Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Telecomanda pe Atalanta!

Când vine vorba de Italia, cei mai mulți țin cu Milan, că au prins marea echipă a lui Sacchi. Cei mai vârstnici sunt interiști, având nostalgia lui Herrera. Mai sunt cei cu Napoli, fanii necondiționați ai lui Maradona. Compătimesc destui […]

...

Petrescu, la greu

În mod normal, adică în alte condiții decât cele de acum, după o înfrângere precum aceea cu Craiova, Petrescu ar fi vorbit zile în șir despre acel enigmatic penalty nedat la Costache sau despre și mai enigmaticul posibil ofsaid la […]

...

Căpitanul care plânge

În conformitate cu tendințele societății actuale, atunci când plânge Ricardo Grigore, sau oricine altcineva, ar trebui să plângem cu toții. Să fim solidari cu suferința și cu emoția unui semen de-al nostru. În limbaj contemporan, care folosește exprimările savante fără […]

...

Cum coclește tripleta de aur

Siropoasele telenovele cu vânzările celor trei au avut și o parte bună. Au ținut afișul pe timp de pandemie, cu întâmplări dintre cele mai năstrușnice și cu destinații dintre cele mai exotice, ducând firul palpitantului foileton până sub palmierii Floridei, […]

...

Poli Iași, polemici la lumina lanternei

E superb Iașul prin fiecare bucată de caldarâm, prin fiecare centimetru de zid din Palatul Culturii, prin fiecare închinare de la Trei Ierarhi, prin fiecare înghițitură de Cotnari sorbită în răcoarea de la Bolta Rece. Localnicii îi zic „Iașul”, nu […]

...

Abilitatea lui Burleanu în numirea selecționerului

Rădoi a rezultat ca o expresie a gândirii Comisiei Tehnice, a Comitetului Executiv, pe baza informațiilor culese din media

Permalink to Abilitatea lui Burleanu în numirea selecționerului
miercuri, 27 noiembrie 2019, 9:11

Să-l salutăm oficial pe noul antrenor principal al primei reprezentative! Să-l felicităm pentru importanta funcție dobândită la doar 38 de ani. Să notăm că din perioada modernă a fotbalului nostru, doar Mircea Lucescu și Hagi au fost numiți selecționeri fiind mai tineri, la 36 de ani fiecare.

Paralela cu Mircea Lucescu
Dar să luăm în calcul și că în acel moment, octombrie 1981, nea Mircea avea la activ (deși încă era și jucător) aproape trei ani de antrenorat la Corvinul, cu o retrogradare, o repromovare imediată și un merituos loc 6 în primul campionat de după revenire, în care Hunedoara a avut cel mai productiv atac și cel mai frumos fotbal. Iar în momentul numirii, după 10 etape de campionat, Corvinul era pe locul trei.

Încă un amănunt: atunci, în octombrie 1981, Lucescu a fost desemnat să se ocupe doar provizoriu de prima echipă, interimar, statutul definitiv dobândindu-l abia după alte șase luni. E posibil ca actuala conducere federală să se fi inspirat din acel episod de acum patru decenii, când din varii motive, nume consacrate precum Angelo Niculescu, Traian Ionescu, Cernăianu, Gheorghe Constantin, Halagian, Mateianu, Nicușor, Nelu Nunweiller, Teașcă n-au ajuns la echipa națională.

Corifeii de acum
S-a ajuns la tânărul, modernul și aplicatul Mirel Rădoi din motive similare. Corifeii de azi, adică Hagi, Dan Petrescu, Lucescu tatăl și fiul, Boloni, Pițurcă, Rednic, Șumudică, fie au alte angajamente, fie n-au, însă nimeni n-a venit să le spună ceva concret. Singurul dintre aceștia cu care sursele susțin că s-a purtat o discuție e Lucescu senior, dar asta s-a întâmplat cu ceva vreme în urmă, când nea Mircea încă era sub contract cu Șahtior, iar răspunsul a fost, firește, negativ.

E bună și presa la ceva
Imediat după ce mariajul cu Contra a început să scârțâie, Federația a lansat abil pe piață numele pomenite mai sus, mai degrabă sugerându-le, dar intercalându-l printre ele și pe cel al lui Mirel Rădoi. Singurul doritor la un moment dat a fost Șumudică, „vin chiar și pe jos”, declarație rectificată și răsucită apoi total în Turcia, „mi-e bine unde sunt”. Discuția cu ceilalți de pe o posibilă listă n-a purtat-o Răzvan Burleanu, ci presa.
În timp record, acești oameni au fost întrebați în mod explicit de ziariști dacă vor sau nu la echipa națională, iar răspunsurile sunt cele pe care le știm deja. Mai avea vreun rost să stea Burleanu de vorbă cu Hagi sau cu Pițurcă din moment ce întrebările reporterilor au fost extrem de limpezi, iar răspunsurile celor în cauză la fel de clare? Nu, nu mai avea!

Curajul lui Mirel
V-ați întrebat în ce postură era pusă conducerea FRF dacă și Rădoi se eschiva? Avea toate argumentele s-o facă. Vreau să duc la bun sfârșit această treabă cu tineretul, am promis că nu mă tentează nicio ofertă până la finalul campaniei, sunt tânăr, n-am experiență, am fost „principal” la prima ligă o toamnă, nici aceea întreagă, și atunci ba cu dispensă, ba prin reprezentanți.

Și totuși a acceptat, ceea ce înseamnă asumarea riscului. E conștient că a devenit prima soluție și omul dorit imperios de Burleanu doar din momentul în care lista de mai sus n-a mai avut niciun nume netăiat de pixul prezidențial. Pentru actul de a lua pe piept o echipă națională față de care alții găsesc argumente s-o evite, Mirel trebuie apreciat. Și susținut de toată lumea, dar mai ales de Răzvan Burleanu. Susținut ca și cum ar fi fost dorit din prima clipă. Baftă, Mirele! Hai România!

Comentarii (26)Adaugă comentariu

gogu paleologu (12 comentarii)  •  27 noiembrie 2019, 9:45

nu va face nimic. zero barat Radoi.

GeoOp (11 comentarii)  •  27 noiembrie 2019, 10:19

"E bună și presa la ceva" in primul rand voi (GSP) nu sunteti presa. Sunteti un grup de amatori care incearca sa faca pe ziaristii sportivi. Dar din pacate iese doar can-can de doi lei. *** "***" ***. Cand analizezi situatia nationalei fara sa iei in considerare tot fotbalul romanesc in ansamblu si atragand atentia doar pe selectioner, nu te poti numi PRESA...Prodanca, Mititelu, Borcea, FIFA20... cum spuneam...amatori. Deci nu, nu e buna la nimic "presa" despre care vorbesti (in momentul asta specific). In nici un caz nu e rolul vostru sa va bagati peste rolul presedintelui FRF (oricine ar fi el). Rolul vostru e sa analizati nu sa propuneti, sa faceti presiune, sa convingeti romanul ca X sau Y ar fi mai bun. Asta se cheama SCANDAL nu jurnalism. Cand o sa atrageti atentia catre adevaratele probleme si o sa faceti DOAR articole sportive...atunci puteti sa spuneti ca "e buna si presa la ceva". Pana atunci...can can amator, paparazzi, Prodanca, Becali, Fifa 20, Camile s.a.m.d.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

anonim (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2019, 10:29

Mult succes lui Mirel! Evident la olimpiada. La baraj spre binele nostru ne bat islandezii. Pentru Radoi cel mai important în momentul ăsta e o comportare cat mai buna la olimpiada și abia apoi calificarea la mondiale în 2022. Să ne fie clar: nu avem ce căuta la Euro 2020!

a dica (42 comentarii)  •  27 noiembrie 2019, 11:13

Aruncarea prematura a lui Radoi in „lupta” imi pare inoportuna, inca o decizie proasta a lui Burleanu. Oricat de talentat si dedicat ar fi Radoi, el nu are experienta si autoritatea sa conduca nationala, mai ales in aceste momente de criza profunda. Fotbalistul roman trebuie „biciuit” ca sa faca performanta. Va reusi Radoi sa-i mobilizeze, sa scoata din ei mai mult decat au aratat pana acum? Sa vedem cum va reactiona primul „nedreptatit” atunci cand isi va aminti cum a intors jucatorul Radoi spatele nationalei... Nationala mare nu-i U 21. E o mare diferenta. Succcesul de la europene nu-i suficient ca Radoi sa ne convinga. Iar jocurile din deplasare in noua campanie U 21 arata ca selectionerul Radoi are probleme chiar cu selectia. In campania precedenta lotul era gata selectionat. Acum nu ne ramane decat sa-i uram succes, sa fim alaturi de nationala si sa speram ca aceste temeri nu se vor adeveri. Totusi nu inteleg de ce Burleanu n-a mers sa vorbeasca personal cu ceilalti grei, sa-si mai destupe un pic mintea, sa vada ce si cum gandesc si daca vor sau nu sa se implice. Ii cadeau gradele?

OLAH (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2019, 12:01

a dica - ai zis bine ,ii cadeau gradele fostului consilier *** a lui basescu,cum crezi ca a ajuns un neica nimeni in fotbal presedintele FRF?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

itu52 (44 comentarii)  •  27 noiembrie 2019, 12:30

FRF nu se împacă bine cu destinele fotbalului românesc. Crevasa dintre cele două ținuturi lasă loc pentru o mică pasarelă suspendată pe care abia se strecoară o brumă de fotbal. Frământările inteligente din măruntaiele canionului nu lasă artizanii să construiască autostrada izbăvirii dintre vis și realitate. A suspecta FRF de jocuri subtile care să scoată la rampă tot ce este mai bun în fotbalul românesc, seamănă cu a defini „culmea inteligenței”. Componenta politică a FRF îi camuflează vectorul director si o trimite în zona frământărilor sociale. Da, se fac jocuri de culise, în general „mitocănisme”, dar ele nu au mimic în comun cu fotbalul, cu perfecționarea și progresul. Mirel nu este la prima întâlnire cu FRF, a depășit de mult momentele de tandrețe ale îndrăgostitului. A cochetat cu despărțirile „a la Stefan Radu”, a luat calea exilului arab și a gustat din șicane pe vremea când întregea 11 reprezentativ. Dacă mai punem aici și tatuajele FCSB_iste care-i decorează spatele, avem toate motivele să credem că, zahărul și biciul se-ntorc în ograda lui. Evident, întâi se va da zahărul. Mă tem că logica destinelor paralele va fi digerată de un preambul furtunos, iar Lucescu senior rămâne „nepereche”. Ecuația calificării nu este rezolvată, balsamul politic și tămâia balcanică vor decide locul unde se va ține târgul de Paște(Budapesta, București, Sofia).

Lup (9 comentarii)  •  27 noiembrie 2019, 12:51

E fals ca a devenit o soluție doar din momentul în care ceilalți au fost tăiați de pe listă, a fost prima soluție de la început. Si e fals ca se sacrifică, e de fapt o șansă enormă. Ce alte mari perspective credeti ca avea? Al Cutare si cam atat.

dan daniel (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2019, 14:37

E BUNA PRESA ?? care presa cei 95 % dintre ziaristi care *** ca sa ne INTOXICE cu stiri gen Ianis refuza barcelona si man city ca sa aleaga genk ca sa joace si el saracul lustruieste banca de cu zor chiar si cu noul antrenor , cica cel vechi ca de fapt si cel de la fiorentina ar fi avut ceva cu el, sau coman e dorit de city ,si cate si mai cate abureli ieftine... d le Buzarin sunt curios daca ai curajul sa postezi acest comentariu sau cenzuram ca pe vremea lui ceausescu !!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Parneava (12 comentarii)  •  27 noiembrie 2019, 16:26

In primul sand,comparatia cu Mircea Lucescu si Gheorghe Hagi,nu numai ca este neinspirata,dar este absolut deplasata.Lucescu senior a avut la inceputurile activitatii de selactioner,un grup de jucatori pe care putea sa-i convoace cand dorea pentru ca toti jucau in tara.Cred ca va amintiti de cate ori se intrerupea campionatul si se amanau meciuri,pentru reunirea loturilor nationale.De asemenea a beneficiat de multe jocuri amicale si turnee sud-americane.Cu Hagi a fost alta poveste:mandria si orgoliul nemasurat,l-au facut sa accepte statutul de selectioner.Rezultatul se stie,Hagi a fost nevoit sa-si puna averea personala la bataie,ca sa-si mai poata face o cariera in fotbal.Pentru ca de la nationala a plecat cu coada intre picioare.Cred ca si cu Radoi va fi la fel.Este total lipsit de experienta si ce este mai grav,este un om cu studii aproximative,iar calificarea echipei under 21,a fost rezultatul selectiei facuta de Isaila.Deci inca o data nu promovam meritocratia,ci posibilitatea manipularii si a selectiei bazate pe cumetrii.Sunt curios daca va veti mentine opiniile dupa meciul cu Islanda.Dar scuze se vor gasi mereu......Cat despre suporteri,ei nici macar nu conteaza........

MZM (42 comentarii)  •  27 noiembrie 2019, 16:46

Numirea lui Radoi in functia de selectioner este o greseala care ii va dauna si lui, si fotbalului romanesc. Personal, il simpatizez pe Mirel si apreciez ceea ce a realizat la under 21, dar cred ca nu trebuia sa accepte asa repede postul de selectioner al nationalei mari. Cel mai indreptatit antrenor roman, la acest moment, sa preia frâiele nationalei de fotbal a Romaniei este, fara discutie, Dan Petrescu. Are o carte de vizita impresionanta atat ca jucator, cat si ca antrenor. El insusi a declarat la un moment dat ca „aceasta propunere nu se refuza”. Si, atunci, de ce nu a fost contactat? Era primul pas pe care trebuia sa-l faca FRF si, la eventualul refuz al „Bursucului”, se putea trece la pasul doi, Mirel Radoi. De ce nu s-a procedat asa? Greu de ghicit, dar nu imposibil... Presedintele Burleanu vrea sa aiba o viata linistita in fruntea FRF, fara dispute cu presa. El „a citit” corect simpatia ziaristilor fata de Radoi si, mai ales, antipatia acestora fata de Petrescu, si a actionat in consecinta, adica in concordanta cu interesul propriu, nu cu cel al fotbalului romanesc. Interesant este ca, desi ziaristii au avut mereu alta parere decat Burleanu, acum nu-l mai ataca nimeni. Toti sunt de acord cu hotararea sa! S-a coborat consensul pe pamant!? Si uite asa, se vor mai pierde cativa ani si cateva calificari!

Laurentiu (2 comentarii)  •  27 noiembrie 2019, 17:33

Bine ar fi sa reuseasca, dar deja impresarii, finii, nasii, cumnatii, regii, patronii si tot ce misca in mocirla fotbalistica din Romania au sarit deja cu indicatii si chiar formule de echipa. Si, cum Radoi e baiat ascultator, va face pe placul acestora.

?????? (285 comentarii)  •  27 noiembrie 2019, 18:08

@Alin Buzărin dorește probabil să pună în evidență importanța mass-media în conducerea activităților sportive și în realizarea performanțelor sportive, deci rolul deosebit de important al mass-media în obținerea succeselor sportive, ?

Frenemy (11 comentarii)  •  27 noiembrie 2019, 18:32

Teasca? You're kidding, right?

?????? (285 comentarii)  •  27 noiembrie 2019, 18:40

@Ce opinie aveți despre faptul că Victor Pițurcă "i-a mai ajutat și pe alții" , iar acum se oferă să îl ajute și pe Rădoi, ?

?????? (285 comentarii)  •  27 noiembrie 2019, 21:36

@Probabil că Pițurcă s-a închipuit selecționer la conferința de presă a lui Rădoi, la modul cum Rădoi a răspuns la conferința de presă, ? ,,Nu e nicio problemă", o expresie mult folosită de Pițurcă, care a delcarat că Rădoi are calități de selecționer, ?

vasco (146 comentarii)  •  27 noiembrie 2019, 22:04

Succes Mirel,succes Dica!Doi baieti de treaba,care vor avea de furca cu mafia din fotbal....Si sa nu uit,succes Burleanu,sa moara de oftica de-alde sandu,dragomir,cohorta de impresari si prietenii lor din asazisa presa sportiva...

?????? (285 comentarii)  •  27 noiembrie 2019, 22:05

@ Același Victor Pițurcă zicea și , ,,Nu e prost cine cere, e prost cinde dă !" , ?

motanul incaltat (169 comentarii)  •  28 noiembrie 2019, 0:38

Ma asteptam ca prima declaratie sa fie ca la echipa nationala vor juca numai cei care sunt titulari de drept la echipele lor de club...Dar de unde ??? Fiind ruda cu Becali care e ruda cu Hagi o sa ne trezim iar cu Ianis nr . 10 cu toate ca nu va prinde la Genk decit banca de rezerva.El a vorbit de un conflict intre cei in virsta si tineri. Probabil un conflict este intre Puscas care e rezerva in divizia B engleza si Stanciu care chiar daca e in Cehia macar a jucat contra lui Messi. Asta apropo de penalty-ul ratat cu Norvegia.... Nu garanteaza Euro , normal nici nu putea s-o faca---pt ca n-are cum sa se intimple. Dar nici nu va schimba nimic. Asa ca dupa mine du-te Radoi de unde ai venit.....Problema este ca acum Cooperativa este mai puternica ca niciodata.....

?????? (285 comentarii)  •  28 noiembrie 2019, 2:13

"(...) cin' de dă" ,!!!! ? "(...) cine dă", ? Pițurcă mai vorbea și cu, "v-ați dedat", "Vai !", "Taci că poluezi !" etc. ?

Doru (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2019, 8:09

Oricum nu venea nimeni in conditiile actuale.Mirel Radoi fiind angajatul federatiei a primit decizie printe altele, cind are timp liber, sa se ocupe si de prima reprezentativa. Daca are noroc o sa bata Islanda.

Marc (8 comentarii)  •  28 noiembrie 2019, 11:53

Dupa parerea mea, nu doar presa a intrebat, ci si oficialii, direct sau prin intermediari daca sunt amaori dintre granzi pentru a antrena nationala. S- spus ca Radoi este prima solutie, e o stratagema pentru a nu-i stirbi din merite. Adica e o roata de rezerva, dar nu oficial. oricum era ( e ) cea mai buna rezerva posibila. Lucescu era singulul liber, dar nu-si permitea ca la batranete sa-s- strice cv-ul. Despre ceilalti vorbim deeaba. Hagi are clubul Viitorul si trage la titlu, Petrescu are primavara europeana si asteapta oferte din UK. Pe midica poate l-ar fi incantat, dar inca e sub contract si apoi, Nationala nu-i Rapid, ca sa joace din entuziasm impinsa de la spate de injuraturi. Cu putin bulan, Radoi poate face cariera. Nu are nimic de pierdut! Doar de castigat din aventura asta. PS Ma mir ca am gasit o analiza echilibrata in GSP in care nu-i "blagoslovit" Burleanu

Comentează