Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Play-off fără cine?

Astra-Sepsi, Gaz-Dinamo, Viitorul-Clinceni, în triplex, duminică de la 4 și jumătate. 41,40,39 e punctajul protagonistelor. Dacă bate toată lumea, Hagi ratează turnirul primelor șase. Sepsi ca Salernitana Dar bate toată lumea? Cea mai sigură pare victoria Viitorului, deși ultima deplasare […]

...

Postacul catalan și universal

Scandalul e cât casa, văpaia e greu de stins. Presa catalană a dat de mai multe fire care duc în aceeași direcție, către Josep Maria Bartomeu, președintele de 57 de ani al Barcelonei. Tactici murdare Pe scurt, acesta ar fi […]

...

Generalul medaliilor

Nadia plus tot ce-a ținut de gimnastică, Patzaichin și tot ce înseamnă sporturi pe apă, Corneliu Ion, Nicu Vlad, luptătorii, atleții, Maricica Puică, Anișoara Cușmir, luptele, echipa națională de handbal campioană mondială, fotbalul cu calificarea lui Lucescu la Euro 84 […]

...

Play-off pentru Eternul Derby, fără Eternul Derby

Va fi a cincea ediție cu play-off și play-out, fără ca noul și fistichiul sistem să fi lăsat în urmă ceva memorabil. În afara unor calcule, înjumătățiri și alte chichițe aritmetice, nu suntem nici mai frumoși, nici mai valoroși decât […]

...

Tranșee pentru Sevilla

Ne plângem de ce ne va aștepta în Islanda, căutăm în fiecare zi știri despre prelatele și ninsorile din țara lui Skulasson, dar povestea terenului din Gruia o lăsăm așa cum a căzut și cum l-am zărit la derbyul de […]

...

Bricheta nu merge de multe ori la apă

Oltenii erau la un pas să fie îngropați de public, dar tot publicul i-a salvat

Permalink to Bricheta nu merge de multe ori la apă
sâmbătă, 3 august 2019, 1:48

Acum, la mai multe zeci de ore de la evenimente, începe să ne fie clar că dacă petarda oltenească și bricheta de aceeași proveniență îl loveau pe arbitrul nord-irlandez în minutul 36 și nu în 118, meciul era clar suspendat.

La fel se întâmpla și dacă în tribune erau două-trei mii de oameni, și nu 22.134, câți afirmă numărătoarea oficială că au fost.

Grație observatorilor, grație telefoanelor cu UEFA, s-a luat decizia, îndelung negociată, de a nu trimite lumea acasă și de a duce lunga și palpitanta seară la bun sfârșit. Dar e obligatoriu de tras niște învățăminte, pentru că, în asemenea situații, atât petarda, cât și bricheta dobândesc calitățile ulciorului. Refuză să meargă de prea multe ori la apă.

Avertismentul lui „Barză”
Înainte de turul de la Gyor, fostul șef al galeriei „Maximei”, Marius Zăvoianu, pe care toată lumea îl știe de „Barză”, pentru că în tinerețe era lungan și slăbănog (azi nu mai e chiar așa), făcuse pe facebook un apel (publicat de gsp) la suporterii olteni deplasați în Ungaria, de a nu răspunde provocărilor „honvezilor”, pentru că nu vor rezolva ei nici Trianonul, nici eterna dispută româno-maghiară.

„Barză”, om de 55 de ani, umblat pe multe mari stadioane ale lumii, aflat la datorie pe garduri vreo patru decenii, știe foarte bine ce înseamnă provocarea, cum te aprinzi în tribună când ești adolescent, iar suporterii adverși, aflați la doar câțiva zeci de pași tine, te fac în fel și chip, aducându-ți aminte că la nici un kilometru de elegantul stadion din Bănie e un cartier cu multe turle de tinichea, unde moda încă mai presupune monezi împletite în cosițe.

Dacă n-ar fi fost scos vremelnic din circuit de un accident casnic care i-a fixat piciorul în ghips pentru o lună și ceva, probabil că Barză s-ar fi dus din loja sa în peluză, să-și potolească „nepoții”. L-am văzut pe viu făcând asta anul trecut, la un meci cu Dinamo, când a negociat energic încetarea unui conflict.

Șubredul musculos Arnold Vânătorul
Avem încă vie imaginea „viteazului” Sandu Deaconu, care acum mai bine de un deceniu a suspendat acel Rapid-Steaua pentru mult mai puțin decât s-a întâmplat la Craiova. Deși nimic nu scuză actele iresponsabile ale acelor descreierați (doar câțiva, identificați deja, nu întreaga peluză nord), nord-irlandezul Arnold Hunter n-a fost nici el cu mult mai brav. Încă din prima repriză a dat semne de a fi groggy după ce o minge deviată doar i-a șters nasul, nu l-a lovit în plin.

Probabil că dacă ar fi fost după el, lucratul la sală Hunter (în traducere, Vânătorul, o știu și copiii), cu prenumele lui Schwarzenegger, ar fi oprit meciul în acel minut 119, chiar dacă între două leșinuri își găsise vremelnic luciditatea de a acorda niște cartonașe galbene.

Și mai trebuie notat, fără ca asta să îndulcească gravitatea faptelor, că bombardamentul din peluză nu-l viza pe arbitru, ci pe maghiarul Batik, aflat prin preajmă, numărul 7, arțăgos și căutător de pricină pe toată durata serii. Dar destinatarul greșit nu cauționează fapta în sine.

Discursul lui Marcel Popescu
De regulă civilizat, fără alte incidente notabile de peste două decenii, publicul oltean trebuie să învețe din prostiile care puteau curma prematur drumul european al favoriților. Să fișeze și să-și însușească discursul din miez de noapte (joi spre vineri, la DigiSport) al lui Marcel Popescu. Managerul general și-a însușit totul, n-a încercat să îmbrobodească, să spună că albul e negru, că petarda era floare, iar bricheta, o nevinovată pufarină. Bucuros reținut pentru calificare, Popescu n-a încercat nici să dăscălească suporterii, nici să ceară clemență, ci doar le-a cerut rațiune și decență în viitor.

E păcat ca un asemenea stadion, mereu plin, un asemenea public, să sufere din cauza câtorva smintiți. În acea peluză nord sunt oameni cu carte, cu bun-simț, iar în întreaga arenă se vine cu familia, cu copiii. Cei cu capul pe umeri trebuie să facă trierea, să-i elimine pe cei care nu sunt ca ei. Mai bine joci, din 22.134, doar cu doar cu 22.100 decât să te etalezi în fața scaunelor albastre neocupate.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Partizan (1 comentarii)  •  3 august 2019, 14:25

Bine, am citit invataturilor marilor intelepti ai GSP cum "nuifrumossascuipipestrada", dar ceva despre meci?? Despre performanta portarului?? Precizia executantilor? Nivelul de joc si dominarea din cele 2 meciuri? Cand Nedelcu a fost lovit de-o bucata de scaun aruncata din peluza la Steaua-Hajduk (incident la fel de grav) nu s-a facut atata galagie. Acuma, toata lumea isi pune cenusa in cap mai mult decat e cazul, incercand sa fim si noi fair si sa imitam gestul maghiarilor de la Ferencvaros care au aruncat pungi cu urina in jucatoarele de handbal ale CSM-ului si si-au cerut scuze dupa aceea. A, stai asa, era o gluma: NU si-au cerut NICIO scuza :))

vasco (142 comentarii)  •  3 august 2019, 15:33

Articol,fain,de bun simt!Doar@Partizan nu a inteles...

Marius Oltean (3 comentarii)  •  3 august 2019, 16:56

Vad ca Alin Buzarin, in continua sa ura si invidie, aduce iarasi in discutie Steaua. Diaconu "a suspendat acel Rapid-Steaua pentru mult mai puțin decât s-a întâmplat la Craiova". Pai nu e chiar asa, stimabile. Acolo au fost adunate zeci de brichete. Stie asta, dar de ce sa nu mai bagam un stift.

B-A-C-H (15 comentarii)  •  3 august 2019, 17:01

Articol foarte bun, din nou. Din păcate, mă tem că acei suporteri exemplari care compun Peluza Nord nu au fost suficient de vigilenți, altfel încât în acel sector s-au insinuat unii ale căror apucături amintesc de gogoșile unui brutar. Aceștia din urmă trebuie identificați și înlăturați de îndată, altminteri cea mai frumoasă galerie din țară va fi compromisă. Spre bucuria brutarului și a gogoșilor.

motanul incaltat (140 comentarii)  •  3 august 2019, 17:35

Ce sa faci acum---nu toata lumea din tribune e atit de civilizata si ratioanala ca Marcel Popescu care si-a luat botezul prin Loji Masonice obscure.....Cit despre parcursul "vremelnic intrerupt" suna de parca CS U ar fi una din pretendentele la cistigarea trofeului... Eu cred ca ,-cu sau fara teren suspendat, cu sau fara public -CS U si-a facut datoria anul asta ----a reusit sa o depaseasca pe Viitorul. Dubla cu AEK va insemna sfirsitul aventurii europene...

a dica (42 comentarii)  •  3 august 2019, 18:04

„De regulă civilizat” (!?) Mai lasati-ma cu lauda asta absolut nejustificata la adresa ultrasilor. Fenomenul asta strica spectacolul sportiv si indeparteaza mare parte din public (cei ce stau la tribuna 1, 2). Oltenii si cainii din peluze isi disputa locul 1 (rusinos) la lipsa de civilizatie si fair play. Cum adica „de regulă civilizat”?

amne0210 (16 comentarii)  •  3 august 2019, 18:10

"aducându-ți aminte că la nici un kilometru de elegantul stadion din Bănie e un cartier cu multe turle de tinichea, unde moda încă mai presupune monezi împletite în cosițe." Asta-i definitia unui "dog whistle". Ca sa intelegeti, d-le Buzarin, nu numai ca afirmatia domniei voastre este rasista, dar implicatia e ca si o buna parte din suporterii Craiovei sunt rasisti. Nu exista nici o alta explicatie pentru ce implica asertiunea de mai sus: sa fii membru al comunitatii asociate cu turlele de tinichea e nasol, sa fii asociat cu comunitatea respectiva e suficient motiv sa-ti pierzi mintile si sa recurgi la fapte reprobabile. Ca franar ce am fost la destule meciuri, acasa-n Gruia, ori deplasare, plus roman 100% (sa nu mai vorbesc de dejectiile-mproscate-n vaga-mi directie pe internet), am fost alintat deseori cu apelativul de b...r. Pe mine, personal, nu ma afecteaza, dar am capacitatea (desi redusa, totusi suficienta) intelectuala si empatia, plus experienta practica, de a intelege cat rau psihic, uneori si fizic, pot produce unele cuvinte si atitudini ce implica asumptia ca o persoana, din motive ce nu tin de un act volitiv asumat (rasa, etnie, sex samd), este inamicul "omului de rand". In speranta ca, pe viitor, o sa incercati sa evitati derapaje cliseistice precum cel antementionat, va urez numa' binie din coltul de lume in care ma aflu.

Durden (120 comentarii)  •  3 august 2019, 19:52

Pai normal ca e cuminte de 2 decenii publicul, n-a mai jucat craiova in europa de 20 de ani =)))))

Gio (1 comentarii)  •  3 august 2019, 21:10

@Buzarin Mi se pare super penibil sa te iei de arbitru ca nu si- a incasat petarda si bricheta suficient de brav, omul a fost groggy, a intrat salvarea, mai ai un pic si-l acuzi de simulare. La fel de penibil sa-l lauzi pe marcel popescu ca a recunoscut ceea ce a vazut toata lumea, am ajuns sa le facem statuie oamenilor de fotbal cand recunosc lucruri evidente. @Partizan Nu stiu ce nivel al jocului ai vazut tu, eu am vazut o echipa CSU Craiova chinuindu-se 210 minute cu un adversar super modest, incapabila sa marchese 1 gol. Honved era sa-i dai scor, echipele maghiare sunt super slabe, 3 din 4 sunt deja out, Mol Vidi si-a luat-o de la liechtenstein.

Mihai Badea (3 comentarii)  •  3 august 2019, 22:02

Cum adică "doar cu doar cu". Are rol de emfază, sau cum? Ori este doar o greșeală de exprimare? Sau nu a revizuit nimeni articolul înainte de publicare? De revăzut și fraza dinainte.

Alex One (73 comentarii)  •  4 august 2019, 8:57

L-am auzit pe Cartu foarte rezervat chiar ingijorat declarand la o emisiune sportiva ca atunci cand va lua cazul in discutie UEFA poate decide altceva,mult mai grav, respectiv pierderea meciului plus alte sanctiuni mai ales ca presiunea publicului nu mai intra in discutie. Asa ca Doamne ajuta sa ramana ca acum! Referitor la cazul Bricheta stimate D-le Buzarin, nu numai ca au fost aruncate zeci poate sute de brichete dar una la si nimerit in cap pe Deaconu. Si asta in conditiile in care dupa ce crainicul stadionului a facut apel minute in sir la disciplina avertizand cu posibilitatate pierderii meciului, tirul s-a intetit. La Craiova s-a vazut ca petarda sau ce o fi fost, a cazut la vreo doi metri de arbitru si multi au considerat ca reactia acestuia a fost exagerata.

Adrian (11 comentarii)  •  4 august 2019, 15:33

Lucrurile sunt usor rezolvabile daca amenda ce o va primi clubul va fi suportata faptuitorului. Un alt erou nu se va mai gasi sa repete gestul mizer.

GHITA (8 comentarii)  •  4 august 2019, 16:19

Deaconu nu ar fi suspendat meciul decat daca U.Craiova juca cu *** echipa lui de suflet

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Hombre (16 comentarii)  •  4 august 2019, 21:07

Ce nu pricepeti voi e ca astea nu-s cazuri intamplatoare. Descreieratii aia la fiecare meci se comporta mizerabil, doar ca uneori se nimereste sa loveasca un arbitru si sa iasa prost. De acord cu Adrian, sa fie amendati cei care fac pe nebunii, nu clubul.

Gizăs (1 comentarii)  •  5 august 2019, 9:18

”...unde moda încă mai presupune monezi împletite în cosițe” - monede !

vasco (142 comentarii)  •  7 august 2019, 13:19

@Gizas,pentru dileme legate de limba romana exista dex.Atunci vei constata ca e mai bine sa taci.E acceptat si pluralul monezi.

Comentează