Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Parantezele din dreptul României

Turneul U21 poate defini altfel echipa națională, prin cluburile de unde vor proveni în viitor jucătorii

Permalink to Parantezele din dreptul României
duminică, 30 iunie 2019, 9:11

Când spui Ionuț Radu (Genoa) e bine. Dacă adaugi că de fapt subiectul aparține de Inter pentru următorii cinci ani, e și mai bine. Când zici Cutare (FCSB) sau Cutare (Viitorul) sau când pui în paranteză Craiova, mai e cum mai e, fiindcă e vorba de băieți tineri, pentru care există perspectiva unor transferuri.

Al-ceva și Șaormaspor

Răzvan Marin (Ajax) e iarăși bine. Ludogoreț mai e cum mai e, pentru că bulgarii se mai strecoară prin Ligă uneori, altfel disputele cu Vereya și cu Montana nu înseamnă cine știe ce. Dar când afișezi lista convocărilor, iar prin paranteze apar Kisvarda sau Al-ceva sau Al-altceva, sau vreo Șaormaspor sau Baklavaspor (oricât ar fi crescut nivelul în Turcia, importante rămân tot cluburile mari din Cornul de Aur), parcă ai un sentiment de echipă națională de mâna a treia…

Vară de construcție

Parcursul excepțional de la Euro U21 ne dă dreptul să refacem construcțiile dintre paranteze. Să scriem acolo denumiri sonore, echipe serioase din peisajul occidental. Să transferăm, să luăm bani, să consolidăm bugetul cluburilor românești, dar când semnăm acele acte de transfer să ne gândim puțin și la binele celor pe care-i vindem.

Trimițându-i prin pustiul arab pentru câteva sute de mii de euro în plus, ne batem joc de ei. Clubul românesc încasează bani, jucătorul primește și el salariu bun în aerul condiționat emirat sau saudit, dar în timp credibilitatea se pierde. Și credibilitatea cluburilor, dar și eticheta care se pune fotbaliștilor români. Aceea de a se duce oriunde, în funcție doar de suma de transfer, nu și de perspectiva pașilor înainte în carieră.

Joaca de-a milioanele

După fiecare moleculă de oxigen fierbinte inspirată în peisaj italian, lui Florinel Coman i se mai adăugau câteva milioane în discursurile SF rostite de la Palat. Golurile cu Anglia au fixat cota pe paliere de-a dreptul maladive, ba 40 de milioane, ba chiar 60. Fiorentina vorbește de 3,5 milioane și probabil că oferta va fi aruncată la coș. Iar cu botezatul Mbappe s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat cu la fel de tânărul (de atunci!) Andrei Cristea, care reușea acum un deceniu și jumătate o „dublă” în poarta Valenciei.

S-a vorbit atunci de 20 de milioane, iar când Boloni, ale cărui tălpi cunosc cărările fotbalului occidental, a avertizat că Andrei nu se vinde mai mult de două milioane (până la urmă nu s-a vândut nici cu acelea), a fost făcut dușman, trădător, bozgor și în toate felurile.

Cum rezolvăm Tokyo 2020

Atenție la paranteze, așadar! Cu ajutorul lor rezolvăm nu doar problema credibilității primei reprezentative (unde și paranteza lui Tătărușanu, Lyon, e sonoră, indiferent cum se va tranșa rivalitatea cu Anthony Lopez), ci și a echipei olimpice. Ne plângem că turneul de la Tokyo, de la anul, se întinde până în august, dată la care cluburile noastre învață intensiv geografia tururilor preliminare din Europa.

Ce ne facem? Nicio problemă! Transferăm inteligent fotbaliștii selecționabili pentru JO la cluburi serioase, cu nume. Acele echipe sunt direct în grupele CL sau EL, încep treaba în septembrie și-și pot lăsa jucătorii să asculte imnul național în interpretare japoneză.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Toader (52 comentarii)  •  30 iunie 2019, 9:48

În loc să îndemnați tinerii, fotbaliști în cazul de față, să rămână-n țară îi alungați. Nu-i de mirare, alungatul se face chiar de cei ce credem că i-am pus (ălea nu-s alegeri libere cînd ți se arată o listă cu 2-3 care au fost aleși de puterea din umbră) să ne păstorească: Băsescu chiar pe față, restul pe ascuns prin tot felul de politici făcute anume pt a ne face viața grea sau, de cele mai multe ori, să ne facă să credem că ni-e viața grea. Să nu uităm niciodată, locul doi după Siria, țară tîrîtă-n război de aproape 10 ani. În schimb precum la fotbal aduc străini, neapărat de alte rase, mințindu-ne cu prosteala natalității.

Pop ioan (1 comentarii)  •  30 iunie 2019, 13:04

Nu a fost deloc un parcurs excepțional. Am bătut Croația, am câștigat nemeritat cu Anglia și am trântit un egal de tip NON combat cu Franța. Despre meciul cu Germania, ce sa mai spunem, ne-au dominat după pauza de nici nu am mai contat, deznodământul era clar ca buna ziua. Așa ca mai ușurel cu epitetele de senzație, tipice, de altfel, gsp și nu numai ei.

Leopardu02 (5 comentarii)  •  30 iunie 2019, 13:48

" Nicio problemă! Transferăm inteligent fotbaliștii selecționabili pentru JO la cluburi serioase, cu nume. Acele echipe sunt direct în grupele CL sau EL, încep treaba în septembrie și-și pot lăsa jucătorii să asculte imnul național în interpretare japoneză." Halucinanta fraza. Bati campii nea Buzarine. Nu noi transferam vreun jucator undeva. Daca ar fi totul atat de simplu... vom vedea in curand care cluburi sunt interesate de jucatorii nostri si vom mai vedea cine va fi transferat unde. Daca cluburile "serioase, cu nume" nu vor sa transfere vreunul, atunci nimeni nu piate face nimic. Nici tu, nici nea Gigi, nici Hagi, nici absolut nimeni din fotbalul romanesc.

Kendo (9 comentarii)  •  30 iunie 2019, 13:56

Dle Buzarin, macar pune PALAT intre ghilimele, altfel contribui la problema. Trec peste faptul ca "palatul" e o vila mai rasarita de care ciobanul si-a batut joc poleind-o cu "***" si trantind un Iisus rastignit la poarta... Incep sa cred ca ditamai ziaristii nu cunosc sensul cuvintelor.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vlad (7 comentarii)  •  30 iunie 2019, 14:35

Scrii ca să te afli în treabă. De ce nu scrii despre mult lăudatul Răzvan Lucescu, care a câștigat în titlu luptând-se cu nimeni. Olimpiakos și Panaithinaikos nu mai au bani. Iar patronul lui avea din afaceri dubioase. E așa valoros că nu l-a vrut nimeni. Sau, mai bine zis, l-a luat nimeni. E ca în proverbul cu malul și înecatul.

stefanita (4 comentarii)  •  30 iunie 2019, 14:48

cam asa, si daca adunam jucatorii care s-au format afara + cei de la Viitorul (un proiect atipic pt Ro), ne dam mai bine seama cum de a aparut aceasta echipa. bun, plus Radoi care nu poate fi influentat de impresari. suntem in liga a 3-a europeana, daca promovam se mai schimba si parantezele. Toader: nu cu indemnuri tii tinerii in tara, sau ii alungi. Leopardu: fraza aia e sarcastica, filtreaz-o.

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  30 iunie 2019, 15:06

...n avem nevoie de ...blatisti ...

a dica (47 comentarii)  •  30 iunie 2019, 15:44

Problema e usor rezulvabila: cu parantezele se rezolva pentru ca unii sunt si vor fi la echipe de afara (numai sa-i lase aia caci nu-i obligatoriu); cu cei de la Viitorul nu-i problema pentru ca pentru Hagi echipele nationale sunt mai importante (e singurul care a inteles ca fotbalul romanesc, implicit cota jucatorilor, se ridica numai prin echipele nationale, cluburile neavand mari sanse sa urce in cupe?); mai trebuie si federatia sa suspende pentru prima parte a campionatului regula 21 (ca sa poata echipele care dau jucatori tineri la Olimpiada sa inceapa campionatul fara a fi obligate sa mai caute alti 2,3 eligibili) si gata, treaba e rezolvata.

Dragos (1 comentarii)  •  30 iunie 2019, 16:27

@pop ioan : partial da. Uiți să spui cum am ajuns la euro.... De pe primul loc fără nicio înfrângere în grupă... Iar despre meciul cu Germania fii corect până la capăt... Prima repriză ne a cam aparținut. In rest da ai dreptate. Însă parcursul este senzațional dacă compari cu naționala de seniori compusa numa din jucători mediocri

Adi (5 comentarii)  •  30 iunie 2019, 17:02

Stalinismul a revenit. Mi se șterg mesajele pe acest forum liber, pentru că îi *** pe falangele propagandistice de la GSP că nu au scris nimic despre blatul criminal cu Franța în care vinovatul ( nu știm cine e, dar avem niște bănuieli ***) trebuie să meargă la judecată. Să vă fie rușine, uite așa ajungem din nou în dictatură

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adi (5 comentarii)  •  30 iunie 2019, 19:36

Domnilor jurnaliști, se pare că situația este mai gravă decât mă așteptam. Faceți domnilor un semn cu ochiul dacă vă ține cineva sechestrați mental și nu puteți vorbi. Ca să vă salvăm..

?????? (286 comentarii)  •  1 iulie 2019, 1:01

@Apreciați că pentru ca obiectivul de a se califica la Campionatul European de fotbal al selecționatei reprezentative a Românie să nu depindă și de alte rezultatele ulterioare ale altor partide între echipele din grupa de calificare din care face parte reprezentativa condusă de selecționerul Cosmin Contra ,la Campionatul European de fotbal ,selecționerul Cosmin Contra ar trebui să pregătescă partida cu Spania ,de la București ,astfel încât reprezentativa națională de fotbal să obțină victoria în partida cu Spania, de la București , ?

?????? (286 comentarii)  •  1 iulie 2019, 3:51

Opinați și că, acei jucătorii selecționabili de care dispune selecționerul echipei reprezentativă de fotbal, selecționerul Cosmin Contra, ar putea fi puși să joace și în sisteme de joc precum, 1-3-3-3-1 sau 1-3-3-2-2, ?

motanul incaltat (199 comentarii)  •  1 iulie 2019, 7:39

In principal ai dreptate... In realitate nu prea... Jucatorii romani nu pot pleca din Ro pe mai mult de 5 milioane-asta in cel mai fericit caz in Vest. Apoi depinde de ei. SI aici avem STOP JOC.. Ce-ar trebui sa faca Gigi de ex?? Da-l la Fiorentina cu 3 milioane si cere 40 % dintr-un eventual transfer mai sus.... Ce-ar trebui sa faca Florinel??? Sa rupa un an la Fiorentina si sa plece la Borrusia pe 20 milioane . Si-ar lua si Gigi aia 40%..... Numai ca Gigi cam stie ca Florinel o sa "moara" la Fiorentina si daca o sa plece o sa plece gratis fiind dat afara....Ca Ianis. Si iata cum realitatea cea cruda nu se pupa cu ce-am vrea noi sa scrie in paranteze.... Si iar in paranteze in loc de ceva rasunator o sa ne pomenim cu Al-tceva....Ca in viata asta poti sa traiesti f bine cu manele, gratare si o tipa siliconata din Pantelimon cu doar citeva milioane....Bine ai putea avea un foto-model suedez de lux , multe milioane si yacht-uri private dar pt asta trebuie sa alergi frate vreo citeva milioane de Km.... Si e greu....

Comentează