Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

VAR, Vinarom, ipocrizie

Vrem arbitraj video, dar să-l plătească alții. Sau, unii, nici măcar nu-l vrem. Sau ne facem că avem alte probleme

Permalink to VAR, Vinarom, ipocrizie
joi, 25 aprilie 2019, 9:39

Nu mai punem placa aceea că fabulosul City – Tottenham ar fi avut alt deznodământ fără arbitraj video, că s-a tocit deja și scârțâie. VAR-ul a devenit extrem de important în fotbal, în justețea fotbalului, în stabilirea învingătorului corect.

Tehnologia rezolvă ceea ce ochiul uman nu poate vedea și stabilește acel adevăr care fără analiza video ar rămâne pe veci altul. A refuza VAR-ul e echivalent cu a prefera poștalionul cu cai în locul unui e-mail. Lucrarea necuratului în locul aghesmei prelinse din fluier.

Vrem, dar nu putem
La prima ligă, ar costa cam 60.000 de euro de club. Destul de mult, în condițiile în care arbitrajele, așa cum sunt ele, tradiționale, scurse din epoca dulceagă a marjei de eroare umană, se duc, cu observări cu tot, spre alți 50.000 de euro. Încă 60.000 ar fi un efort mult prea mare pentru niște cluburi care iau, în medie, cam două milioane din drepturi TV?

Poate că da! Dar dacă erorile de arbitraj neanalizate pe ecran te duc cu un loc mai jos în clasament? Diferența de la un loc la altul e cam de 200.000 de euro. Și-atunci, nu e mai bine să dai 60.000?
Dar Liga? Dar Federația?

E nevoie și de efortul lor. Osârdia Ligii pare să se rezume la obținerea drepturilor TV în sine, supradimensionate oricum față de produsul jigărit expus pe rafturi. Pe adresa LPF cluburile nu pot adresa decât un călduros „Mulțumim, servim Patria!”.

În raport cu FRF lucrurile stau însă altfel. Federația are voce tunătoare atunci când le cere echipelor taxe de solidaritate pentru dezvoltarea fotbalului mic, pe uliță, la sate sau pe unde s-o mai dezvolta, însă acest aplomb scade atunci când e vorba să ajute pentru aducerea arbitrajului video.

Nu întreaga sumă, ci măcar o parte, astfel ca prețul să nu mai fie de 60.000 pe campionat, ci doar de 30.000 să zicem. FRF e vocală când are de luat bani sau de stabilit reguli (U21 și U21X2) la nivelul primei ligi, dar neputincioasă atunci când are de dat.

Oameni și oameni
Unele cluburi spun DA cu toată gura. Vor VAR și sunt dispuse să plătească. Altele vor, dar cugetă că e cam scump. Cu 60.000 plătești timp de un an un jucător bun. Există însă și diverși ipocriți și miștocari, care garnisesc peisajul.

Domnul Bălănescu de la Dinamo, noul Galliani plus Moggi al fotbalului românesc, așa cum e prezentat de mai multă lume, preferă Vinaromul în locul VAR-ului. Această șugubeață invitație la bricolaj vine la câteva zeci de ore după ce, în lipsa acută a publicului, rolul celui de-al doisprezecelea jucător dinamovist în meciul cu Botoșani a fost preluat de arbitrul Dima.

Fente oltenești
Însă rolul inocenței perfecte e jucat cu inegalabilă artă actoricească de Craiova. Oficialii olteni, candizi și senini ca o zi de mai, spun că încă n-au luat în discuție în cadrul societății subiectul oportunității arbitrajului video, considerând chestiunea drept una de importanță secundară. E și normal, atunci când primești 17 penaltyuri în 32 de meciuri, adică unul la mai puțin de două partide.

Ce-ți mai trebuie VAR în acest caz? Nu e mai constructiv să discutăm despre adevăratele probleme cu care se confruntă omenirea decât să perorăm pe o temă insignifiantă, atât de pipernicită încât schimbă configurația semifinalelor din Champions League?

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Andrei F (98 comentarii)  •  25 aprilie 2019, 10:30

Uite ca ati ajuns sa ma uimiti cu acest articol!Ma asteptam sa va aparati ,,cetatenia,,de oltean!Bravo!Articol de jurnalist adevarat!

catalin_cj (7 comentarii)  •  25 aprilie 2019, 12:07

Da VAR-ul e necesar, insa ce ne facem cu calitatea jocului. VAR-ul pentru noi e ca si cum am pune magarului sa de aur. Cred ca cluburile au dreptate. La ce fotbal penibil avem VAR-ul e doar o cheltuiala in plus. Poti sa platesti cu banii aia inca un penibil care da pe langa minge in asa hal incat pleaca doi spectatori de la stadion. Nu VAR-ul e problema noastra, pentru ca cu si fara VAR nu mai ajungem nici in tururile preliminare din cupele europene. Poate banii aia ar putea fi folositi la copii si juniori, iar cand aia cu alta mentalitate decat alde Tanase, Ionita sau mai stiu eu ce saritor in piscina vor invata ca fotbalul nu arata ca ala de la noi din campionat putem introduce si VAR-ul care sa corecteze greselile arbitrilor nu sa ne arate caderile teatrale ale unora. Deci VAR-ul poate doar sa stabileasca o campioana rusinoasa chiar daca castiga corect sau nu campionatul, in conditiile in care ne bat niste amarati care nu au avut nevoie de VAR ca sa ajunga mult mai departe decat vom mai ajunge noi o lunga perioada de timp.

addriann (26 comentarii)  •  25 aprilie 2019, 13:08

Este grav ca exista cluburi din prima liga care considera suma de 60 000 euro ,, un efort mult prea mare "...Lipsa unor sponsori de calibru a transformat multe echipe in echipe dependente de drepturi TV, iar fotbal de performanta, modern, greu se poate realiza cu asemenea sume...Chiar daca mass-media evita acest subiect, saracia din Liga 1 mentine fotbalul romanesc pe o panta descendenta... Noroc ca din sezonul 2019/2020 va participa in Liga 1 si echipa din Clinceni , poate ca ei sunt de acord cu VAR-ul...

Caluda (1 comentarii)  •  25 aprilie 2019, 16:42

Sincer la golul lui Lorente si studiat prin VAR tot cu mana a fost marcat. Ce părere aveți?

Chris (29 comentarii)  •  25 aprilie 2019, 17:43

Bv, un articol bun. La mai multe asemenea !

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  25 aprilie 2019, 18:41

F.R.F. risipeste banii fotbalului romanesc ...

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  25 aprilie 2019, 20:31

...din cele 17 penaltyuri cate ne au fost acordate gratuit ?...daca toate au fost corect acordate care i problema ta ?...nu vezi ca R.Petrescu in meciurile importante ne fura ca n codru ?...trebuie spus adevarul despre Hagi un blatist ajutat de arbitrii...

Golombioschi Ilie (10 comentarii)  •  25 aprilie 2019, 21:23

Sunt pentru introducerea sistemului VAR ,sistemul de achizitie a acestuia cred ca poate fi rezolvat prin suplimentarea baremului de arbitraj la liga 1 cu o suma adecvata ce ulterior sa fie alocata, eventual in transe pentru achizitia VAR,pregatire arbitri, tehnologie. Oricum rapid, imediat, trebuie si se poate introduce expermental,cu costuri minimale, un sistem VAR simplificat care sa se foloseasca de transmisia normala a meciului, de un arbitru de calitate acasa la el, si de o conexiune telefonica buna a acestuia cu arbitru central.Arbitrajul poate beneficia insa in viziunea mea de inca multe reforme fara tehnologie suplimentara si costuri aferente. Acum nu e spatiu si timp pentru expunerea acestora dar in cazul unei solicitari serioase pot sa le prezint public desi am mai facut asta si in alte situatii.

Șerban (34 comentarii)  •  25 aprilie 2019, 22:01

Eu zic că poziționarea cluburilor atestă faptul că arbitrii se vând foarte ieftin. Sigur, nu și Balaj sau ..... sau să-i lăsăm în treaba lor pe cei ce-s încă în activitate.

motanul incaltat (199 comentarii)  •  26 aprilie 2019, 2:16

Un comentariu total lipsit de sens.... Este Romania. La ce te asteptai???? O sa vina si la noi ----cind ne-o veni rindul-adica ultima tara din Europa....Cind absolut toti or avea si o sa fie absolut obligatoriu de la UEFA vom avea si noi. Pina atunci uita.... Te credeam totusi un jurnalist realist.

stefan al doilea (1 comentarii)  •  26 aprilie 2019, 7:05

a scazut calitatea fotbalului romanesc si una din cauze este legata de incorectitudine, cu tot ce inseamna ea..sicare incorectitudine a golit stadioanele....Var-ul este absolut necesar, ca punct de plecare in realizarea unui fotbal corect si aducerea spectatorilor pe stadioane

Vali (15 comentarii)  •  26 aprilie 2019, 7:26

@3003.Iar esti frustrat? Ati luat-o rău de la "Viitura"de două ori,și de prost ce esti de iei iar de Hagi.***...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bogdan N (9 comentarii)  •  26 aprilie 2019, 10:44

Sau poate arbitrajul nu este deloc o problemă atât de importantă pe cât vor unii să pară? Și nu e caraghios faptul că suporterii se agită mai mult decât reprezentanții cluburilor, care au de pierdut mult mai mult decât susținătorii echipelor? „Bă, noi vă vrem binele” etc. Adevărul este că ne-am obișnuit să dăm excesiv vina pe arbitraj, ne place să trăncănim, să vorbim despre „ce-ar fi fost dacă” și alte produse ale imaginației.

Comentează