Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

CFR, locul și momentul nepotrivit

Edi Iordănescu spune că a ajuns în locul potrivit la un moment nepotrivit, De fapt, nepotrivite au fost ambele. Atât locul, cât și momentul

Permalink to CFR, locul și momentul nepotrivit
sâmbătă, 28 iulie 2018, 9:16

Explicațiile despărțirii lui Edi Iordănescu de CFR au venit pe Facebook. E tot un fel de conferință de presă, în care spui, scrii, ce ai pe suflet și ai și avantajul că întrebările vin ulterior postării tale, tu nemaiavând obligația de a răspunde. Ar fi fost, poate, de preferat, o apariție live la televizor sau o conferință de presă aievea acestei postări în care tu te confesezi, însă nu-i privești în ochi pe ceilalți, între tine și ei stând ecranul rece și digital al dispozitivului de comunicare.

Momentul
Momentul e nepotrivit (aici Edi are dreptate) pentru că istoria dovedește cât de greu a gestionat CFR, de fiecare dată, perioada imediat următoare câștigării titlurilor naționale. Andone, care are după gât două ghirlande de campion în Gruia, a căzut victimă de fiecare dată. Întâi a stat doar 5 etape, fiindu-i fatală o remiză acasă cu cei de la Iași.

A doua oară, în 2012, a rezistat până pe la jumătatea toamnei, o remiză la Galatasaray în Champions League fiindu-i insuficientă să rămână, deși câștigase în Champions League la Braga și eliminase în tur preliminar pe Basel, cu niște amărâți precum Salah sau Xhaka în teren. Nici Mandorlini n-a avut altă soartă, eventul din 2010 nefiindu îndeajuns pentru a sta mai mult de o lună din sezonul următor pe banca CFR-ului. Concluzia e că mirosul de șampanie de pe costumul antrenorului are efect devastator. Într-o lună-două cel mult acest iz de bucurie topește hârtia contractului. Iar Edi n-avea nici măcar avantajul titlului cucerit, el venise la „de-a gata”.

Locul
E la fel de nepotrivit ca și momentul. Te simți antrenor, ai toate condițiile, dar în orice clipă poți dispărea din peisaj, chiar dacă ai rezultate. Cel mai bun exemplu e al lui Dusan Uhrin jr, care a început excelent un sezon de primăvară, dar a zis ce nu trebuie cui nu trebuie, fiind mazilit după un meci de-a dreptul imperial al CFR-ului, unul din cele mai bune din istorie, 3-0 cu Vasluiul. Există și aici o concluzie, ca și la capitolul anterior. La CFR antrenorul trebuie să fie nu doar tactician priceput, nu doar șef de vestiar cu personalitate, ci să știe să umble pe sârmă într-un echilibru perfect între polii de putere din fruntea clubului.

Ciorba reîncălzită
Atunci, după acea plecare a lui Uhrin, a fost adus Conceicao pe post de ciorbă caldă. A luat Cupa, apoi, peste ani, a mai luat o Cupă în plină insolvență a clubului, dar o Cupă care din cauza situației economice n-a produs efecte pe plan internațional, CFR-ului fiindu-i interzis accesul în Europa. Un fel de Cupă a sărăciei. Acum, portughezul, pe care Mircea Lucescu îl numește „ciorbă reîncălzită”, vine să repare căruța la Malmo, deși e destul de greu să faci să meargă rotund un atelaj care a pornit la drum cu roțile făcute pătrate de Petrescu în sezonul trecut.

Cum a rezistat Petrescu?
Punându-și numele în față. Și, din ce se aude, luându-le banii la început, motiv pentru care „Bursucul” a rămas imun la noianul de critici asupra esteticii jocului său. Vreți performanță? Luăm jucătorii ăștia, îi plătim așa cum vă spun eu (eșecul Balde se pierde printre reușitele Arlauskis, Vinicius, Culio, Hoban, Țucudean), jucăm așa cum știu eu, facem totul, de la alimentație, medicație, odihnă la cantonamente, recuperare și altele, așa cum spun eu. Șefilor începuse să le stea Petrescu în gât și probabil că dacă n-ar fi plecat el în China, l-ar fi mătrășit ei cu voioșie la început de sezon.

Fraza anului
Îi aparține lui Iuliu Mureșan. Întrebat dacă în locul lui Mara, Bilașco și Copilu, plecați din solidaritate cu Edi, va veni în conducere altcineva, doctorul a răspuns stupefiant: „Nu. Oricum eram cam mulți!” E o propoziție de rămas pe puntea Titanicului în timp ce colegii sunt deja în valuri. Și o mostră de cumpătare transilvană, mult-invocată de președinte, care ne tot spune de ani și ani că ei, ardelenii, sunt mai molcomi decât sudiștii și nu ard așa de repede. El n-a ars, a rămas și va rămâne mereu așa, nears. Trebuie revăzută istoria și cercetat dacă nu ne-a scăpat cumva informația că fanarioții au lăsat urme și pe lângă Dealul Feleacului.

Comentarii (70)Adaugă comentariu

gioni (3 comentarii)  •  28 iulie 2018, 23:29

niste mercenari au pierdut intentionat cu MALMO Becali l ar da pe majoritatea afara in frunte cu Starul OBRANI care se crede srar de fapt niste hibrizi care se prefac unde i patronul inseamna ca e un fricos de nu se face sortare cu golani

Cosmin Vladulescu (2 comentarii)  •  28 iulie 2018, 23:45

@ to bee something Ia pune pana pe carte si vezi ce s-a intamplat la Mohacs si apoi sa ne vorbesti noua despre gene. Oricum, asa corect cum te pretinzi, banuiesc ca nu e greu sa dai un search cu “contributie pib in functie de judet“ si apoi sa faci un calcul simplu si sa revii cu un comentariu cu scuzele de rigoare. Observ ca demiterea lui Iordanescu e doar un pretext, comentariile de aici numai despre fotbal nu sunt. In fine, vedeti ca ala colorat, de mai la vest, e prin Transilvania. Mergeti si faceti o plecaciune, “strabunicii” lui sunt aia care decretau ca romanii sunt natiune tolerata la ei acasa. “Bunicii” aveau alte idei, erau de parere ca romanii nu au voie nici sa ramana in oras dupa ce se lasa intunericul, iar “parintii” s-au distrat pe la Ip si Trasnea dupa diktat. In orice caz, repet - la Cluj exista doar Universitatea.

Fane (87 comentarii)  •  29 iulie 2018, 0:35

Totuși sunt prea mulți care habar nu au că prostia nu ține cont de punctele cardinale și continuă să dea cu oiștea în gard.

martin (2 comentarii)  •  29 iulie 2018, 8:42

niste mercenari platiti degeaba isi fac de cap nu i patron sa faca curatenie primul OMRANI

Tibisor (15 comentarii)  •  29 iulie 2018, 10:56

@to beer or not to bee : felicitari pentru comentariu ! Cred ca l-ai naucit complet , omul iti citeste si re-citeste comentariul pana il intelege cu mintea lui dimboviteana ! Si daca tot ai amintit de bere , meriti una , chiar si doua ! Cat ma priveste , mi-as da cel putin zece ani din viata ca sa vad odata "ruperea" Transilvaniei de sud si de Moldova ! Doamne ajuta !

martin (2 comentarii)  •  29 iulie 2018, 11:18

niste golani fare isi fac de cap cu intentie saboteaza OMRANI CULIO DJOKOVICI improscati exulati din Cluj golanii

gioni (3 comentarii)  •  29 iulie 2018, 11:21

golani platiti sa bata joc de fotbal sortare si trimisi in tarile calde in primul rind OMRANIun mercenar increzut de fapt un golan care se distreaza la cluj

Che Guevara (96 comentarii)  •  29 iulie 2018, 11:46

1. CFR Cluj, una peste alta, a reprezentat Romania cu mai mare succes in Europa decat FCSB. MM sa o lase mai moale cu lauda fiindca performanta in fotbal se face la Cluj in ultimii ani. 2. Edi Iordanescu nu are nici o realizare in cariera. A castigat Supercupa cu echipa facuta de Petrescu si jucand contra clonei care isi vanduse jumatate de echipa. In rest: palmares zero. Secretul succesului inseamna CV-uri bune. Nu este garantia succesului, dar este primul pas catre succes. Cu Edi nu poti sa ajungi niciunde in fotbalul profesionist din 2018. Poti, in cel mai bun caz, sa ajungi lider de filiala PSD. Ori, in Cluj, acest partid are sansa mielului de Paste. Asa incat patronul fara nume de la CFR a primit o recomandare pe linie de partid si a gresit aducand antrenor mitic. Si-a dat seama dupa ce a semnat si a trebuit sa plateasca clauza de reziliere. Bani frumosi, gratuti, care merg la partid. Partidul iti da voie sa castigi campionatul in Romania dar trebuie sa cotizezi fiindca nimic, in tara asta, nu se face fara aprobarea PSD. Ati vazut acum "parandaratul" ?

Toader (52 comentarii)  •  29 iulie 2018, 11:46

Tare mi-e teamă că iredentismul maghiar este încălzit și de „partea română” ca parte a divide et impera; (1) Lazlo Tokes n-a fost atacat/desființat pentru că este fustangiu și părinte rău, a trebuit să aflăm de la, pe atunci, fosta lui familie; (2) tot „partea română” o ține cu Tratatul de la Trianon 1920, ba că expiră, ba că are clauze ascunse, cînd acesta nu mai are nici o valoare, granițele actuale fiind puse de Trataul de la Paris, 1947.

Radu (1 comentarii)  •  29 iulie 2018, 12:19

Bai, astia, sudistii! Eu zic sa aveti grija cum va exprimati pentru ca nu faceti decat sa-si doreasca tot mai multi romani transilvaneni sa se desparta de sudul mizer! Oricum, daca mai votati tot cu PSD=PCR, s-ar putea sa ne saturam de voi si sa rupem legaturile! De fapt ceea ce avem in comun e doar limba si cei 50 ani de comunism + 29 de post-comunism guvernat tot de comunisti resapati! In rest, nu avem nimic in comun! Voi va doriti mai tare sa ramanem impreuna decat noi. Ganditi-va bine! ;)

Che Guevara (96 comentarii)  •  29 iulie 2018, 19:51

@Radu Primul tau comentariu pe acest site din viata asta si din celelalte viitoare este un comentariu separatist. Ce faci? Arunci fumigene ca sa nu se prinda oamenii ca CFR l-a folosit pe Edi ca sa cotizeze taxa catre partidul unic? Tocmai am aflat cat costa sa iei campionatul in Romania.

aciduzzo (60 comentarii)  •  30 iulie 2018, 8:57

Ma uit la cateva comentarii postate p-aici.......sudiști.....care-si doresc mai tare sa ramana impreuna cu ....cu cine?.......cu Funar, Boc si Sabin Gherman.....si lista poate continua....cu astia sa ramaneti voi!!!...Se face performanta la Cluj.....oltenii de la eterna saraca Terra Nova or fi la fel de multumiti dupa asemena ,, performante''...daca le-ar obtine ,,ale'' Mitrita & comp.??!!.. Nu cred....si mai grav e ca o dati in politica lucru la care evident se pricep prea putini in tara asta si pana una alta dati fotbalului ce este al lui....asta daca mai putem da ceva fotbalului romanesc mai ales dupa cate ne ,,dă'' el.....lasati comentariile gen sudisti...piburi....sudul....nordul....nordul fara sud...sudul fara nord....capitalistii.....aici cu sensul de bucuresteni nici pe departe legat de un sistem economic....nu va mai dati mari filosofi si cunoscatori a toate si a tot...stati in bancile voastre ...ca sa nu varsati cerneala...... ,,scriti'' despre fotbal...despre sport si sporturi...ce vreti.......nu mai bagati fitile ca romanu o fi el si prost...dar nu e atat de prost sa mai puna botu la tot felul de gogorite si mizerii!!

aciduzzo (60 comentarii)  •  30 iulie 2018, 9:02

Stai ca acum il vad pe Tibisor!!!! 10 ani din viata.....pentru ce?.....pentru o rupere.....apropos de rupere...vezi ca s-ar putea intr-o buna zi sa li se rupa si unora de voi....la un moment dat.... si dupa ce veti trage linie si veti evalua tot tot corect si la obiect....s-ar putea sa-ti ceri inapoi cei zece ani cu varf si indesat!!...stati potoliti ...ca doar doua cartiere din Bucuresti luate impreuna sunt mai mari decat Kolosvari ala al vostru sau cum s-o scrie.....care chiar nu ma intereseaza!!

mister (8 comentarii)  •  30 iulie 2018, 9:47

Acesta e caracterul acestui om, pe care toti il vedeti drept ardeleanul-tip: calm, cinstit, calculat; dar acum... in sfarsit a refulat omu... dupa cat a stat in umbra lui Mara & co. Iti dai seama ca nu i putea suporta pe oamenii lui Mara... dupa si a dat seama ce a facut si a sunat la Digi, cu masca iar pusa, ca i pare rau de acele afirmatii... haha.. Serios?!!

zorrozabal (36 comentarii)  •  30 iulie 2018, 10:12

@to bee or not to bee Turcii nu s-au asezat niciodata in Transilvania-fiind chiar interzis prin tratat-asa cum s-au asezat ungurii-ca stapani-in Transilvania,care unguri ...sunt de origine turco mongola!Asa ca acele gene de care insinuezi tu mai Pista sunt acolo la voi!Iar noi astia,sudistii astia zdrentarosi v-am eliberat de nemiloasa stapanire ungureasca si dupa aceea a trebuit sa satisfacem si lacomia francezilor, platind despagubiri de razboi in locul Austro-ungariei si apoi si catre rusi,ca sa recunoasca recuperarea Ardealului de Nord in 1945!Sau tocmai asta va arde pe voi la ficati cei cu nationalitatea incerta si cu mentalitatea de sclav?

Cris (1 comentarii)  •  30 iulie 2018, 10:42

Îndepărtarea lui Iedi e absolut normală, individul nu are altă legătură cu antrenoratul, în afară de numele de familie. Și, mă rog, de ceva ziariști gata să îl laude, deși a trecut multișor de când antrenează și nu a câștigat niciun trofeu acasă, nu a făcut nimic în cupele europene, nu s-a remarcat decât pe la echipe mediocre, pentru care un loc 4 și eliminarea din Europa în iulie reprezintă o performanță. Faptul că au fost dați afară cei care au susținut aducerea la echipa campioană a unui astfel de „antrenor“ e cât se poate de normal. Că sunt mulți sudiști prin Cluj (indiferent de ce parte a Carpaților s-au născut), dar și câte unul cu mentalitate ardelenească prin sud e evident de vreo 200 de ani. Șeful blaturilor din Divizia A a fost un oltean din... Bistrița, de exemplu.

Comentează