Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Valeriu Iftime tot înalță un pod scund

”Ca la Podul Înalt” promite finanțatorul Botoșaniului că vor lupta ai săi cu FCSB. Istoria recentă nu-i susține deloc vitejia

Permalink to Valeriu Iftime tot înalță un pod scund
duminică, 16 decembrie 2018, 9:25

Patronul din nord de țară, cu chip descins parcă dintre paginile lui Sadoveanu, din Neamul Șoimăreștilor sau din Frații Jderi, reușește să țină de șase ani în prima ligă o echipă dintr-un oraș fără tradiție, să-i aducă jucători spectaculoși, dar aflați în reconversie profesională, ba s-o și strecoare o dată pe tabloul Cupelor Europene.

Spațiu cultural
„A strecura” e chiar verbul corect, pentru că în anul său european Botoșaniul a terminat pe locul 8, dar a profitat de ploaia de insolvențe și de probleme juridice ale celor de deasupra ei în clasament (CFR, Craiova,Petrolul, Dinamo). Spațiul cultural înconjurător, dătător de elite (în preajmă sau chiar în oraș s-au născut Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian) îl ajută pe Valeriu Iftime să-și exprime în mod plastic vitejia de dinaintea meciului cu FCSB și să ignore cu vorbe meșteșugite o istorie care nu conține aproape nicio mostră de eroism.

Locul unde nu s-a întâmplat nimic
Subtitlul de mai sus e tot din Sadoveanu. Acolo e vorba despre un târg moldovenesc, nenumit. Poate fi foarte bine și Botoșani. Pentru că la Botoșani, din punct moldovenesc de vedere, chiar nu s-a întâmplat niciodată nimic în meciurile cu FCSB. Din cinci deplasări, roș-albaștrii au câștigat tot atâtea. Golaverajul e zdrobitor, 10-1! Singura reușită moldavă s-a petrecut în primul meci, din 2013, și îi aparține lui Ciprian Dinu, dar scorul era deja 2-0 pentru cei care erau în acea vreme campioni. Szukala și Piovaccari își trecuseră deja numele pe tabelă. Alți oameni, alte vremuri!

Puțin, foarte puțin!
Niciodată la Botoșani cu Steaua sau cu FCSB (în funcție de deciziile Instanței) n-a fost niciun fel de emoție. Înfrângeri clare ca apa limpede a Bucovinei învecinate. Ba se deschidea scorul repede (Gabi Iancu în minutul 3, în 2015), ba, când se înscria ceva mai târziu, primul gol era urmat urgent de încă unul, care risipea orice urmă de îndoială.

Ce-i drept, Botoșaniul a izbutit două remize pe terenul advers, ultima, un 2-2 spectaculos acum trei luni, dar în 11 meciuri directe nu e puțin, ci foarte puțin.

Nu e vorba de prostituție
Într-un interviu acordat zilele trecute Gazetei, Valeriu Iftime asigură pe toată lumea că niciodată nu se va prostitua. Patronul moldav e prea dur cu sine însuși, nimeni n-a spus asta, nici măcar n-a insinuat. Nu de prostituție e vorba. Ci de o moliciune inexplicabilă de un black-out care intervine de fiecare dată când cel mai puternic club românesc calcă sub crampoane pământ moldovenesc. Relațiiile comerciale de pe traseul Botoșani-Palatul Auschnitt (Golofca, Roman I, Moruțan) nu sunt nici ele extrem de importante, pentru că FCSB practică negoțul pe scară largă, cu mai multe cluburi, iar la Astra, de exemplu, care e un important bazin de transferuri, lasă în mod frecvent toate punctele. Nici discuțiile pe teme religioase dintre cei doi lideri spirituali nu sunt decisive în ecuație, Iftime nefiind singurul dreptcredincios a cărui echipă o înfruntă pe cea a întâistătătorului fotbalului românesc.

Care e înălțimea Podului?
„Ca la Podul Înalt”, a promis dl. Iftime că vor fi ai săi astă-seară. Deși importanta bătălie din istoria neamului nostru s-ar putea să nu le fie familiară răzeșilor de împrumut Karaboue (excelent jucător!), Ongenda, Fabbrini, Soiledis, Fraisl (portar-revelație!), Brekalo, Trujici. Dar promisiunea de eroism a patronului trebuie acoperită de fapte, altminteri măsurătorile Podului efectuate de inginerul de profesie Valeriu Iftime se vor dovedi greșite. Și iarăși, presa, grabnic vărsătoare de sânge nevinovat, se va lansa în tot felul de speculații. Fără niciun fel de acoperire, firește!

Comentarii (23)Adaugă comentariu

mg (84 comentarii)  •  16 decembrie 2018, 12:13

..e nevoie şi de ceaţă, multă ceaţă.. În plus, cel mic la stat s-a transferat la "partenerii de luptă" pe post de tânără speranţă. Om de gol şi la U19, păcat că şi-a scos cămaşa cu zale, înainte de terminarea bătăliei cu ucrainenii.. Cu toate astea, ar fi (poate) o şansă dacă s-ar amâna până pe 10 ianuarie 1475..

Andrei F (98 comentarii)  •  16 decembrie 2018, 14:18

Uite asa un ziarist din Oltenia face si el ce poate pentru a ajuta Stiinta...Nu se poate sa nu te intrebi:de ce unii ziaristi GSP fac o astfel de avancronica numai la meciurile Stelei?Sa insemne ca celelalte cluburi sunt intr-o fratie care tine si pentru unii jurnalisti?

adrian (1 comentarii)  •  16 decembrie 2018, 14:39

dle Alin Buzarin, poate aveti o explicatie si pentru infrangerile pe linie ale FC Voluntari in fata sc dinamo 1948 s.a.

Razvan (28 comentarii)  •  16 decembrie 2018, 14:40

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

JFM (79 comentarii)  •  16 decembrie 2018, 14:48

Cu FCSB e simplu sa aranjezi un blat. Lupti ca un zmeu o repriza, treptat cedezi teren si spre sfarsit faci penalti sau te faci ca nu vezi adversarul demarcat singur prin careu. Simplu. Asa vor face si acum. Vor manca jar pana la faza golului, care va fi desprinsa de tot ceea ce se intamplase pana atunci, va fi din alt film. Becali plateste bine, mai ia un jucator pe care da intotdeauna cat vrea patronul Botosaniului, sa-si pastreze acolo o poarta deschisa(n-am spus portita). Cand iesi afara iei imediat bataie si pleci acasa...te intrebi unde e echipa de altadata.

tindala (36 comentarii)  •  16 decembrie 2018, 15:43

Trupa de teatru a lui GG descinde in oraselul moldav-nascator de genii ale culturii!Sa zica cineva ca nu e si el om de cultura!

tindala (36 comentarii)  •  16 decembrie 2018, 15:50

@adrian Infrangerile Voluntariului-echipa lu"'finu Pandele",nu sunt asa de greu de explicat!Pentru ca a pierdut cu toti!Si e echipa de pe ultimul loc!Unde a fost si in anii trecuti!Dar totusi s-a salvat de fiecxare data!S-o fi ajutat-o vasalii nasului GG?

Razvan (28 comentarii)  •  16 decembrie 2018, 15:50

Nea Buzarin sterge comentarii care ii amintesc ***, pentru ca nu sunt dovedite...el sugereaza blaturi Botosani-FCSB, la fel de nedovedite! Ca asa e deontologic!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

scorilo (9 comentarii)  •  16 decembrie 2018, 16:46

Stimă. domnule Buzărin! Sunteți copilul acela care spune că regele e gol.

Dany (2 comentarii)  •  16 decembrie 2018, 17:16

Peste 4,5 ani or sa apara jucatori cu declaratii explozive ca au jucat in meciuri aranjate sa piarda contra fcsb...:)))))

?????? (286 comentarii)  •  16 decembrie 2018, 17:21

Remarcați și faptul că FC Botoșani are chiar mai multe șanse decât Dinamo, în acest sezon ,de a juca în play off , iar Liviu Ciubotariu este un antrenor ce îi cunoaște bine și pe jucătorii de la FCSB, pe lângă faptul că FC Botoșani a dat celor de la FCSB pe unii dintre cei mai talentați jucători de la Botoșani, care însă sunt deseori criticați ?

cc (24 comentarii)  •  16 decembrie 2018, 17:44

Andrei F. - ziaristii au o paine de mancat atunci cand scriu de Fcsb. De care Stiinta vorbesi? E clona craiolgutei. Bine, si Fcsb e clona - asta pana va lamuri tribunalul situatia.

zappy (4 comentarii)  •  16 decembrie 2018, 17:49

nimic despre sclavii craiolgutei in meciul de aseara?a fost pe linie de partid ,sau asta e valoarea?

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  16 decembrie 2018, 18:30

...iar bate ...fcsb ...

Fane (87 comentarii)  •  16 decembrie 2018, 18:56

Mulți săraci cu duhul cărora blog - iștiI le dă apă la moară pentru audiență. Ce can -canisti erau înainte, dar acum când sunt la Ringier întrec orice limită.

?????? (286 comentarii)  •  16 decembrie 2018, 23:18

Ațifi zis că cu Ciobotariu cei de la "FC Botșei" ar putea fi ceva mai "încălțați , însă par a fi rămas încă "desculți" ?

?????? (286 comentarii)  •  16 decembrie 2018, 23:23

"Splendoare în iarbă" ?

Mojo (1 comentarii)  •  17 decembrie 2018, 14:00

ati vazut cum s-a tras fundasul la golul 3, in timp ce avansa morutan? Mai avea morutan 5 metri pana la poarta, si fundasul tot nu il ataca, se retragea. N-a dat gol morutan pentru ca e ***, nu ca nu putea. Si apoi *** aia de lob. Bai ***. pardon. FCSB

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

radu florin (1 comentarii)  •  18 decembrie 2018, 8:46

Mai prietene...tu cat traiesti o sa comentezi negativ despre Steaua mereu...sunteti cativa in breasla pe post de papagali in presa...

Comentează