Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Tripleta de Liga Campionilor 

Îi vom avea, probabil, în marea competiție pe Ianis, Răzvan Marin, Stanciu. În locul ultimilor doi i-am prefera pe Deac și Țucudean, dar e foarte greu.

Permalink to Tripleta de Liga Campionilor 
joi, 22 august 2019, 9:10

Slavia a fost tare ca o tablă de tanc, călită la uzinele cehești, reprofilate vremelnic în timpul războiului de la producția de mașini la cea militară.

Spre Eden
Se vorbește despre minuni la retur, mai ales că arena de pe Vltava se numește Eden, dar după cum a arătat prima manșă, pare să fie mai degrabă paradisul lor decât al nostru. Nu pentru că Petrescu ar avea în față mari fotbaliști, ci pentru impresia de soliditate pe care o degajă cehii la fiecare respirație. Dacă e să ne referim la fotbaliști, dintre tricourile verzi etalate pe iarba din Gruia, cel mai „fotbalist” pare Stanciu.

Acel Nicușor pe care-l vrem
Susținând, firește, tricourile vișinii, cele mai mari emoții le aveam când mingea ajungea la șeptarul îmbrăcat în verde. La 26 de ani, după multe ezitări și după o plimbare fără un rost fotbalistic prea clar (cu excepția alimentării consistente a cardului, firește), în zona arabă, îl descoperim în sfârșit pe acel Stanciu pe care ni-l dorim de vreo șapte ani încoace, de când, încă adolescent, purta banderola Vasluiului și bătea cu succes un penalty pe San Siro, contra lui Inter.

Raze de soare
Nicușor pare să fi uitat de boema Bruxelles-ului, de arșița saudită și s-a încadrat temeinic în vremea sobră pragheză, căreia îi aduce, doar el, unele raze de soare. Nu mai ține mingea mai mult decât e cazul, n-o mai pierde, pasează, joacă simplu, chiar dacă lovirile lui sunt altele, mult mai rafinate decât ale căpitanului Soucek, cel mai bine cotat jucător al Slaviei, un tip cu pasul mare, eficient, dar cu fantezia tinzând spre zero.

Stanciu a reușit să elimine inutilitățile, prețiozitățile nelucrative din jocul său, iar acum arată într-adevăr ca un playmaker de Liga Campionilor, dar și ca un punct solid de sprijin al echipei naționale în foarte curând scadentul meci cu Spania. Alex Băluță, care-și licitează probabil prea mult propriul bagaj tehnic, fără a-și simplifica jocul, privește doar de pe bancă demonstrația de forță și pragmatism a Slaviei.

Răzvan, cel criticat și titularizat
Deși Ajax n-a făcut un meci mare la Nicosia, e greu de crezut că, de la 0-0, va rata calificarea în retur. Ar fi prea abruptă prăbușirea, de la câteva secunde de finală, la începutul lui mai, la stadiul de a nu prinde grupele la finalul lui august. Probabil că olandezii vor fi în Champions League, cu Răzvan Marin cu tot. Scos de regulă cam după o oră, colecționar de cartonașe galbene, criticat pe diverse portale sau în comentariile unor suporteri, dar titularizat mereu de antrenorul Ten Haag.

Cu un titular la Ajax în formație, parcă altfel asculți imnul la echipa națională, chiar dacă adversarul se numește Spania! După cele șase meciuri din grupe pe care Răzvan are mari șanse de a le juca, fie și parțial, te simți cu totul altfel decât atunci când te lupți cu Standard pentru prinderea „la mustață” a play-off-ului în Belgia.

Ianis sau Nicușor? Sau amândoi?
În Champions League va merge și Ianis Hagi, cu Genk, campioana Belgiei, calificată direct în grupe. Până acum are mai mult finaluri de meci, și chiar dacă ele sunt garnisite cu câte un gol sau o pasă decisivă, explicația minutelor încă puține e tot neintrarea în ritm de după istovitorul turneu final U21, urmat de vacanță. Tot vorbim de turneul de tineret. Dacă acum două luni, în plina sa desfășurare, cineva ar fi zis că prima reprezentativă ar trebui să înceapă cu Stanciu și nu cu Hagi jr., probabil că acel îndrăzneț ar fi fost măturat de valul entuziasmului popular. Acum, cu două săptămâni înainte de întâlnirea cu Busquets și Sergio Ramos, șansele par mai mult de partea lui Nicușor.

Dacă nu cumva găsește Contra o soluție de a-i așeza în teren pe amândoi, cu Răzvan Marin în spatele lor. O tripletă de Champions League! Demult n-am mai avut-o la echipa națională!

Comentarii (9)Adaugă comentariu

‘Te-n Haag… (56 comentarii)  •  22 august 2019, 15:56

Daca va juca cu marinelul in formula de start, "Ajax"-ul isi va lua adio de la Sampon Lig. Pentru ca nu mai are trupa de anul trecut, pentru ca va fi sub presiunea psihologica a publicului propriu, echipa va trage sa scoata un rezultat favorabil, e un scenariu de cosmar ce l-am mai vazut la destule meciuri, iar veriga slaba e acest mult-laudat marinel. Kipriotii vor inscrie primii, si vor face un 1-1 sau 2-2. Suficient! Printisorul e departe de a fi fotbalist. Are multa dorinta de afirmare (prea multa... ca la mach... si la olteni), are si ceva talent (nu prea mult), normal ca a invatat cate ceva transmis special de ta'-s'u (sunt sigur ca ramanea cu el dupa antrenamente, pentru asta, NUMAI PENTRU EL, mai ales pentru loviturile de la colt si din penalitatile din apropierea careului), dar ATAT! Nu va fi mare lucru de capu' lui. Nicusorul? Foarte multe depind de returul cu Clujul. Daca "Slavia" trece de Cluj, are mari sanse sa se faca remarcat in meciurile din grupele Sampon.

Paul (13 comentarii)  •  22 august 2019, 18:47

tot nu ne saturam sa ne facem de râs... macar sa prinda bani de cheltuiala, ce se vor duce pe apa sambetei

Kiu (1 comentarii)  •  23 august 2019, 19:36

nu cumva este 'de mult'...? mai ales ca e o negatie...? adica una e 'demult (odinioara) aveam fotbal bun' si alta e 'de mult n-am mai avut fotbal bun (de cand?)...

?????? (286 comentarii)  •  23 august 2019, 23:42

@Cum ați comenta despre faptul că Alexa nu l-a pus pe Tamaș să execute lovitura de pedeapsă, în partida cu "FC Scornicești" al lui Pițurcă, ?

?????? (286 comentarii)  •  23 august 2019, 23:54

@Considerați că după includerea și a lui Victor Pițurcă în conducerea clubului craiovean echipi nu i s-ar mai potrivi nici ''denumirea" "Crai-Olguța", ci mai apropiată ar fi "denumirea" "FC Scornicești", ?

?????? (286 comentarii)  •  24 august 2019, 0:10

Alexa zice că au jucat cu o echipă modestă și nici așa nu au obținut vreun punct, ?

Comentează