Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Mutu, dezvoltare profesională

Trupa secundă a unui club din Emirate seamănă mai mult a bancomat decât a echipă de fotbal

Permalink to Mutu, dezvoltare profesională
sâmbătă, 21 iulie 2018, 10:18

Să nu mai tot spuneți voi, jurnaliștii, că la arabi se antrenează cămile! E o competiție valoroasă, condițiile sunt excelente, nivelul e ridicat! Ați văzut exemplul lui Zlatko Dalici! A stat ani de zile la arabi, s-a perfecționat continuu și și-a arătat valoarea în Rusia, era să ia Campionatul Mondial!

Da, am văzut. El e excepția. Dar regula e alta. Nu zice nimeni că în lumea arabă nu sunt antrenori buni. Dar culmea ipocriziei e aceea de a spune că te duci acolo să te perfecționezi. Nu! Acolo te duci PENTRU BANI! Vorba lui Șumudică, dansau zerourile pe ecranul telefonului!

Al Wahda, echipa a doua

Toate Al-urile arăbești, fie ele saudite, din Emirate, Qatar, Oman, Kuweit sau de unde or mai fi sunt neologisme ale lumii fotbalului. Așa cum corporatiștii vorbesc un fel de romgleză, antrenorii români au învățat un fel de rom-arabă. Perorează doct pe diferențele structural-funcționale dintre Ain, Hillal, Ittihad, Jaish, Shabab, Wahda, toate cu Al în față. Dacă, într-o discuție confunzi Ittihadul saudit cu cel din Emirate, treci drept neofit. Una e una, alta e alta. De fapt, nu e. E cam același lucru. Un fotbal ușor lenevit, cu componenta fizică aproape inexistentă, dar excelent plătit de niște șeici și prinți, care de vreo 30 de ani tot visează să crească în valoare, dar nu cresc. Un magnet care atrage antrenori din lumea întreagă, mai ales la vârfuri. Dar Al-Wahda, echipa a doua?

La prima echipă a lui Al-Wahda e Reghekampf. Plecat de tânăr, de la patruzeci de ani, într-o lume în care de regulă te duci când ai trecut bine de cincizeci. Te duci să-ți faci suma, să ai ce să le lași copiilor și nepoților. E vorba de prima echipă.

Dacă la prima echipă nivelul nu e grozav, închipuiți-vi-l pe cel de la echipa a doua! Dar ce contează nivelul? E vorba de 15.000 de euro pe lună, de trei-patru ori mai mult decât la Federație, de multe ori mai mult decât la Dinamo, mai mult decât dublu față de Voluntari. Ca să ți se dea acești bani în România, trebuie să te bați la titlu. Iar ca să fii numit la o echipă care trage la titlu, trebuie să fi demonstrat ceva în ultima vreme.

Schimb de serviciu

Am zis Dinamo, FRF, Voluntari. Mai trebuie adăugată ASA Tg. Mureș, unde Adi era, teoretic, jucător, dar făcea pe antrenorul. Vreo cinci locuri de muncă în doi ani și ceva. Asta poate însemna dorință de mai bine doar dacă vrem să colorăm tabloul în nuanțe optimiste. În culori reci înseamnă derută. Confuzie. Nestatornicie. Lipsă de experiență și chiar de orizont. O alternanță malignă între manageriat și antrenorat, cu lacune și într-o parte, și în cealaltă.

Biografia și banii

Când ai jucat la Juve, Inter, Chelsea, Verona, Fiorentina, când ai dat peste 100 de goluri în Serie A, înseamnă că ești cineva. Iar când ești cineva înseamnă că stai bine și material. Adică nu te duci la o echipă secundă arăbească doar ca să fii bine plătit. La Juve sau la Chelsea luai banii ăștia, 15.000 de euro, în două-trei zile. La Fiorentina sau la Verona poate că-ți trebuia o săptămână, cu cheltuielile scăzute. Când încă n-ai făcut 40 de ani, atât succesele fotbalistice, cât și câștigurile, sunt relativ recente. Iar memoria colectivă te reține ca pe un personaj de prim-plan. Sub toate aspectele. Fotbalistic, social, chiar și monden. Echipa secundă a lui Al-Wahda iese din sfera interesului, pe oricare dintre aceste planuri.

Luatul de jos

Nici asta nu e o justificare, că te-ai dus la echipa a doua a lui Al-Wahda ca s-o iei de jos. Nu acolo e acel jos despre care se vorbește în propoziție. Nimeni nu spune că tu, Mutu, trebuie s-o iei de la juniori sau de la Divizia C. Dimensiunea, biografia, te plasează ceva mai sus. Acel jos putea fi la Voluntari, de exemplu, dacă traseul era ascendent și nu presupunea emoțiile barajului de retrogradare. Sau putea fi în oricare altă parte unde ordinea operațiilor punea pe primul loc meseria, apoi banii.

Dar probabil că sunt mulți antrenori români, chiar și dintre cei cu contracte de „principali” la prima ligă, care ar schimba, măcar pentru câteva luni toanele patronilor lor cu binefacerile atât de zâmbitorului bancomat de la intrarea în vestiarul lui Al-Wahda, echipa a doua. Chiar și a treia, dacă o exista!

Comentarii (21)Adaugă comentariu

Carol K (61 comentarii)  •  21 iulie 2018, 11:29

Ce sa mai vorbim de Maradona. De aia marii antrenori la nivel international se ridica din randul jucatorilor "de rand" ... Exista si exceptii dar cam acesta este trendul. Mutu s-a dus acolo ca sa se ascunda de presiunea presei si a publicului, sa experimenteze ceea ce a invatat din activitatea de jucator, sa fie vazut de echipele mai mari din acele campionate foarte bogate unde ar avea sanse sa se impuna ulterior acomodarea fiind facuta la echipa asta mai mica. Poate ca accepta fara probleme acel stil de viata, are notorietate ca fotbalist deci cluburi care sa-l doreasca nu vor lipsi, totul e sa confirme la inceput. Sa atraga interesul prin rezultate si stil de joc. In Europa nu prea mai este loc pentru antrenorii romani debutanti iar in Liga 1 te pierzi, n-ai reusit la Voluntari, echipa cu mare sustinere politica si materiala...unde mai reusesti atunci?

Lup (3 comentarii)  •  21 iulie 2018, 12:12

E corect. Să o iei de jos înseamnă să te duci secund la echipa a doua de la Verona sau Parma, Fiorentina. Asta dacă n-ar ști ăia cu cine au de a face.

pawn (32 comentarii)  •  21 iulie 2018, 12:28

este o fraza care mi se pare decisiva: "...inseamna ca sta bine si material". autorul a avut totusi eleganta de-a nu insista. cine a spus insa ca mutu "sta bine material"? parca avea o tona de bani de dat la chelsea. plus toate istoriile lui, cunoscute au mai putin, stilul lui de viata...in general, romanii sunt foarte ipocriti; de aici vine si nefericirea lor. in aparenta sunt zgomotos-idealisti, cu gura plina de lozinci/laudarosenii, dezinteresati de "fleacuri" d-astea materiale, dar in realitate stau cu dintii la gard si in sinea lor coace nefericirea.

popescu (3 comentarii)  •  21 iulie 2018, 19:32

Buza, felicitari .... ai luat-o pe urmele lui nea Ovi, gasesti usor fire pentru editoriale !!! Mutu a trebuit sa schimbe aerul, a fost musai sa schimbe locul , asta dupa ce a renuntat ĺa un post de birou in federatie si a plecat cu scandal de la Voluntari. Cu scandal si dupa, aproape, o nereusita . Foarte , foarte aproape !!! Nici la Tg. Mures n-a fost chiar liniste... si nici reznultate !!! Adevarul è ca nici Sumudica , nici Hagi nu au inceput mai bine !!!! Toti, absolut toti vor prea mult, prea repede !!! Nu au rabdare si vor sa treaca peste noapte de la jucator--vedeta, la antrenor--vedeta . Nici Guardiola sau Zidane nu au reusit, dar ,,,,,nici n-au incercat !!! Asta explica nerabdarea de a sta pe banca, fara licenta si fara experienta, bazindu-se doar pe cartea de vizita cistigata ca jucator. Contra-- exemple exista, pe filiera Steaua --Becali si se numesc Zenga, Gilca , Radoi si acum Dica !!! Dar si Stoican sau Bratu cu Dinamo, Neaga cu Poli Timisoara. Hagi a stat ani de zile asteptind ori Nationala, ori Galata ... nimic mai jos !!!... pina sa se apuce cu adevarat de jos si sa urce cu adevarat.

lenroc (4 comentarii)  •  21 iulie 2018, 20:00

prost sa fii sa nu te conectezi la conducta de bani arăbească atunci cand n-ai altceva decât notorietate. nu vei lăsa nicio urmă ca antrenor dar poți să-ți întreții stilul.de viață

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  21 iulie 2018, 20:47

Mutu este un antrenor mult mai bun decat ...Hagi...

ion popescu (1 comentarii)  •  21 iulie 2018, 20:50

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

itu52 (51 comentarii)  •  21 iulie 2018, 21:07

Când zici Arabia Saudită zici deșert, când zici deșert te gândești la lipsuri. Lipsește de exemplu iarba, lipsesc băuturile de tot felul, numai praful este în excedent. Da, dar ăla care nu trebuie nimănui, ăla care te face să-ți legi năframa la gură. Apoi cadânele? Intangibile și înfofolite ca mumiile, îți bagă groaza-n oase. Ce ziceți, nu sunt destule motive să credem că Mutu a greșit zona? Să faci pe cămila la poarta lui Bahus, e un chin. Să nu ai tu pe cine să cotonogești când dunele creierului sunt acoperite de aburi și miresme fine, e peste poate. Îi cred pe sceptici, nu va face mulți purici la arabi. Sunt bani mulți, dar în criză prețurile se înzecesc, nu poate face față. Sigur vom avea un scurt schimb de experiență. Săracu Mutu, reprimește ”miștoul” ce ni la oferit cu atâta larghețe în vremurile când își bătea joc de propriul talent. Așa se întâmplă când păcălești fotbalul.

QCD (1 comentarii)  •  21 iulie 2018, 23:28

ovidiule, tu esti cel mai mut comentator de pe aici...si ma refer la mutenia mintii...

geo (39 comentarii)  •  22 iulie 2018, 9:06

Bine zis - simplu, cu miez si stil. Mie mi se pare ca scrisul autorului se apropie cel mai mult de ce ar trebui sa fie gazetaria de sport. Vad pe-aici articole fara miez, in care o idee simpla e contorsionata la infinit in limbaj de lemn (maestrul...), siruri de glumite care nu se mai termina (componenta feminina a redactiei...), investigatii anticoruptie (viiitorul maestru...), cronici de muzica (inginerul...) etc etc - si apoi articole care spun ceva despre sport, in mod structurat si cu substanta, ca cel de fatza. Respect autorului!

Durden (126 comentarii)  •  22 iulie 2018, 12:37

Oo mare zeu jurnalistic buzarin! Asteptam cu viu interes editorialele in care critici pe aceeasi logica jucatori ca iniesta, oscar, eto'o sau paulinho

jiji (4 comentarii)  •  22 iulie 2018, 12:54

E foame de bani ,d aia s a dus acolo.Ca antrenor e inexistent,ca fotbalist s a facut remarcat prin consumul de droguri,cele 100 de goluri ,sunt in plan secund,

George (1 comentarii)  •  22 iulie 2018, 12:56

Stimate domn, sunteti foarte rautacios. Citeam recent ca fostul antrenor de la Al Wahda 2 a semnat cu o echipa din divizia districtuala (daca pot spune asa) Lisabona, care intamplator se numeste Belenenses (nu, nu e clubul din prima liga portugheza). Ca sa vedeti ce rampa de lansare...

motanul incaltat (199 comentarii)  •  22 iulie 2018, 19:55

Nu orice fotbalist poate ajunge antrenor. Mutu e un zero ca antrenor. Si cam isi da seama si el de asta.....Cum Hagi n-o sa antreneze niciodata in Vest nici Mutu nu o sa o faca .... SI atunci decit la bulgari sau la rusi mai bine la arabi....Cu partea de "afaceri e grele"---trebuie sa fii cam zgircit-astfel te fura toti- si se stie ca Mutu e destul de darnic----mai bine stai pe treaba ta si aduni bani.SIncer eu cred ca asta e nivelul lui-liga a 2-a araba -si a ales perfect. Dupa multe alegeri gresite in viata, asta pare chiar cea mai OK.....

steluta (1 comentarii)  •  23 iulie 2018, 9:36

bravo aline.ai pus punctul pe i nu ai spus inca totul.a o lua de jos ar fi insemnat fc arges echipa care l-a propulsat in fotbalul mare.sa se fi dus acolo,chiar neplatit,sa-si arate calitatile de de antrenor.as cum a dacut-o ,sa zicem gica hagi care pe malul marii,acolo unde a crescut, s-a preocupat pentru a face ceeace a facut ce va ramane ca gest suprem in marea sa carte de vizita.reiese clar din drumul sau catre fptbalul obscur arab xa pe diamant l=a atras petrodolarii si nimic altceva.la echipa a doua a lui reghe il fenomeno,unde sunt zapezile de altadata?,nu este altceva decat caratorul de bagaje al ex-targovisteanului.pacat ca mutu a fost,candva, cu adevarat un nume in fotbalul european firt class.cocaina bat-o vina....

gabriel (2 comentarii)  •  23 iulie 2018, 11:48

mutu e arogant...

gica (26 comentarii)  •  25 iulie 2018, 1:25

Nene Buzarin! Dar ceva despre Daum nu ne povestesti ?

Alex One (87 comentarii)  •  25 iulie 2018, 9:33

Se pare ca Mutu accepta orice pentru ca are nevoie de bani. Are o jena cum s-ar zice. Nu se stie care e starea lui materiala dar deciziile cam asta arata. Are pensii alimentare, cheltuieli curente de smecheras plus datoria aia veche la Chelsea de care nu se mai stie nimic dar de care probabil n-a scapat. Foame mare domnilor !

Un suporter (1 comentarii)  •  25 iulie 2018, 16:16

Incontestabil, Mutu a fost un mare talent. De la Hagi a fost cel mai valoros fotbalist. Din pacate, neseriozitatea l-a caracterizat in cariera lui, dar si dupa. Pe unde a functionat ca antrenor nu s-a ridicat la nivelul pretentiilor. El este singurul care poate sa analizeze cauzele. Daca este cinstit, ar recunoaste ca nu el a salvat-o pe Voluntari de la retrogradare. Inlocuirea lui Claudiu Niculescu, daca trebuia facuta, numai cu el nu. Plecarea pe un astfel de post poate fi, sau nu, un castig pentru el, fiind pe langa un antrenor cu activitate care il recomanda.

Comentează