Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Craiova, cântecul târziu al greblei

Meciul cu Dinamo se joacă la Severin din cauza birocrației și a lentorii autorităților

Permalink to Craiova, cântecul târziu al greblei
sâmbătă, 2 noiembrie 2019, 7:08

Timp de schimbare a gazonului era berechet. De pe 4 octombrie, de la finalul remizei cu Poli Iași, până pe 4 noiembrie, la fluierul de start al meciului cu Dinamo. O lună la dispoziție, fără meciuri acasă! Greu te mai întâlnești cu așa o castană în plin sezon! Și cu vreme excelentă, cu excepția ultimei săptămâni a „pauzei”, când a venit frigul.

Hârțoage în loc de rulouri

Discuțiile dintre club (cu Pițurcă purtător de cuvânt și principalul motor al acțiunii, s-a gândit inclusiv să plece dacă lucrurile nu se rezolvau) și Primărie, deși anevoioase și pline de șicane, fuseseră deja finalizate atunci, în 4 octombrie. Dar doar în principiu, la modul „da, domnule, suntem de acord, așa facem”. Au urmat hârtii plimbate între Primărie și CNI, Compania Națională de Investiții. În fine, mult visatul aviz.

Apoi, ședință de Consiliu Local, supunerea la vot, aprobarea, deblocarea sumei. Afară erau 25 de grade în miez de octombrie, deasupra ierbii vechi și neatinse zumzăiau gâze întârziate, ca în Topârceanu, jumătate din intervalul de pauză se scursese și în loc de hârșâit de greblă, încă se auzea cântec de ștampile în acompaniament de foșnet de documente de-o covârșitoare importanță.

Cel mai important meci

Decopertarea a început abia pe 18 octombrie, iar rulourile au început să se instaleze abia zilele trecute. Era greu de jucat pe 4 noiembrie, dar dacă treaba s-ar fi început la timp, acum ar fi fost totul gata. Cele două săptămâni de contemplație birocratică au fost decisive, iar Craiova dispută meciul cel mai important al sezonului regulat la Severin. Vor surprinde probabil cuvintele „cel mai important””, dar chiar așa e! Încă din primii ani ai celor aproape cinci decenii de vizite pe arena olteană, am înțeles perfect rivalitățile.

La Craiova, Steaua a fost privită și primită de obicei cu respect, Argeșul lui Dobrin cu admirație, iar celelalte echipe, cu o netă superioritate asumată de olteni. Marile încleștări, marile ambiții au fost întotdeauna cu Dinamo, fie că adversarii s-au numit, prin timp, Nelu Nunweiller, Dinu, Dudu, Augustin, Răducioiu, Demollari, Claudiu Niculescu (mai ales!) sau Nistor. De aceea trebuia făcut „pe dracu-n patru”, cum zic oltenii, ca meciul cu Dinamo să se joace pe „Ion Oblemenco”!

Mistralul, Băltărețul și alte vânturi

Inaugurarea nu va fi cu Dinamo, ci peste alte trei săptămâni, cu Sibiul lui Neagoe. Cum zic oltenii la un pahar de zaibăr nelimpezit, Dumnezeu îi dă timp omului, dar mai trebuie să-i dea și minte. Pe arena olteană va fi același amestec de iarbă naturală, preponderentă, cu o mică proporție de sintetic. La fel e și la Marsilia, Bordeaux, Lyon sau Bilbao, unde verdele e impecabil, iar suprafața, perfectă. Pițurcă povestește (s-a documentat, e clar!) că pe „Velodrome” s-a montat ieri și s-a jucat azi, cum ar veni, pe o ploaie torențială, iar după asaltul crampoanelor „lucrarea” n-a avut de suferit.

Se va spune că pe malul Mediteranei bate Mistralul, dar cei care am făcut școala primară la Craiova și am studiat în clasele primare geografia județului Dolj, am învățat că în zonă suflă Băltărețul și Dunărințul, vânturi calde, de miazăzi. Așadar, măcar în materie de mișcare a maselor de aer, Oltenia nu e cu nimic sub Provence.

De ce s-a luptat Pițurcă?

Pentru că înțelege fotbalul ca pe o acțiune în care mingea care e plimbată pe jos, pentru că întotdeauna i-au plăcut pișpireii tehnici, fiind chiar anecdotică perioada de la Steaua, cu Aliuță, Florentin Dumitru, Diniță, Pompiliu Stoica, Mitriță-unchiul. Din trupa actuală, pe prototip s-ar mula Ioniță, Ivanov, Bărbuț, Nițu. Cam puțin față de acum doi ani, când Mitriță-nepotul, Băluță și Gustavo îndeplineau rolul, dar erau nevoiți de multe ori, din cauza gazonului, să folosească rețeta „tare și după ea”!

Comentarii (19)Adaugă comentariu

MZM (48 comentarii)  •  2 noiembrie 2019, 20:51

Domnule Buzarin, tam-tamul care se face cu mutarea jocului cu Dinamo, la Severin, a devenit usor suspect. Toata lumea deplange soarta Craiovei, ca si cum jocul e deja pierdut (!?) si se cauta scuze cat de cat plauzibile. Da, iata, se joaca la Severin si „pispireii tehnici ai lui Piturca” au nevoie, se intelege, de gazon impecabil, ce ne facem? Va dau eu o solutie. Faceti ce a facut si Hagi dupa infrangerea cu Dinamo (cand pispireii lui Gica alergau in toate directiile, numai dupa minge nu! Cel putin pana la 0-3): va laudati si va bucurati ca puteti sa va bateti „de la egal la egal cu echipele de traditie”!! Sau mai simplu, bagati echipa de juniori (ati mai facut-o, aveti experienta), ca... „pe noi nu ne intereseaza jocul acesta, ci urmatorul”. Vedeti ce simplu e? Oricum, solutii si scuze se gasesc. Asa ca, nu mai bateti apa in piua cu gazonul, ca e ridicol, pentru ca si Dinamo va juca (la Severin) pe acelasi gazon.

Adrian (12 comentarii)  •  3 noiembrie 2019, 7:44

De cand a venit Piturca la Craiova aud numai superlative la adresa sa si critici care nu se mai termina la adresa jucatorilor. Serios, asa o fi? Jocul este la fel de batranesc precum cel din vremea lui Papura dar, intre , am invatat sa nu mai sutam la poarta. M-am uitat la meciul Sepsi-Astra si apoi la cel al Craiovei contra National si nu am avut cum sa compar. Ai nostri, in ciuda talentului, continua sa doarma pe teren. Mai accelareaza, uneori, Mihaila si Barbut dar in rest... letargie. Unde este tactica lui Piturca? Unde este amprenta sa de antrenor? Daca Piturca este antrenor, Uhrin de la Dinamo ce mai este?

Vali (15 comentarii)  •  3 noiembrie 2019, 8:55

Si ce mare nenorocire e că nu castiga Craiova? Nu o mai impingeti in fața ca nu are față de campioană(inca) Patimile sunt destule,dar nu fac echipa să câștige cum vreti voi,meci de meci.

Mihai (11 comentarii)  •  3 noiembrie 2019, 9:49

De ce nu investește CSU în gazon, sau mai bine, de ce nu cumpără stadionul? La Marseille a montat primăria gazonul? La noi toate cluburile mari sunt *** cu chirie. Și stau la mâna birocrației. Noroc cu Euro 2020 și cu politicienii.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gabineg (5 comentarii)  •  3 noiembrie 2019, 13:57

Printre piticii celebri de la Steaua au mai fost Lutu si Elton.

?????? (286 comentarii)  •  3 noiembrie 2019, 21:10

@Cum ați comenta și dspre faptul că de când se antrenează Mitriță pe la Craiova mai începură și "prăzarii" să câștige câte vreun meci, ? Văzură Mitriță și s-au "revigorat" , ,, să își arate "talentele"", pentru a mai aminti și de "zicerile" lui Piți, care nu prea reuși să îi "revigoreze", singur , ?

?????? (286 comentarii)  •  3 noiembrie 2019, 21:15

Deci, pentru Piți jucătorii de la Craiova, "nu prea mai alergă" , ? Însă dacă e și Mitriță ,?

?????? (286 comentarii)  •  3 noiembrie 2019, 21:48

Opinați că Buzărin și-ar putea închipui , ca și Piți probabil că, gazonul i-ar putea face și fotbaliști pe jucătorii de la CSU Craiova, ?

motanul incaltat (199 comentarii)  •  3 noiembrie 2019, 21:51

Pt Mihai---- pt ca la noi se doreste un capitalism care sa aiba la baza comunismul.... Sunt echipe care functioneaza pe societati private , cu patronii ajunsi miliardari din contracte cu statul si care joaca pe stadioane ale primariei PSD. De ce s-a intirziat montarea gazonului??? Pt ca Olguta care era in campanie sau in vacanta sau la super market avea telefonul inchis...

?????? (286 comentarii)  •  3 noiembrie 2019, 21:53

În meciul din cupă cu FC Voluntari, singurul care a arătat gleznă de fotbalist, ca ăia buni care au mai jucat pentru Craiova, a fost Ioniță II, ?

?????? (286 comentarii)  •  3 noiembrie 2019, 22:15

Deci, "nu prea mai aleargă", jucătorii de la Craiova, pentru Piți, ?

?????? (286 comentarii)  •  3 noiembrie 2019, 23:28

@Ce interes opinați că ar fi putut avea arbitrul de la partida dintre FCSB și Sepsi să acorde un penalty precum cel acordat pentru FCSB, penalty din care echipa lui Gheorghe Becali a egalat, ?

adi (126 comentarii)  •  4 noiembrie 2019, 12:42

incredibil ce gandire comunista inca mai au unii. deci hai sa incalcam legea doar asa ca e mare eveniment fotbalistic. cum sa gandesti bai nene asa?!daca sunt niste procedure, trebuie respectate. ti se pare ca dureaza prea mult? aia e altceva, probabil o fi nevoie de vreo reforma. dar cum sa incurci legea cu birocratia?! gandire de mic mitic. tipic

Comentează