ținut pe Pele, ci și un fel de minitehnicus în viața de zi cu zi. Știe să crape lemne cu toporul, să țină mistria, să bată cuie. Cu mulți ani în urmă, într-un turneu al Rapidului în Italia, autocarul a făcut pană, iar cel care a rezolvat problema împreună cu șoferul a fost chiar Liță. Cric, levier, prezoane și așa mai departe. Un om care joacă pe toate posturile nu doar pe teren, ci și în viață.

Să îndreptăm gândurile noastre bune spre Atlanta lui Rhett Butler și Scarlett O’Hara, pe adresa acestui om pentru care viața a părut mereu prea scurtă, iar pământul, prea mic. La mulți ani, Liță Dumitru!

Comentarii (14)Adaugă comentariu

unu (8 comentarii)  •  2 ianuarie 2020, 16:42

cel mai complet fotbalist all-time al fotbalului romanesc.Nimeni nu-l va putea egala .Deposadarile,iesirile cu mingea la picior,alunecarile,toate vor ramane "marca Lita Dumitru".Da,Hagi a fost cel mai bun dar Lita va ramine cel mai complet.Romania n-a avut nevoile de el,a luat calea exilului...respect,Lita Dumitru !

pro LITA (8 comentarii)  •  2 ianuarie 2020, 16:43

cel mai complet fotbalist all-time al fotbalului romanesc.Nimeni nu-l va putea egala .Deposadarile,iesirile cu mingea la picior,alunecarile,toate vor ramane "marca Lita Dumitru".Da,Hagi a fost cel mai bun dar Lita va ramine cel mai complet.Romania n-a avut nevoile de el,a luat calea exilului...respect,Lita Dumitru !

pro LITA (1 comentarii)  •  2 ianuarie 2020, 16:47

cel mai complet fotbalist all-time al fotbalului romanesc.Nimeni nu-l va putea egala .Deposadarile,iesirile cu mingea la picior,alunecarile,toate vor ramane "marca Lita Dumitru".Da,Hagi a fost cel mai bun dar Lita va ramine cel mai complet.Romania n-a avut nevoile de el,a luat calea exilului...respect,Lita Dumitru !

anti (8 comentarii)  •  2 ianuarie 2020, 16:48

cel mai complet fotbalist all-time al fotbalului romanesc.Nimeni nu-l va putea egala .Deposadarile,iesirile cu mingea la picior,alunecarile,toate vor ramane "marca Lita Dumitru".Da,Hagi a fost cel mai bun dar Lita va ramine cel mai complet.Romania n-a avut nevoile de el,a luat calea exilului...respect,Lita Dumitru !

mihai campean (1 comentarii)  •  2 ianuarie 2020, 18:05

la multi ani LITA! Cel mai mare fotbalist pe care l-am vazut la Timisoara in anii 80 dupa ce POLI a luat ultimul trofeu .Meriti respect oriunde te-ai afla.

marin (1 comentarii)  •  2 ianuarie 2020, 20:12

la multi ani Lita! ...si eu consider ca a fost unul dintre cei mai buni fotbalisti romani all time, poate chiar cel mai complet cum spune cineva mai sus!...pacat ca nu viitori fotbalisti din tara noastra pot beneficia de sfaturile si secretele lui lita in ale fotbalului!

Radu Nicolae (1 comentarii)  •  2 ianuarie 2020, 21:28

Buna ziua, Va felicit pentru articol. A - ti scris - Când se invocă troica Dobrin-Balaci-Hagi, Liță Dumitru vine, în ierarhie, imediat sub ea - Sunteti, primimul ziarist care il pozitioneaza intr-un clasament . Va apreciez, pentru ca, Domnul Ion Lita Dumitru merita din plin acest lucru. Dar, il nedreptatiti. Personal, consider ca Domnul Ion Lita Dumitru a fost mereu nedreptatit. De ce? A jucat 21 de ani, din care aproximativ 15 ani la nivelul cel mai ridicat din Ronania, ( la echipele de club Rapid Bucuresti, Steaua Bucuresti, Universitatea Craiova,etc si a reprezentat cu cinste Romania la toate competitiile internationale, fiind jucator de baza, la inceput si dupa aceea jucatorul decisiv, cel mai bun, jucatorul numarul. 1 ). Pot sa argumentez. Domnul Ion Lita Dumitru trebie asezat pe treapta a III a , a podiumului FOTBALULI din ROMANIA. Merita, merita din plin acest loc. Pot argumenta. De ce nu este pe treapta a III a , a podiumului FOTBALULI din ROMANIA, pentru ca - a fost sinceri in spuneri, a fost direc, a deranjat spus in fata adevarul, NU A FOST INFLUIENT( Domnul DOBRIN a fost prea mare, altfel era pozitionat pe treapta a ........ ). Va rog , puneti in dezbatere, ce jucatoar tebuie sa ocupe treapta a III a , a podiumului FOTBALULI din ROMANIA. Va multumesc,

MN (1 comentarii)  •  3 ianuarie 2020, 13:58

Articol insuficient documentat. La pretențiile Dvs., domnule Alin Buzarin ați uitat să menționați numărul pe care la purtat la Rapid când a debutat în Divizia A , fiind aruncat în iarba Giulestiului prin anii '68-'69 de nea Tinel Stanescu, unde făcea pereche la mijloc cu Dinu Buric sau cu Jamaiski. Talentul său înnăscut șlefuit de Zimbrul Rapidului a făcut din Lita Dumitru viitorul jucător celebru prin modul cum făcea deposedarile jucătorilor adversi. Și pentru mai tinerii suporteri să mai spunem că după CM din Mexic ,Lita Dumitru devenit titular al Rapidului și în naționala României, a fost luat de clubul armatei Steaua în locul lui cedandu-i Rapidului 3 jucători: Savu, Naom și Dumitriu III ,rezerve ale clubului militar în acea perioadă.

gigelos (48 comentarii)  •  3 ianuarie 2020, 14:06

Mircea lucescu spunea ca Mopsu a fost cel mai mare talent dar neimplinit ( nu aparuse Hagi cand spunea asta )dar Lita Dumitru a fost cel mai mare , cel mai complet fotbalist roman .Unul la Steaua , unul la Dinamo , mare respect intre ei sa spui asa ceva , nu peste 30 de ani ci chiar in momentul cand activau . Ce se poate spune altceva ... imi aduc aminte de *** Stoica intr-o emisiune a unuia Horia Ivanovici , un ratat , il intreba pe Lita ,, Cine esti ma u sa vorbesti despre fotbal ? '' . Ivanovici facea pe elegantul , haideti sa ne calmam ...*** . auzi , cum are tupeu sa vorbeasca Lita de fotbalul romanesc ... aici am ajuns

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maxentiu (42 comentarii)  •  3 ianuarie 2020, 14:47

"gest de curtoazie făcut de români la adresa marii rivale" - deci LOL. S-o anunte cineva pe Barcelona ca are mare rivalitate cu astia de linga ***, ea inca mai crede ca rivalizeaza cu Realu' din Madrid.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

fc.a (1 comentarii)  •  3 ianuarie 2020, 15:56

La Multi Ani Lita Dumitru, am avut norocul sa te urmaresc pe viu. O placere!

Iancu Constantin (1 comentarii)  •  4 ianuarie 2020, 8:55

Stai cam slab cu memoria, maestre. Liță Dumitru era la Craiova Maxima prin 1983 în primăvara cu Kaiserslautern. Ce *** ori suntem jurnaliști ori nu mai suntem!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Obi wan (5 comentarii)  •  4 ianuarie 2020, 15:19

D-le Buzarin , cum accepți domne sa mai scrii la fițuica asta de doi bani?! Daca ar vedea Chirilă ce specimene se afla printre voi și ce tâmpenii publica u,doar de a scrie și ei ceva ,atunci v-ar arunca pe toți de la etaj!

vasco (146 comentarii)  •  5 ianuarie 2020, 20:19

Respect si admiratie eterna Lita Dumitru.Eram junior mic si era idolul meu.Intr-o lume in care jocurile le faceau generalii MI,unul ca Lita nu a avut loc.La multi ani,Lita Dumitru!

Comentează