Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Mihăilă. Apariție, evoluție și mod de întrebuințare

Patru goluri, sau chiar trei, la doar 19 ani înseamnă ceva fenomenal. Cum? Când? Cine? De unde? Și ce va fi cu el de-acum încolo?

Permalink to Mihăilă. Apariție, evoluție și mod de întrebuințare
vineri, 15 noiembrie 2019, 6:49

Trăim una din acele ipostaze în care o prestație individuală iese de sub pătura călduroasă a echipei. Sigur, se cuvin aprecieri lui Mirel Rădoi și tuturor celorlalți, și nu doar pentru acest ultim 4-1 cu Finlanda, ci pentru întreaga toamnă a noii generații U21. Dar momentul Mihăilă trebuie tratat separat, chiar dacă strălucirea lui s-a ivit și din efortul întregii echipe.

Precedentul Terheș
Cu aproape patru decenii în urmă, pe 14 octombrie 1980, selecționata de tineret a României, pregătită de Cornel Drăgușin, ajuns azi la 93 de ani, înregistra un succes epocal, 4-0 cu Anglia la Ploiești. Trei dintre goluri erau înscrise de Alexandru Terheș, 20 de ani în acel moment. Plus un autogol, pe care tot Terheș îl provocase, absolut la fel ca și în cazul serii de vis a lui Mihăilă.

Vârful de atac al superbei FC Baia Mare, creația lui Viorel Mateianu, o echipă care în acei ani atrăgea multă admirație, era blond, puternic, dădea foarte bine cu capul. S-a transferat la Sportul Studențesc, unde n-a jucat rău, dar era greu să te impui în fața unor jucători de atac precum Mircea Sandu, Coraș sau Hagi.

Din acea echipă care bătea cu 4-0 Anglia, cel mai sus au ajuns Iovan, Rednic, Klein, Gabor sau Geolgău. Sandu Terheș n-a confirmat pe măsura promisiunii. A strâns doar două selecții în naționala mare, a jucat apoi la Brașov și la FC Bihor. Atenție deci la viitorul lui Mihăilă!

Esențialul Silviu Bogdan
Fost arbitru de primă divizie în deceniul trecut, Silviu Bogdan și-a făcut cu mai mulți ani în urmă o școală privată de fotbal în Craiova. Printre recrutații anilor 2011-2012, un puști slăbuț, târgoviștean de baștină, care era la juniorii Astrei, unde nu avea cine știe ce trecere. E chiar Mihăilă, cel pe care nu contenim să-l lăudăm azi.

Un alt produs al școlii a fost Screciu, aruncat de Gigi Mulțescu la doar 16 ani în focul primei ligi și vândut apoi la Genk pe două milioane de euro. Se pun niște întrebări. Prima, cu cât se va vinde Mihăilă? A doua, mai importantă și mai fără răspuns decât prima, de ce un om ca Silviu Bogdan a fost înlăturat din funcția de șef al Centrului de juniori al Craiovei?

Plecat din Bănie, Silviu a mers pentru o scurtă perioadă la CFR Cluj, până când oamenii de-acolo i-au spus politicos că ei cumpără jucători gata șlefuiți, nu-i interesează formarea tinerilor. Oare înțelege cineva că astăzi, și nu doar astăzi, ci pentru multă vreme de aici încolo, Silviu Bogdan e, cu excepția lui Hagi, cel mai competent și mai priceput om din România în materie de copii și juniori?

Rolul lui Piți
Până acum o lună și ceva, Mihăilă avea aceleași calități extraordinare ca și până acum, că doar n-o fi dobândit viteza aceea debordantă din septembrie până-n octombrie, dar nu marca. De când a venit Pițurcă, Vali a început să dea goluri, și nu două-trei, ci o grămadă! O avea și Piți un rol în toată treaba asta? Sigur are!

De pildă, cei doi au povestit separat cam același lucru despre golul patru din meciul cu Dinamo. Ceva în sensul de „te duci în bandă, încetinești, te faci că aștepți, că tragi de timp, că-ți dorești chiar să fii faultat și la un moment dat accelerezi spre centru până când găsești poziția cea mai bună să dai cu dreptul la poartă”. După acest tipic, Mihăilă a marcat majoritatea golurilor sale din această toamnă.

Cum procedăm?
Dacă ne închipuim că Mihăilă va da de-acum încolo câte patru goluri în fiecare meci, greșim fundamental. La 19 ani evoluțiile tinerilor, chiar și ale celor mai talentați dintre ei, sunt fluctuante. Uitați-vă la Vinicius de la Real, apărut fulminant și stins, ca să se ivească Rodrygo și să dea trei goluri într-un meci de Ligă! Sau urmăriți-l pe Ansu Fati, coborât cumva în plan secund după debutul fulminant.

Craiova trebuie să-și cenzureze pornirile de a lua 5 milioane pe Mihăilă mâine pentru a lua 20 sau 30 sau chiar mai mult peste un an sau doi. Iar el, Vali Mihăilă, trebuie să priceapă că traversează momente sublime, sub dulcea mângâiere a succesului, dar că nu toată viața va fi așa. Dar pentru a avea cât mai multe astfel de clipe e nevoie ca el, Vali, să fie serios, matur, cuminte și, chiar și atunci când zboară, să aibă impresia că are picioarele pe pământ. Drum luminos, copile!

Comentarii (25)Adaugă comentariu

Mihai Costel (1 comentarii)  •  15 noiembrie 2019, 19:12

V-ati pripit! CORNEL JURCA va spune ceva?

Tesla (6 comentarii)  •  15 noiembrie 2019, 19:21

Apropo de Sandu Terhes, Gica povestea ca fusese convocat intr-un turneu estiv al nationalei antrenate de Lucescu. Terhes ii tot spunea “colega” lui Hagi, desi ultimul incepuse pregatirile cu Universitatea. A sosit un telefon de la conducerea clubului Farul Constanta care il informa ca s-a inteles cu Sportul , practic fiind deturnat de la Craiova…in paranteza fie vorba, totul a fost decis de Nicusor, presedinte de onoare al Sportului Studentesc. Impresionant saltul calitativ facut de Mihaila, evident ca meritele lui Piturca sunt substantiale, sper sincer sa ramana cu picioarele pe pamant (ce greu este la 19 ani!!!), sa NU urmeze exemplul lui Dragus, care dupa un debut fulminant in nationala, s-a pierdut in neant. Frumos editorial, scris cu pasiune si subiectivitate emotiva, dedicat ultimei creatii a uzinei de talente numita Universitatea Craiova.

Mozzie (1 comentarii)  •  15 noiembrie 2019, 19:59

Turbeaza Becali ca un alt jucator din Liga I le-a luat fața "perlelor" lui false. Mai tanar si la un pret de bun simt. Si dupa Mihaila vor aparea si altii, nu din trupa de ratati ai lui Becali. Concluzia? FCSB nu mai e rampa de lansare ci un bolovan legat de picior care tye trage la fund.

?????? (286 comentarii)  •  16 noiembrie 2019, 0:10

@Buzărine, pare deja că ești ''deranjat" de faptul că Mihăilă a jucat cum a jucat, și probabil că o avea și cine să îl sfătuiască, însă nu prea comentezi și despre Bancu, ?

?????? (286 comentarii)  •  16 noiembrie 2019, 0:55

Nicolae Stanciu iarăși mediocru la echipa națională, indolent, neatent, suficient ca atitudine, Gheorghe Becali a mai pierdut din banii pe care îi solicita pentru Florinel Coman după meciul organizat de "pseudo Federția Română de Fotbal" , condusă de un "politruc", cum îi mai denumea chiar și Lupescu pe politicienii implicați prin fotbal, stare a fotbalului de care nu ar putea fi exonerați probabil că nici Hrebenciuc și nici Dîncu, ?

?????? (286 comentarii)  •  16 noiembrie 2019, 1:00

Parcă ,,pseudo federație" îi zice și Stoichiță, când nu era membru la FRF, ?

Adrian (12 comentarii)  •  16 noiembrie 2019, 7:53

Editorialul mi se pare lucid, coerent si de bun simt iar Mihaila ar trebui sa il citeasca de vreo 10 ori si in fiecare luna ca sa pricepa ca Buzarin, defapt, il roaga sa ajunga foarte mare.

?????? (286 comentarii)  •  16 noiembrie 2019, 10:08

Probabil că o etapă intermediară pentru a înlătura politrucii, securiștii și bolșevicii din fotbal ar fi instalarea lui Mircea Lucescu la conducerea FRF care a arătat abilități organizatorice pe vremea când era slecționer, pentru a preda fotbalul unor indivizi cu abilități necesare fotbalului, ce ar avea mai puține tangențe cu bolșevicii, cu securiștii, cu politrucii, cu ăia care au prin cv-uri școli ale structurilor militare, ?

?????? (286 comentarii)  •  16 noiembrie 2019, 10:42

@Deși jucătorii suedezi de pe teren păreau mai "mahmuri" decât suporterii din tribune ,și chiar și arbitrii, suedezii au dominat totuși jocul, ?

?????? (286 comentarii)  •  16 noiembrie 2019, 11:31

Meciul cu Suedia a părut și un fel de "aplicație NATO", în care unii, "mahmuri", "cu mai mută experiență", făceau "instrucție", cu niște "pifani", ?

Romil (6 comentarii)  •  16 noiembrie 2019, 11:33

@?????? 16 noiembrie 2019,10.42 Spre "bucuria"(ce fel de bucurie o fi asta să te bucuri de nereușita aproapelui ???) voastră, a celor care pescuiți în ape tulburi (și) aici pe blog... Cât despre Mihăilă, Bunul Dumnezeu să-i ajute să rămână cu picioarele pe pământ și la fel de inspirat și cu BUN SIMȚ așa cum este acum. Iertare și Doamne ajută tuturor celor care caută SINCER Adevărul !!!

?????? (286 comentarii)  •  16 noiembrie 2019, 11:41

Opinați că și că afirmațiile de odinoară despre fotbal ca un fel de "Cântarea României", probabil că ale lui Cornel Dinu, încep să capete și nuanțe de "concretizare", ?

?????? (286 comentarii)  •  18 noiembrie 2019, 19:06

@ Cum ați comenta totuși domnule Buzărin despre faptul că Victor Pițurcă are "performanțe de calorifer" , de când este antrenor la CSU Craiova, amintind și de celebra exprimare a acestuia "mă lasă rece", de pe la emisiunile lui Ioanițoia, ?

?????? (286 comentarii)  •  18 noiembrie 2019, 19:25

Și probabil ar putea aminti și de afirmația, "îți vine să spargi caloriferul" , afirmație ce probabil i-ar putea fi de asemenea atribuită și lui Victor Pițurcă, exprimată și pe la emisiunile lui Ioanițoaia, pobabil, ?

?????? (286 comentarii)  •  19 noiembrie 2019, 1:33

Opinați că jucătorii de la echipa națională de fotbal par întodeauna mai puțini pe terene și datorită faptului că FRF este condusă de un individ care a condus doar minifotbal și mai este decorat și de Băsescu, ăia de au fot decorați de Băsescu și puși și prin funcții publice fiind înlocuiți din funcții îndeosebi pentru rezultatele nesatisfăcătoare și ,,lipsă de profesionalism", pentru a aminti și din zicerile lui Burleanu, ?

Comentează