Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Criza Craiovei nu e de la vânzări

Oltenii n-au arătat rău doar la Leipzig. Așa arată de vreo jumătate de an!

Permalink to Criza Craiovei nu e de la vânzări
sâmbătă, 11 august 2018, 10:55

Puteau să fie pe teren trei de Băluță, trei de Gustavo și șapte de Screciu, tot Leipzig câștiga, tot Leipzig domina, tot Leipzig avea posesie zdrobitoare și o mie de ocazii. Vorba lui Mangia, asta e diferența dintre „calcio tedesco” și „calcio rumeno”. Axiomă! Devenită și mai axiomă atunci când pe teren au intrat Poulsen, Forsberg și Sabitzer, adică numerele 9, 10 și 7, care de regulă sunt cheia ofensivă a unei echipe de fotbal.

O jumătate de an slabă

În campionat, Craiova n-a mai câștigat acasă din martie. Play-off-ul a fost slab spre foarte slab, iar Băluță și Gustavo erau încă acolo. Sigur, s-a obținut Cupa, dar într-o finală cu o divizionară secundă. Acest succes, venit după un sfert de veac de secetă și îmbrăcat în culori mult prea calde, a mutat atenția de la niște neajunsuri, de joc și de club, care existau deja. Echipa nu mai arăta ca în toamna precedentă, mugurii tactici ai lui 3-4-3 rămăseseră muguri, neurmând transformarea firească în frunze, flori și fructe.

Începutul de sezon s-a înscris pe aceeași direcție, de amnezie totală asupra gustului victoriei. O echipă care câștigă doar patru meciuri (cu Astra și Iași în play-off, cu Botoșani în Cupă, și cu Hermannstadt în mult prea licitata finală) în aproape șase luni, are probleme nu doar de fotbal, ci și de memorie.

Oameni în scădere

Gardoș resimte lunga absență. Kelici are niște limite. Tiago e în scădere vizibilă. Bancu pare resemnat că alții pleacă, iar el rămâne. Mitriță vrea să le facă el pe toate, dar la Leipzig n-a făcut nimic, absolut nimic, suferind inclusiv la atitudine. Dintre cei noi, Donkor și Pigliacelli sunt câștiguri, dar Cicâldău încă nu e.

Mijlocaș de travaliu la Viitorul, el pare împovărat de acel 10 de pe spate, care-i impune un comportament tactic mult mai amplu. Mediocritatea sa în cele (deja) 5 meciuri jucate în acest început de sezon întărește ideea că oamenii lui Hagi dau randament maxim doar pe malul mării. Plecați de acolo, Nedelcu, Coman, Benzar și acum Cicăldău n-au mai arătat în alte părți valoarea de la Ovidiu. Excepția e Răzvan Marin, dar poate că el e excepție pentru că s-a dus nu la alt club din țară, ci direct afară.

Planul tactic

Acest 3-4-3 nu e, în teorie, nici depășit, nici ineficient. Doar că el presupune să ai posesie, iar Craiova la Leipzig n-a avut-o mai deloc. Ceea ce poți aplica împotriva Botoșaniului, nu mai merge în Saxonia. Acolo ideea trebuia să fie întărirea mijlocului pentru a câștiga mingea. Iar după aceea, jucatul ei în viteză. Acum aproape un an, unul dintre primele cuvinte românești învățate de Mangia a fost „repede”. Asta le striga mereu jucătorilor. „Repede, repede!”. Strigătura se pare însă că a dispărut.

În plus, când treaba nu merge (și în ultima vreme mai mereu nu merge), prin minutul 70 Devis scoate unul dintre cei trei stoperi și bagă un jucător de atac. Cam același lucru, de fiecare dată, aproape obsedant.

Zlatinski

Bulgarul a ieșit din peisaj pentru că nu mai era titular. Dar momentele bune din ultimul an și ceva l-au avut mereu pe Hristo (foto) în miez. Câștiga mingea, băga piciorul, dădea bine cu stângul, insufla atitudine în jur. Un lider greu de înlocuit de fragilul Cicâldău sau de helvetul Fedele. Plus că renunțarea la bulgar l-a mutat pe Mateiu cu vreo zece metri mai în spate, ceea ce e clar că-i vine cam peste mână.

Nu Leipzig e problema, ci viitorul

Golul din ultimul minut de prelungire a fost frumos, centrare Bancu, finalizare Martici din partea opusă. La scară mult mai mică, un fel de Hernandez-Pavard din meciul cu Argentina. El dă speranțe pentru retur, dar doar de doi bani. Însă după returul din 16 august, care va trece într-un fel sau altul, urmează un sezon întreg!

Se știa de la tragerea la sorți că șansele cu Leipzig sunt foarte mici, mai mici chiar decât cele cu Milan, de anul trecut. Problema Craiovei e campionatul, nu Europa League. Și regândirea, reasamblarea, repunerea pe picioare a unui sistem de joc care pare să fi intrat într-un unghi mort.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

gio (23 comentarii)  •  11 august 2018, 11:42

Un sfert de veac de seceta? Clubul este infiintat in 2013 si nu are nici legatura cu vechea Stiinta, cititi hotararea tribunalului Timisoara, daca aveati vreo indoiala.

Dragomir ioan daniel (1 comentarii)  •  11 august 2018, 11:57

Da aveti perfecta dreptate dar niciun cuvant la adresa italianului Devis Mangia care din pacate este o dezamagire totala un antrenor mediocru care nu stie decat sa se infurie de pe banca tehnica si cand da declaratii de presa devine prea nesimtitor si cu multa aroganta sfidand chiar bunul simt nu recunoaste ca el este autorul dezastrului

all batran (3 comentarii)  •  11 august 2018, 12:29

Univ. Cv. a jucat spectaculos sub antrenorul G.Multescu. Apoi din ce au invatat de la el au mai facut meciuri bune din ce in ce mai rar. Asa e nu numai plecarile sunt slabiciunile ci tactica cu 3 fundasi ,cu mijlocasi si atacanti de talie mica ,fara forta unele elemente ca presingul,deposedarea, pasa chiar si cea scurta nu mai vorbit de pasa lunga si precisa toate se mairepeta si se invata daca ai de la cine.

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  11 august 2018, 13:45

...tinem cu echipa noastra si la bine si la bine...nu este nicio criza...am inceput mai slab un sezon ...criza o sa fie daca nu batem fcsb ul ...

Niculescu Claudiu (1 comentarii)  •  11 august 2018, 15:55

Gigi Multescu asta e varianta.

addriann (26 comentarii)  •  11 august 2018, 16:03

Exista o problema si cu vanzarea jucatorilor la Craiova... Mai mult ca sigur , in 2019 va fi vandut si Mitrita, bugetul Craiovei se bazeaza foarte mult pe vanzarea a ( cel putin) unui jucator valoros... Iar jucatori liberi de contract aduc multe echipe , de pluton. din Liga 1, fara a face vreo performanta cu ei. Vom vedea in 2019 de cati jucatori va trebui sa se desparta Craiova, singura sansa ar fi si aparitia unor tineri, valorosi, din ,, pepiniera " proprie. Altfel, dupa cum observati, Craiova va avea mari probleme in campionat - in cupele europene fiind sanse sa nu mai ajunga ...

UnMosh (6 comentarii)  •  11 august 2018, 17:24

Ceva ciudat se intampla in perioadele de pregatire conduse de Mangia. Echipa a jucat mai prost dupa pregatirea de iarna. Dupa pregatirea de vara joaca si mai prost. Daca in play-off ar fi avut acelasi tonus din toamna (meritul total al lui Multescu) CSU lua campionatul la pas. Problema e la Mangia sau la relatia lui cu echipa.

Petro Burgener (21 comentarii)  •  11 august 2018, 17:43

@ovidiu_3003, in toate postarile in care e vorba de Craiova spui ca trebuie sa bata FCSB-ul! De fapt ei nu mai bat pe nimeni si zici ca nu e criza! Te faci ca nu stii ca pe FCSB nu numai ca nu trebuie sa-i bata, cu FCSB trebuie sa piarda, adica exact ce s-a intamplat in campionatul trecut! E clar ca la Craiova nu vrea nimeni performanta. Pe Mitrita si Bancu nu cred ca ii apuca sfarsitul anului la Craiova.

UnMosh (6 comentarii)  •  11 august 2018, 18:27

@Petro Burgener Dupa parerea mea, e mai grav decat ca nu se vrea performanta. Este vorba despre incompetenta. Sigur ca CSU este in primul rand o afacere si nu trebuie sa ne miram ca se vand jucatorii. Problema este ca nu se aduc jucatori de valoare in loc. Adica sa vrei sa completezi lotul cu Cristea de la Iasi, cu Golofca si alte gogosi rasuflate este lipsa de profesionalism si maturitate. Un minim interes trebuie sa-i oblige pe cei care conduc sa tina afacerea in viata ca sa scoata in continuare profit. Pentru asta trebuie cautati si adusi jucatori buni ca sa ai mereu ce vinde. Ori cu un grandoman ca M Popescu, cu un un placid ca Rotaru, cu un lingau ca G Craioveanu, cu un Mangia incapatanat in prostia lui, dar care se cred buricul pamantului nu se poate face nimic. Pacat de munca lui Multescu.

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  11 august 2018, 18:33

...bai Petro...nu ti face tu griji de Craiova...ca nu vii cu mine pe stadion ...ai sa vezi ca o sa desfiintam fcsb ul ...pentru asta ne antrenam ...nu pentru nemti,unguri sau moldoveni ...pana la meciul cu fcsb ul o sa avem echipa ...si ai sa plangi ...

gica (26 comentarii)  •  11 august 2018, 20:58

Daum este de vina. Noi stim sa jucam fotbal,nu facem caterinca .

misu (1 comentarii)  •  12 august 2018, 7:43

degeaba ai stadion daca nu ai echipa multescu nu trebuia schimbat..popescu e poet nu mnager de echipa de fotbal//el doar se lauda singur..mangia e tinut de el acolo desi se vede ca nu mai face fata,

blocatu (1 comentarii)  •  12 august 2018, 8:31

sezatinal ovidiu 3003 ! nu ai gasit tu de cuviinta sa-l injuri un pic pe Hagi???

Fabius (10 comentarii)  •  12 august 2018, 9:11

Nu cred ca este momentul sa schimbam antrenorul. Dupa inca 4-5 etape putem sa facem calcule, pana atunci " calm ". Cine cere o schimbare ACUM da dovada de amatorism sau prostie sau poate chiar de anumite interese .

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  12 august 2018, 9:53

...blocatule...eu nu injur...Hagi pentru mine ramane un prost ...cum si CSU este adevarata Universitatea Craiova...pentru altii hagi e rege si CSU clona...ce putem face ?...nu vrei sa fim toti la fel ?...gandeste te la Marcel Raducanu ...si daca Hagi putea sa i ia locul daca acesta din urma n ar fi ales libertatea...

CRAIOVA_FOR_EVER (10 comentarii)  •  12 august 2018, 12:47

Eu am mai coment si cu alte ocazii si nu numai aici inceputul mai slab al Craiovei. daca este sa o luam pe rand referindu-ma la cele spuse in articol(nu in idea de a contrazice neaparat ci de a completa)pot spune urmatoarele: 1. Pentru mine nu conteaza atat de mult plecarile i nici macar numarul lor pentru ca toti cei plecati poate doar cu exceptoa lui Screciu chiar se gandeau la plecare din varii motive si atunci in contextul asta nici nu era recomandabil sa ii tii cu forta. Mai important era iin schimb ca nooile implanturi fie ele aduse sau din cadrul clubului sa prinda cantonamentul de pregatire si sa avem mai multe meciuri in acel cantomament pentru a creea relatii de joc cu noile achizitii. Acum despre viteza de joc. Ce a spus Mangia cand spunea ca jucatorii trebuie sa paseze mai repede trebuie auzit si la centrul de copii si juniori pentru ca e foarte greu pentru un antrenor de seniori sa compenseze niste carente de viteza de executie si circulatie a mingii pornite de la juniori, prin niste strigaturi de pe marginea terenului. Si in acelasi imp e greu sa pierzi timp in sesiunile de antrenament incercand sa compensezi astfel de carente pornite de la juniori. Si asta e valabil pentru orice antrenor al unei echipe de seniori din Romania fie el roman sau strain. Despre lipsa sau compensarea lipsei lui Zlatinsky. Este adevarat, a avut un rol important atat cat a jucat, devenise stereotip nu mai datea pase verticale, nu jmai deschidea jocul singurul lui atu ramasese agresivitatea. In schimb la CIcaldau am vazut cateva pase care deschidau jocul in special pasa catre Burlacu din meciul cu Iasi pe care acesta a preluat-o a tras in vinclu din prima dar a scos-o portarul. In plus, daca a solicitat sa plece pentru ca i-a venit concurenta asta nu este atitudine de profesionist. Un fotbalist oricat de bun si important ar fi el, nu trebuie sa se impuna cu vorba ci cu fapta. Cu alte cuvinte aviz tuturor fotbalistilor printr-o formulare folosita si in alt sport(in box cred):"Ciocul mic si joc de glezne!"

motanul incaltat (199 comentarii)  •  13 august 2018, 3:49

Ai dreptate intr-un fel dar nu intelegi nimic din ce se petrece in Romania si implicit in Craiova. Sau poate ca intelegi dar esti political-corect si atunci ar trebui sa te lasi de jurnalism. Asadar-ideea este urmatoarea: aducem jucatori liberi de contract sau pe bani putini cistigam un loc 3 -a fost o intimplare- si ii vindem pe 2-3 milioane. Normal ar fi sa cumperi scump si sa vinzi extrem de scump. Asta n-o sa vezi niciodata in Romania. Si atunci se merge la mica ciupeala. Daca erai cu tiglele pe casa, Gardos n-avea ce sa caute in Craiova. Doar ca spectator. Si nu numai el inca vreo 10 din echipa. La fel e la Dinamo, la Cfr, la cam toti.Inclusiv la FCSB-vezi cazul Gaman, Dodel si mai nou Rusescu....Prost nu este ca ai ajuns in fundul Iadului, problema e ca vrei sa stai acolo.....Iar in situatia asta nici Dumnezeu nu te poate ajuta....Este doar o singura solutie: Presa sa nu mai cumpere acest campionat infect. Un an ar fi dezastru-ok-dar ar cadea toata pleava. SI am putea spera la ceva.....Chiar la o finala de CM. Dar cu un campionat care sa coste maxim 3 milioane de euro pt drepturi de televizare-ex CROATIA

Comentează