N-au stadion, culoar de zbor și fundaș stânga
Delegația roș-albastră, nemulțumită sonor de programările din campionat, a așteptat mai multe ore pe aeroport, prilej să-și aducă aminte de toate necazurile

Bogdan Andone se plânge că băieții săi, când se trezesc noaptea, nici nu mai știu unde se află și în ce pat dorm, în vreme ce MM, de o iritare explicabilă în urma orelor lungi petrecute la Otopeni, invocă și el planetele aliniate nefast și nepotrivit în dreptul inițialelor FCSB. N-a fost culoar de zbor, iar charterul plătit cu 100.000 de euro a trebuit să aștepte degajarea văzduhului către Transcaucazia.
Ce nu mai are FCSB?
Luni seara, pe gazonul de la Sfântu Gheorghe, am văzut, în primul rând, că înainte de a nu avea culoar de zbor, echipa lui B. Andone n-are fundași laterali. Mai ales stânga, dar nici dreapta, după țintuirea pe bancă a lui Belu, într-un purgatoriu de dinaintea disponibilizării. Nu poți acoperi posturile vacante cu „micul Lampard” Popescu, Bălașa sau Filip. Primii doi sunt improvizații, iar Lucian, oricât de inimos, a jucat pe acel post în urmă cu zece ani, când era un adolescent, iar viteza și combustia lui se situau la cote mult mai înalte. Te descurci cu ce ai la Alaskert, suferi cu Sepsi, dar cu adversari mai grei ți-e imposibil dacă nu aduci ceva.
Geografia preliminariilor
Am înțeles perfect mesajul lui MM față de călătoriile echipei sale în tururile de triere pentru Europa. La Orhei era un teren părăginit de baschet în peluză, la Erevan e o bază de pregătire cu teren în dreapta, teren în spatele porții. Să sperăm că nu se va antrena nimeni acolo în timpul meciului cu Alaskert!
Era mai bine la Gent
Dar, dragă MM, e cu totul nelaîndemână când o iei cu Europa dinainte de jumătatea lui iulie. Dormi cu atlasul sub pernă, străbați gubernii ex-sovietice, ajungi în destinații pe care ghidul Michelin le dibuiește anevoie. Uite, de exemplu, dacă FCSB lua Cupa (a fost eliminată încă din optimi, la Călărași), acum se deplasa omenește, la Gent. E drept că zilele astea e foarte cald în Belgia, dar mai bine arșiță de Grand Place (există câteva mii de mărci locale de bere pentru combaterea acestui neajuns) decât la Erevan, cu teren în dreapta, teren în stânga.
Un stadion propriu? Când?
FCSB nu se plânge doar de deplasări, ci și de meciurile de acasă. În Europa League la Giurgiu, printre cohorte de țânțari, în campionat la Pitești, la capătul unei autostrăzi infernal de aglomerate. De peste cinci ani echipa n-are un loc al ei. Plătește chirie pe Arena Națională, iar acolo se știe că vară de vară, adică exact atunci când fecesebiștilor le arde mai rău buza, fie sunt concerte, fie se strică gazonul, fie se întâmplă și una, și alta. Patronul invocă rentabilitatea afacerii numite fotbal în fiecare diftong rostit, dar oare n-ar fi fost mai în regulă ca atunci când a construit baza din Berceni să se fi gândit și la un stadion de 10-12 mii de locuri?
Acasă la țânțari
Pentru meciurile obișnuite de campionat, nu pentru derbyuri. Și pentru tururile preliminare europene, că nu-ți vine mai multă lume cu Milsami, cu Alaskert sau cu Mlada Boleslav! Până la derbyurile din campionat și până la meciurile atât de râvnite din grupele UEFA, se înfrățește iarba înnăbușită de tălpile fanilor lui Ed Sheeran și se poate reveni pe Arenă! Ce naiba, își face stadion „amărâtul ăla de Mititelu”, cum îi spune toată lumea, și ditamai patronul cu jilț auriu, care a vândut fotbaliști de zeci de milioane de euro, stă să-i ciupească țânțarii „activele” pe la Giurgiu?!
Baftă, băieți, la Erevan, ne revedem joia viitoare la retur, cu Autan-ul în buzunar!