Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Guvernul maghiar investește în naționala României

Dincolo de înfrângerea mult-comentată a FCSB-ului, să vedem și meritele celor care au reușit să dea această știre de prima pagină

Permalink to Guvernul maghiar investește în naționala României
vineri, 7 decembrie 2018, 10:36

Deasupra stadionului din Sfântu Gheorghe plutește aromă de Kurtos calacs. O zonă care n-a prea avut fotbal niciodată, savurează aerul primelor locuri cu o voluptate nebănuită. Oamenii se pricep la fotbal, miros jocul, simt fazele, le comentează în limba maternă. În maghiară.

Nu sunt nici steliști, nici dinamoviști, eventual sunt fani Ferencvaros, Ujpesti, Honved. Erau meciurile și echipele văzute de ei la televizor, pe vremea când Oltul Sfântu Gheorghe, într-o vreme chiar IMASA (îngrozitoare înșiruire de inițiale!) înota în ligile inferioare. Acum Sepsi e sus, iar localnicii adulmecă în nări acest aer nesperat vreodată.

Dică și Neagoe. 3 și 9!

Dică e subiect de prima pagină. Mereu. El a pierdut! Cel puțin așa zice patronul. Când e ceva rău, e despre Dică. Nu se termină bine meciul și Dică e disecat ca în „Lecția de anatomie” a lui Rembrandt. Pe Neagoe nu-l disecă nimeni la Sepsi. N-are presiunea patronului, n-are apăsarea mediatică. Înainte de meci, fumează, cu țigara dosită în podul palmei. „Hai să-ți spun ceva! Câștig meciul ăsta cu Tandia, care o să-l facă praf pe Bălașa. Vine după accidentare, eu știu ce înseamnă asta!”.

Și așa a fost! Centrul de greutate jos al lui Tandia a acționat asupra vertebrelor lombare ale stoperului stelist, contorsionându-le tot timpul meciului. Aici a fost una dintre cheile partidei. Poate și a decalajului dintre notele celor doi antrenori în caseta meciului din Gazetă. Cu tot subiectivismul notării din partea unor jurnaliști neposesori de licență Pro!

Român? Maghiar? Nu, Rus!

Tandia-Bălașa a fost una dintre cheile meciului. Dar nu cea esențială. Aceasta s-a numit Adrian Rus. Internaționalul de tineret care până acum o lună nu juca la Sepsi a ajuns la al patrulea meci consecutiv. Și la al patrulea post acoperit perfect. A jucat fundaș central dreapta la Craiova, când a lipsit Viera.
Apoi fundaș dreapta acasă cu Astra, fundaș stânga pe patinoarul de la Iași și, în fine, mijlocaș central cu FCSB. S-a descurcat bine în toate ipostazele, dar parcă postura din linia mediană îl prinde cel mai bine. Când n-are mingea, o caută și o găsește repede. Când face rost de ea, știe în ce scop s-o folosească. Urcă, pasează lung, vede terenul, se orientează. E puternic, rapid și are bunul obicei de a trage bine la poartă.

Bancuri cu Ion și Janos

Rus are 22 de ani și e sătmărean. Oamenii de fotbal din orașul său natal îl ignorau din pricina unei pretinse probleme cardiace. Analize și investigații ca în România, fie ea chiar și cea de nord-vest. Adrian a plecat în Ungaria, a aprofundat investigațiie medicale, a recurs la specialiști ceva mai meticuloși decât omologii lor români, iar aceștia au constatat că e apt pentru sport de performanță.

Au urmat Fehergyarmat și Balmazujvaros, care nu sunt rețete de gulaș, ci echipe de fotbal. Ultima, chiar în prima ligă maghiară. De unde a fost achiziționat de Academia Puskas (un fel de Viitorul, dar nu cu Hagi, ci cu premierul Viktor Orban la butonul roșu) și împrumutat la Sepsi. Plus titularizat în echipa de tineret a României.

Pentru cei care încă nu înțeleg mecanismul investiției guvernului maghiar în fotbalul românesc, Adrian Rus e cel mai bun exemplu. Cabinetul Orban oferă un posibil titular al echipei noastre naționale. Ighen!

FOTO: Miercuri seara, Rus (stânga) l-a transformat pe Man într-un anonim // Bogdan Bălaș

Comentarii (23)Adaugă comentariu

Fc (1 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 11:36

Ungaria si Romania sunt la acelasi nivel si la fotbal. Varza a la Cluj.

cc (24 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 12:41

Fc - ai spus ca Romania si Ungaria sunt la acelasi nivel "si" la fotbal. La cate nivele te-ai gandit cunoscatorule? Pt. dl Buzarin - Este un singur jucator(Rus) ce poate ajunge la echipa nationala(si cred ca va ajunge). Si nu a investit guvernul ungar in el ci in echipa. Asa poti spune ca a investit Genoa in Radu si Palermo in Puscas , etc. De la Miecurea Ciuc parca nu este nici un jucator pt. nici una dintre nationale(si ei au primit bani de la guv. ungar). P.S. - la Sepsi, daca nu ma insel, mai joaca si Dima de lotul U 19(dar nu prinde prima echipa)

Ciollo (7 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 15:58

Ai atata venin in tine incat daca te-ar musca o cobra, aceasta ar muri imediat. In plus, esti cel mai penibil scribalau pe care l-am citit in toata viata mea... si te asigur ca viata mea are mai multe cifre decat IQ-ul tau.

dumitru (2 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 16:13

Regret mult, domnule Buzărin, dar prima ligă din ţara vecină este ungară, comunitatea din România este maghiară, iar guvernul de la Budapesta este ungar, ţara fiind Ungaria. Chestii de liceu. În rest, subscriu la comentariul dvs.

Gary (4 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 16:39

De cand te stiu domnule Buzarin,e cel mai stupid comentariu ! Nu te opriesti pe calea spre glorie!

cc (24 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 16:47

Ciollo, este vorba de viata/IQ-ul tau? Cred ca l-ai muscat pe Buzarin(mai traiesti? Ce scrie el, si ce intelegi tu...Dar gradina lui D-zeu este mare, foarte mare.

Atilla Dacul (1 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 16:49

@dumitru: Regret și mai mult, domnule Dumitru, dar „Ungaria” este un exonim, țara fiind „Magyarország”. Chestie de generală.

Lestie (15 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 17:45

Mi-a placut chestia cu kurtos calacs-ul. Scris corect, kurtos kalacs inseamna cozonac secuiesc. Scris olteneste, nu inseamna nimic. Nici Rus, pe care il ridici in slavi, nu inseamna nimic. Ar putea insemna insa. Pentru asta trebuie sa transpire din greu. Si sa nu se ia dupa Coman, Balasa, Man...

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 18:17

...ce inseamna ...ighen ?

cc (24 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 18:28

ovidiu_3003 -cred ca insemna "Da". Dar se scrie igen. Am cautat pe net si doar asta am gasit.Apropo, te-ai trezit?

pacific ionel (30 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 18:35

@cc dar tu ce rol joci tată, ești angajat la GSP pe post de câine de pază că văd că intri pe toate blog-urile și ''muști'' aprig pe oricine se ''apropie de ogradă''. Sau noi fi chiar mister Buzărin ''deghizat'' că se cam poartă asta la GHESEPE.

gigi (1 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 18:40

Odata si odata , tot vom avea o Transilvanie independenta, (vezi C.T.Popescu)

Toader (52 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 19:21

dumitre, maghiarii își spun maghiari, la...Ungaria îi zic Magyarország, secuii nu sînt maghairi sînt vorbitori de maghiară, „prima ligă din ţara vecină” se numește Nemzeti Bajnokság, iar federația Magyar Labdarúgó Szövetség. Ungaria, ungur sînt cuvinte nepotrivite. Pînă nu demult românilor ce treceau munții li se spunea ungureni.

Gabriel Gavril (1 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 19:27

Frumos scis , se poate scrie si pozitiv despre romani si maghiari ,

cc (24 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 19:37

pacificionel - nu sunt deghizat. Pe tine te respesct pt. ca scrii bine de obicei. Si tu intri pe bloguri, nu doar eu.Mi-am exprimat doar o parere despre Rus si l-am intre bat pe ciollo ce are cu articolul lui Buzarin.Daca te-am suparat cu ceva scuze.Fiecare cu stilul lui(cred ca stii vorba - cate capete, atatea pareri) - mama ei de treaba. O seara buna(weekend placut).

teo stemate (10 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 20:21

Felicitări pentru remarcarea lui Adrian Rus! În sfârşit, un jurnalist care are ochi pentru un jucător cu un viitor foarte promiţător. Să sperăm că Rus nu va ajunge pe la vreo echipă din Bucureşti, că, dacă ajunge şi el pe masa de disecţie...

di livio (37 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 20:23

tutankamoane, tutankamoane...iti zic tutankamoane cu simpatie...sint sigur ca nu te superi ca doara ai simtu umorului...ma suparasi atunci cu Salah, Ramos, Ramses, Tutankamon si Montezuma...de atunci ai scris numa articole unu si unu...ca si aiesta d-aci...esti povestitor cu har si cu simtu umorului...si cel mai important ii simtu umorului...clonele n-au simtu umorului, inseamna ca nu ezicsta...sint clone

pacific ionel (30 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 23:14

@cc îmi retrag cuvintele, recunosc că mai cam dezarmat, nu prea sunt obșnuit cu acest tip răspuns civilizate pe aceste blog-uri. Și eu îmi cer scuze am văzut unele din postările tale ca atacuri gratuite, poate m-am înșelat. O seară bună.

pacific ionel (30 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 23:26

Erata: cu acest tip de răspuns civilizat

Pavlov (56 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 2:03

@ Ciollo, 15:58 Mey Ciolloș, mey, prostia e cea mai periculoasă toxină! Iar tu ai din belșug! Să detaliem: îi scrii lui Buzărin că "viata mea are mai multe cifre decat IQ-ul tau"... Zău, mă? Hahahahahaha! |diotule... Să presupunem (conform bățoșeniei tale elitiste ce nu se sprijină pe nimic) că Buzărin ar avea un IQ scăzut, de două cifre. Poate fi și "11", și "99"... Ce poate fi, la tine, cu mai multe cifre decât "11" și"99"? ..."100", "1000", "10000"! Deci tu ai vîrsta de minimum 100 de ani? Tu ori ești prost, ori te prefaci... Dar eu sunt sigur că EȘTI... Și că n-ai șanse de vindecare! ...sau, mai știi? ...***...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Pavlov (56 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 2:14

@ Gary, 16:39 Să te opriesti bine! Stupid dog...

Virusul (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 8:24

eu stiam de 30 ani ca avem ziaristi prosti dar nu si naivi. poate te mai uiti in Istorie si vezi ce ajutoare au primit bunicii si strabunicii lui RUS.Guvernul ungar nu are treaba cu Romania si Romanii.,ei vreau sa faca bani pe tanarul nostru jucator ,atat ,,,

Comentează