Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Pariorul Voduț și haitele de lupi moraliști

Doi ani de suspendare și 300.000 de lei amendă pentru pariuri. Sancțiuni dictate de justiția unui fotbal care se hrănește din aceleași pariuri

Permalink to Pariorul Voduț și haitele de lupi moraliști
joi, 5 decembrie 2019, 12:14

A pariat și a greșit. A mizat chiar pe meciul fostei sale echipe. S-a certat cu iubita, fata l-a dat în primire, făcând publice conversațiile dintre ei doi. Lucrurile sunt clare, mai clare ca bună ziua. Viitorul l-a dat afară. L-a luat Chindia, dar sub rezerva rezilierii instantanee atunci când lucrurile vor fi dovedite. Și au fost. Articolul 60, aliniatul 5. Doi ani pe tușă și trei miliarde de lei vechi de plată. Ne place să exprimăm sumele pe care ni le dorim impresionante, sonore, în vechea monedă, ca să zornăie acele zerouri din coadă.

Ce șanse mai are?

Să facă apel, să meargă la TAS (dar costă!). Sau să aștepte. La 25 de ani ai săi, doi ani înseamnă destul de mult, însă revenirea nu e imposibilă. Și chiar dacă timpul suspendării va expira, fără să achite suma aceea imensă, peste 60.000 de euro, Voduț nu va primi drept de joc. De unde va lua banii stând pe tușă?
Până la 25 de ani a activat la genul de echipe care plătesc trei-patru mii de euro pe lună pentru un fotbalist ca el. Dar fapta e extremă! Să pariezi pe meciurile propriei tale echipe e de neiertat. Cum Comisia de Disciplină s-a aflat în fața unui caz nu doar foarte grav, ci și extrem de clar, sancțiunea trebuia să fie exemplară!

Legea trebuie să judece, nu să dea exemple!

De-acum încolo, toți fotbaliștii se vor gândi de mai multe ori până să calce pragul unuia dintre numeroasele așezăminte în care se pariază. Acele prăvălii par să fi câștigat greaua luptă cu farmaciile și au împânzit trotuarele, putând fi găsite nu doar în marile orașe, ci și în cătunele cel mai greu accesibile.
Toată lumea pariază, însă exemplul Voduț trebuie să-i înfioare pe jucătorii, antrenorii, conducătorii și toți cei implicați în fenomen. Nu mai contează că rolul legii nu e de a da exemple, ci doar de a judeca pe baza evidențelor. Voduț însă arde pe rug ca o pildă pentru alți posibili eretici.

Chipul diavolului

Ni se va explica, prin paragrafe de lege, că Mihai Voduț nu e un martir, ci un banal vinovat prins asupra faptului și executat conform legii. E posibil să fie așa, poate că așa și este în realitate, dar pe securea călăului care taie capul păcătosului apare, oricum am întoarce lama, chipul diavolului în loc de cruce.
Denumirile ligilor noastre, prima, a doua, a treia, au în coadă nume de case de pariuri. Însăși echipa națională face reclamă unei asemenea instituții. Majoritatea echipelor din prima ligă poartă pe piept nume de case de pariuri. La prima ligă, pariurile au devenit a doua sursă de finanțare după drepturile tv.

La liga a doua sunt chiar primul izvor de bani. Și-atunci cum să nu existe ispita, când organele tutelare de pe tot parcursul vieții lui Voduț, cluburi, Federație, Ligă, s-au hrănit din acele pariuri pentru care el e acum decapitat? Câtă corectitudine și câtă morală e în toată povestea asta?

Rolul celor care fac reclamă

Reclamele la pariuri ne invadează televizoarele, telefoanele și lumina ochilor atunci când megem pe stradă. Sunt peste tot. De o vreme, ambasadorii respectivelor branduri, foști mari fotbaliști, oameni de o corectitudine ireproșabilă de-a lungul frumoaselor lor cariere, ne îndeamnă să pariem responsabil.
Ce înseamnă aszta? Să nu luăm pensia mamei, pâinea de la gura copiilor sau banii de coșniță și să-i dăm la pariuri. Avertismentul e corect, dar de ce nu există și unul adresat oamenilor din fotbal, care să le aducă aminte că n-au voie să greșească?

Comentarii (25)Adaugă comentariu

Maxentiu (42 comentarii)  •  5 decembrie 2019, 12:53

Dl. Buzarin s-a distribuit singur in rolul avocatului smecher care, pus sa apere un criminal prins in fapt, incearca sa ciupeasca ceva atentie cu argumentul "Da, dar e atita violenta la televizor...". Boss, lucrurile sint clare: 1. tipul a pariat desi n-avea voie, inclusiv impotriva propriei echipe. Grav. 2. casele de pariuri au infestat fotbalul (ok, si trotuarele). Si asta e grav, sa zicem. Dar sa insinuezi ca 1) s-a intimplat pentru ca 2) e o manevra ieftina de a te baga in seama. Pe urma, auzi la el: "revenirea nu e imposibila" - OK, suspendarea nu e pe viata, dar 2 ani inseamna un semnal clar care spune "nu mai ai ce cauta pe-aici". La 25 de ani poate sa culeaga bine-mersi capsuni in Spania, sa invete o meserie sau chiar sa faca o facultate. Nu vad de ce ar mai lua in calcul, el sau altcineva, o intoarcere in fotbal, nu e ca si cum ar fi vreo mare valoare si o sa-i simta cineva lipsa. Uneori e bine sa desparti firul de par in patru, dar in cazul asta chiar e o pierdere de vreme.

titzu (1 comentarii)  •  5 decembrie 2019, 12:56

Dle. Buzarin, gresiti cand spuneti ca " nu mai contează că rolul legii nu e de a da exemple, ci doar de a judeca pe baza evidențelor." Unul dintre rolurile pedepsei este si exemplaritatea. Intrebati orice avocat inainte sa va dati cu parerea pe teme juridice...

adi_stelistul (70 comentarii)  •  5 decembrie 2019, 13:33

Sunt convins ca pedeapsa e in limite regulamentare. Probabil in partea superioara a acestora dar asta e alta poveste. Nu e ca si cum Vodut n-ar fi stiut ce risca. Mai mult, a stiut si ca incalca legea, de aceea si-a disimulat in spatele iubitei actiunile. Imi pare foarte rau, dar nu sunt dispus sa ii plang de mila. Alti tineri de varsta lui castiga mai putin decat el si au facut scoala pentru asta. Sau muncesc, mananc si dorm intr-un TIR prin parcari, uitand de casa si castigand mai putin. El a fost un privilegiat, chiar asa demn de mila cum ni-l prezentati. Nu i-a fost destul. Asta e. N-are banii, nicio problema, renunta la fotbal (istoria va consemna, sunt convins, momentul) si se apuca de altceva. E viata lui, ii urez multa bafta. Dar nu-i voi plange de mila. Din contra ma incearca un greu de reprimat sentiment de liniste.

adi_stelistul (70 comentarii)  •  5 decembrie 2019, 13:38

A, da: legat de "lupii moralisti". Deci firmele de pariuri sponsorizeaza sportul/fotbalul? Asa, si? De unde pana unde asta face fapta lui Vodut mai digerabila? Sau de ce o eventuala vina a celor ce accepta sau profita de sponsorizeaza caselor de pariuri (vina care mi-e greu de priceput, totusi, dar sa admitem) relativizeaza vina lui Vodut, o duce intr-o zona in care "toti suntem la fel, o mana spala pe alta", etc.? Hai sa fim seriosi.

Gabo (1 comentarii)  •  5 decembrie 2019, 14:37

Dar nu se poate ca aceasta pedeapsa sa se execute cate 2 luni pe an in pauza competitionala? Doar am mai avut asemenea cazuri. Sau Vodut nu-si permite avocatul lui Sumudica?!

Zeus (2 comentarii)  •  5 decembrie 2019, 14:39

La munca nu la comentat pe diferite site-uri! Exemple: adi_stelistul, titzu, maxentiu, etc Voi, probabil, sunteți cinstea intruchipată, moralitatea este la cote maxime...ha, ha, ha!

adi_stelistul (70 comentarii)  •  5 decembrie 2019, 15:00

@ Zeus : in primul rand, draguta, chestia cu "la munca" nu e treaba ta. Abtine-te. Sau tu, cand postezi indemnurile astea, esti "la munca"? Nu ca m-as mira. In al doilea rand observ ca argumentele avocatilor lui Vodut sunt din aceeasi categorie - "parca voi sunteti mai breji". Hai sa-ti spun un secret: nici nu conteaza, n-are a face, e un argument plasat ca nuca in perete. Probabil ca nu suntem (sau nu, in sfarsit, nu sunt, ca nu e treaba mea ce fac altii) dar exista o diferenta mare intre mine si Vodut. N-o sa-mi planga nimeni de mila cand calc pe bec si o incasez. Poate mama, saraca. Asa ca ramane cum am mai zis: Vodut, un privilegiat, a gresit, plateste, hasta la vista... baby, bre!

di livio (37 comentarii)  •  5 decembrie 2019, 15:10

reclamele la pariuri ne invadează...parcă erau interzise reclamele la pariuri înainte de ora 22...amu întrerup meciurile de handbal care se joacă dimineața...deci și presa îi lup moralist care se hrănește...ar trebui interzise reclamele la pariuri cum îs interzise alea pt țigări...îs la fel de nocive...da presa moralistă tră să se hrănească...***...cenzurați bine, mă comuniștilor

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovialex23 (3 comentarii)  •  5 decembrie 2019, 15:13

"Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului." Ce banc bun! Cel mai bun exemplu ca nu e asa este prezenta lui BUZARIN in viata publica.

MZM (48 comentarii)  •  5 decembrie 2019, 15:46

Dar cand Sumudica a fost subiectul aceleiasi „rătăciri”, ce sanctiuni i s-au aplicat? In afara de acea suspendare (de rasul lumii!) care a fost amanata, practic anulata!

?????? (286 comentarii)  •  5 decembrie 2019, 17:01

@Opinați că ar trebui cercetat dacă aceia ce sunt finanțați de casele de pariuri cum est și competiția din Liga întâi, "au contibuții mai puțin legale" la profiturile caselor de pariuri ? Remarcați și multitudinea de meciuri în care se înscrie pe finalul partidelor sau chiar în prelungirile meciurilor ?

?????? (286 comentarii)  •  5 decembrie 2019, 17:59

@Bă Buzărine, la blogul dumitale nici nu se publică toate comentariile, ?

Eugen (1 comentarii)  •  5 decembrie 2019, 18:11

Poate sa ia banii de plata de la pariuri. Joaca in continuare si va castiga. Dar stai! Eu nu va mai fi pe teren :)) si atunci sansele de castig la pariuri se diminueaza exponential si devine un parlit care isi incearca norocul . Pariurile lu' asta sunt o picatura mica intr-o mare unde toti fac bani din asta. Inclusiv marile cluburi ale europei pariaza organizat!! Asa ca despre ce vorbim?

?????? (286 comentarii)  •  5 decembrie 2019, 18:51

@Opinați că Mihai Voduț a dorit să atragă atenția asupra rolului parierii în competițiile sportive profesioniste ,unde se joacă pe câștiguri financiare nu ca la cele de amatori, pariind pe victoriile formației la care juca ?

Andrei (2 comentarii)  •  5 decembrie 2019, 21:12

Pedeapsa primita de acel amarat este ridicol de mare. Suntem mai catolici decat Papa atunci cand nu se cade. Imi aduc aminte cand Ganea ar fi meritat dosar penal pentru ce a facut unui arbitru si cu toate astea nu a primit decat 16 etape suspendare. Canibalul Suarez, cel mai penal jucator de pe planeta, a primit 4 luni de tusa pentru ce i-a facut lui Chiellini. Pentru baiatul acesta din divizia B, o pedeapsa de 3 luni suspendare si 30.000 lei amenda ar mai mult decat suficient.

Bogdan (2 comentarii)  •  5 decembrie 2019, 23:03

Argumente ca la aprozar, decizie corecta, dar, dar, dar.. Ce dar mai nene? A gresit? Este clar? Stia la ce se expune? Salut.. Si ce are abundenta sponsorizarilor de la casele de pariuri cu faptul ca participantii in fenomen NU au voie sa fie implicati? Chiar Asa de confuzi suntem?

Sako (1 comentarii)  •  6 decembrie 2019, 0:30

Totusi nu inteleg un lucru din toata povestea asta! daca jucatorul a pariat impotriva sau pe meciurile echipei sale unde juca, cumva stia ce are de gand sa faca propria sa echipa? Adica stia cand pierde sau stia cand castiga? Adica cumva echipa lui facea ceva aranjamente si el paria pe ele? Ca nu inteleg!?

dan man (12 comentarii)  •  6 decembrie 2019, 3:44

Buza RIN,e expert nu numai in fotbal,ci in TOT, e ATOTEXPERT, Mai lasa ne obositule.

dan (30 comentarii)  •  6 decembrie 2019, 7:47

Popor primitiv care ia banii de mincare de la gura copiiilor si ii arunca pe pariuri, pacanele si alte timpenii. Interziceti pariurile si ati rezolvat o problema. Dar de ce s-ar face ceva bun in Romania ?

Paul (13 comentarii)  •  6 decembrie 2019, 14:10

numai fraierii pariază

marian (2 comentarii)  •  6 decembrie 2019, 17:13

Suspendarea e foarte mare iar amenda e enorma, sa ne amintim ca și Sumudica a jucat la pariuri și a fost suspendat 3 luni. Dar oare presa sportiva e moral sa încaseze milioane de euro din publicitatea pe care o face caselor de pariuri, sau e normal ca ziariști sportivi sa joace la pariuri, sunt ei dați afară din redacții și amendați exemplar, oare de ce echipe mari sau federația accepta suma mari din sponsorizări de la casele de pariuri, nu sunt la fel de vinovate?

vic (1 comentarii)  •  6 decembrie 2019, 17:40

D-ule Buzarin,oare de ce ti se mai permite sa scrii !!faci ca normalitatea sa se numeasca = vodut!pe Petrescu nu l-ai aparat in articolele tale,acum scrii niste magarii,RUSINE! il aperi pe vodut de parca ar fi messi al romaniei.Ne jignesti inteligenta.***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează