Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Iar ne dăm Skulasson pe Baskulasson!

Ce fericire națională că am căzut cu Islanda! Țopăim, ne îmbrățișăm și jubilăm în stilul nostru caracteristic

Permalink to Iar ne dăm Skulasson pe Baskulasson!
vineri, 22 noiembrie 2019, 9:34

Cine poate să spună că în Islanda ne va fi mai bine decât în Scoția? Iată că pot mulți! De când sorții au decis ce-au decis, mulțumirile și promisiunile românilor nu mai contenesc. Îi batem pe islandezi indiferent de climă, de unde jucăm (s-ar putea să migrăm pe la Copenhaga!) și de orice alt criteriu. De ce? Pentru că noi suntem noi, cei buni și, mai ales, cei optimiști.

Calificare cu garanție

Mai în glumă, mai în serios, imediat după răcirea sorților, Mihai Stoichiță ne-a garantat că ne calificăm! Nu demult, acum doi ani și ceva, ne garanta și Christoph Daum că vom câștiga, că vom face, că vom drege. Cunoscându-l de mulți ani pe Stoichiță, înclin să cred că a zis ce-a zis mai mult ca o glumă telefonică făcută cu cei din studio decât ca o declarație serioasă.

Sigur, putem să glumim, însă în fotbal nu se poate garanta nimic, absolut nimic! Iar a o face e dovadă de fanfaronadă și de amatorism, ceea ce nu e cazul lui Mihai Stoichiță, om cu mai bine de jumătate de veac de fotbal în spate, antrenor trecut prin multe.

35-13 și altele

Nu vorbim acum de Skulasson, fundașul stânga care a generat calamburul din titlu. Vorbim de Sigurdsson, cel mai bine cotat fotbalist islandez, 35 de milioane pe transfermarkt, care joacă (da, chiar joacă!) la Everton și dă piept săptămână de săptămână cu tot ce e mai bun în Premier League.

Prin comparație, cel mai bine cotat fotbalist român e Răzvan Marin, 13,5 milioane, care nu joacă la Ajax.

Dar poate că nu acest aspect e decisiv, ci acela că valoarea însumată a loturilor e aproximativ egală, undeva între 80 și 90 de milioane. Ceea ce denotă echilibru și în niciun caz nu sugerează că noi am fi mari favoriți.

Dacă mai socotim că se joacă la ei, că nouă niciodată nu ne-au prea venit la îndemână meciurile cu nordicii, că Islanda e omogenă și experimentată, etalându-se de vreo șapte-opt ani în aceeași formulă, aproape că balanța înclină mai degrabă spre ei decât spre noi.

Ce facem până în martie?

Ne punem selecționer, în primul rând. Isprăvim cu acest veritabil casting din ultima vreme, în care Federația se crede un fel de juriu de la un concurs de Miss, iar posibilii viitori antrenori ai echipei naționale sunt luați, fără voia lor, drept candidatele care se plimbă în rochie de seară (n-am zis costum de baie!) prin fața examinatorilor.

Dar să sperăm că până în martie reușim să revenim (am fost, oare, vreodată?) cu picioarele pe pământ și să înțelegem că, la nivelul la care a coborât reprezentativa României, ea poate fi favorită doar atunci când întâlnește selecționate din ultimul pluton valoric. Nicidecum cu Islanda!

De la 4 puncte la 0-7!

Noi, aceștia, bucuroșii că ne-a picat în farfurie o chiftea la îndemână, suntem aceiași care luna trecută eram absolut convinși că în ultimele două meciuri din grupa preliminară, cu Spania și cu Suedia, vom face fără probleme cele 4 puncte necesare calificării directe. Cum le-am făcut, s-a văzut. Cu două înfrângeri, golaveraj 0-7! Asta înseamnă să nu-ți dai seama pe ce lume trăiești, unde te situezi față de ceilalți.

Îi batem de-i rupem pe islandezi și, dacă nu v-ați dat seama, deja i-am bătut și pe bulgari, și pe unguri, pe toți! Hai România!

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Marian Boeangiu (15 comentarii)  •  22 noiembrie 2019, 22:20

Acum stim cu cine jucam. Asta e bine. Cum pregatim meciul sau mai bine zis cum trebuie sa-l pregatim? Indiferent de cine va fi selectioner trebuie facuta o comisie tehnica de pregatire a acestor 1-2 meciuri din care sa faca ,obligatoriu, parte Lucescu si Dan Petrescu. Fisele personale ale tuturor jucatorilor si ale echipei Islsndei dupa care antrenamente specifice dupa modele studiate. Antrenorul sa-si asume responsabilitatea dar sa aiba la dispozitie sfaturi profesioniste venite de la aceasta comisie tehnica. Asa ar fi o sansa.

dan man (12 comentarii)  •  22 noiembrie 2019, 22:27

mereu tragi a saracie...bogatule.

gogu paleologu (12 comentarii)  •  22 noiembrie 2019, 22:35

foarte obiectiv : sintem infinit mai talentati decit islandezii, e o echipa pe care am rupt-o cu 4-0 de fiecare data, daca si Islanda ne bate inseamna ca sintem ultimii oameni, cei mai slabi din Europa, avem o sansa unica, parca trage de noi UEFA "hai ma omule vino si tu, ce faci, dormi, ca incepe sarbatoarea-n casa ta si tu ramai pe dinafara...aha, zici ca nu poti sa-i bati pe norvegieni suedezi sau spanioli? bate-i ma atunci p-astia, pe islandezi si pe unguri, poti macar sa-i bati p-astia, pe acesti neica-nimeni ? hai bate-i si vino si tu ca t-asteptam, cu drag Europa. "

Filbert (11 comentarii)  •  22 noiembrie 2019, 23:47

@gogu p. Domnu' candidat, cred ca te-a afectat extrem insuccesu' electoral de confunzi in halu' asta Islanda anilor '70-'90 ai secolului trecut cu cea a zilelor de acum. Pentru edificare: https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Euro_2016_qualifying_Group_A. Pe scurt, acum 4 ani, Islanda a facut 20 de puncte intr-o grupa cu Olanda, Cehia si Turcia. Atit.

JFM (79 comentarii)  •  23 noiembrie 2019, 0:27

Pentru ca noi avem doar la un club vreo 4-5 jucatori de peste 50 milioane de care se intereseaza echipe de la City in sus....

RADU (1 comentarii)  •  23 noiembrie 2019, 0:40

Irelevant, am rupt o acum 20 de ani cu golden boys in echipa . ICE a intrat in semifinalele europene acum 4 ani castigand clar grupa preliminara si invingand ANG in turneul final . Noi nici macar de grupe - deci in primele 16 - nu am trecut . ICE s a calificat la Mondiale unde nu a mai stralucit dar nici nu s a facut de ras ; noi nici n am mirosit calificarea . Evident ca vor fi favoriti mai ales ca vor juca pe teren propriu. Daca prin absurd am fi fost in situatia de a juca baraj cu ENG , ai fi zis ca suntem favoriti doar pt ca i am batut de 2 ori acum 20+ ani ?! Putem juca de la egal la egal cu tari precum SCO, SVK, SLV , BUL, ISR, HUN chestii de genul asta 'foarte obiectiv : sintem infinit mai talentati decit islandezii, e o echipa pe care am rupt-o cu 4-0 de fiecare data, daca si Islanda ne bate inseamna ca sintem ultimii oameni, cei mai slabi din Europa, avem o sansa unica, parca trage de noi UEFA "hai ma omule vino si tu, ce faci, dormi, ca incepe sarbatoarea-n casa ta si tu ramai pe dinafara...aha, zici ca nu poti sa-i bati pe norvegieni suedezi sau spanioli? bate-i ma atunci p-astia, pe islandezi si pe unguri, poti macar sa-i bati p-astia, pe acesti neica-nimeni ? hai bate-i si vino si tu ca t-asteptam, cu drag Europa. "

Adi (5 comentarii)  •  23 noiembrie 2019, 1:02

Șansele ca noi să dăm vreun gol islandezilor este de 5%. O să renunț la cetățenia română curând

gio (23 comentarii)  •  23 noiembrie 2019, 2:21

Islanda porneste favorita, nu stiu de ce nu ne este clar asta, rezultatele din ultimii ani, clar superioare noua (sferturi la Euro, calificare la mondiale, vreo 3 victorii cu Olanda, victorie cu Anglia, egal cu Argentina, instructie cu Turcia etc) indica ca ei sunt favoriti si nu doar pentru ca joaca acasa. Da, Islanda este in cadere, echipa este imbatranita, nu au mai scos jucatori noi, antrenorul suedez pare slab in comparatie cu predecesorii dar chiar si asa pornesc favoriti.

Robe (1 comentarii)  •  23 noiembrie 2019, 9:52

Ne calificăm??? NU. PUNCT!

Ilie (57 comentarii)  •  23 noiembrie 2019, 10:29

Îi rupem pe islandezi! Dar doar dacă nea Buzărin este Director tehnic ( A mai fost), Reghecampf antrenor și Prodanca maseur. Și e bun si Lucescu, că a crescut naționala Turciei!

Sandu (1 comentarii)  •  23 noiembrie 2019, 11:51

Da care-i idiotul care mai poate spune ca suntem mai buni ca ei? Istanda e cu mult peste noi la toate capitolele si ne va face praf! Noi avem o echipa de tot rasul care nu bate pe nimeni si nu poate fi comparata cu generatia de aur care a batut cu Zeci de ani in urma o Islanda cu mult mai slaba ca acum. Am picat foarte rau, Scotia Era cu mult mai facila pentru noi.

motanul incaltat (199 comentarii)  •  23 noiembrie 2019, 20:08

In primul rind exagerezi cind spui ca toti vedeau 4 puncte din meciurile cu Suedia si Spania... Numai voi astia politicaly corect ati vazut asta.... Eu sunt convins ca nu avem nici o sansa cu Islanda... A participat la ultimele campionate europene sau mondiale unde noi am stat acasa.... Apoi din toti jucatori vezi citi din echipa natioanala a Islandei nu joaca la cluburile unde au contracte.... La noi vreo-7-8....Apoi jucam in deplasare.... In deplasare cu Insulele Feroe prin minutul 65 era 0-0.....

Walter (51 comentarii)  •  23 noiembrie 2019, 22:05

Nu suntem favoriti dar caloficarea se joaca. Hai Romania!

Che Guevara (96 comentarii)  •  24 noiembrie 2019, 5:53

1. Nu batem pe nimeni. Indiferent cu cine jucam. Nu avem jucatori poate sa vina si Capello cu Mourinho la conducere. 2. Sa presupunem ca am bate Islanda. Ce rezolvam cu asta? Ne calificam la Euro asa? 3. Sa presupunem ca ne calificam la Euro. Asa si? Ne ducem acolo sa fim bataia de joc a celorlalte echipe? Iar iesim din grupe cu 0 puncte dupa 3 meciuri? Decat asa mai bine lasam islandezii sa mearga la Euro. Macar astia stiu sa se mobilizeze si sa incurce echipele mari.

Comentează