Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Ce a ales Tusk din România

Președintele Consiliului Europei și-a procurat reperele românești mai ales din sport. E și de bine, dar și de rău

Permalink to Ce a ales Tusk din România
sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 12:25

Donald Franciszek Tusk s-a născut la Gdansk în 1957. În orașul-port de la Marea Baltică unde două decenii mai târziu se aprindea becul sindical al electricianului Lech Walesa, ajuns ulterior premier și chiar președinte al Poloniei.

De la Walesa la Boniek

Tusk a fost și el premier într-o țară care o duce mai bine ca noi, e mai curată și probabil că și mai corectă decât a noastră. O țară care a dat nu doar un președinte al Consiliului Europei și un papă, ci și un mare fotbalist contemporan, precum Lewandowski. Deși noi, cei de-o anumită vârstă, care auzeam de Walesa la Europa Liberă, ne aducem aminte și de Boniek, de Lato sau de Deyna. Asta ca să ne luăm o modestă revanșă față de trimiterile sportive ale lui Pan Donald (ce ciudat sună alăturarea!) de sub cupola Ateneului.

Impresie și politică

Italianul Tajani, președintele Parlamentului European, a rostit câteva vorbe românești, apoi și-a ținut discursul în franceză, limbă de lucru la Strasbourg. Pan Donald a vorbit integral în română, impresionând. Știa foarte bine ce spune, deși în mod cert nu înțelegea fiecare cuvânt, dar sigur avea pe foaie și varianta în idiomul matern. Sigur făcuse repetiții de pronunție, poate se și studiase în oglindă. Impresia a fost profundă, de zeci de ore în România vorbindu-se aproape numai despre asta.

Amintiri din CAER

Dincolo de impresie e politica. Proeuropeană. Stat de drept, legalitate, respectarea drepturilor. Valori spre care ne dorim să întindem ambele mâini. Nimic despre imigranți, despre atentatele din țările Uniunii, despre mișcările sociale din anumite țări, despre Brexit. Europa e un măr frumos pe dinafară și devine chiar nițel romantic atunci când le povestești eurocetățenilor din România lui 2019 că socrul tău mergea, pe vremea lui Walesa, dar și a lui Jaruzelski, cu Dacia. Atunci erau CAER și Tratatul de la Varșovia, acum e UE. Alte vremuri!

Sportul, ca exemplu

Se vorbește, și se va vorbi mult timp de-acum încolo, despre trimiterea lui Tusk la Sevilla și la Duckadam. Oare de ce printre exemplele de excelență și tenacitate românească oferite de președintele Consiliului Europei, cele mai multe au fost din sport? Nadia, Simona Halep, și noaptea de la Sevilla, cu Duckadam în frunte? Au mai fost pomeniți Nichita Stănescu și Tristan Tzara, ultimul, la modă astăzi în cercuri intelectuale, dar amintit doar fugitiv în manualele anilor optzeci.

Dacă exemplele lui Tusk au fost din sport, înseamnă că sportul atrage atenția asupra României mai mult decât alte domenii. Clișeul cu cel mai bun ambasador a fost ambalat altfel, mult mai elegant, și etalat la nivel înalt, sub cupola Ateneului. În discursurile doamnei Dăncilă, niciodată n-am auzit vreo silabă despre sport. Nici la Klaus Iohannis, și nici la mereu surprinzătorul Florin Iordache. Altă întrebare!

Comentarii (17)Adaugă comentariu

cc (24 comentarii)  •  12 ianuarie 2019, 13:12

Bun discursul lui Tusk. S-o vedem pe agramata Veorica la tribuna parlamentului european....doar puncte,puncte.

Toader (52 comentarii)  •  12 ianuarie 2019, 13:42

Nu că ceea ce-au făcut unii românii în sport este de lepădat însă putea aminti de prima scriere din lume (tăblițele de la Tărtăria), poate apariția agriculturii (Schela Cladovei, Boroneaț) și îmblînzitul animalelor, castratul/scopitul/jugănitul animalelor (în așa zisele limbi germanice și nordice procedeul se numește valah/walach), că goți=geți, cea mai mare victorie asupra otomanilor a fost la Podul Înalt, că limba română este pricepută de toți românii fără a trebui să o învețe la școală (vezi italieni, francezi, germani etc), că folclorul nostru este de o bogăție și frumusețe de neasemuit (vezi Bela Bartok), de toleranța românilor (fiecare după legea lui, vorbă din bătrîni) șamd. Iar unii au căzut pe spate de vorbăria lui Tusk.

Florian Geyer (5 comentarii)  •  12 ianuarie 2019, 14:20

Tusk asta v-a dat clasa si a facut mai mult bine prin acest discurs decat intreaga voastra adunatura gretzoassa de la gsp, care de ani de zile doar rau face, prin "articole" si asa zise "investigatii", contribuind din plin, mai mult decat dusmanii la denigrarea tarii si a tot ce este romanesc. V-ati *** ca iudele pt un ***. Nu cred ca era sincer Tusk, dar conteaza efectul. A vorbit frumos, ceea ce voi nu aveti voie sa faceti. Ca ordinul e ordin si nu se discuta.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  12 ianuarie 2019, 16:26

...Nichita Stanescu este cel mai mare poet al nostru ...

motanul incaltat (199 comentarii)  •  12 ianuarie 2019, 19:07

Tatal sau a mers cu Dacia ca nu avea prea multe optiuni..... Tata a avut o Skoda S 100 nu Octavia....Avea aceleasi optiuni limitate...Putea sa-si ia Dacie dar se astepta prea mult, ca se duceau multe la export in CAER.Pun insa pariu ca nici un politician roman n-ar fi capabil sa citeasca 3 foi in Poloneza....Multi au probleme in romana. Iar problema noastra nu ar fi neaparat ca suntem ultima tara a Comunitatii Europene ci ultima chiar si in lotul fostului CAER...Cit despre Iohannis a facut bine ca nu a vorbit despre fotbal.... Cind Polonia il are pe Levadovski e mai bine sa ocoloesti subiectul......Chiar si tara aia cu capitala la Podgoritza sau Pristina, o sa ne lamureasca d-na prim ministru intr-o zi are fotbalisti la Manchester United. Nu ,tara aia nu este Croatia ,finalista Campionatului Mondial....Intelegi pe unde suntem in fotbal???? Vorbind doar de tarile fostului CAER.....

Ali Bec (23 comentarii)  •  12 ianuarie 2019, 20:16

Ma tem ca Veorica va dori sa se revanseze si va vorbi de Lolek si Bolek

Nu i-a ascultat nimeni pe birocratii UE (56 comentarii)  •  12 ianuarie 2019, 21:54

"Ce a ales Tusk din România"? UN SCHWAB: Duckadam!

Pan autore (1 comentarii)  •  13 ianuarie 2019, 10:30

omul nu e presedintele consiliului europei, dle autor; totul, dupa ureche; chiar si in domeniul sportului, dvs., la aceasta publicatie, in loc sa faceti analize de specialitate (... ?), faceti literatura moralista; in rest, dl. in cauza a facut referire la mai multi scriitori, decat sportivi; oricum, din ce sa dea cineva exemple, din industria carnii?

Șerban (34 comentarii)  •  13 ianuarie 2019, 11:50

Mult mai bine m-aș fi simțit, dacă Tusk mulțumea românilor pentru că au onoare și, după ce au refuzat pe hitler să se alăture, în 1939, invadatorilor Poloniei, au permis conducerii poloneze să evadeze și să meargă în vest pentru a-și organiza lupta de eliberare, AU PĂSTRAT TEZAURUL POLONEZ, pe care l-au înapoiat Poloniei reînființate. Indiferent că la putere a fost Carol II, Antonescu, Mihai și indiferent de existența în România a trupelor germene sau rusești tezaurul n-a încăput pe mâna celor ce-și împărțiseră Polonia! Dar polonezii, ca și cehii și slovacii (anul 1968!), nu prea le au cu recunoștința.

catyo (2 comentarii)  •  13 ianuarie 2019, 14:46

In 1968 Ceausescu nu a participat la invadarea Cehoslovaciei (pe atunci) nu pentru ca ar fi fost de acord cu dorinta cehilor de a se scutura de teroarea comunista sau pentru ca ar fi avut simpatii de dreapta, ci pentru ca a gandit astfel: in tara mea eu sunt stapanul absolut si nimeni nu se baga in ciorba mea, nici macar rusii! De ce ne-ar fi cehii si slovacii recunoscatori? A fost acea decizie din 1968 una a poporului roman? Nu, a fost decizia unui dictator odios pe care, de fapt, il interesa prea putin suferinta unui popor ce-i era strain, cu atat mai mult cu cat il interesa prea putin suferinta propriului popor. Noi avem pretentia ca toata lumea sa ne fie recunoscatoare pentru te miri ce.

vasco (146 comentarii)  •  13 ianuarie 2019, 17:25

Tusk poate fi un om simpatic,poate si un politician corect...Tot "politically correct" a fost si discursul de la Ateneu.Bulgarilor le-a zis de Stoicikov,noua de Duckadam...Sunt curios daca austriecilor le-a zis de Strauss sau de Sweighoffer.. @Catyo....penibil.

Durden (126 comentarii)  •  13 ianuarie 2019, 20:58

fantastic cum pica toata lumea in fund la declaratiile politice ale unui om politic. citesc si nu imi vine sa cred cat de mitici sunt unii, cum se *** ei ca a vorbit un gigel in romana...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Șerban (34 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 0:10

@catyo (2 comentarii) • 13 ianuarie 2019, 14:46 Nu știu nici ce vârstă ai și nici din ce localitate ești, dar că ești fixat pe șabloane se vede clar. Eu mă refer la faptul că, atunci - în august 1968 - cehii și slovacii aflați în Bulgaria s-au refugiat în România! La București se strâseseră, la Ambasadă, lângă Biserica Rusă (azi este cunoscută ca Biserica Studenților) peste 1000 de persoane cu chipuri speriate, care nu aveau banii necesari cazării la hotel, dar care au fost luați, în bună parte, acasă de românii trăitori în zonă.

Observator (79 comentarii)  •  15 ianuarie 2019, 17:40

@ motanul incaltat Ce fotbalist din Muntenegru/Kosovo evolueaza la United? Matic este din Sabac! Pe la Academia lor o fi vreunul, se prea poate... Eu n-am auzit de ... Levadovski! In schimb, de Lewandowski a auzit toata lumea! Oricum, la ultimul mondial, "lesii" au fost mediocri, cu tot cu marea lor vedeta de la Bayern! Domnule Buzarin, Polonia este o tara care a investit mult in infrastructura sportiva (au si multe sali de sport mari si moderne), are un nivel de trai superior noua, dar la fotbal (ma refer la nivelul campionatului si la ce fac cluburile lor in competitiile europene, nu la echipa lor nationala) nu e la nivelul infrastructurii (a doua tara din ... Est, dupa Rusia, din acest puncte de vedere)! Lewandowski are un statut in fotbalul actual, dar Lato, Boniek si Deyna au obtinut peroformante (mult) mai bune la "nationala"! O.

nu conteaza ce virste aveti, ci IQul (56 comentarii)  •  15 ianuarie 2019, 19:16

@ vas(lui, porumbiștea & )Co, 17:25 "catyo"-14:46 are dreptate 100%. Penibil ești "decît" tu. @ Șerban, 11:50 Cu o parte din partea moralistă a comentariului tău pot fi de acord. Dar numai cu o parte. A-i lăuda pe Kondukători în situația tezaurului Poloniei, cum faci tu mai sus, e cel puțin o exagerare. Deși a existat o alianță din 1920 în care cele două state-și garantau reciproc frontierele de Est (adică ÎMPOTRIVA URSS), polonezii au cam rupt prin 1933 prietenia cu regatul balcanic din cauza tergiversărilor miticești continue privind apărarea comună la Nistru, și apoi din cauza pro-sovieticului Titulescu, miticul adus la Ministerul de Externe care prin politica aplicată ani la rînd inclusiv în Societatea Națiunilor (un fel de ONU de azi) punea Polonia în mare pericol în fața URSS. Adică BUCUREȘTIUL punea Polonia în mare pericol în fața URSS! "Se dădea pe lângă" URSS, ca o cotarlă. Mai precis, Bucureștiul prin Titulescu TRĂDA aliatul Polonia, în acei ani! În favoarea URSS, condusă de Stalin. Pur oportunism balcanic, și lașitate notorie, nimic altceva... Ca în toată scurta istorie (de 150 de ani AZI) a statului balcanic. Evidențiere în cele două războaie mondiale... Iar Armija Wojska Polskiego și Tezaurul polonez au tranzitat teritoriul regatului de atunci LA ORDINELE EXPRESE ale guvernelor Marii Britanii și Franței (care IMEDIAT au declarat război Germaniei invadatoare) nu pentru că Kondukătorii ar fi luat ei decizii independente. La fel ca acum, decizia Bucureștiului era și atunci în capitale europene, Londra și Paris. Tezaurul polonez a fost încărcat în portul primitiv Kiustendje de lângă stadionul sătesc balneoclimateric "Yaki" din "Ovidiu" pe o navă HMS și trimis în Marea Britanie. Persoane individuale, polonezii care au tranzitat regatul balcanic, au cam fost "ușurate" de bagaje și de valori, cam ca azi japonezele la taximetriștii de la airportul enternatsionalu Otopenii și cam ca toți străinii tot timpul în cei 150 de ani de "istorie"... Așa că "polonezii, ca și cehii și slovacii" nu au de ce să fie recunoscători. @ Șerban, 0:10 1000 de persoane nu sunt un popor întreg, nici măcar o parte dintr-un popor întreg. Și nici nu știm cine erau acele 1000 de persoane... Poate că erau doar cei care au trădat mișcarea de eliberare de la Praga, sau milițienii sau securiștii lor plini de bani care-și permiteau vacanțe la Varna, la "Neptun" sau la "Olimp"! Pentru ce să-ți fie recunoscători cehii și slovacii că te-ai purtat uman cu probabil *** lor staliniști?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează