Pițurcă și reporterul Mihai Rotaru
Obiceiurile de iarnă la olteni sunt extrem de diverse. Băgatul strâmbelor e doar unul dintre ele

Țineți minte sigur episodul. La finalul meciului cu Voluntariul, câștigat de Craiova fără inspirație și strălucire, ci doar cu trudă și umilință, un reporter „mai altfel” l-a intervievat pe Andrei Ivan. Noul nostru coleg de branșă se numește Mihai Rotaru, debut absolut în peisajul media, iar în timpul liber patronul clubului oltean. Iar întrebarea adresată atacantului a fost cu totul neinspirată: „Este că azi ați jucat prost?”.
Mesajul patronului
Se vede lipsa de experiență a proaspătului jurnalist de ocazie. Niciodată după o victorie nu scoți în evidență jocul mai puțin reușit decât dacă vrei cu tot dinadinsul să faci asta. Iar când de regulă te autodefinești ca un tip, ca un businessman „low profile” și un patron eminamente discret care intră în direct la tv, în medie, doar de vreo două ori pe an, și-atunci fie să critice vreun arbitraj, fie să pună la punct diverse chestiuni identitare în raport cu Mititelu, nu te apuci tu, iubitorul de anonimat, să te joci de-a microfonul și de-a camera decât dacă vrei ca prin această modalitate șugubeață să spui ceea ce (încă) n-ai curajul să spui nici măcar în privat. Anume că nu-ți place deloc cum joacă echipa ta cu Pițurcă și nici ce rezultate are.
Acel „încă”
Craiova a jucat de multe ori prost în cincinalul scurs de la revenirea pe prima scenă. Și cu Jerry Gane, și cu Mogoșanu, și cu Papură, chiar și cu Mangia uneori. Niciodată însă patronul nu s-a deghizat în acest gen de reporter critic și analitic. Probabil că, după meciurile proaste, le spunea direct celor în cauză ce-avea de spus. Lui Pițurcă e mai greu să i-o zici în față. E de presupus că Mihai Rotaru trăiește cu sentimentul că Pițurcă nu e ce trebuia să fie. Nu că „încă” nu e, ci pur și simplu că nu e.
Timpul de așteptare
Se fac tot felul de clasamente. Câte puncte a făcut Pițurcă în primele n etape la Craiova. Mai puține decât mulți dintre cei enumerați mai sus. Câte goluri a dat Craiova, câte a primit. Probabil că la începutul lui septembrie, când Piți a semnat cu Craiova, cei din club, dar și mulți dintre suporteri, aveau impresia că din primele 10 meciuri oltenii vor câștiga 15, iar de Crăciun vor fi pe primul loc, cu 20 de puncte avans.
Teoria heirup-ului
Însă una dintre regulile fotbalului temeinic spune că la venirea unui antrenor important, cu CV notabil, e nevoie de două-trei luni pentru definirea unui stil și pentru apariția rezultatelor. Sigur, există acele heirup-uri și acea clasică expresie: „Nea Cutare a schimbat atmosfera din vestiar!”. Dar aceste baloane de săpun se sparg repede și după câteva etape câștigătoare aerul curat din vestiar nu mai ajută la nimic.
Meritul finanțatorului
Este acela că, după ani și ani în care a luat singur deciziile (administrative, economice, comerciale, uneori chiar și tehnico-tactice, după cum tot umblă gura slobodă a oltenilor), acum aproape patru luni a acceptat să-l aducă în club pe Pițurcă. Dacă l-ai adus, atunci îl lași să decidă, chiar dacă uneori nu-ți convine ce-a hotărât. Dacă nu-ți place cum joacă echipa, te duci și-i spui, nu te joci de-a reporterul. E mai corect, chiar dacă e mai puțin amuzant.
Flash-ul de după derby
E posibil ca oltenii să piardă meciul cu FCSB, mai ales că li se tot etalează statistica, 14 înfrângeri în 17 meciuri directe. Dar e posibil să-l și câștige. În această din urmă situație, oare va mai merge Mihai Rotaru cu microfonul la Ivan sau la alt jucător? Și dacă da, îl va întreba „Este că azi ați jucat cam bine?”.