Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Încă un căpitan va fi transferat în zori

Întotdeauna milionarii au fost excentrici. Patronul FCSB-ului are un hobby ciudat, colecționează banderole, cu purtători cu tot

Permalink to Încă un căpitan va fi transferat în zori
joi, 23 august 2018, 11:32

Din cei 13 căpitani ai echipelor cu care FCSB se confruntă în prima ligă, patronul de la Palat a fost interesat în ultima săptămână de nu mai puțin de șase. Aproape jumătate. Începând acest text cu o glumă, și continuându-l cumva în același registru, am putea vorbi și de al 14-lea căpitan. Chiar de căpitanul său oficial, de Florin Tănase. Dintre toți ceilalți, de acesta patronul pare cel mai puțin interesat. Dacă l-ar preocupa cu adevărat, ar face ceva să-l determine să fie mult mai bun, pentru că trebuie să fim de acord că numărul 10 roș-albastru cam bate pasul pe loc de vreo doi ani.

Panoplia cu banderole
Pe Stan de la Astra și pe Roman de la Botoșani i-a netezit deja și i-a băgat în clasor. Primul a făcut 29 de ani, merge pe 30, adică e încă verde. Al doilea împlinește în curând 34, dar asta nu contează, important e că pe traseul Bucovina-București-Viena, botoșăneanul a făcut o haltă pe la duhovnic, ceea ce pe gigitransfermarkt.if înseamnă o spectaculoasă creștere de cotă.

În afara celor două banderole achiziționate, s-a mai vorbit, în ultimele zeci de ore, mai mult sau mai puțin insistent de Nistor, Mitriță, Ianis Hagi și, nu demult, mai săptămâna trecută, de Andrei Cristea, 34 de ani și el, leat cu cealaltă achiziție moldavă, Mihai Roman.

Nimic încă despre Marc de la Chiajna, Camora de la CFR (asta chiar ar fi o lovitură!), Viera de la Sepsi, Dobrosavlevici de la Călărași, Marius Constantin de la Gaz Metan sau Dâlbea de la Hermannstadt, deși ultimii (primul face acuș-acuș, în octombrie, 34 de ani, al doilea, în aceeași lună, 37) s-ar alinia perfect ultimelor tendințe.

Ar mai fi vorba de Voluntari, dar acolo nu numai că nu se știe cine e căpitan, nu se știe nici cine e antrenor și nu se știu multe altele. Chiar dacă pe patron îl preocupă enorm (sufletește, evident) soarta echipei din localitatea de domiciliu, revărsând asupra ei noian de sfaturi și cascadă de soluții.

Modelul sud-american
Scriitorul argentinian Agustin Cuzzani (1924-1987) a publicat în 1955 piesa de teatru în trei acte „Centrul înaintaș a murit în zori” (în original „El centroforward murio al amancer”). O acidă descriere a societății capitaliste din ultimii ani dinaintea înlăturării lui Peron, petrecută chiar în anul premierei piesei, 1955, Cuzzani plasează fictiv la curtea unui miliardar excentric, pe care-l numește Enesimo Lupus, vârfuri ale vieții sociale argentiniene. Cel mai mare pictor, cel mai mare scriitor, cel mai bun fotbalist. Ultimul, în persoana lui Aristides Garibaldi, poreclit „Cacho”, atacant central la clubul fictiv Nahuel, al cărui nume însă nu e departe de realul Newell’s Old Boys. Personajele sunt pur și simplu cumpărate de bogătaș, nu mai scriu, nu mai pictează, nu mai joacă fotbal, ci trăiesc într-o grădină luxuriantă, fiind în permanență la dispoziția noului proprietar. Piesa a fost jucată și în București undeva la finalul anilor optzeci, rolul percutantului vârf de atac fiind interpretat de Adrian Pintea.

Orice asemănare între Enesimo Lupus și omologul său ilfovean e pur și simplu întâmplătoare.

La ce bun?
Am priceput, Stan vine să suplinească la Viena absența de un meci a lui Junior Morais și accidentarea, nu foarte gravă și îndelungată, a lui Mocilovici. Ce se va întâmpla cu Stan după ce fundașii stânga obișnuiți vor reveni? Ce va face Roman? Concurență lui Man? 34 de ani contra 19? Ce-ar putea face Mitriță, Nistor și, mai ales, Ianis Hagi, într-un lot în care posturile lor sunt deja acoperite? Nu pot fi pe teren contra vienezilor, lista a fost dată deja, dar ar putea juca în grupe. Dar dacă nu te califici în grupe? Nu-i nimic, joacă în campionat și gata. Și, în plus, îți slăbești rivalii, extrăgându-le din efectiv banderola, miezul, esența de a fi.

Mai sunt aproape două săptămâni din perioada de transferări și să nu vă mirați dacă la Palat se va discuta nu doar despre căpitanii din prima ligă, ci și despre posibili căpitani de baterii de artilerie, de căpitani de vapoare sau chiar de căpitani de plai. În schimb, nu se va rosti nicio silabă despre vreun fotbalist de dincolo de fruntariile țării, nici măcar de la Ruse. De adus sunt aduși doar cei verificați și filtrați de ochiul ager și expert al patronului.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Fane (87 comentarii)  •  23 august 2018, 13:35

Ce bine daca nu i-ati mai da atentie acestui personaj (am spus-o ca un alin(t),ca altfel ma improscati cu stelute ). Prea multi ar trebui ignorati ca sa incercam sa fim normali,numai ca prea multi cer astfel de aiureli si atunci nu avem absolut nici o sansa.

Catalin Mincu (2 comentarii)  •  23 august 2018, 13:55

Poate Florin Tanase :D

Dan (32 comentarii)  •  23 august 2018, 14:38

Cristi Tanase a fost , s-a dus . Florin tanase , poate ?Mocilovici nu se egzista . Momcilovici da . Ma rog numai cine nu munceste nu greseste . Dar chiar esti platit pentru compunerile astea puerile ?

zorrozabal (36 comentarii)  •  23 august 2018, 14:55

Becali e jupanul Ligii 1!Ce ne mai ascundem dupa cires!FRF sa-i dea Liga1 in concesiune "salvatorului fotbalului romanesc"-cum il lingusea Iftime de la Botosani-barem sa stim o treaba!

Petre Dan Constantin (1 comentarii)  •  23 august 2018, 15:15

Cine oare a permis oare sa nu titreze articolul fara cuvantul palat si fotografii in care sa figureze altceva decat scaunul poleit cu aur. Deasemenea astept sa vedem in fundal un consilier in rasa calugareasca si avizat de FRF

Cris (14 comentarii)  •  23 august 2018, 15:19

Dan, compunerea de aici e ”novice”. Uita te la Tolontan sa vezi compuneri „taie frunze la caini”.

ciobanu-mioritic (6 comentarii)  •  23 august 2018, 15:58

Nenea, insirand cuvinte goale, te rog copiaza ca lumea titlul in spaniola. ... iti dau numai juma de sugestie, fii atent la accente si litere mâncate... (murió al amanecer)... https://es.wikipedia.org/wiki/El_centroforward_muri%C3%B3_al_amanecer

adi_stelistul (70 comentarii)  •  23 august 2018, 17:29

Nu stiu de ce vorbiti de asemanari intre Becali si Lupus si nu intre Nistor si Cacho. Sau alti purtatori de banderola pe care si-i doreste Becali in colectie. Cacho s-a revoltat impotriva sistemului care l-a transformat intr-o marfa fiind la randul lui distrus in cele din urma de acesta. Ii vedeti pe Nistor&Co facand acelasi lucru? Ce naiba!

saramago (1 comentarii)  •  23 august 2018, 18:30

Aristides Garibaldi sau Aristides Danibaldi ? Intreb si eu, domnule Buzarin ...

addriann (26 comentarii)  •  23 august 2018, 21:07

Sunt corecte observatiile din articol, dar trebuie sa tinem cont ca echipele romanesti, de la care cumpara jucatorii patronul Becali sunt echipe cu bugete limitate, care se bazeaza pe vanzarea ( cedarea ) jucatorilor... Iar in Liga 1 lipsa unor investitori de calibru, companii mari care sa fie actionari sau chiar proprietari de echipe, conduce la preturi foarte scazute pentru vanzarea unor jucatori. Cu siguranta , pretul unui fotbalist ,, de dincolo de fruntariile țării" este cu mult mai ridicat decat pretul unui fotbalist autohton, similar ca valoare...

cortes (18 comentarii)  •  24 august 2018, 6:29

Imi amintesc și eu piesa aia de teatru... Mesajul era impresionant, dar la momentul respectiv nu aveam un corespondent concret. Acum se poate face paralelă între miliardarul excentric și situația de la fc fcsb, dominată de actele nebunești ale lui Becali. Mai rămâne de discutat modul în care fotbaliști, antrenori, ziariști, spectatori creditează un om cupid și lipsit de o minimă decență. Fotbaliștii care acceptă să devină jucăriile lui Becali își merită soarta.

Vasi (1 comentarii)  •  24 august 2018, 8:24

Daca tot ii plac capitanii, de ce nu il transfera pe capitanul burci? are un pendul de 1 metru, si o sa-i cam f..(frece) pe toti :))

Comentează