Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Klopp pe 300 de pagini 

Să fie zece ani, poate mai bine, de când am străbătut pe șosea frumosul defileu al primilor pași ai Dunării, în Pădurea Neagră, Schwarzwald, cum îi zic localnicii, șvabi din landul Baden-Wurttemberg. În liniii mari, e drumul dintre Stuttgart și […]

...

Petrescu, a doua horă după Pasadena 

Cineva, amator de fotbal în linii mari, dar nu foarte la curent cu ultimele evenimente, neconsumator de tururi preliminare europene, să zicem că a deschis televizorul la minutele de prelungiri din Gruia. A văzut tricourile vișinii ale clujenilor apărându-se aprig […]

...

Papură și Bogdan Andone – prezentul unor antrenori pentru viitor 

Antrenorii-fenomen apar la treizeci și un pic de ani, precum Villas-Boas și Nagelsman. La nici 32, neamțul va fi a doua oară consecutiv în Champions, cu a doua echipă, Leipzig după Hoffenheim. La noi, Halagian lua titlul cu Argeșul la […]

...

Galacticii din Astana

Știm, am auzit de multe ori în ultimele zile acest meniu nesărat, fără condimente: deplasare lungă, oboseală, diferență de fus, gazon sintetic care miroase a mușama, adversar aflat în mare ascensiune, nu doar el, ci întregul fotbal kazah, tot mai […]

...

Cârțu, Enache și amputarea psihică

Din sezonul care a început deja odată cu Supercupa, va trebui ca echipele de prim eșalon să alinieze la fluierul de început al meciului doi fotbaliști născuți după 1 ianuarie 1998 și să aibă în teren, pe toată durata partidei, […]

...

Culorile fotbalului alb-negru

Un meci de veterani e în primul rând o lecție de istorie. Dinamo-Steaua, echipe de old-boys, a reaprins dorul după spectacolele de acum trei-patru decenii

Permalink to Culorile fotbalului alb-negru
marți, 26 martie 2019, 11:14

Lupu pasează lung, peste 40 de metri. Apoi, peste câteva minute, bagă o alunecare impecabilă. Are 52 de ani, e „oversized”, cum ar zice corporatiștii de astăzi despre un tip cu o burtă respectabilă. Dincolo, Belo nu e deloc oversized.

Schimbări de prefix

Peste două luni, Belo face 55 și ar putea duce cap-coadă un meci de liga a treia românească. Iar pe Tudorel Stoica, tricoul cu numărul 5 și cu acea banderolă galbenă pe mâna stângă stă la fel de bine ca acum patru decenii. Căpitanul tradițional al Stelei împlinește 65 de ani în toamnă, dar dacă faci abstracție de barba albită și de părul rărit, zici că e cel de odinioară.

Pe teren sunt Bumbescu și Majearu, care în curând schimbă prefixul, punându-l pe 6 în față. Leat cu ei e și Andone, sărbătoritul duminicii de martie, care la câteva ceasuri de la debutul său în Divizia A, petrecut în pierdutul în timp an 1979, a luat trenul și s-a dus la Hunedoara să-și dea teza la mate. Trimestrul II, clasa a XII-a!

Altfel de public

Veteranii meciului amintirilor au fost urmăriți din tribuna de la Voluntari de vreo 3.000 de oameni. Formația de prima divizie de acolo se bucură de astfel de asistență cel mult o dată pe an, când îi trece pragul FCSB-ul. În rest, la partidele de acasă sunt în jur de o mie de spectatori.

Diferența până la 3.000 a fost făcută duminică de acei oameni care au abandonat obiceiul mersului pe stadioane nu doar din cauza atmosferei ușor gregare, cât mai ales din cauza subțierii fotbalului. A deteriorării spectacolului. A colorării calității în nuanțe cenușii. Din acest punct de vedere, acest Steaua-Dinamo a fost genul de meci la care n-ai nevoie de foaie oficială de joc pentru a ști cine e pe teren. Actorii sunt atât de buni și de familiari încât i-ai recunoaște și dacă ar fi deghizați.

Ora de istorie

Dincolo de aspectul lucrativ al meciului-remember (s-au strâns bani pentru cazuri sociale, dar și pentru fetița lui Rotariu, aflat și el pe teren la aproape 57 de ani), după-amiaza cu soare și cu vânt de duminică poate fi luată oricând drept lecție din cartea de istorie. Ar fi cel mai normal lucru din lume ca antrenorii de copii și de juniori să le pună elevilor caseta, iar apoi să-i scoată la tablă și să-i întrebe ce și pe cine au văzut.

Nu e suficient să ai talent, i-Phone, cont pe Insta și freză a la Dennis Man, ca viitor fotbalist ești obligat să știi și cine e Belodedici, să-l recunoști pe Ionuț Lupescu, să știi că domnii încărunțiți din tribună se numesc Orac, Mateuț, Zare, Marin Dragnea, Lică Movilă sau Văetuș, că alături de ei tocmai a luat loc Gigi Mulțescu, cel care a dat gol Hamburgului de la 30 de metri.

Atunci ca şi acum, 3-3

Senzația e că unora dintre fotbaliștii noștri, chiar și celor de primă ligă, poate și de națională, le lipsește acest gen de cultură fotbalistică. Că nu au suficiente cunoștințe despre trecut, că trăiesc cu impresia că fotbalul a început în epoca pixelilor, iar domnii aceștia readuși pe gazon la vârsta nepoților vin din vremurile îndepărtate ale „băștii pe cap”.

Total eronat. Un FCSB-Dinamo ediție 2019 n-are cum să se apropie de calitatea unui Steaua-Dinamo, să zicem din 1988. Apropo, atunci a fost tot 3-3, ca și acum.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Durden (104 comentarii)  •  26 martie 2019, 14:31

Ionitoaia so buzarin. Doi bosorogi care o tot baga pe asta cu "corporatistii din ziua de azi". Pe langa faptul ca nu cred ca exista "corporatist" de la noi care sa zica "oversized"..mai denota si tampenie in cazul autorului. Buzarine, tu unde crezi prietene ca lucrezi? Nu esti tot la o multinationala, la o corporatie?! Ca desi scrii ca bunica-miu, nu te vad prin vreo coliba traditionala de la sat

Eugen (3 comentarii)  •  26 martie 2019, 23:43

Durden,esti doar un alt hater....nu inteleg inversunarea asta romaneasca de a nega totul....nu iti convine,dã pagina!!!

aciduzzo (60 comentarii)  •  27 martie 2019, 12:22

Ce mai meci.....eram in peluza de la bulevard. Nici acum nu sunt convins ca la 0-0 Camataru a inscris din offside. Cat sunt eu de stelist. Si apoi i-a luat Steaua la joc...3-1...si revine Dinamo 3-3!! Ce meci...ce meci!! Ardea iarba sub ei, nu alta!! Acum il vad pe Florin Tanase.....numar 10 la Steaua...sau FCSB... sau cum i-o mai spune.....Tanase care intre aia de acum 30 de ani n-ar fi rezistat nici 5 minute la propriu....nici mingiile nu i-ar fi dat sa le care!!

alex (22 comentarii)  •  27 martie 2019, 21:48

In anii '80, Steaua si Dinamo bateau Europa si adunau tot ceea ce avea mai bun sportul romanesc. Nici un jucator al nationalei de azi nu ar avea loc in acele echipe! Iar la Craiova Maxima nu puteau fi nici macar rezerve .

Mircea (6 comentarii)  •  28 martie 2019, 16:09

Eu unul m-aș feri să indic tinerilor pe cine să stimeze. Cei lăudați in articol se află nume din cărți, si atit. In același timp, 2019 nu e vreun 1985. Se află complexități diferite.

George (10 comentarii)  •  28 martie 2019, 18:34

Durdene, esti atit de prost ca nu ai merita sa te bag in seama. Ia arata tu Apis unde a scris dl Ioanitoaia macar odata despre corporatisti si nu vei descoperi. Ori esti pus sa sudui, ori nu pricepi nimic din ce este in jur ori ambele, dar ramane ca mai devreme. Esti prostanacul perfect.

Comentează