Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Wembley, o poză și o jumătate de veac

Alexandru Boc a pus o poză pe Facebook. Mai are uneori astfel de obiceiuri la 72 de ani, când nu joacă fotbal cu oameni mai tineri cu patru decenii ca el, când nu se plimbă țanțoș prin centrul Oradei sau […]

...

Ce a ales Tusk din România

Donald Franciszek Tusk s-a născut la Gdansk în 1957. În orașul-port de la Marea Baltică unde două decenii mai târziu se aprindea becul sindical al electricianului Lech Walesa, ajuns ulterior premier și chiar președinte al Poloniei. De la Walesa la […]

...

Fotbalul acela, care chiar era fotbal!

Mihai Cristache (stânga) și Valeriu Ioniță (dreapta)   Vorbim despre anii nouăzeci, când întâmplările așa și așa ale fotbalului intern se ascundeau sub faldurile grele ale performanțelor Generației de Aur. Un reprezentant respectat al epocii, aproape octogenarul pe atunci Traian […]

...

Ilie, mereu scos din cutie

Un avion depunea dimineața, devreme, echipa Stelei pe pista aeroportului din Oradea. Era vară, băieții, Toni Doboș, Didi, Pandi, Costel Gâlcă, Joe Panait, Ilie Stan, erau care în bermude, care în treninguri și se grăbeau să ajungă la hotel, să-și […]

...

Real, lucid cântec de jale

Nu scoți decât un plăpând 2-2 la Villarreal, cu „Submarinul” aflat la cea mai mare adâncime din istoria sa recentă. Pe loc de retrogradare înaintea meciului din 3 ianuarie. Însă, altădată, după un astfel de duș rece, venea Cristiano în […]

...

Pauză! Clauza nu-i o cauză!

După un gol splendid cu Rudar și după o jumătate de oră excelentă cu Iași în jurul lui Moruțan a înflorit un nimb de sute de milioane de euro.

Permalink to Pauză! Clauza nu-i o cauză!
marți, 7 august 2018, 9:18

Salariu dublat, clauză, instrumentele securizării investiției. Pe parte economică, așa cum îi place patronului să spună, e normal. Pe parte fotbalistică, nu mai e atât de normal.
„Moruțan trebuie să joace titular”, spune Ilie Dumitrescu, mult mai interesat de partea fotbalistică decât de partea economică. Și Ilie are dreptate. Asta trebuie la 19 ani.

Meciuri, goluri, exploatarea bucuriei lui Olimpiu de a juca. Specialiștii l-au disecat tehnic și tactic, l-au radiografiat pe părți tari și pe părți moi, dar nimeni n-a sesizat o însușire rarisimă la ceea ce ne place nouă să numim în limbaj de lemn „tineri de perspectivă”. Moruțan are o plăcere a fotbalului, o bucurie a mingii pe care n-am sesizat-o nici la Man, nici la Coman, poate doar la Ianis Hagi și la Mățan. Această plăcere a jocului adaugă milioane la eventuala lui clauză. Talent au mulți, bucuria de a etala acest talent pare să fie cheia problemei.

Da, Moruțan trebuie să joace. Dar unde? Oriunde în spatele atacantului central, fie în spatele lui, fie chiar în bandă. În niciun caz mijlocaș central clasic, cum s-a mai încercat. Acolo, la mijloc, i se taie aripile. Ale lui, ale lui Moruțan, sunt îndreptate în sus și către înainte și așa trebuie să rămână.

El trebuie să joace meciuri tari și e de avut totuși în vedere că aceste zille faste s-au produs împotriva lui Rudar, un adversar modest, și împotriva unui Iași care în momentul intrării sale pe teren era deja descumpănit, resemnat cu pierderea meciului. E nevoie ca voluptatea fotbalului lui Moruțan să se etaleze și în fața unor echipe mai bune, e nevoie să se ascută talentul și tehnica sa și în acele momente în care îl atacă un adversar de valoare și mult mai puternic fizic decât el.

Așa crește, nu cu măriri de leafă și cu zerourile din clauză apărându-i în vis mai des decât golurile și decât driblingurile. La 19 ani, 8.000 de euro pe lună sunt destui. E timp destul pentru salarii mai mari, acum pentru Moruțan e vremea bucuriei fotbalului, nu vremea banilor și a clauzelor.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

itu52 (28 comentarii)  •  7 august 2018, 12:55

S-o lăsăm mai moale cu nimbul, e prea crud, sfinții se văd mai spre apus. Acum să avem grijă să nu-i crească coarne, dacă începe să i se urce la cap de la atâta bănet și abureală, nimeni nu-l mai aduce pe calea cea bună. Dacă iubea așa tare jocul își făcea treaba la echipa care l-a propulsat, nu se pierdea în anonimat după ce a semnat cu FCSB.

pawn (31 comentarii)  •  7 august 2018, 13:42

tribuna, animalul cu multi ochi, care nu greseste niciodata, intra in vibratie anticipativa cand ajunge mingea la morutan. asta e semnul fara gres, pe care il auzeam la balaci, hagi, lupu, lacatus, adi ilie...ozon, dobrin.

Vladone (28 comentarii)  •  7 august 2018, 18:59

Alt viitor ratat... Reteta e deja patentata. Cine tine pariul ca ajunge maxim la o echipa gen Slavia... daca nu esueaza inapoi in Botosani.

ovidiu_3003 (317 comentarii)  •  7 august 2018, 21:14

Aline...aline ...s o crezi tu ca numai I.Hagi si Matan au bucurie de a juca .,.

motanul incaltat (85 comentarii)  •  8 august 2018, 3:15

Cind l-ai comparat cu Ianis Hagi mi-am dat seama ca esti total strain de fotbal..... Ianis de multa placere ce-a avut a fost dat afara de Fiorentina. Si nici altii nu l-au vrut in afara de tasu..... SI la altii nu ma refer la Real sau Bayern ci la CSU Craiova prin Baluta sau FCSB prin Gigi. Au zis pas. Nu asta..... Oare din cauza unei mari placeri de a juca???? La cit fotbal pretinzi ca stii dupa tine asta era raspunsul.Dupa restul lumii -este o varza totala.....

Carol K (56 comentarii)  •  8 august 2018, 5:54

Spuneti-mi si mie la ce club, cu un patron normal, din toata lumea asta mare, un jucator cu o clauza de reziliere de 200 milioane euro are salariu de 12 sau 15 mii de euro pe luna. Un impresar ar trebui sa puna piciorul in prag in astfel de cazuri pentru ca asemenea clauze ii dezavantajeaza clar jucatorul. In al doilea rand dau o nota de total nonprofesionalism asupra cotatiei tuturor jucatorilor, orice club isi da seama ca ceva nu este in regula cu managementul de la FCSB de acolo si ofertele mici care vin la club. Tu ceri 100 milioane iar el iti ofera, tot la misto, doua sau trei milioane. Pentru ca se uita si la salariul si realizarile jucatorului, nu se mai uita nimeni in gura lui Becali, i s-a dus vestea ca da tzepe.

whiteredarad (18 comentarii)  •  8 august 2018, 17:39

Sa recunoastem ca Morutan " are potential". Mister Buzarin i -a descoperit si..."bucuria de a ..juca". Eu unul,..caruia ..nu ii plac ..amnezicii as spune ca mai are Morutan si alte "calitati". Nu foarte de mult timp distrugea o calificare la - 19, cu o eliminare..stupida...probabil tot din "bucuria de a juca". Baiatul are talent . dar joaca doar faza ofensiva,. si asta a in fotbalul modern e grav, ca nu zilnic joci u Iasul...iar a-l pune....deja.. im fata lui Man, care,totusi a jucat mult mai mult si la alt nivel, imi pare o eroare.

pt whiteredarad (1 comentarii)  •  8 august 2018, 22:26

man e varza, nu are dribling nu poate trece 1 la 1 de nimeni, va ajunge un ianis.. apropo unde e placerea fotbalului la ianis?!!!!! cine e ianis adica?? nici man, nici ianis nu au nimic extraordinar.. valoarea lor reala e de maxim 2 milioane euro.. in schimb morutan si cicaldau sunt cu 2 clase peste ei.. daca aia de la Craiova ar avea cap sa il joace pe cicaldau mai avansat..

Comentează