Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Boloni și sabia belgiană

Metodele prin care antrenorul lui Antwerp e amenințat cu demisia au prea puțin de-a face cu civilizatul și elegantul peisaj al Țărilor de Jos

Permalink to Boloni și sabia belgiană
joi, 7 noiembrie 2019, 9:54

Sabiei din titlu i s-ar putea spune și sulă pusă în coaste. O sulă de tip belgian, elevată, delicată, dată cu baiț de Flandra sau de Brabant, dar tot sulă. Tradus din flamandă în română asta înseamnă că dacă nu bate pe Club Burgge duminică (FC Bruges, mai pe înțelesul nostru, care aseară tocmai s-a produs pe Parc des Princes în Liga Campionilor), Boloni pleacă de la Anvers.

Pe surse va fi dat afară
Anvers sau Antwerp în varianta flamandă, echipă unde Boloni „lucrează” de doi ani și ceva, reușind s-o aducă de la statutul de timidă nou-promovată la nivel de Europa League, locul 4 sezonul trecut. Așa susține presa belgiană, care evoluează tot „pe surse”, parcă mai abitir ca omoloaga sa dâmbovițeană. Mai trebuie spus doar că Bruges e liderul detașat al campionatului în care Ianis nu prea joacă. Are doar trei remize în 13 etape, în rest victorii. Echipa lui Loți e pe 7, peste campioana en-titre Genk (8) și consistent peste marele Anderlecht (11).

Interlocutorul
Recunosc că vorbim uneori la telefon, mai mereu la inițiativa sa. Convorbirile sunt lungi și plăcute, precum cele cu oamenii inteligenți și delicați. Deși ne știm de ani buni, nu ne tutuim, ne „domnim” unul pe celălalt. Inversul tipicului relației jurnalist-antrenor, el e cel care întreabă mai mult. Ce mai e prin țară, ce mai fac foștii săi colegi. Povestește cum stă cu cartea autobiografică pe care o pregătește, se ceartă mereu pe sine că e cam leneș la scris. Despre Anvers nu prea vorbim. Când pierde, zice doar că „așa e fotbalul”. Când câștigă, sare repede peste subiect. De când are problemele pentru care clubul l-a băgat în oala sub presiune, n-am vorbit deloc. Nu se face să agiți apele în jurul unui om aflat și așa în vâltoare.

Balcanii dintre bijuterii
E splendid Anversul. E orașul lui Rubens, plin de muzee, evrei cu codițe împletite și pălării negre, care merg pe biciclete. Prăvălii cu giuvaeruri, cu sute de feluri de ciocolată, terase cu sute de sortimente de bere, blondă, brună, roșie, verde, albastră. Am călcat acele trotuare în urmă cu vreun deceniu, dar e greu de crezut că s-au schimbat prea mult. În acel peisaj ai impresia că totul e prosper, idilic și elegant, că, și dacă e ca antrenorul să se despartă de echipa de fotbal, totul se produce discret și seniorial, cu o discuție între gentlemani parafată de o bere, cea de „la revedere”, băută împreună.

Dar poate că, de când cu globalizarea, s-au mai schimbat vremurile. Suporterii îl invită pe antrenorul de 66 de ani, căruia îi spun „pensionar”, să plece, iar conducătorii, sensibili la glasul vulgului, îi pun veneticului româno-maghiar în coaste (dar cine nu e venetic în Belgia, începând cu domnii cu pălării negre de pe biciclete?!) acea unealtă de care am pomenit mai sus.

Ce va fi duminică?
Va fi Antwerp-Club Brugge, de la trei și jumătate, ora noastră. Cu Wilmots, până nu demult selecționer al Iranului, pe bani mulți, ca și predecesorul de-acolo, Carlos Queiroz, stând la cotitură în mod cât se poate de balcanic. Cu șeful D’Onofrio, vechi prieten al lui Boloni, ridicând neputincios din umeri și ascultând glasul peluzei, care probabil că-l va admonesta pe „pensionar” încă de la încălzire. Cu veteranul Mbokani (Dieumerci, adică, mulțumesc Ție, Doamne, pe numele mic), golgeterul campionatului belgian, încercând să-l ajute pe mentorul său Laszlo, cu care a luat titlul la Standard în urmă cu un deceniu.

Și cu Boloni meditând la globul pământesc și întrebându-se dacă nu cumva s-a teleportat din liniștita Belgie pe undeva prin Golf, unde se mai întâmplau de-astea, dar măcar se întâmplau pe bani mulți.
Succes interlocutorului meu ocazional, să auzim de bine!

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Frenemy (22 comentarii)  •  7 noiembrie 2019, 11:50

Vezi ca Ianis joaca la Genk. Nu ti-ai baut cafeaua de dimineata ?

Mihai Nica (1 comentarii)  •  7 noiembrie 2019, 12:17

Frenemy, cred ca se refera la campionat, nu joaca in campionat. nu la Bruges.

Frenemy (22 comentarii)  •  7 noiembrie 2019, 12:38

@Mihai Nica: corect, trebuie sa schimb cafeaua :)

petschovschi (2 comentarii)  •  7 noiembrie 2019, 13:40

"Anvers sau Antwerp în varianta flamandă" Antwerp e varianta in engleza. In flamanda e Antwerpen. Exista google, wikipedia etc. Ne pretindem docți dar ... P.S mergea si o virgula dupa Anvers ...

Olteanul Sfios (2 comentarii)  •  7 noiembrie 2019, 14:28

"...al campionatului în care Ianis nu prea joacă." - ce nu e clar aici?

unul (4 comentarii)  •  7 noiembrie 2019, 14:54

https://ro.wikipedia.org/wiki/Anvers Pentru atoatestiutorul Buzarin, fost presedinte de club.Retrogradat.Asa de bine se pricepe la scris..... Doamne!!!!!!

Tesla (6 comentarii)  •  7 noiembrie 2019, 17:15

Jucatorul Boloni este fidel reprezentat de scena petrecuta in finala de la Sevilla. Pierde mingea la centrul terenului, Carrasco intercepteaza, se indreapta vijelios spre poarta lui Ducadam. Ajuns la marginea careului stelist, se pregateste de sut, insa Boloni trimite prin alunecare in corner, dupa o cursa disperata de 30 m. Cariera antrenorului Boloni se deruleaza in principal pe ruta Franta- Belgia, cuprinde paranteza portugheza incununata de eventul campionat- cupa si mai ales “botezul” fotbalistic al lui Ronaldo. Pentru doctorul in fotbal ajuns la frumoasa varsta de 66 ani, un client obisnuit al teatrelor si muzeelor, demiterea ar fi ultima sa problema.

motanul incaltat (199 comentarii)  •  8 noiembrie 2019, 2:18

In primul rind Anvers exista doar pt francezii care au impresia .... de fapt nici nu stiu ce impresia poate sa aiba. Realitatea este ca orasul se numeste doar Antwerp... Pt. cine nu crede sa ia trenul si sa vada ce scrie pe placuta cind trenul ajunge in statie. Nu sunt placute bilingve sunt doar in flamanda adica un dialect olandez. Deci Antwerp.... Daca vorbesti franceza o faci doar pt tine.... Nu iti raspunde nimeni. Daca vorbesti engleza deja oamenii sunt extrem de intelegatori ca nu stii flamanda si iti dau informatiile cerute....Eram o data in tren si pina sa ajunga la Antwerp trenul a trecut prin Meckelen adica Malines numai cum spuneam placutele in zona flamanda sunt doar in flamanda. Trenul opreste deci in Malines si trece mai departe. Un turist cred care nu stia despre ce e vorba alearga dupa NAS si il intreaba cind ajunge trenul in Malines. Asta ii raspunde ca tocmai ce plecase de vreo citeva minute. Si nu era Malines ci Meckelen.....Asa ca daca vizitati Belgia in zona flamanda ar fi bine sa stiti denumirile in flamanda.... In Brussel sau Bruxelles e cu totul alta situatie----toate placutele sunt in cele 2 limbi oficiale :flamanda si franceza.....

Vali (15 comentarii)  •  8 noiembrie 2019, 3:12

Dacă tot vorbiti des,intreaba-l de ce a fugit ca un laș de la națională?A,vorbesti cu ungurul,sau cu francezul de Boloni?

Frenemy (22 comentarii)  •  8 noiembrie 2019, 15:55

@Vali: De ce romanul Hagi a abandonat echipa nationala dupa barajul cu Slovenia ? Mircea Sandu nu l-a dat afara. Ungurul Laszlo Boloni este mai patriot (nu roman) decat tine si alte cateva milioane de "escu".

Vali (15 comentarii)  •  8 noiembrie 2019, 22:06

@Frenemy.Nu ai inteles nimic.Eu nu am făcut decât să amintesc chiar spusele lui Boloni. El a declarat ca este ungur si că se simte francez.Cat despre patriotism,nu mă cunoști deci abține-te.

Comentează