Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Altfel de Serbia-România

Un turneu de veterani se dispută de de patru ori pe an, acasă la fiecare dintre echipe: Poli Timișoara, UTA, Zrenjanin și Surcin, ultimul, un orășel de lângă Belgrad

Permalink to Altfel de Serbia-România
sâmbătă, 27 octombrie 2018, 9:33

FOTO: Emeric Dembrovschi (în roșu) primește o carte de la veteranul fotbalist sârb Stefan Gocici

 

Toamna e ruginie și în Serbia, asfaltul e bun, drumul, aproape pustiu până spre Belgrad, unde începe să se aglomereze. Acolo se ivesc inele de autostrăzi perfecte, construite recent de chinezi, care au ajutat și la podurile de peste Dunăre, distruse de războiul din 1999. Țara nu e în UE, dar dinarul e stabil de vreo șase ani, veniturile, minim și mediu, sunt cam ca în România, însă prețurile sunt mult mai mici, unele chiar la jumătate. La fel și dările, taxele la stat.

Fotbal lângă aeroport

Mergem la Surcin, un orășel de vreo 40.000 de locuitori, lipit de aeroportul „Nikola Tesla” din Belgrad, botezat după marele fizician, sârb născut în 1856 pe actualul teritoriu al Croației și mort în 1943 la New York. Marele fizician, cel cu curentul alternativ și cu inducția electromagnetică, aduceți-vă aminte de liceu și de „nanoteslele” lui!

Stadionul e al unei echipe de liga a patra, care a fost într-a treia. Se joacă pe jumătate de teren, la porți mici, pentru că mulți dintre fotbaliști au și peste cincizeci de ani. Pe primul loc iese Zrenjaninul, după o finală pasionantă cu UTA, pe trei e Timișoara, apoi, poate din politețe, gazdele din Surcin.

Veteranii și veteranii veteranilor

Constantin (Titi) Varga, fundașul lateral cu șut năucitor, care a fost și la Dinamo, e tot vânos și îndesat. Lui Mihai Țârlea, atacantul Sportului din meciurile cu Brondby, tricoul roșu al „Bătrânei Doamne” îi vine cam mic din cauza proeminenței abdominale. Nicolae Mitu, extrema vijelioasă de la UTA din anii nouăzeci, are acum freza lui Kojak, niște kilograme în plus, dar același tupeu pe teren.

Ei sunt dintre veteranii din teren. Pe margine sunt veteranii veteranilor. Gheorghe Vaczi (61 de ani), fiul marelui Gheorghe Vaczi (1922-2006), e organizatorul echipei arădene, împreună cu Dorel Cura (63 de ani). Organizatorul timișorenilor e Miroslav Giuchici (64 de ani), spectaculosul dribleur timișorean. De fapt „Mima” Giuchici, care e sârb, a pus la cale toată această competiție amicală. Lângă ei stă altă generație de veterani. Arădeanul Mircea Axente (74), fost arbitru FIFA, dar și titular, extremă dreaptă, în ambele meciuri de legendă UTA – Feyenoord din 1970. Și, mai ales, Emeric Dembrovschi (73 de ani), cel despre a cărui statuie la Guadalajara s-a vorbit mult.

Bătrânul și cartea

Se termină turneul, se dau premiile, curg poveștile. „Mima” Giuchici e translator și baletează de la o masă la alta. La un moment dat, un domn în vârstă (Stefan Gocici, 77 de ani), fost fotbalist de primă ligă, coleg de generație cu Geaici, îi oferă lui Dembrovschi o carte. E o monografie scrisă chirilic despre fotbalul din zonă. „Dembo” îl îmbrățișează, deși slova îi e străină.

A doua zi, când capitala Serbiei se făcea tot mai mică în oglinda retrovizoare a mașinii, marele Dembrovschi a oftat. „Ce șansă am ratat aici, la Belgrad, în 1972, la barajul cu ungurii! Am pierdut în minutul 87! Dacă-i băteam, intram între primele patru echipe din Europa!”.

Primele patru? Da, am fost și acolo!

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Observator (79 comentarii)  •  28 octombrie 2018, 9:51

Interesant articol despre un eveniment despre a carui existenta nu stiam nimic. Ati participat la el pentru ca ati fost invitat si ati zis sa mai schimbati aerul. Am trecut prin Serbia in urma cu cativa ani si am constatat ca drumurile sunt bune (nu m-am deplasat pe autostrazi) si ca terenurile lasate in paragina sunt putine; totusi, utilajele agricole sunt vechi (de prin anii '80, cand sarbii muncisera in Vest si-si investeau banii in tara), iar multe case din mediul rural ... incremenisera in timp (adica pastrau din zugraveala aceleiasi perioade)! Din politete, n-ati mentionat nimic despre stadioane, care nu sunt la inaltimea actualei perioade; la fel stau lucrurile si in tara vicecampioanei mondiale, recenta membra UE dar cu un nivel de trai superior noua! O.

Toader (52 comentarii)  •  28 octombrie 2018, 13:28

(Și) Sîrbii sînt români/vlahi dezrădăcinați (vezi toponime, Statuta Valchorum) mai ales de Biserica Ortodoxă Sîrbă. Iar Tesla, despre care istro-români spun că-i român, s-a născut în Craina ținut între habsburgi și otomani populat de primii cu vlahi.

Mircea (6 comentarii)  •  28 octombrie 2018, 15:12

Mă bucur mult să-l revăd pe Dembrovschi. Eram copil și priveam Mexico 70. Mai apoi, am mirosit că e un om de calitate.

marian (3 comentarii)  •  28 octombrie 2018, 15:29

Domnule Buzarin, sunteti ziarist. Rara specie in ziua de azi ...

Doru Vlad Popescu (1 comentarii)  •  28 octombrie 2018, 19:42

Măi nea ziaristu`,Nicolae Tesla a fost român get beget, tatăl lui era preotul Ioan ,iar mama Gica.Taman...sârbi sau croați.Nu ne mai furați isoria!

unu (12 comentarii)  •  28 octombrie 2018, 20:11

Dl Buzarin scrie deseori ft frumos.Uneori scrie si aiurea.Dar acum a scris iarasi minunat si m-a facut sa devin nostalgic.Congratulations !

George Becali (2 comentarii)  •  28 octombrie 2018, 23:42

Observator ești o legendă, pot să te ating?

Nimeni altu’ (1 comentarii)  •  28 octombrie 2018, 23:43

Niște comentarii de te ia râsul 😅,pai ala e Nikola Tesla...cine din România, sau vlahi de peste Dunăre mai are numele ăsta? Cehii zic ca-i al lor,croații la fel,românii la fel, dar el in scrierile lui dovedește ca e sârb...ciudat

Observator (79 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 7:00

@ George Becali Multumesc, asa este! Ce v-a nemultumit in comentariul meu? O.

Toader (52 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 7:39

La fel urmașii lui Ioniță Caloian, vlah din neam în neam, „dovedesc” în „scrierile lor” că-s bulgari.

Ardeleanu’ (5 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 11:49

Frumos! mulțumim de articol.

pacific ionel (30 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 14:28

Frumos scris. Un articol plăcut.

Observator (79 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 15:03

As mai zice ca cele doua cluburi romanesti sunt/erau uriase pe langa cele doua din Serbia; Proleter Zrenjanin a fost sporadic in prima liga a fostei Iugoslavii (locul 4 in1990/91) si n-a jucat decat in Cupa Intertoto! Acum, continuatorul se numeste FK Proleter si evolueaza in ligile inferioare ale Serbiei! De Surcin nici nu auzisem, asa ca veteranii celor doua cluburi romanesti puteau sa-si gaseasca niste parteneri mai buni, cum ar fi cei din Novi Sad si din Subotica! O.

Comentează