Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Omul în plus, marele nostru minus

Dacă va fi vreodată ca vreun arbitru să ajute echipele românești în meciurile internaţionale, atunci acesta o va putea face într-un singur fel. Nedând afară vreun jucător advers, indiferent de culpa în care se va afla acesta. Lovire fără minge, […]

...

Ușor, Nicușoare!

Frumoasă faza golului trei al Craiovei de la Ovidiu! Centrare de pe dreapta Vlădoiu cu stângul, apariție pe colțul lung Bancu și finalizare impecabilă. Să marchezi cu participarea ambilor fundași laterali, unul la serviciu, celălalt la primire, nu-i de colea! […]

...

Mirel, atelier de recondiționări

Cu ani în urmă, în locuința cu parfum interbelic a profesorului Mircea Pascu, fost președinte al Federației, membru pe viață FIFA și UEFA, persoană de mare rafinament, ajuns astăzi la aproape 86 de ani, am intrat într-o cameră unde erau […]

...

Gabi Tamaș, oase și pilde

Să revedem, cu ochii minții, acele imagini. E 1-0 pentru U Cluj, aproape de minutul 80. Lui Gabi îi vine o minge pe dreptul, cam pe la 30 de metri de poarta lui Aerostar. Trage cât poate. Biomecanică perfectă, pendulare. […]

...

The Special Botoșani

Valeriu Iftime are afaceri cu diverse aparate care măsoară gigacalorii, metri cubi de apă sau de gaz, kilowați. Cu alte cuvinte, ne contorizează existența, ne țăcăne fiecare clipă, aproape toți avem prin case diverse ceasornice enervante prin care știm în […]

...

Pițurcă și reporterul Mihai Rotaru

Obiceiurile de iarnă la olteni sunt extrem de diverse. Băgatul strâmbelor e doar unul dintre ele

Permalink to Pițurcă și reporterul Mihai Rotaru
sâmbătă, 21 decembrie 2019, 3:00

Țineți minte sigur episodul. La finalul meciului cu Voluntariul, câștigat de Craiova fără inspirație și strălucire, ci doar cu trudă și umilință, un reporter „mai altfel” l-a intervievat pe Andrei Ivan. Noul nostru coleg de branșă se numește Mihai Rotaru, debut absolut în peisajul media, iar în timpul liber patronul clubului oltean. Iar întrebarea adresată atacantului a fost cu totul neinspirată: „Este că azi ați jucat prost?”.

Mesajul patronului

Se vede lipsa de experiență a proaspătului jurnalist de ocazie. Niciodată după o victorie nu scoți în evidență jocul mai puțin reușit decât dacă vrei cu tot dinadinsul să faci asta. Iar când de regulă te autodefinești ca un tip, ca un businessman „low profile” și un patron eminamente discret care intră în direct la tv, în medie, doar de vreo două ori pe an, și-atunci fie să critice vreun arbitraj, fie să pună la punct diverse chestiuni identitare în raport cu Mititelu, nu te apuci tu, iubitorul de anonimat, să te joci de-a microfonul și de-a camera decât dacă vrei ca prin această modalitate șugubeață să spui ceea ce (încă) n-ai curajul să spui nici măcar în privat. Anume că nu-ți place deloc cum joacă echipa ta cu Pițurcă și nici ce rezultate are.

Acel „încă”

Craiova a jucat de multe ori prost în cincinalul scurs de la revenirea pe prima scenă. Și cu Jerry Gane, și cu Mogoșanu, și cu Papură, chiar și cu Mangia uneori. Niciodată însă patronul nu s-a deghizat în acest gen de reporter critic și analitic. Probabil că, după meciurile proaste, le spunea direct celor în cauză ce-avea de spus. Lui Pițurcă e mai greu să i-o zici în față. E de presupus că Mihai Rotaru trăiește cu sentimentul că Pițurcă nu e ce trebuia să fie. Nu că „încă” nu e, ci pur și simplu că nu e.

Timpul de așteptare

Se fac tot felul de clasamente. Câte puncte a făcut Pițurcă în primele n etape la Craiova. Mai puține decât mulți dintre cei enumerați mai sus. Câte goluri a dat Craiova, câte a primit. Probabil că la începutul lui septembrie, când Piți a semnat cu Craiova, cei din club, dar și mulți dintre suporteri, aveau impresia că din primele 10 meciuri oltenii vor câștiga 15, iar de Crăciun vor fi pe primul loc, cu 20 de puncte avans.

Teoria heirup-ului

Însă una dintre regulile fotbalului temeinic spune că la venirea unui antrenor important, cu CV notabil, e nevoie de două-trei luni pentru definirea unui stil și pentru apariția rezultatelor. Sigur, există acele heirup-uri și acea clasică expresie: „Nea Cutare a schimbat atmosfera din vestiar!”. Dar aceste baloane de săpun se sparg repede și după câteva etape câștigătoare aerul curat din vestiar nu mai ajută la nimic.

Meritul finanțatorului

Este acela că, după ani și ani în care a luat singur deciziile (administrative, economice, comerciale, uneori chiar și tehnico-tactice, după cum tot umblă gura slobodă a oltenilor), acum aproape patru luni a acceptat să-l aducă în club pe Pițurcă. Dacă l-ai adus, atunci îl lași să decidă, chiar dacă uneori nu-ți convine ce-a hotărât. Dacă nu-ți place cum joacă echipa, te duci și-i spui, nu te joci de-a reporterul. E mai corect, chiar dacă e mai puțin amuzant.

Flash-ul de după derby

E posibil ca oltenii să piardă meciul cu FCSB, mai ales că li se tot etalează statistica, 14 înfrângeri în 17 meciuri directe. Dar e posibil să-l și câștige. În această din urmă situație, oare va mai merge Mihai Rotaru cu microfonul la Ivan sau la alt jucător? Și dacă da, îl va întreba „Este că azi ați jucat cam bine?”.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Ilie (25 comentarii)  •  21 decembrie 2019, 15:11

Pițurcă este un antrenor cam umflat. Țin minte că prin 2001, într-un meci de cupă cu Dinamo, la 3-0 pentru adversari, a scos un vârf și a băgat un fundaș. Și era un meci eliminatoriu. Are niște rezultate la națională, dar cam din noroc și cu terenuri descrise de Marica. Ca antrenor de club nu strălucește. Deci, ce vrea Craiova?

motanul incaltat (183 comentarii)  •  21 decembrie 2019, 19:03

Mihai Rotaru e doar un escroc dar aici are dreptate..... Mie imi place ca se intimpla asta. L-ai adus pe Piturca-o sa-ti iasa pe nas..... Piturca nu a fost niciodata un mare antrenor ci doar unul de duzina----nimic in plan international nici macar la arabi. Dar cu mult tupeu prostesc. Vrei sa cistigi campionatul fara portar???? De cind s-a infiintat CSU cel mai bun antrenor a fost de departe Devis Mangia......

make (1 comentarii)  •  21 decembrie 2019, 20:46

Craiova nu are lot de castigarea campionatului. Nu e nici Piturca mare scula de antrenor, dar cu actualii jucatori zic sa le para bine ca ajung in play off dupa infrangerea previzibila din meciul cu echipa gigista.

Leo (3 comentarii)  •  21 decembrie 2019, 23:36

N-ai cum sa bati fcsb cu o linie de atac atat de slaba. Ivan, Mihaila, Nitu si Barbut au in total 7 goluri in 21 de meciuri. Cu oricare 3 dintre cei 4 ar incepe, Craiova are cea mai slaba linie de atac din liga 1 ca si goluri marcate.

Stefan Patriche (6 comentarii)  •  22 decembrie 2019, 2:54

Umflat sau slim Piturca este un antrenor. Când Beckham a aterizat în US, fanii soccerului pe teren cu mai multe dungi își frecau mâinile ca or sa vadă 2 goluri și 3 assist-uri pe meci. Cam asa si cu oltenii, Lego frate! Andrei Ivan, la Barca din iarna (mai țineți minte faza cu barca!). Zakarici, inter vericule, da' nu asa, Inter Scala din Milano. Tot asa. PS: Tin cu Craiova de când nu ma știu. Dar ma știe tata, ca el m-a dus la un meci de Cupa României sa-i dau flori lui Oblemenco.

Nelu (6 comentarii)  •  22 decembrie 2019, 16:26

Normal că-i ies vorbe lui Piți după un asemenea parcurs. Chestia cu „voi demisiona” este ca un fel de „mă las de antrenorat”, pentru că, după aceea, poate Steaua lui Talpan l-o mai angaja. Cred că o comunicare mai bună cu cei care finanțează echipa, cu cei care au dus prima echipă românească într-o semifinală europeană, respectiv marii fotbaliști ai Craiovei, un dialog mai decent cu toată lumea, i-ar aduce puncte. Chiar și dacă va câștiga cu FCSB, va face Crăciunul tot singur. Asta nu-i bine. Și mort pe jumătate și tot te duceai la masa de Crăciun cu sportivii cărora tu le ceri să-și dea viața pe teren, în timp ce tu invoci o „răceală”.

?????? (286 comentarii)  •  23 decembrie 2019, 0:07

@Buzărine, de când este finanțator la Craiova ăla de i-ai făcut articol, câte meciuri a câștigat CSU Craiova cu FCSB, ? Nici Pițurcă însuși, ca antrenor, ?

?????? (286 comentarii)  •  23 decembrie 2019, 21:51

@Ați remarcați și faptul că unele publicații sportive anunță că S Cârțu ar fi declarat că ar dori să ștergă din „performanțele fotbalului craiovean” perioada când Mititelu a condus fotbalul din Craiova, deși craiovenii au învins de mai multe ori echipa lui Gheorghe Becali când echipa finanțată d Mititelu juca în Liga întâi decât în perioada de când echipa finanțată de Mihai Rotaru joacă în Liga întâi, ?

Comentează