Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Edward Buster Keaton 

Dacă doar citești că Edi Iordănescu a spus că Șumudică a fost afectat de cei 10.000 de metri altitudine de la care tocmai coborâse e într-un fel. Ca și dacă parcurgi textul unei declarații în care spune despre același Șumi […]

...

Vremea lui Papură

Când a plecat Mangia, Craiova era în cărți măcar pentru locul 2 în campionat și avea de disputat returul semifinalei de Cupă cu Viitorul. Întâmplările din fotbalul de după ora 22 Cine spune că șansele la finală erau mici în […]

...

U21 – o mândrie. Echipa mare – o cauză națională!

Direct, abrupt, fără interpretări: naționala de tineret s-a calificat deja și ne spune de un an și ceva o poveste frumoasă. Însă prima reprezentativă are obligația de a ajunge la un campionat european din care găzduiește o felie consistentă, având […]

...

Vicecampioana clasamentului, campioana refuzurilor

Strategii fotbalului mare – ceea ce nu e cazul nostru – atunci când vor să pună un antrenor nou tac și fac. Au liste lungi, care devin scurte, apoi ultrascurte și abia când sunt siguri că alesul va semna, anunță […]

...

Teja în era informației

E vineri, aproape de prânz, și Mihai Teja trece prin rutina conferinței săptămânale de presă. Subiectul e meciul cu Sepsi, dar nu numai. E întrebat despre venirea lui Pașcanu, informație publicată masiv, abundent, încă din după-amiaza de joi. Răspunsul e […]

...

Vasile din Cremona

Mogoș nu e lutier, ci fotbalist. Fundaș dreapta. Și a fost trecut de Contra pe lista pentru Suedia și Feroe

Permalink to Vasile din Cremona
marți, 5 martie 2019, 9:15

E reconfortant să observi că fotbalul nostru are resurse nebănuite, neexplorate până acum. Fiii compatrioților plecați din țară după desferecarea granițelor au crescut în sisteme occidentale sănătoase, fără niciun dram de ajutor românesc, iar acum printre ei pot apărea soluții pentru echipa națională.

O atenţie în plus
Cel mai bun exemplu e Florin Andone. O altă speță, de dată recentă, e cea a lui Vasile Mogoș, nominalizat de selecționer pentru meciurile de la finalul acestei luni. Ce-i drept, pe o listă mai largă, de pe care se vor tăia câteva nume, iar al lui Mogoș are toate șansele să fie printre primele. Dar simpla trecere pe tabel e echivalentă cu aducerea sa în centrul atenției.

(Contra)exemplul Stoian
Vasile Mogoş. Născut la Vaslui acum 26 de ani și jumătate, plecat în Italia în 1999, la vârsta mersului la școală. Crescut bine, sănătos, 1,85 înălțime. Probabil bine educat tactic, la fel ca toți cei școliți de antrenorii peninsulari. Asti, Real Vicenza, Lumezzane, Terano. Clubulețe obscure din ligile inferioare. Apoi Reggiana, Ascoli, nume ceva mai cunoscute, și acum Cremonese. Orașul viorilor Stradivarius, locul 13 Serie B, mai aproape de liga a treia decât de prima.

Unde Vasile are în acest campionat 25 de meciuri (adică toate) și 3 goluri, ceea ce nu e puțin pentru un fundaș dreapta. Dar avem proaspăt exemplul marilor probleme de adaptare ale lui Stoian, circa o sută de meciuri în Serie A și tot atâtea în liga secundă. Probabil că nici nu intră în discuție convocarea, acum, a lui Stoian pentru meciurile cu Suedia și Feroe.

Unde să joace?
Mogoș e fundaș dreapta, iar pe transfermarkt.de cota lui e de 400.000 de euro. Apropiată, de exemplu, de cea a lui Dumitraș de la Botoșani. Și sub cea a lui Deian Sorescu, improvizația semifuncțională a lui Rednic, sau a lui Crețu de la Gaz Metan. Au aceștia doi vreo șansă să intre pe lista lui Contra? Absolut niciuna! Postul (alături de cel de portar) e, poate, cel mai bine acoperit la echipa națională. Îi avem pe Romario Benzar (cotă de 2 milioane pe același site de transferuri) și pe Cristi Manea (cotă 2,4 milioane). Mogoș ar fi, în cel mai fericit caz, abia a treia opțiune.

Amintiri din copilărie
În mod cert, Vasile își face corect treaba la Cremonese. Însă, ajuns în centrul atenției prin această surprinzătoare nominalizare, rememorează, ca mulți alții care au plecat demult din țară, cum a fost el refuzat de fotbalul românesc. Cum a vrut să vină la Vasluiul natal, dar Dorinel Munteanu, care era atunci antrenor, l-a respins, neintuind ce Carvajal sau Dani Alves scapă printre degete. Dar Dorinel era antrenor la Vaslui în 2007 și foarte puțin (doar până în martie) din 2008. Pe vremea aceea, actualul cremonez avea 15 ani, doar ce-și făcuse buletin și abia obținuse dreptul legal de a merge singur cu liftul. z

Comentarii (11)Adaugă comentariu

xstelu (7 comentarii)  •  5 martie 2019, 13:01

personal am mari indoieli ca un manelar ar putea juca fotbal(bine)!joci exact la fel ca taragadalga anacronica pe care o asculti!asa ca din start ritos declar,asta nu poate fi sau deveni mare fotbaliator!

Itzu (9 comentarii)  •  5 martie 2019, 15:14

Încă un articol din categoria hai să scriem ca să consumăm cerneala. Ești matale sigur că nea Romario și nea Manea ar juca toate meciurile titulari în Serie B și ar marca și 3 goluri? Benzar a marcat 3 goluri iar Manea unul singur din 2017 și până acum. Cotele sunt umflate de mafia transferurilor, nu au legătură cu realitatea. Așa suntem noi românii, ne umflam *** și zicem ca sunt cărăbuși. La cifrele lui Mogoș, l-aș băga titular inaintea "suscotaților".

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (335 comentarii)  •  5 martie 2019, 18:18

Bancu este mai bun decat astia trei ...

gio (15 comentarii)  •  5 martie 2019, 22:11

Benzar si Manea.. iar Buzarin zice ca suntem super acoperiti pe post )). Acest ziarist care e printre cei mai cunoscuti din presa crede ca nationala Romaniei este acoperita cu Benzar sau Manea si pe urma se chinuie de ce nici nu ne mai apropiem de calificari. Deocamdata inca mai da vina pe greaua mostenire lasata de Daum, pe strainii care nu ne lasa sa ne dezvoltam.

cn (30 comentarii)  •  5 martie 2019, 23:53

Eu sunt un fan al autorului, pentru ca scrie cu subiect si miez. Dar articolul asta n-are nici subiect, nici miez. O scriere ca sa ne aflam in treaba.

Szöke (38 comentarii)  •  6 martie 2019, 0:54

Nu merge. Are nume de ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

motanul incaltat (104 comentarii)  •  6 martie 2019, 2:15

Un jucator de locul 13 serie B este tocmai ce i se potriveste Romanei, ultima tara din UE si printre ultimele si la fotbal.Sigur nu o sa batem pe nimeni iar la anul o sa fim sub San Marino ca valoare. In locul tau ca ziarist m-as spinzura.De Contra nu spun nimic ---saracul e de *** . N-are nici o sansa sa se vindece.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sorinache (4 comentarii)  •  6 martie 2019, 8:35

Articol răutăcios. Extrem de răutăcios. De parcă selecționerul l-a băgat pe Vasile din Cremona titular în finală la Euro în fața favoriților tăi, Romario cel fals și Cristinei cel debutata 16 ani. Și apoi, ce e așa rău să cauți și să dai o șansă și celor care au reușit în viață fără ajutorul sistemului? Aha, am uitat, suntem în mandatul lui Burli nu în al lui Lupescu și Prunea. Și asta doare.

patrutreitrei (5 comentarii)  •  6 martie 2019, 12:11

Pe de o parte: e deplasat să dai într-unul pe care nu l-a văzut aproape nimeni jucând, doar pentru că a fost convocat. Măi, dar omul nici nu a apucat să îmbrace treningul naționalei, darămite să se fi așezat pe banca de rezerve. Pe de altă parte: e unul Culio, în Liga 1, care înainte să apuce să dea 2 goluri pe Olimpico, juca undeva prin divizia B din Chile. Înțelegi analogia?

Sorinache (4 comentarii)  •  6 martie 2019, 13:07

Aline, acum în virtutea deontologiei profesionale și ale obiectivității de care ai dat mereu dovadă, hahaha, aștept un articol în contrapondere. În care să-l iei la mișto pe Costelino de la Barcelona. Adică, favoritul aripii Lupescu la postul de selecționer, care semnează cu ultimul loc din Danemarca. Asta cum vine?

tnt88 (1 comentarii)  •  6 martie 2019, 14:46

Mogoș e fundaș dreapta, iar pe transfermarkt.de cota lui e de 400.000 de euro. Apropiată, de exemplu, de cea a lui Dumitraș de la Botoșani. Și sub cea a lui Deian Sorescu, improvizația semifuncțională a lui Rednic, sau a lui Crețu de la Gaz Metan. Au aceștia doi vreo șansă să intre pe lista lui Contra? Nea Buzarine eu am numarat 3!

Comentează