Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Jose, teatru fără vise

A apus fotbalul propus de Mourinho! E concluzia plină de suficiență pe care o savurează numeroșii săi contestatari

Permalink to Jose, teatru fără vise
miercuri, 19 decembrie 2018, 3:53

Opt sute șaptezeci de mii de euro! Atât a costat cazarea lui Mourinho, timp de doi ani și jumătate, într-un hotel luxos din Manchester.

Aceasta e știrea răspândită de agențiile din lumea întreagă la doar câteva minute de la despărțirea portughezului de United. Mai concret, de la demiterea sa, de la darea sa afară. E genul de știre care ia ochii prin zerouri, prin facilul mesajului, prin riscul de a cădea în derizoriu. Cei care o gustă sunt convinși că Mourinho ar fi trebuit să locuiască într-un bloc de garsoniere, unde nu merge liftul și unde miroase iute și acru de la ghenă.

Ucigașul fotbalului?
Sunt la fel de numeroși cei dezgustați de fotbalul lui Mourinho, pe care-l găsesc, cu destul temei, pipernicit, defensiv, lipsit de spectacol, sărăcăcios în mesaj. Chiar țâfnos, îmbufnat, la fel de scremut ca și autorul său, intitulat cu totul aiurea The Special One. Și, în ultima vreme, chiar lipsit de performanțe. Ce e aia să fii pe locul 6 cu United? Aici, pe Old Trafford, e Teatrul Viselor! Ce vise poți avea pe locul 6? Poate coșmaruri! Unde sunt titlurile de campioană? Ai luat în doi ani și jumătate o amărâtă de Europa League, lasă-ne! Asta au reușit și amărâți ca Zenit, Șahtior, ȚSKA Moscova, proletari pravoslavnici care miros a sovhoz! La Man U trebuie să iei titlul, Liga Campionilor și, în primul rând, s-o bați pe Liverpool!

De la Liverpool i se trage
Da, asta era! Înfrângerea cu Liverpool. Ea i-a pus capac. La United mai poți să iei bătaie cu Brighton sau cu West Ham, dar dacă pierzi cu Liverpool ești proscris. Nu contează că ești pe locul șase, pe primul sau pe ultimul, cu Liverpool n-ai voie să pleci steagul. Iar demiterea lui Mou vine după un 1-3 destul de clar pe Anfield, în care magistrul și-a făcut iarăși mendrele cu Pogba, ținându-l rezervă, ca să-l bage pe Nemanja Matici, probabil cel mai nesărat mijlocaș central de pe planetă. Atât de nesărat încât Mourinho l-ar lua cu el oriunde ar antrena, inclusiv la Polul Nord!

Lucruri care se uită prea ușor
În curentul contemporan al desființării lui Mourinho pentru fotbalul său meschin, există niște fapte și niște cifre obligatoriu de amintit. El ia Liga Campionilor cu Porto, echipă de trei stele rătăcită printre cele cinci stele ale celorlalți. Tot el se duce la Chelsea și câștigă titlul după o jumătate de veac de secetă. Tot el merge la Inter și pune în vitrină trofeul Ligii lângă celelalte două, care datau din anii șaizeci, când alt iubitor de micime fotbalistică, Herrera, enerva planeta cu stilul său betonat. Inclusiv când vine la Real, Jose clatină inerția, luând Liga după 12 ani de pauză, ceea ce pe Bernabeu înseamnă o eternitate.

Cealaltă perspectivă
Iubitorii de frenezii ofensive n-au decât să-l admire pe Klopp și să mai aștepte până când neamțul, cu Karius sau fără în poartă, va ridica trofeul european deasupra capului. Sau să-l divinizeze pe Tuchel. Vai, ce frumos joacă Parisul și rupe tot, de la Guingamp la Amiens sau la muștarul de Dijon! Mai există și varianta adorării lui Pep, până în momentul în care catalanul va înțelege că City e un brand pentru Premier League, insuficient însă pentru trofeul continental. Între timp, Mou pleacă din apartamentul de 870.000 de euro cu valiza sa mică în care ține fotbalul său considerat atât de mic. Se duce să-și numere trofeele și banii. Ambele sunt operațiuni extrem de complicate și de plictisitoare.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

cc (24 comentarii)  •  19 decembrie 2018, 16:43

D-le Buzarin, sunt de parere ca acest stil al lui Mou este daunator fotbalului. Si da, sa pierzi contra lui Liverpool este ca si cum Steaua(Fcsb) ar pierde impotriva lui Dinamo(sau viceversa) - este derby clasic in ***. Mi-a placut atunci cand a luat Liga cu Porto - jucau fotbal. Cu Inter - aparare si doar contraatac.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Giuliano (4 comentarii)  •  19 decembrie 2018, 17:45

Când Mourinho făcea mișto de Wenger ca trăiește din trecut, admiratorii Specialului aveau orgasme. Înțeleg acum că pentru aceiași oameni, dacă e vorba de Mourinho, traitul din trecut e ok. Dubla măsură nu e egalată decât de obsesia în a-i persifla pe ceilalți... Klopp, Guardiola... adică exact cei care ieri și azi au dat niște declarații foarte frumoase despre Mourinho. Mă întreb dacă cei doi se simt mai săraci când merg acasă, nu de alta dar clasa și bunul simț sunt "lucruri" care nu se pot număra.

Bogdan (2 comentarii)  •  19 decembrie 2018, 18:46

Maestre, cu respect, "Klopp cu sau fara Karius"?? Pai ce face nene cu Alisson, a? Saracu Karius e exilat in Turcia metre... putina documentare nu? Este clar ca dpdv al palmaresului Mourinho intra in istorie ca unul dintre cei mai mari, ever, multiple titluri in Portugalia, Italia, Spania, Anglia, Cupe Europene, impresionant. Tot adevarat este ca evident in ultimii ani nu mai este nici acelasi antrenor iar caracterul infect, paranoia si orgoliul bolnav l-au terminat. De asemenea, cu exceptia perioadei Porto Mourinho a fost toata cariera un manager care are nevoie de mari valori in echipa si pretinde bani si investitii continue...sa ne uitam ca diferenta cum gestioneaza Klopp sau Pochettino, si ei, sigur, au valori mari, se baga bani, mai ales Liverpool recent, dar nici un moment nu ii auzi plingind ca nu li s-a cumparat acum- acum ultima jucarie dorita. Amindoi se uita continuu la cum pot face ce au sa progreseze la maxim si doar pe planul 2 sa cumpere exact unde si cind le trebuie ceva. Mare diferenta, De asemenea Mourinho a fost si este antrenor pe termen scurt, nu face purici nicaieri pt ca tactica lui paguboasa este citita repede iar caracterul conflictual si plingacios termina jucatorii. Plus ca NU este de loc interesat in a creste jucatori. Daca te uiti la o lista de jucatori superbi acum pe care I-a avut in ograda, gen De Bruyne sau Salah si multi altii, realizezi ca el lucreaza doar cu produse finite nimic care sa ceara munca asidua, rabdare si dare de incredere...

Freddy RE (19 comentarii)  •  19 decembrie 2018, 19:42

Okay vere. Vrusesi sa si spui ceva - sau doar ai vrut sa dai apa la moara celor care cred ca Oltenii nu sunt buni decat sa numere banii...? Hasbeen-ul de care gavarasti va avea ultima escala in Liga Chineza (dus acolo fara comision de catre Giovanni, "ultimul vals") si asta numai din cauza ca isi roade unghille cetind ce-a womat Pet Rescu(e), cum ca ar fi luat mai mult ca Maureen, numai daca... Material didactic: "Banii, banii" - Ionela Prodan (RIP)

Observator (79 comentarii)  •  19 decembrie 2018, 21:14

Cu cifrele (posesie, nr. de suturi, nr. de cornere) nu castigi intotdeauna, o stie si Barcelona, care a pierdut un meci cu Celtic avand o posesie de peste 80%! Dintre cele peste 30 suturi expediate de "elevii" lui Klopp, cele mai periculoase au fost cele ale lui Shakiri, deviate in mod (mai mult decat) norocos; fara acele devieri, poate meciul se termina 1-1 si nimic din ce s-a mai scris dupa n-ar fi vazut lumina ... tiparului (sau n-ar fi fost emis in eter)! In ultimul timp, Klopp are cam prea mult noroc (a se rememora si modul in care a castigat, de curand, contra lui Everton)! In PL n-ai voie sa pierzi contra "cormoranilor", dar pentru acestia din urma este voie sa piarda la Belgrad!! Ce fel de logica este asta? Nimeni nu-i poate lua lui Mourinho titlurile, mai ales cele 2 Ligi ale Campionilor, cu echipe care nu figurau printre favorite! Daca Pep n-ar fi obsedat de Premier League, s-ar impune si in Liga, pentru ca are o echipa prea buna; cu putina atentie, poate obtine ambele trofee, desi mi se pare ca cel putin 3 echipe (PSG, Juventus si Barcelona) sunt mai valoroase decat Liverpool! O.

Antoniu Sirbu (1 comentarii)  •  19 decembrie 2018, 22:23

Jose nu a castigat Liga Campionilor la Real Madrid. O minima documentare, va rog, domnule Buzarin!

Marian Boeangiu (15 comentarii)  •  19 decembrie 2018, 22:27

Sa nu uitam ca acest tip scrasnit de fotbal inca produce rezultate putem concluziona daca ne gandim la Atletico si de ce nu, CFR. Dar in cazul lui Mou definitorie e transformarea umana. Din un tip deschis, plin de umor, a ajuns un infatuat ce nu si-a mai iesit din rol nici in vestiar ceea ce a dus la conflicte devastatoare pentru rezultate. Relatiile cu jucatorii si a jucatorilor intre ei sunt la fel de importante in obtinerea de performante cat valoarea jucatorilor si a antrenorului.

cc (24 comentarii)  •  19 decembrie 2018, 23:41

Freddy RE - scrie doar in limba romana. Nu mai amesteca engleza cu limba ta materna de praz craiovean. Fara suparare - sunt un fost fan al Craiovei - cea din parcusul frumos in cupa uefa din anii 80.

cc (24 comentarii)  •  19 decembrie 2018, 23:51

Atoniu Sirbu - cred ca a vrut sa scrie "La Liga" - campionatul spaniei.

Freddy RE (19 comentarii)  •  20 decembrie 2018, 0:44

@cc: De ce mosule? Iti oboseste neuronul de unica folosinta?

motanul incaltat (199 comentarii)  •  20 decembrie 2018, 2:27

Nu cred ca cineva din Romania ar putea sa comenteze cariera lui.... Sau a lui Guardiola, Klopp sau altii.... Avem antrenori atit de slabi incit nu ne situam nici in lumea a 4-a . Ci undeva mult,mult mai jos.....Atit de jos incit antrenorii romani sunt undeva sub ZERO... Ca doar nu luam in calcul China, Tarile Arabe sau Panama.Ok, este o mica exceptie : Boloni....Dar cu o mica si plapinda floricica--primavara este in alt spatiu temporal. Noi suntem aproape doar de primavara ARABA......

?????? (286 comentarii)  •  20 decembrie 2018, 7:54

Ce opinie aveți totuși despre îndemnul președintelui ligii de fotbal Gino Iorgulescu, din vremurile în care era pe la FC Național, îndemn lansat către alte persoane din fotbal din acea vreme, probabil la una dintre emisiunile domnului Ioanițoaia, "de a nu călca pe dude" ?

Fane (87 comentarii)  •  20 decembrie 2018, 9:14

Sunt impresionat ce ironic sunteti. Nu va opreste nimeni sa admirati acest personaj ,dar nici nu ne puteti obliga sa fim incantati de omorarea fotbalului pe care il antreneaza cu incapatanare.

Durden (126 comentarii)  •  20 decembrie 2018, 9:50

Bine boss,iubeste-l tu pt trofee, de parca ai fi impresarul lui..intre timp, eu daca platesc pt un spectacol am si pretentia sa imi placa ce vad. Dar tu cu gandirea ta de mitic, gasesti o musca in ciorba si ti-e rusine s-o dai inapoi ospatarului, chiar daca ai dat bani pe ea

cc (24 comentarii)  •  20 decembrie 2018, 10:05

Freddy RE - nu ai inteles mesajul. Vezi ca pe alt blog ai folosit expresia "have won". Corecteaz-o tu. O zi buna!

?????? (286 comentarii)  •  20 decembrie 2018, 10:32

Ați zice că "Liga lui Gino" , căreia probabil i s-ar mai putea zice și "Dudelange League", a început să se asemene cu "un câmp minat cu dude", prin care se mișcă și arbitrii ?

lupthelup (2 comentarii)  •  20 decembrie 2018, 13:03

Domnule Buzarin, va citez: " Inclusiv când vine la Real, Jose clatină inerția, luând Liga după 12 ani de pauză, ceea ce pe Bernabeu înseamnă o eternitate" si tin foarte tare sa sublieniez faptul ca din postura dumneavoastra e lamentabil sa nu aveti un minim de informare si documentare adevarata. La Real Jose a castigat titlul (La Liga) in 2011-2012 fiind primul titlu dupa 4 ani, nu 12!!, iar Liga (Champions League) nu a castigat-o niciodata cu Real Madrid. Articolul e atat de slab ca imi pare rau ca l-am citit!

Draculea (7 comentarii)  •  20 decembrie 2018, 16:24

Important e ca Mourinho a ajuns la un nivel pe care alții (care au dat cu piciorul în minge si se cred mari antrenori) doar viseaza. Cam asta e tot, dragi asa -zis cunoscatori în ale fotbalului !

Freddy RE (19 comentarii)  •  20 decembrie 2018, 21:22

@Passat cc : in primul rand, comentarile mele erau catre Alin Buzarin. Nici nu stiu de ce le citesti :) In al dolea rand, "have won". Asa, care simti ca e problema? Uite, poate asta te face sa te simti mai bine: "to win" conjugation: Infinitive english: to win; Simple past english: won; Past participle english: won.

Comentează