Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

O țară de repriza a doua

A face schimbările bine e echivalent cu a face echipa de start mai puțin bine. E a treia oară în această grupă când începem meciurile foarte prost

Permalink to O țară de repriza a doua
sâmbătă, 7 septembrie 2019, 12:37

Nu se scursese nici primul minut când Paco Alcacer rata monumental. Asta înseamnă că era să luăm gol încă de la imn. Cu toată apărarea noastră de cinci, dacă nu era Tătărușanu, luam multe de tot. Nu cum se tot spune, șase-șapte până la pauză, pentru că nimănui nu-i intră toate ocaziile, dar măcar trei-patru puteam încasa.

Haida-haida

Cholo de Banat (cel original nu poartă teniși albi la costum negru!) pare să fie un as al schimbărilor și al modificărilor de atitudine pe parcursul meciului. De-acolo, din țarcul său punctat cu var, unde se agită și probabil că atinge parametri fizici comparabili cu ai jucătorilor din teren, sloganul strămoșesc „haida-haida” își face simțit efectul abia după zeci de minute de dominare adversă. Nu-i vorbă, de agitat Contra se agită încă din minutul unu, dar tumultul său capătă conținut ofensiv abia după ce tabela are două goluri în favoarea adversarilor. Până atunci, acel clocot vizează doar o apărare etanș. Haida-haida-ul deja consacrat începe la câteva minute după pauză, la 0-2, când mai sunt foarte puține de făcut. Ne-a ieșit, foarte norocos, la Oslo. Incantația nu ne-a fost însă suficientă nici la Stockholm, și nici acasă cu Spania.

De ce începem prost?

Pentru că întotdeauna când întâlnim echipe ca noi sau mai bune ca noi (nu Malta, nu Feroe) ne propunem în primul rând să nu luăm gol. Nu intrăm cu frică, așa cum s-a tot spus, ci cu dorința expresă de a respecta în amănunt luminoasele indicații tactice, al căror conținut e eminamente defensiv. Avem cinci fundași, cărora le adăugăm mijlocașii. Deac să-l ajute pe Benzar pe dreapta, Stanciu pe Toșca pe stânga, iar Răzvan Marin să acopere, să măture, să dea cu aspiratorul sau cu mopul. Un fel de libero în spatele atacanților, post nou în orice doctrină a fotbalului. Opt oameni de câmp în ariergardă. Rămân doar doi pentru atac, de fapt pentru contraatac. Dacă unul, Keșeru, e într-o seară nefastă, rămâne ca doar Pușcaș să rezolve ofensiva. E prea puțin! Dacă nu pui probleme, dacă nu-i deranjezi puțin, vin peste tine și n-ai cum să reziști.

Cum înviem?

Prin oameni vii! Ca Florin Andone, de exemplu. Să nu spună nimeni că proaspătul atacant al Galatei a fost păstrat ca armă secretă. Dacă le intrau spaniolilor măcar jumătate dintre ocazii, dacă nu era în zi mare Tătărușanu, la 0-4 nicio armă secretă din lume nu mai avea ce să facă. Înviem schimbându-ne cu toții atitudinea. Cât timp, disciplinați tactic, i-am așteptat pe iberici fără să băgăm piciorul la minge, am fost niște umbre galbene în așteptarea iureșului roșu. Când am intrat în contre, am schimbat jocul. Chiar și așa posesia e 33-67! Oare cât o fi fost înainte ca acel haida-haida să înceapă să aibă efect?

Teama se transmite

Când selecționerul spune că echipa a avut teamă, sună a reproș la adresa jucătorilor. În sensul că, deși li s-a spus să nu fie fricoși, eu totuși au fost. Dar când ceri prudență, respectarea strictă a sarcinilor defensive, semnalul pe care-l transmiți fără cuvinte lui Dragoș Grigore, Toșca, Răzvan Marin sau celorlalți e acela de a nu greși. Când vrei să nu greșești, nu-ți asumi riscuri. Stai în banca ta. Dacă vom aplica această matrice a prudenței în meciurile de acasă cu Norvegia și Suedia (foarte posibil fără spectatori!, dar asta e altă discuție), vom greși. Atunci ne vor trebui victorii, nu rezultate onorabile și prilejuri de a povesti ce viteji am fost noi de vreme ce în ultimele minute Spania a tras de timp.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

cn (39 comentarii)  •  7 septembrie 2019, 12:47

Un ton prea parintesc fata de un cocalar paralel cu fotbalul si cu bunul simt, care ne-a distrus calificarea. Dojeneala asta timida din articol imi aminteste de cum ma criticau pe mine profesorii la scoala (cu blandete, ca mama era colega cu ei, preda la aceeasi scoala). Din fericire un alt articol de azi pune lucrurile la punct: individul asta incompetent incaseaza spre un milion de euro ca sa ne ingroape.

a dica (47 comentarii)  •  7 septembrie 2019, 14:54

Sa nu exageram cu criticile. Nu sistemul cu 5 fundasi ne-a produs pagube ci lipsa de valoare a mijlocasilor. Preocupati sa acopere zonele pe care fusesera distribuiti, cu sarcini preponderent defensive, nu au fost capabili sa scoata o minge (cu exceptia unor pase lungi pe Puscas), nu se demarcau, nu se aratau la pasa, nu mai vorbim de driblat, pase scurte, preluari, control balon. Cand prinzi portarul tau intr-o zi fasta nu ai voie sa nu scoti un rezultat pozitiv indiferent de echipa cu care joci. Si atunci, chiar cu 5 fundasi, poate cu alti jucatori la mijloc, dispusi sa si atace, sa-si asume si ceva riscuri, poate am fi scos un rezultat bun. Mi-e teama ca Suedia si/sau Norvegia ar putea lua punct sau puncte Spaniei.

Gigi (1 comentarii)  •  7 septembrie 2019, 15:49

De ce Nu incearca nimeni la nationala ca la Fifa 19 un killer 3.4.3. Toti pe atac. Si Asa la nivelul nostru Nu Mai ai ce pierde....

Dinu (1 comentarii)  •  7 septembrie 2019, 22:07

Incepand de la FRF pana la staful lui Contra toti sunt niste paraziti practic, nu au nici o responsabilitate, timp liber cu carul, nu-i streseaza munca, nu au obiective si nu trebuie sa dea socoteala nimanui, doar sa treaca pe la casierie. Cine nu-si doreste un astfel de loc de "munca"?!

Oreste Trosca (2 comentarii)  •  8 septembrie 2019, 1:49

Eu cred ca similitudinea asta a revenirii in joc dupa pauza, la toate cele trei meciuri importante, din care am scos doar "una" punct, se datoreaza si reducerii normale a intensitatii jocului adversarilor care, luand putin piciorul de pe acceleratie prin min. 60 coboara la nivelul nostru fizico-tehnic si astfel ne fac si noua loc in joc. Cred ca este si motivul pt care Ianis da randament introdus de abia in ultimile 30 de min, el fiind un jucator destul de lent pt iuresul de inceput de meci. (Sa dea D-zeu sa imbunatateasca acest aspect, cu toate ca se zice ca explozia este o calitate cu care te nasti). Este vorba si de valoare mai modesta a lotului actual dar si de un blocaj mental combinat cu o lipsa de personalitate a jucatorilor. Pai cum era Laca', ca s-a tot vorbit de el zilele astea? Cum era un Bumbescu, un Prodan, Balaci, Adi Ilie... aia cu care "i-am calcat pe ochi"? Sange si oo nu au aratat decat Puscas si Andone. Si Ianis a aratat ca e lipsit de complexe si a reusit cateva servicii de top, deja marca inregistrata. Cam ei si cu Tata', atat. Restul au parut total zapaciti si depasiti de anvergura meciului. Noi, microbistii, vrem sa vedem ce am vazut la Euro U21, la inceputul verii. Atunci putem spera ca norocul va tine cu cei curajosi si luptatori. Putin imi pasa daca ma bate Spania acasa cu 5-3, de exemplu. Dar macar vad fotbal, macar daruire totala. Si tineretul putea pierde cu Anglia, dar nu le puteam reprosa nimic, cum de altfel nu le-am putut reprosa ceva cu Germania cand , saracii de ei, consumasera benzina pt tot turneul in trei meciuri si jumatate. Recunosc acum la Contra ce vedeam si la Piti: sa nu luam multe, sa nu ne facem de ras... si mai ales sa nu cumva sa si pateze ei CV-ul.

?????? (286 comentarii)  •  8 septembrie 2019, 21:30

Cum ați comenta și despre faptul că nici lui Mitică "Corleone" , fost la Ligă, "guru", ,,***, ***" , nu îi convinvine ce a mai rămas prin fotbal , după ce nu mai e la Ligă, ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează