Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
America lui Hagi 

A mai profețit o dată, când cu statuile. Care n-au fost ridicate la modul propriu, pe soclurile aferente, dar în mintea multora dintre noi ele există. Și poate că peste niște ani chiar vor fi dăltuite în bronz sau piatră. […]

...

Fotbalul simplu al Craiovei

Ca să piardă, o dată la un an și trei luni, vreun meci în deplasare în campionat, CFR trebuie să treacă pe la Craiova. În decembrie 2017, Dan Petrescu, oarecum împotriva firii sale tactice, asedia poarta olteană o repriză întreagă […]

...

Amintirile și ilogica golului în deplasare

În aprilie 1983, Craiova își plângea soarta amară după ce rata intrarea în finala Cupei UEFA. 0-0 la Lisabona, 1-1 pe „Central”, iar golul în deplasare marcat de Filipovici bara drumul oltenilor. Neînvinși, dar eliminați de o prevedere absurdă de […]

...

Penaltyul, moment de groază 

„Alergam ușor, priveam portarul, iar când ajungeam aproape de minge, desfăceam puțin unghiul piciorului drept”, povestește după decenii Claudiu Vaișcovici episoade din cariera sa de executant de penaltyuri. El era specialistul acelui Dinamo 1988-1990. Mai băteau și Răducioiu, și Mateuț, […]

...

Craiova, 30.000 de semne de întrebare

Anul trecut în ianuarie, Alex Băluță era curtat insistent de FCSB, care era gata să achite clauza de eliberare. Scriam atunci că dacă există o clauză, ea nu se află în niște hârtii, ci în tribună, în ochii și în […]

...

O nouă zi din noua viață a lui Dorinel

Recordmanul de selecții în echipa națională ia pe piept acel gen de probleme personale de care alții preferă să se ferească

Permalink to O nouă zi din noua viață a lui Dorinel
joi, 4 octombrie 2018, 10:28

La cincizeci de ani, Dorinel trage de sine la Chiajna, la o echipă la care antrenorii se schimbă frenetic, unde mereu rezultatele întârzie să vină și unde mereu, ca un făcut, e foarte mult de lucru. E un restart al carierei întrerupte, în care episoadele CFR, Steaua, Vaslui, Oțelul, Dinamo sau chiar Mordovia Saransk par extrem de îndepărtate. Mai proaspete parcă sunt pozele cu Dorinel buhăit la față și rotunjit la trup. Tocmai el, care a jucat până la aproape patruzeci de ani și părea să aibă mușchi chiar și în lobul urechii.

Interviul și spovedania
Acum câteva luni Dorinel a dat Gazetei un interviu amplu, în care a povestit despre tot. Divorț, depresie, îngrășare, băutură, urcat băut la volan, dosar penal. Vorbea nu fitecine, ci omul cu cele mai multe selecții în echipa națională, pilon în Generația de Aur, fotbalistul cu opt campionate în Bundesliga, cu 244 de meciuri acolo, care la 35 de ani încă părea de neînlocuit de la Wolfsburg, echipă de cupele europene.

De atunci, de la acel interviu, am înțeles că Dorinel e un om recâștigat în primul rând pentru sine. Peste puțin timp, pe vremea Campionatului Mondial, l-am întâlnit față în față în studioul TVR. Știa tot, vedea toate meciurile, vorbea priceput, ca un tip cu mare experiență în fotbal. Era clar că Dorinel din ultima vreme nu mai există și că-l avem din nou în față pe Dorinel campionul cu Oțelul.

Blaturile sunt una, necazurile personale, alta
În emisiunea GSP Live Dorinel a recunoscut că a participat la niște meciuri aranjate, cu mulți ani în urmă. Lucruri demult prescrise, încuiate în sertar, nu mai interesează pe nimeni ce s-a petrecut acum trei decenii la FC Olt, Inter Sibiu sau Dinamo. Era de așteptat să-l întrebe Costin Ștucan, moderatorul, așa ceva. E specialitatea lui Costin, devenită marotă. Dar cu câtă nonșalanță discută Costin despre niște blaturi din România, din Madagascar sau din Groenlanda, cu atâta delicatețe evită mai mereu să aducă vorba despre problemele personale ale cuiva.

Mai ales despre cele legate de alcool. Mirarea a fost cu atât mai mare la întrebarea moderatorului, cât și la răspunsul franc al invitatului. Dar mai ales la sfatul „să nu o faceți, că nu este benefic, și nici sănătos!”.

E o povață venită de la cel mai selecționat fotbalist român al tuturor timpurilor. Și de la un om care și-a recunoscut public necazurile, fără clasicele „e o problemă personală, mă privește ce fac cu viața mea, nu e treaba presei”.

„Neamțul”, tot neamț
Fiind de loc din Banat și trăind opt ani în Germania, Dorinel a luat deprinderile nemților. E de apreciat că un antrenor în funcție, cu programul făcut pe minute, vine la o emisiune care nu e în direct pe TV, ci doar pe net și care începe la 9:01 (!) dimineața. Poți invoca orice, antrenamentul din acea zi, traficul infernal la acea oră până în Pipera, îl poți aburi pe cel care te sună cu promisiuni dulcege, stai, nu acum, altădată, să mai treacă un meci, poate când se întrerupe campionatul, mai vedem, ne mai auzim.

Dorinel a răspuns prompt și în faptul dimineții era în studio, fresh, bărbierit, gata de o nouă zi senină a noii sale vieți.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

pacific ionel (25 comentarii)  •  4 octombrie 2018, 20:30

Experiența de viață și tăria de caracter a ''neamțului'' confirmă vorba că ''oamenii puternici căzuți la pământ se ridică se șterg de praf și merg mai departe''. Trebuie să ne reamintim exemplul de seriozitate care a fost Dorinel Munteanu ca fotbalist și ceea ce a reprezentat el pentru fotbalul românesc. Felicitări pentru puterea ''neamțului'' de a învinge ''viforul necazurilor'' și a reveni în prim planul fotbalului românesc și aprecieri (de data aceasta) autorului articolului pentru punerea în pagină a cuvintelor frumoase și descrierii unei povești cu mult suspans dar cu happy-end.

st.il. (4 comentarii)  •  4 octombrie 2018, 21:38

Chiajna este o echipă grea , foarte grea , complicată și imprevizibilă. DPDV ! . Nu-i va fi ușor , ba dimpotrivă , dar îi doresc multă , multă baftă " neamțului " ! . Cu siguranță o merită !...

Observator (69 comentarii)  •  5 octombrie 2018, 8:52

Nimic nu justifica refugiul in alcool! Un om cu adevarat puternic nu face asta! L-am admirat pe Munteanu, atat ca fotbalist, cat si in postura actuala (mai ales in perioada de inceput, la CFR) si-i doresc sa revina in fotbalul mare (la un club mai puternic sau in strainatate)! Domnule Buzarin, de ce trebuie sa subliniati normalitatea (punctualitatea, in acest caz)? Nu numai elvetienii, nemtii, flamanzii si nordicii sunt corecti si precisi in ceea ce fac, ci si multi reprezentanti ai celorlalte natiuni! O.

anonim (78 comentarii)  •  5 octombrie 2018, 10:00

intr-un fel ma bucur ca antreneaza! e inca in putere! ce ii drept nu stiu daca va mai lua vreun titlu campionat adica in momentul de fata! sau vreun trofeu! sasa cand a luat campionatul cu otelul galati! marius stan a ajuns primar! si l-a durut la basca! de aia care l-au votat! de ajuns el primar! problema este ca nimeni nu stie! nici acum! ce s-au intamplat cu milioanele din champions league! toata lumea zice spune ca ar fi fost papati la alegerea lui marius stan! ca primar! oricum de marius stan astazi nu se mai stie nimic! stiam ultima data cand am aflat ceva de el! ca a ales concordia chiajna! bun si pai daca a ales! concordia chiajna! trebuie sa apara si el la televizor! sa il vada lumea ca este acolo! asa a stat retras! ma gandesc ca are pacate grele! dupa ce si-a incheiat mandatul de primar! la otelul galati nu se mai intoarce!

Birlic (2 comentarii)  •  5 octombrie 2018, 10:13

@Observator tu în ce film joci? Vrei să pari elevat cu maniere fine dar cred că ai pământ sub unghii.

Observator (69 comentarii)  •  5 octombrie 2018, 12:55

@ Birlic Iarasi ma tutuiti? Fata de dvs., am maniere elevate si stil, imi pare rau sa v-o spun! Si ma si pricep la fotbal! O.

marcel-oradea (1 comentarii)  •  5 octombrie 2018, 15:09

stima pt. un OM

Durden (92 comentarii)  •  5 octombrie 2018, 20:15

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Procter (3 comentarii)  •  6 octombrie 2018, 6:06

Multă sănătate ptr Dorinel și f mult succes la noua lui echipa. Chiar m-a gândeam de ce e out ptr așa mult timp! Ma bucur ptr că s a apucat de fotbal din nou!

Comentează