Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Cupele europene. Întrebări fără răspunsuri

Am avut patru echipe și mai avem două. Asta știm deja. Nu știm însă multe alte lucruri, pe care nu toți ne străduim să le aflăm, pentru că nu ni se par interesante

Permalink to Cupele europene. Întrebări fără răspunsuri
sâmbătă, 18 august 2018, 11:54

Joi după joi. Așa ne ducem traiul de vreo lună și ceva, de când încă se disputa Mondialul, iar Viitorul avea deja ceva treabă prin Luxemburg. Cu marțea și miercurea, care sunt ale Ligii Campionilor, nu prea avem noi treabă și nici n-o să avem prea curând. A noastră e joia. A noastră și a Europa League, care e un fel de magazie unde UEFA depozitează marfa second hand. S-au mărit premiile, e adevărat, dar strălucirea e dincolo, în cealaltă competiție.

Se nasc totuși niște întrebări, dincolo de tocitul și metafizicul „Se putea mai mult?”.

Viitorul
Aici lucrurile sunt simple. Drumul s-a terminat demult, luxemburghezii fiind singurele victime. Vitesse, care la rândul ei a căzut în fața unui Basel eliminat de PAOK-ul lui Răzvan, a fost un prag prea înalt. Singura întrebare: ce e Europa League, de fapt? O competiție prestigioasă, în care reprezinți fotbalul românesc, sau o grădiniță pentru etalarea unor teenageri, talentați, dar prea cruzi ca să ai o șansă reală?

Craiova
Vindem înainte de competiție și aducem în loc în timpul competiției (Fedele, Donkor) sau chiar după (Colli)? Răspunsul este da, așa facem. Pentru că și dacă i-ar fi adus pe cei amintiți, plus Pigliacelli, de la început, Craiova tot n-ar fi avut șanse în fața lui Leipzig. Coeficientul e subțire și te plasează sub satârul echipelor din țări cu fotbal extrem de puternic, atât de puternic încât n-ai nicio șansă.

Dar în ceea ce privește Craiova, întrebarea fundamentală e alta. Când va avea acest stadion minunat un gazon măcar de nota 5? La returul cu Leipzig sărea nisipul, săreau brazdele, mai lipsea o alunecare de teren sau chiar o derivă a continentelor. În toamnă nu s-a putut că a fost toamnă, în primăvară nu s-a putut că a fost iarna lungă și s-a spus că se așteaptă fotosinteza, înverzirea, germinația și alte miracole ale naturii. Dacă așa sar brazdele în august, înseamnă că în decembrie vor sări cu plăcile tectonice de dedesubt cu tot.

CFR
Aici sunt scoruri mari, goluri multe, dar și regrete. Se spune că sub Conceicao echipa s-a descătușat, dar cum să nu te descătușezi când redutabila Alașkert avea niște bătrânei cu calviție și un echipament care părea luat din piață?

Discuția e, sau ar fi trebuit să fie, alta. Putea CFR-ul ajunge în grupele Champions League dacă trecea de Malmo? Avea destule șanse. Pentru că Malmo s-a împiedicat de Vidi, care a ajuns în fața suedezilor pentru că a scos marea favorită Ludogoreț. Iar în play-off Vidi dă peste AEK Atena, care nu e nici Man City, nici Sporting Lisabona, barierele care ne-au căzut greu în cap nouă, românilor, lovindu-ne năprasnic, la precedentele tentative de acces în grupe.

Pentru conformitate, Vidi e fostul Videoton din Szekesfehervar, dar și-a scurtat numele pentru că nu mai primește bani de la fabrica de becuri și lustre, ci de la o benzinărie cu siglă roș-alb-verde, destul de des întâlnită și pe drumurile noastre.

FCSB
Prima întrebare e de ce, după ce te califici în minutul 92, la doar câteva minute după aceea te vaiți că n-ai jucat nimic și că doar „Doamne, mare mila Ta” te-a dus mai departe. Adevărat, sunt niște probleme cu niște băieți de-acolo, dar senzația „oficială” de după calificarea cu croații e că fosta Steaua n-a reușit nicio minune, ci doar a scăpat de glonțul trecut razant pe lângă ureche. Să nu uităm că în vremuri mai vechi sau mai noi, Hajduk a depășit destul de clar pe Dinamo, Urziceni, Iași și, chiar dacă amintirile sunt foarte vechi, pe Craiova Maxima, care probabil că în disputa cu Craiova de azi ar câștiga măcar la 5 goluri diferență.

Dar întrebarea cea mai presantă la „capitolul FCSB” se referă la Gnohere. Bizonul a stat în tribună la meciul de campionat cu Astra, din prima etapă, pentru că avea un kilogram în plus. Un kilogram înseamnă o masă mai consistentă sau două-trei felii de pepene în plus. Sau două beri. Motivul kilului suplimentar era pueril. De fapt, francezului părea că i se pregătește rugul, vreascurile fuseseră deja așezate. Și acum, întrebarea propriu-zisă. Dacă în campionatul trecut, când Bizonul era rezerva toanelor lui Alibec sau rezerva intereselor lojei, el ar fi fost titular, nu cumva FCSB ar fi câștigat titlul? O parte a răspunsului a venit în minutul 92 al meciului cu Hajduk.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

gio (23 comentarii)  •  18 august 2018, 12:29

Puteai sa zici de FCSB ca a scapat de glont daca ratau croatii egalarea in ultimele secunde, dar sa pretinzi ca acel gol al victoriei din min 92 a venit normal inseamna sa nu stii fotbal. Acea centrare nu era anuntata de nimik, suporterii croati nici nu prea au avut emotii intre min 82 si 92, FCSB nu s-a apropiat periculos de poarta. Sa vedem daca cu Rapid mai au bafta asta.

Alin (1 comentarii)  •  18 august 2018, 13:30

Domnule Buzarin, Articolul este potrivit pentru o zi relaxata de week-end. Umor cu tușe îngroșate și ancorat în fotbalul mioritic contemporan. Oricum ar fi nu cred că putem avea pretenții europene cu bani puțini, până la urmă regulile economiei de piață nu ocolește nici fotbalul. Nu prea merge lucru bun cu bani puțini. Minunile mai apar când ești pe aproape cu investițiile, dar la ani lumină, nici minunile nu mai sunt ce au fost. Cred că ar trebui să acceptăm situația și să ne bucurăm de ce avem.

itu52 (51 comentarii)  •  18 august 2018, 14:36

Ai mare dreptate când zici că ne-am lipit de ziua de joi. Dar nu de acum, de foarte mult timp. De aia zicem noi, ”din joi în paști”, cănd un lucru se întâmplă rar și la nimereală, ca jocurile bune la echipa națională. Apoi pe vremea lui Ceașcă-vodă ne pusese ”joia tineretului”, serata dansantă a tineretului utecist. Atunci toți erau uteciști, inclusiv Iliescu, șeful cel mare. Bine venită pentru tineret, care se distra fără ierburi, băutură, lasere și vedetele la zi, cum a fost la Untold. Ăia de atunci se trăgeau la culcare pe la 12 noaptea, untoldiștii și după două zile, îi vedeai orbecăind prin oraș, ziua în amiaza mare. Apoi, o bună parte a României are amintiri frumoase joia, atunci la unii se fură mireasa. Asta e de fapt duminica lor. Probabil dumnezeu a observat importanța pe care o acordăm zilei de joi și ne-a pricopsit în fotbal cu această plăcere, mai ales că urâm marțea, ziua când te încearcă ”ceasurile rele”. Românul nu poate juca marțea, se deshidratează de la atâta scuipat în sân, nu știe săracul când îl lovește clipa fatală. Ar fi bine să se facă demersuri la UEFA și barem jocurile naționalei să le punem, să zicem, JOIA și lunea. Nu vineri și marți cum fac iubitorii UCL.

Adrian (8 comentarii)  •  18 august 2018, 14:51

Sa nu te lași corupt de mafie ....!

Claudiu (1 comentarii)  •  18 august 2018, 16:30

Domnilor reporteri ai “Gazetei” se pare ca sunteți susținători ai echipei Viitorul. Ce performante notabile,in Europa,”in afara ariei de acțiune a domnului Gheorghe Hagi”,a avut aceasta echipa? Eu si noi,ca romani, ne-am saturat de lingușelile cu iz de tragere la răspundere ale acestor conducători ai echipei Viitorul:”Nu suntem lăsați sa jucam fotbal”. Câți dintre jucătorii Viitorului au ajuns jucatori de calitate? In concluzie,voi cei din gazeta sunt parte părtinitoare la distrugerea fotbalului românesc,lăudați prea mult asa zisele tale ale echipei Viitorului Constanța. Va mulțumesc!

Ali Baba si cei (2 comentarii)  •  18 august 2018, 17:51

Nu! Nu doar pronia athoseaska! Si nici "bizonul" n-ar fi existat daca... ala n-ar fi fost fluierat hent si "11". Nu l-ar fi fluierat nici macar Pinalti Pitana la centru! Intrebare: "Ce poate face 11 plus 3 oimnpotente impreuna cu 3 arbitri spanioli omnipotenti?" Raspuns: "2 la 1". La meciul decisiv din penultima etapa de campionat 2011 al satelitului fecesebist "Recolta" Urziceni cu echipa cu chipie a finului Borcea, tot arbitru spaniol: https://www.digisport.ro/fotbal/la-liga/video-arbitrul-pus-la-zid-in-spania-a-gresit-si-in-liga-1-la-urziceni-dinamo-in-2009-73828 Cati bani erau in joc atunci pentru Pipera? 11 milioane de $! Etc. Sunt buni si arbitrii ca sa rezolve problemele piperene, mai ales cand nu merge cu aranjarea adversarelor la tragerea la sorti. Ca mafia UEFA e cunoscuta pentru "realizari": https://www.digisport.ro/fotbal/champions-league/video-un-arbitru-acuza-ca-barca-si-real-au-fost-favorizate-la-tragerea-la-sorti-43593

pop ion (23 comentarii)  •  18 august 2018, 19:11

Nicio cronica fara un atac la CFR si o preamarire a stelei. Ma buza, vorbeste tu cu aia de la frf si de la liga sa le dea titlul inainte de inceperea fiecarui campionat. asa o sa fii linistit si tu, iar osanalele ridicate stelei vor avea si mai multa stralucire.

MARCELO 84 (6 comentarii)  •  19 august 2018, 2:21

Situația Bizonului este urmarea directă a politicii “marelui suporter” care caută atacanți în cele patru zări, în timp ce are o mare valoare în propria curte. Mare mirare că nu l-a dat pe lucru de nimic, sau că nu l-a împins să plece, așa cum a făcut cu alți fotbaliști excelenți, care la el nu erau buni de nimic, iar la alte echipe au confirmat din plin. Dar probabil că fotbalul se vede într-un fel din tușa stadionului și altfel din ușa stânei.

Alex One (87 comentarii)  •  19 august 2018, 8:48

D-l Buzarin, la nivelul actual al fotbalului romanesc,tare-mi e ca ne vom duce si mai jos, sa zicem merci ca nu ne pare si EL acra, apropos de zicala aia cu strugurii....Ce sa facem in CL cand pentru noi au ajuns de netrecut echipe de rangul trei gen Malmoe sau Vitesse, s-ar putea si Rapid Viena, rangul doi fiind alde Sporting,Lazio,etc., ? Sa visam,ca nu ne costa, ca ajungem printr-o minune, daca vrea Cel de Sus vorba lui Becali, in grupele CL ,si ? Si stim ca daca luam doar vreo douazeci in sase meciuri si ciupim eventual 1-2 puncte e maximum ce putem spera. Asa ca, buna si EL,parca avem ceva sanse, macar sa tina si asta. Ps. Si totusi Steaua, din tara care si-a luat adio de la Cupa Modiala cu patru meciuri inainte de terminarea calificarilor a eliminat o echipa din Croatia vicecampioana mondiala. Pare chiar o minune !

ctlnmihai (6 comentarii)  •  19 august 2018, 10:29

@ pop ion-Sunteti mai orb decat Ray Charles daca nu sesizati ca FCSB e facuta praf

Toader (52 comentarii)  •  19 august 2018, 14:33

Ce fotbal românesc, 30 și ceva la sută sînt jucători străini? Poate fotbal din România. FC Tg Lăpuș are un african. (n-am scris negru să nu fiu tăiat) Sporturi în care făceam legea în lume, numai români, azi sînt la pămînt. Nu-i întîmplător.

Toader (52 comentarii)  •  19 august 2018, 14:56

@itu52, încă: „Calendarul popular ne oferă unele indicii conform cărora joia era o sărbătoare săptămânală celebrată precum duminica. În Maramureş nunţile se fac şi astăzi, în unele sate, joia şi nu duminica (Ghinoiu, 1980, p. 94). De altfel, în această vatră etnografică şezătorile, cu întreg arsenalul lor de practici precreştine erau interzise joi seara (aşa cum aveau să fie interzise în alte zone, duminica seara). În Bucovina de Nord, joia, „era slobodă pentru nunţi“ şi, în general, pentru dragoste: „Joia îi bine întotdeauna să te lai, să te piepteni, pentru dragoste; să scuturi, să grijeşti prin casă, că toţi te iubesc; acea zi îi a dragostei. Joia îi jumătate bărbat şi jumătate femeie. Şi unii şi alţii o ţin“ (Niculiţă-Voronca, 1903, p. 896). Spre deosebire de duminică, joia depozitează numeroase practici precreştine: Joia Bulcelor, Joia Caloianului, Joia Neagră, Joia Paparudelor, Joia Verde, Joile Nepomenite, Joimari. Personajul mitologic românesc, Joimăriţa, care pedepsea cu asprime fetele şi femeile leneşe sau care nu respectau anumite interdicţii calendaristice de muncă, a primit numele acestei zile. În cadrul ritualului creştin din Săptămâna Mare surprindem un evident sincretism păgâno-creştin: tradiţia incinerării morţilor, practică specifica dacilor, apare la Joimari sub forma unor ritualuri funerare şi focuri sacrificiale simbo-lizând incinerarea, spre deosebire şi în opoziţie cu ritualul creştin de răstignire şi înhumare din Vinerea Mare.” (Ion Ghinoiu, Sarbători și obiceiuri românești, pg 69)

Florin (1 comentarii)  •  19 august 2018, 15:00

rapid viena joaca bine de tot perioada asta, ce am observat la ei este ca au punctul slab in aparare insa ca sa profiti de asta trebuie sa joci bine. o sa fie greu de tot cu astia, joaca foarte bine baietii, normal astia s-ar califica fara emotii. la cfr este la discretie meciul, n-au nicio emotie.

california (17 comentarii)  •  19 august 2018, 16:38

de acord cu ce spui; as mai adauga eu, in aceeasi nota: daca morutan ar fi jucat de la inceput si ar mai fi jucat si "mbappe", oare nu scapam de emotiile ultimelor 10 minute ale meciului cu croatii? aud de la becali ca tinerii sunt emotivi; o fi, dar fara "timiditatea" lui morutan cred ca scorul ar fi fost 0-1.

?????? (286 comentarii)  •  19 august 2018, 17:22

"Ați zice că probabil pe nea Gigi Becali l-ar interesa nocturna de pe Arena Națională pentru care probabil și-ar dori să se organizeze liciație" ?

Jireček (2 comentarii)  •  19 august 2018, 18:32

@ Toader, 14:56 Iti spun tie, aici, ceea ce ar trebui sa-i spun pacaliciului Ghinoiu: NU EXISTA "Sarbători și obiceiuri românești"! Astea in nici un caz nu pot fi tratate ca un tot unitar. Evolutia etnografica din Transilvania nu a avut nici o legatura cu cea din Valahia, nici cea din Valahia cu cea din Moldova. Ca Moldova s-a nascut din Transilvania, nici macar asta n-a avut o influenta serioasa pentru a plasa etnografia din Moldova sub influenta celei din Transilvania. Etnografia transilvana a mers mana-n-mana cu cea din Ungaria, Slovacia, Polonia, Austria, in timp ce cea valaha a mers mana-n-mana cu cea din Bulgaria si Serbia. Cele trei state medievale (ca e o ineptie a sustine ca istoria lor e, temporal, in afara epocii medievale) au mers fiecare pe drum propriu, iar lingvistica si etnografia lor nu a facut exceptie. Ghinoiu si ceilalti amatori ca el se misca "ca pestele in apa" in domeniu, pentru ca NU EXISTA PERSONALITATI SI STUDII SERIOASE in domeniu, exista doar amatori ca ei. Iar ei fac un talmes-balmes din tot, ca asa suna ordinele, de mai mult de 50 de ani. Asa s-a ajuns sa se vorbeasca de "Santamarie" in Valahia, desi in Valahia nu s-a folosit niciodata termenul asta, iar pentru Transilvania unde se foloseau exclusiv termenii populari "Santa-Marie", "San-Georgiu", "San-Nicoara", se incerca a se da impresia ca se spunea "Sfinta Maria", "Sfintu Gheorghe" sau "Sfintu Nicolae", adica variantele valahe date de biserica valaha de influenta bulgaro-sirba supusa Constantinopolului. Nu mai da citate din impostori facatori de istorie ceausisti.

Toader (52 comentarii)  •  19 august 2018, 20:33

@Jireček, ce bine-am rîs!

Gabriela (2 comentarii)  •  20 august 2018, 11:41

D-le Buzarin,nu crezi ca faci niste analize fara logica?Cum ar putea Craiova(in conceptia dv) sa ia 5 de la Hajduk cand abia daca a luat 3+1(in doua meciuri)de la Leipzig,care(cred ca si pt dv)are macar doua clase peste Hajduk?Incercati sa faceti analize mai cu logica data viitoare,va rog.Sau poate ati devenit si Nostradamus intre timp.

Petro Burgener (21 comentarii)  •  20 august 2018, 14:52

Avand in vedere ca deja luam preliminariile din primul tur, iar echipele noastre joaca atat cat le permite valoarea, in viitorul apropiat echipele romanesti vor parasi EL inca inainte ca aceasta sa inceapa! De CL nici nu poate fi vorba!

Dinu (14 comentarii)  •  20 august 2018, 18:00

Exista un grup de oameni, tulburati profund (probabil datorita sechelelor dobandite in urma abuzurilor la care au fost supusi cu placere de zeul lor, Gigi Becali), care pur si simplu nu inteleg chestiuni care n-au legatura cu viata lor. Precum demiterea marelui, imensului, incomensurabilului antrenor fara palmares Edi Iordanescu de la CFR Cluj, si se tot jelesc de 3 saptamani pe tema asta, fara trecut, prezent si viitor... La acest grup de ratati ai vietii, alaturi de Radu Naum si Cristian Geambasu, s-a mai adaugat recent si marele intelectual, Mirel Radoi. Este de mirare ca tema este atinsa doar tangential aici. Felicitari!

gio (23 comentarii)  •  22 august 2018, 1:18

Cred ca motivarea hotararii Curtii de Apel Timisoara privind palmaresul Craiovei merita lipita pe fruntea lui Buzarin, poate nu mai sustine cu atata nonsalanta minciuna clonei pesediste. Bine, nu era vorba ca nu stia, dar oamenii sunt oameni, trebuie sa traiasca si ei. Din pacate minciuna a avut picioare scurte. Rusinica!

Comentează