Dinu, al treilea volum al vieții
La 70 de ani, fostul mare fotbalist își povestește perioada sa postrevoluționară, cea de demnitar și de antrenor al echipei naționale

„Zâmbind din iarbă” a fost întâia poveste, cea a carierei de jucător. A urmat peste câțiva ani „Jucând cu destinul”, despre primii pași de tânăr antrenor surghiunit în provincie fiindcă fluierase sub cupolele fără Dumnezeu ale epocii de aur. „Misterele lui Mister” e cartea a treia a trilogiei de până acum, promisă a fi continuată, în anii care vin, cu alte sute de pagini autobiografice.
Politică și fotbal
Deși în prefață Răzvan Ioan Boanchiș renunță la delicatețe și spune că e vorba despre „o cărămidă”, pe coperta celor peste 550 de pagini scrie „Roman autobiografic”, Un roman cu personaje reale, în rol principal cu autorul smuls de zilele lui decembrie 1989 din banca de antrenor al echipei din Scornicești și fixat de evenimentele tulburi și galopante în biroul de secretar de stat, răspunzător de întreg sportul românesc. Conducător al delegației României la Campionatul Mondial Italia 1990, dar și martor al unor țesături social-politice complicate, având în preajmă figuri importante ale vremii, Ion Iliescu, Petre Roman, sau oculte, precum mereu misteriosul Virgil Măgureanu.
Kosice, acel Waterloo
Zeci de pagini povestesc de șuete la nivel înalt al spiritului cu „nașul” Fănuș Neagu, cu Eugen Barbu, Ion Băieșu, o lume scriitoricească în care fostul apărător cu pasă lungă și cu chef de gol era primit pentru că era altfel decât alți fotbaliști, obișnuiți cu șprițuri gregare sorbite în anturaje lumpene. Istoria curge cu ungerea lui Dinu ca „Selecționer Unic”, așa cum i se spunea în acea vreme, trece prin fabuloasa victorie cu Țara Galilor, 5-1 după 5-0 la pauză și sfârșește cu mazilirea sa după dezastrul de la Kosice din iunie 1993, localitatea slovacă având pentru Mister cam pecetea pe care a avut-o Waterloo pentru Napoleon. Adică o răsunătoare înfrângere, urmată de surghiun. Așadar, eternul happy-end al volumelor cu sute de pagini lipsește desăvârșit, finalul fiind oarecum trist, curmat brusc de golurile între timp răposatului Dubovski.
O carte corozivă
Dinu spune multe lucruri deranjante, care poate altminteri ar fi rămas pe vecie sub obroc. Se povestește, printre altele, despre cum am vrut să blătuim un meci decisiv cu Bulgaria și n-am reușit, deși Stoicikov luase de partea sa mai mulți conaționali care ne doreau binele calificării. Se relatează multe alte întâmplări în urma cărora unii dintre cei vizați se vor simți dați în fapt după ani și ani. Dar autorul se pare că a ajuns la vârsta și la gradul de tăbăcire la care, nemenajându-se pe sine, nu acceptă să menajeze pe nimeni altcineva.
Despre viață și moarte
Cartea n-are doar arțag, ci și lirism. Dinu devine altul când povestește amintiri cu soția care astăzi nu mai e, sau când vorbește despre înfierea lui Corneluș, venind până în zilele noastre, la ipostaza de bunic. Poate cele mai încărcate pagini sunt acelea despre accidentul de pe o șosea înghețată din Italia, în care prietenul său Dan Alban murea la câțiva centimetri distanță, iar Dinu era și el la un pas de a trece „dincolo”. În acele pagini, Dinu nu se vaită, ci suferă de dureri de suflet, mai chinuitoare decât cele de oase frânte.

Cornel Dinu, Misterele lui Mister, Editura Minerva, 2019. Lansarea oficială a volumului va avea loc duminică 2 iunie, ora 13:00, la târgul de carte „Bookfest”