Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Alt 15 noiembrie, alt ”acum ori niciodată”!

În urmă cu fix 30 de ani, România câștiga cu 3-1 meciul cu Danemarca riscând și atacând. Ca și acum, victoria era singura opțiune

Permalink to Alt 15 noiembrie, alt ”acum ori niciodată”!
joi, 14 noiembrie 2019, 11:06

Să reproducem exact tabloul acelei după-amieze de miercuri. Soare cu dinți, stadionul Steaua arhiplin, fanfară militară pentru imnuri, pionieri cu flori, oameni cu haine cenușii, împovărați de nevoi și teroare, spunându-li-se că peste câteva zile începe Congresul al XIV-lea al PCR, din fericire și ultimul.

Aparatul represiv în alertă, cu 6 zile în urmă căzuse Zidul Berlinului, în Cehoslovacia începuseră mișcările „de catifea”, Estul Europei se îndrepta către schimbare, însă românii nu aflau asta decât de la Europa Liberă, televiziunea noastră celebra cincinale terminate în patru ani și jumătate.

Fotbalul sub teroare

Campania pentru Italia ’90 începuse excelent. Victorie cu 3-1 la Sofia, apoi încă una, clară, 3-0 acasă cu Grecia. Remiză albă, „de serviciu”, la Atena, succes normal cu bulgarii la noi, 1-0, dar și înfrângere categorică la Copenhaga, 0-3, în 11 octombrie, cu o lună și-un pic înaintea returului de la București. Din grupa de patru se califica doar câștigătoarea, iar noi puteam fi aceea doar dacă învingeam Danemarca la București. La egal, vikingii luau drumul Italiei. Asupra echipei naționale planau amenințări și presiuni din partea diriguitorilor comuniști. Demiterea antrenorilor sau trimiterea în producție a jucătorilor erau cele mai blânde dintre „pisicile” arătate.

Complexul danez

Nu numai că România fusese învinsă net, clar, fără niciun dubiu la Copenhaga cu doar o lună în urmă, dar, cu numai două săptămâni înainte, pe 1 noiembrie, patru internaționali danezi, Povlsen, Ivan Nielsen, Lerby și Heintze (ultimul doar rezervă la București, în 15 noiembrie) îmbrăcaseră tricoul lui PSV Eindhoven într-un dur 5-1 care elimina Steaua din Cupa Campionilor. Opt steliști din lotul pentru returul cu danezii călcau iarba olandeză în acea seară groaznică pentru campioana noastră. Ei erau Lung, Dan Petrescu, Iovan, Ungureanu, Rotariu, Hagi, Lăcătuș și Balint. Oricât ai fi de puternic psihic, e imposibil să n-ai un complex în fața unora care în ultima lună ți-au administrat un îngrozitor 8-1 „aggregate”.

Cuvintele de deasupra tunelului

Mult timp, în anii șaptezeci și optzeci, meciurile decisive ale echipei naționale, fie că se jucau în Ghencea sau pe fostul „23 August”, erau însoțite de inscripția „Acum ori niciodată”, afișată deasupra tunelului pe unde intrau jucătorii. Așa a fost și în acea după-amiază cu soare scrâșnind din dinți. Trebuia riscat totul pentru victorie și de aceea românii s-au repezit încă din start asupra adversarilor. Interesați doar de atac și lăsând apărarea descoperită. Iar în minutul 6, Povlsen, unul din oamenii de la PSV, a deschis scorul amendând frenezia noastră. În mod normal te blochezi, cazi psihic, revezi în minte acele tabele de marcaj hâde de la Copenhaga și Eindhoven, acel 1-8 care-ți taie orice elan.

Iureșul galben

Ai noștri n-au căzut. Au pus mingea la centru și s-au repezit spre poarta daneză mai abitir decât înainte de deschiderea scorului. O adevărată avalanșă galbenă căzută peste o apărare daneză care se gândea deja dacă va juca grupa de Mondial în Sicilia sau în Lombardia. Au fost minute frenetice, de fotbal variat, iute, în multe momente irezistibil. Gabi Balint, de două ori, reprofilat de curând vârf din mijlocaș, și Neluțu Sabău au dus scorul la 3-1 pentru noi în minutul 60, după ce s-au mai ratat alte câteva mari ocazii. Peste doar două minute a fost eliminat Hagi, iar România a schimbat imediat registrul, trecând la o defensivă etanșă, cu Gică Popescu coborât libero între stoperii Andone și Iovan. Cu om în minus, am închis cărările, danezii n-au prea avut ocazii, iar fluierul final a declanșat bucuria unui rezultat imens.
Acel 15 noiembrie 1989 poate fi puntea spre acest 15 noiembrie 2019. Cu arcuri de elan, cu parapeți de curaj și cu nituri făcute din risc. Hai România!

ROMÂNIA-DANEMARCA 3-1 (2-1)

Miercuri, 15 noiembrie 1989, ora 14:00 Stadion Steaua, 30.000 de spectatori. Arbitru: Tulio Lanese (Italia)
Balint (25,60), Sabău (37)/Povlsen (6). Eliminat Hagi (62).

România: Lung – D. Petrescu, Andone, Iovan, Rotariu – Sabău, Gh. Popescu, Lupu, Hagi – Lăcătuș (76 Mateuț), Balint (86 Ungureanu). Selecționer Emeric Ienei.

Danemarca: Schmeichel – Sivebaeck (73 Elstrup), L. Olsen, K. Nielsen, I. Nielsen – Jensen, Bartram, M. Laudrup, Lerby – B. Laudrup, Povlsen. Selecționer Sepp Piontek.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

gogu paleologu (12 comentarii)  •  14 noiembrie 2019, 14:17

un meci extraordinar, in veci nu-l voi uita, ar trebui ca acea fraza "acum ori niciodata!" sa fie omniprezenta maine seara, de la intrarea-n vestiare pina la iesirea pe gazon, sa inteleaga importanta capitala a acestui meci, suedejii sint MAI SLABI decit norvegienii, am vazut la televizor ambele lor meciuri directe si Norvegia a dominat de la a la z tot timpu, nu tre sa ne sperie Suedia, ii poti bate daca joci jocu tau pe jos la firu-ierbii cu mingicari aripa zecar, gata cu mingile aruncate aiurea direct la adversar, cu marii vikingi nu merge chestia asta, sa punem mingea jos si ii rupem, ii dam cu capu de gazon pe blonzii spalaciti, ii innodam cu Coman-Mitrita-Stanciu-Hagi la jumate.

?????? (286 comentarii)  •  14 noiembrie 2019, 15:48

Remarcați și faptul că selecționerul Rădoi nu i-a convocat și pe Mățan , care a arătat în meciul cu Astra că este în fomă, și pe Drăguș ?

Tesla (6 comentarii)  •  14 noiembrie 2019, 17:05

Au existat speculatii potrivit carora Steaua a pierdut deliberat meciul de la Eindhoven (a fost 1-0 pentru militari si 1-1 la pauza), sponsorul olandezilor, Philips fiind insarcinat de guvernul de la Bucuresti pentru instalarea nocturnei in Ghencea; mit sau adevar, dupa evenimentele din decembrie ’89, nocturna a fost instalata, Steaua devenind dupa “23 august” si “Farul” din Constanta, al treilea stadion din Romania dotat de nocturna. Cand te gandesti ca in tentativa disperata de a-l transfera pe Dobrin la Real Madrid, Santiago Bernabeu a dublat oferta initiala, 2 milioane $ cash si instalarea la Pitesti instalatiei de nocturna, operatiune evaluata la 2 milioane $. Revenind la meciul de maine, exista similitudini cu meciul evocat, unul dintre ele il reprezinta arbitrul italian, axa prieteniei romano- italiene functioneaza cu rezultate fructuoase pentru ambele parti. Suedezii ne-au ironizat, unele declaratii au depasit limita sportivitatii, cel mai bun raspuns al tricolorilor ar fi succesul, cat mai clar posibil. As propune un mesaj la sfarsitul meciului, in genul celui gandit de regretatul Topescu dupa Steaua- Anderlecht: “Notre respect, Sweden”, scris in esperanto sau aramaica, cu scuzele de rigoare. Victorie pe teren si ironie fina, ce poate fi mai placut?

Tutucea (6 comentarii)  •  14 noiembrie 2019, 22:32

Comparam gloabele de azi cu fotbalistii din 89 plus ca dom Buzarin ne abureste cu trimiterea jucatorilor in productie , am 58 de ani ,am trait vremurile dar n-am auzit de nici un fotbalist trimis in fabrica , vrajeala de pompier !

motanul incaltat (199 comentarii)  •  15 noiembrie 2019, 0:35

E frumos dar ce treaba are echipa aia cu echipa asta???? Si cred ca ai omis un lucru-Contra era poate doar un copil de mingi ceea ce ar trebui sa fie si miine.

Claudiu (1 comentarii)  •  15 noiembrie 2019, 6:32

O mare eroare: Steaua a învins în tur pe PSV Eindhoven cu 1-0, iar în "aggregate", cum iți place să scrii, a fost 5-2 pentru PSV, cu Steaua conducând în retur cu 1-0 prin golul lui Lăcătuș! Nu că ar fi un scor cu care să te mândrești acest 5-2 la total, dar mai taie din minciuni, dă-le naibii!! Dacă te lasă memoria, apelează la Google, că nu-I nici o rușine! Mai rușinos pentru un ziarist vechi este să vină cu minciuni, care să sporească dramatismul textului!!

Ilie (57 comentarii)  •  15 noiembrie 2019, 11:04

Absurd de comparat Nationala 1989 cu cea din 2019. Deja prin prisma faptului unde jucau/au jucat jucatorii primei si unde (nu) joaca ultimii. Altminteri are cineva vreo placere sa vada jucind nulitatile actuale ? Ce sa facem la Euro ?

Kendo (9 comentarii)  •  15 noiembrie 2019, 15:41

Cum a zis cineva mai sus, 8-1 "aggregate" cu PSV n-a fost niciodata. Steaua a invins in tur. Am vazut meciul ala live. Oi fi fost eu un copil, dar inca nu m-a lasat memoria. Nici nu stii ce sa mai zici, daca ditamai jurnalistul o ia asa pe aratura in epoca atotstiutorului Google...

Nicu (1 comentarii)  •  15 noiembrie 2019, 17:05

Am fost pe stadion. Cu steagul furat de la fabrica. Noroc cu Rascoala ca un turnator m-a dat in gat si urma sa am probleme. HAI ROMANIA !

Mendo (1 comentarii)  •  15 noiembrie 2019, 18:20

Copilu’, in primii ani de scoala se pune accent pe LECTURA, capitol la care esti carent. Daca citeai TOT articolul, macar paragraful “Complexul danez”, intelegeai ca autorul se referea la meciurile Danemarca- Romania si PSV- Steaua, mai precis la “legiunea daneza” prezenta in cele doua meciuri. Trei la zero plus cinci la unu inseamna 8-1. Ai “pricipit”?

Comentează