Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Klopp pe 300 de pagini 

Să fie zece ani, poate mai bine, de când am străbătut pe șosea frumosul defileu al primilor pași ai Dunării, în Pădurea Neagră, Schwarzwald, cum îi zic localnicii, șvabi din landul Baden-Wurttemberg. În liniii mari, e drumul dintre Stuttgart și […]

...

Petrescu, a doua horă după Pasadena 

Cineva, amator de fotbal în linii mari, dar nu foarte la curent cu ultimele evenimente, neconsumator de tururi preliminare europene, să zicem că a deschis televizorul la minutele de prelungiri din Gruia. A văzut tricourile vișinii ale clujenilor apărându-se aprig […]

...

Papură și Bogdan Andone – prezentul unor antrenori pentru viitor 

Antrenorii-fenomen apar la treizeci și un pic de ani, precum Villas-Boas și Nagelsman. La nici 32, neamțul va fi a doua oară consecutiv în Champions, cu a doua echipă, Leipzig după Hoffenheim. La noi, Halagian lua titlul cu Argeșul la […]

...

Galacticii din Astana

Știm, am auzit de multe ori în ultimele zile acest meniu nesărat, fără condimente: deplasare lungă, oboseală, diferență de fus, gazon sintetic care miroase a mușama, adversar aflat în mare ascensiune, nu doar el, ci întregul fotbal kazah, tot mai […]

...

Cârțu, Enache și amputarea psihică

Din sezonul care a început deja odată cu Supercupa, va trebui ca echipele de prim eșalon să alinieze la fluierul de început al meciului doi fotbaliști născuți după 1 ianuarie 1998 și să aibă în teren, pe toată durata partidei, […]

...

Cei doi ani ai lui Tudor Băluță 

Curg superlativele. De la Ilie Dumitrescu, de la Hagi, de la mulți alții. Un fost fundaș central, un actual mijlocaș central cu dribling și cu "exterioare"

Permalink to Cei doi ani ai lui Tudor Băluță 
joi, 20 iunie 2019, 1:00

Era 19 mai 2017, Viitorul luase titlul în urmă cu câteva zile, iar Hagi vorbea, ca de obicei, despre ce va fi. „În campionatul viitor, în apărare va intra un băiat talentat, Băluță. Va ajunge cel mai mare fundaș din România. O să-i depășească pe Gică Popescu și pe Belodedici”.

Hagi nu-i vânduse nici indulgențe
Subiectul era un tânăr de 18 ani, care nu intrase niciun minut în echipa proaspăt campioană. Nici măcar un final de meci, câteva minute, de încurajare! Hagi nu-i vânduse lui Tudor obișnuitele indulgențe menite juniorilor de perspectivă, așa cum a făcut cu Mățan, Pitu, cu Mălăele sau cu alți jucători de atac de mare viitor, convins că apărătorii trebuie să aibă continuitate, iar atunci când intră în echipă, nu mai trebuie să iasă acolo decât dacă sunt accidentați sau suspendați.

Risc asumat și depășit
Scriam atunci, în acel 19 mai 2017: „Riscul cel mare este de a-l bloca. Te apuci de fotbal ca să ajungi fotbalist, dar nu neapărat mai mare decât Gică Popescu sau Belo. Un prag mult prea înalt te poate face să nu observi alte praguri, mai joase”. Cum s-a evitat blocajul? Transformându-l, încet-încet, pe Tudor, din fundaș central în mijlocașul central care să acopere plecarea lui Nedelcu la FCSB.

Schimbarea
Dar Băluță e un altfel de Nedelcu făcut parcă din linii mai drepte în joc, însă în mod cert mai puternic, și, s-a văzut în timp, mult mai cerebral. De la stoperul „mai 2017” la mijlocașul „iunie 2019” au trecut șapte sute și ceva de zile, timp în care au apărut transferul la Brighton, debutul în naționala mare (înaintea celei de tineret!) și, ca o concluzie a șlefuirii, driblingul scurt de la golul trei cu Croația, urmat de șutul imparabil cu stângul, în fundul plasei.

Mijlocaș atipic
Întrebat de unde a învățat Băluță să dribleze, Hagi a răspuns că „de la taică-su și de la maică-sa!”. Adică din talent. Această însușire nativă nu prea ieșea în relief atunci, în mai 2017, și nici după aceea. Se puteau vedea talia bună (1,91, ca un răspuns la tânguirea lui Boloni din urmă cu aproape două decenii, care cerea zadarnic fotbalului românesc un mijlocaș central de 1,78), seriozitatea, forța mereu în creștere, disciplina în joc, lovitura de cap, pasa lungă destul de bună. Dar nu driblingul scurt. Fenta din careul croat e nativă și probabil că ea dospea, latent, în jambiera și gheata unui tânăr sortit să fie stoper doar pentru că era prea înalt.

Englezilor le place asta
Revăzând meciul cu croații, trebuie să notăm că Tudor (în accepțiune largă, cel mai bun jucător al meciului de la Serravalle, deși UEFA l-a nominalizat pe Pușcaș) ar fi trebuit să închidă culoarul lui Vlasici, la golul lor. Că a mai dat niște pase greșite, însă a crescut în joc de la un minut la altul. Ieșind cumva din corsetul mijlocașului defensiv și asumându-și niște riscuri. Pentru că, în minutul 66, la 2-1 pentru tine, niciodată închizătorul tău nu face presing la fundașul stânga advers, ci stă în zonă centrală și așteaptă. Tudor a părăsit matricea, a câștigat acea minge la „treiarul” Sosa, iar din acea fază s-a născut golul care ne-a făcut să privim mai liniștiți finalul. Nu să tremurăm toți, cu „închizător” cu tot, în așteptarea năvalei croate.

Englezilor (de la Brighton și de peste tot) le place când oamenii lor își asumă riscuri. Dar până atunci, vineri, la Cesena, contra lor, a englezilor, Tudor Băluță nu va fi omul lor, ci încă al nostru.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Vali (2 comentarii)  •  20 iunie 2019, 14:43

Ce culoar sa mai inchida Baluta , cand Hagi i-a dat o pasa excelenta lui Vlasici ?! A pus pe picior gresit toata apararea , numai comentatorii TVR1 nu au vazut nimic !?

a dica (35 comentarii)  •  20 iunie 2019, 14:44

S-ar zice ca Baluta a aparut de nicaieri. Nu-i deloc intamplator... Cu toate ca vorbeste mai tot timpul de decari, Gica Hagi are ceva aparte pentru mijlocasul central, ala care coboara intre fundasii centrali cand se porneste constructia, ala care proceseaza multe baloane la mijloc si da optarului si decarului sansa sa urce direct spre poarta sau intre linii. Viitorul a avut in curte trei astfel de jucatori: Nedelcu deja tatic la echipa mare si titular la nationala U 21, Doru Dumitrescu, la U 19 pe postul lui Nedelcu si Tudor Baluta, fundas central la U 19. Toti trei super dotati, parca Dumitrescu cu un sut la poarta mai bun, Nedelcu si Baluta cu pasa lunga, in diagonala. A plecat Nedelcu si, contrar asteptarilor, i-a luat locul Baluta, nu Dumitrescu. Dupa ceva timp am vazut un mijlocas valoros, cu un plus de „rautate” in joc fata de colegii sai. Va amintiti de turneul final U 19, cel pierdut in fata Ucrainei, actuala campioana mondiala U 20? Ce meciuri a facut Baluta! Eu zic ca nu acum a confirmat Baluta, ci atunci cand a devenit titular la Viitorul. De acum sa tot creasca... Si ca sa stea si Stucan linistit, si Baluta mai greseste, sper sa nu se apuce de numarat. Nu-i trendul.

JayJay (1 comentarii)  •  20 iunie 2019, 14:49

Aceasta nationala ne VA aduce multe bucurii in urmatorii ani. Dupa cum joaca acum, ne da dreptul, noua, iubitorilor de fotbal, sa speram la turnee finale si la depasirea performantei din 94. Bineinteles, pana acolo mai trebuie si un pic de bunavointa din partea unora care decid ca jucatori precum Grozav, Tosca, Grigore s-au Maxim nu sunt cele mai bune solutii pentru nationala mare. Consider ca din punctul acesta de vedere, presa sportiva procedeaza bine punand presiune pe selectioner. In orice caz, abia astept meciul cu Englezii, PE care i-am batut mereu atunci cand a contat. Poate vara asta iesim in strada de bucurie.

Bogdan (1 comentarii)  •  20 iunie 2019, 22:52

@Vali De unde coloana vertebrala la ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lestie (15 comentarii)  •  20 iunie 2019, 23:14

Baluta a facut, ce-i drept, o faza de nota mare in meciul de marti, dar de aici si pana la a-l ridica in slavi, e cale lunga. Eu vreau sa-l vad contra englezilor, contra francezilor, pentru ca Vlasic et comp. au aratat ca feroezii cand ies la pescuit de goluri.

mattteo (2 comentarii)  •  21 iunie 2019, 0:12

@Vali Ai dreptate. Dar n-o sa zica nimic domnul Buzarin despre astea ;))

Marius (1 comentarii)  •  21 iunie 2019, 9:28

Exact. La golul croaților, comentatorii spuneau : pe fondul unor greșeli ale fundașilor centrali, Vlasici înscrie. Îi fac rău lui Ianis prin asemenea linguseli.

ursugonzo (1 comentarii)  •  21 iunie 2019, 9:50

Nu stiu de ce il vede lumea pe Hagi mare jucator,dupa parerea mea e o petarda de jucator ridicat in slavi de ziaristii de casa ai Viitorului

Razvan (1 comentarii)  •  22 iunie 2019, 6:02

Ar fi bine sa invatam sa ne bucuram la victorii fara sa criticam.(un roman din Canada)

Comentează