Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Renevânzarea lui Dinamo

”Un business mult prea riscant”, așa a caracterizat afacerea Claudiu Florică, potențialul cumpărător

Permalink to Renevânzarea lui Dinamo
duminică, 27 octombrie 2019, 9:15

Subiectul nu e Florică, e Negoiță. Cel care tot vrea să vândă, de ani și ani, dar n-are cui. Mușteriii se tot învârt pe lângă prăvălie, măsoară din ochi, gustă, dar târgul nu se face. Și nici nu se va face prea curând la modul concret. Vor fi mereu zvonuri, ipoteze și salarii restante. Nimic altceva. A, ba da! Jucători vânduți repede și prost, ca să apară banii de salarii. De pe-o lună pe alta, de-aș mai duce-o pân-la toamnă, leliță Ionuț!

Mirosul fin al lui Florică
Noul cumpărător e lăudat de Răducioiu. „E cel mai bun manager”, zice Radu, și e normal să zică așa de vreme ce i-a fost angajat la Regal, filială Atletico Madrid, club de juniori patronat de posibilul client al tranzacției. Peste doar două zile de la declarația favorabilă a fostului mare atacant, afacerea pică pentru că Florică, uns cu toate alifiile digitale Microsoft, tip care, zice-se, ar avea conexiuni și în zone oculte ale puterii, și-a dat seama că nu cumpără doar un brand adulat numit Dinamo, ci și un munte de datorii.

Nu neapărat la jucători, pe alea un patron bazat le rezolvă rapid, ci mai din spate, din trecutul spumos al guvernării exercitate din hotelul cu nume de fluviu. Concret, Florică a pretins ca orice datorie care iese la iveală după data semnării actelor să i se pună în sarcină lui Negoiță. Cine-l credea fraier pe maestrul Claudiu (chiar, își asuma cineva riscul de a-l crede fraier?), se înșela amarnic.

Lista de vânzări
Povestea cu Negoiță care a salvat clubul de la dispariție și de o reluare a urcușului din liga a patra, a se vedea modelul Rapidului, nu mai valorează demult nici măcar două parale în ochii suporterilor. Ei citesc știri cu fripturile de vită înjumătățite, cu mutarea angaralelor clubului din Vitan-Bârzești la Săftica și cu grabnica scoatere la vânzare a lui Ciobotariu jr, Sorescu și Popa, cu destinația Ludogoreț. Probabil la preț de castraveți, așa cum au fost cedați Nedelcearu și Costache, sau în alt plan, chiar dacă suma a fost mai bunicică, așa cum a fost extras Dorin Rotariu din cantonamentul lui Andone cu o noapte înainte de startul returului.

Cum vrei să faci performanță dacă tu vinzi totul pe mai nimic, numai ca să poți plăti salariile și alte cheltuieri curente? Dacă te scumpești la grosimea fleicii de vită, deși chestiunea e prea anecdotică, prea din Hagi Tudose, pentru a fi adevărată?!

Moment prost
Știrea cu afacerea care a picat vine într-o vreme în care echipa începuse să arate câte ceva, iar suporterii se mai liniștiseră față de tumultul începutului de sezon. Toată lumea, jucători, fani, nădăjduia că odată cu schimbarea patronatului lucrurile se vor întâmpla ca la o echipă care vrea performanță, nu ca la o șandrama care stă să pice. Se spera într-un mâine mai bun, dar acum acel mâine pare atât de ireal, încât fiecare zi de supraviețuire capătă contururi de miracol.

Vine trenul de la Iași…
…încărcat cu iepurași. Stați așa, că mai e o soluție. Horia Sabo, moroșanul-dandy care a încercat să ardelenizeze în performanță dulcele târg al Ieșilor. Oamenii plaiurilor moldave, obișnuiți să mănânce zdravăn, curechi, alivenci, poale-n brâu, zic c-au flămânzit cumplit cât timp maestrul Horia s-a perindat pe lângă Bolta Rece. Și că se miră cum de, după plecarea sa, a rămas totuși țigla pe bojdeuca din Țicău și teiul lui Eminescu în rădăcinile sale seculare.

Din ce se șușotește, Sabo e o soluție pentru Dinamo așa cum un cub de gheață e un leac la oprirea încălzirii globale. Dar măcar mai vânturi un posibil mușteriu și-i mai păcălești câteva luni pe oameni. Negoiță știe deja lecția.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Laurentiu (2 comentarii)  •  27 octombrie 2019, 16:35

Pe Negoita asta nu-l vad bine deloc. Suporterii dinamovisti trebuie sa ia masuri cu acest pacalici mincinos.

Tesla (6 comentarii)  •  27 octombrie 2019, 16:51

Haha, amuzant editorial: “de-aș mai duce-o pân-la toamnă, leliță Ionuț!” Nea Raducioiu garanta pentru Florica, el care uitase limba romana dupa cateva luni in Italia “come si dice la voi in Romania?” Acelasi Florinel a fost intotdeauna realist in evaluarea riscurilor meseriei: trei retrogradari consecutive, cu tot atatea echipe (Bari, Verona si Brescia); mare pacat ca nu lucreaza in bursa, ar fi devenit mai bogat ca Waren Buffett! Nu pricep cum acest individ de 1,5 m si 30 kg, cu inteligenta lui Petrea Prostul, a pus mana pe un club de talia lui Dinamo. Schimba antrenorii si conducatorii clubului la fiecare 4- 5 luni, gaseste mereu creduli. Tipul n-are un leu in buzunar, dar pare hotarat sa-si finalizeze “opera”, Dinamo este un ciolanas care trebuie devorat pana la ultima inghititura.

Catalin (3 comentarii)  •  27 octombrie 2019, 18:55

Florica asta nu prezinta nicio garantie, fie financiara, fie manageriala. In primul rand a condus si finantat un singur club si ala de liga a4a. Si fara rezultate. Nu stiu ce colaborare a avut chipurile cu Atletico. De care nimeni nu stie ce s-a ales. Ne spune domnul Florica ca Dinamo e un business riscant. Probabil ca e. De aia si costa atat de putin. Sa vina domnul Florica cum a venit ala de la CFR cu in plan, cu multi bani si ia sa vezi ce business bun devine Dinamo. Asa el spera initial ca o mai fi ramas ceva de muls si s-a lamurit ca nu e cazul. Dovada inca o data ca afaceristii nostri sunt obisnuiti cu contractele cu statul, nu sa isi construiasca ei de la zero in business serios

motanul incaltat (199 comentarii)  •  27 octombrie 2019, 19:32

Pt. Catalin: sa vina Florica cu un plan , cu multi bani si sa vezi ce business serios devine Dinamo... Are you serious???? E ca si cum ai zice sa cumperi o Dacia 1300 , sa bagi in ea multi bani si sa vezi ce masina iese.... In primul rind tot o Dacie va ramine si apoi daca ai asa multi bani de ce sa nu cumperi un BMW?????

velea (1 comentarii)  •  27 octombrie 2019, 19:36

liniste,mimamo se pregateste pentru play-out,in urmatoarele 3 meciuri va face un punct daca va avea noroc.

Catalin (3 comentarii)  •  27 octombrie 2019, 20:54

Motane, eu ti-am dat un exemplu deja pe care l-ai ignorat. CFRul ce era pe vremea insolventei? Nu tot un Logan? Si acum ar fi o Skoda macar, daca nu mai mult, daca s-a investit cu cap. Slavia ce era pana s-o preia chinezii? Sahtior ce ar fi fost fara Ahmetov? City cine era in Anglia pana sa vina seicii? Leipzig ce era fara Red Bull? Nu prea mai sunt BMWuri, Mercedesuri sau Audiuri de vanzare pe piata fotbalului sau costa zeci, sute de milioane. Dinamo e 3 milioane platibili in transe. E ca si cum cumperi nu o masina, ci mai degraba un conac vechi, cu multa istorie, dar cazut in paragina si cu facturile neplatite. Se poate"renova" fara probleme, se pot plati si datoriile, dar trebuie un pic de banuti , de viziune si de chef de treaba.

Toader (52 comentarii)  •  28 octombrie 2019, 9:13

Cu mai puțini bănuți se putea pune pe picioare IMGB de pildă. Nu s-a vrut, nici n-au lăsat pe alți s-o facă. La fel este cu Dinamo, s-a hotărît ca orice simbol ce aminteşte de "regimul de tristă amintire" să dispară. La fel, dar pe dos, stă treaba cu CFR Cluj 1907. Anul înființării nu apare întîmplător. Clujul, s-a hotărît undeva, trebuie să devină capitală regională în UE. Pe lîngă case/apartamente scumpe (îi fac pe oameni să creadă că-i bunăstare), trebuie să aibe circ: fotbal, festivaluri, ai-ti samd. U Cluj 1919 nu intra-n discuție, reprezintă opusul internaționalismului, este anul României Mari.

Madalin (1 comentarii)  •  28 octombrie 2019, 12:16

@ Catalin Ghetele de plumb obtinute cu truda de Dudu Georgescu, Camataru si Mateut au crescut exponential istoria si prestigiul acestui club, oamenii de afaceri stau la coada sa cumpere Dinamo, mai mult decat solicitantii autografului lui Ianis. Cata poezie si romantism, semeni cu poetul Garii de Nord.

mircea (9 comentarii)  •  28 octombrie 2019, 13:02

costache si nedelcearu, doua supervedete, vanduti la pret de castraveti? culmea dom'le..umblau ralul, barcelona si psg + chelsea, cu limba de un cot dupe ei....

Leo (3 comentarii)  •  29 octombrie 2019, 3:09

Daca clubul ar fii curat, nu l-ar vinde negoita. Lui ii este frica de procesul pe care il are datorita modului in care a iesit din insolventa, acolo are de platit multe milioane daca pierde, si stie ca va pierde pentru ca a facut multe magarii magarii. Sfarsitul este aproape.

Comentează