Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Fotbalul, BAC-ul și fumatul

Ce e mai rău pentru un tânăr fotbalist? Să fumeze o țigară sau să nu se ducă să-și dea bacalaureatul?

Permalink to Fotbalul, BAC-ul și fumatul
duminică, 8 iulie 2018, 10:32

Moruțan nu s-a dus să dea BAC-ul pentru cã era în cantonament. Nu-i nimic, îl va da în toamnă, zic oficialii fecesebiști. În toamnă nu vor mai fi cantonamente, dar vor fi meciuri. Nici atunci nu va fi timp de Baltagul sau de Moromeții.Și, în fond, zice Duckadam, nici Mayweather n-are BAC-ul. Ce e greșit în fraza asta?

În schimb, Hagi și-a trimis puștii la examen. Tudor Băluță, care e băiat cuminte, a luat chiar medie mare, aproape de 9. Și nici nu fumează. În schimb, Mățan mai trage câte un fum. Ca și Cicâldău, Benzar cel mare, Florinel Coman sau Florin Tănase, alți fumători ocazionali sau constanți a căror carieră se leagă de Viitorul.

Ucigă-l toaca
Ecologicul și creștinul patron de la Palat a tăiat numele lui Cicâldău și Mățan de pe lista de posibile achiziții pe motiv de țigară. Îi are deja pe Romario și pe Florinel pe care se canonește să-i dezvețe de lucrarea diavolului. Gigi Becali, a cărui mână se termina, cu ani în urmă, cu un portțigaret delicat, repudiază fumatul nu din considerente legate de stratul de ozon, ci din porniri lăuntrice de alungare a păcatului. Țigara e, deopotrivã, Lucifer, Aghiuță, Belzebut, Ucigă-l toaca. La echipa sa au loc doar neprihăniții. Motiv pentru care Mățan rămâne la Viitorul, iar Cicâldău ia drumul Craiovei. Acolo, în locuri special amenajate, mai ai voie să tragi câte un fum. La FCSB nu contează câtă școală au fotbaliștii, important e să nu fumeze. O filosofie simplă și sănătoasă.

De la Cruyff la Florinel
Nimeni nu face apologia fumatului și nici nu-l recomandă. Dar nu se poate trece peste istoria fotbalului fără constatarea cã Johan Cruyff rupea două pachete pe zi. Nici pe la noi n-a fost altfel. De la Craiova Maxima, doar vreo patru (Ștefănescu, Geolgău, Țicleanu, uneori Cârțu) erau nefumători. La fel la Steaua ’86, unde lista nefumãtorilor era și mai scurtã, Boloni, Tudorel, Gabi Balint. Asta nu i-a împiedicat pe ceilalți, de la Lăcătuș și Iovan la Cămătaru și Balaci, sã fie mari fotbaliști. Pe listă mai pot figura Mutu, Adi Ilie sau, de prin alte pãrți, Nainggolan.

La Mondialul din 1990, după meciul Italia-SUA 1-0, fotbaliștii americani, asceți din toate punctele de vedere și puri ca niște picături de apă de izvor, au rămas cu totul surprinși, la ieșirea de la vestiare, când au văzut cã Baggio, Giannini, Schillaci și alte vedete italiene își aprind țigările, iar antrenorul Vicini nu le zice nimic. Pe teren, fotbalul îl jucaserã cei care acum, la sfârșit, fumau. Nefumătorii americani erau doar niște aspiranți la glorie, care aveau asigurată doar condiția purității aerului din jurul lor. Fotbalul urmau să-l mai studieze.

Școala și școala vieții
Mai există doar ici-colo fotbaliști care se duc la câte o facultate particulară, și-atunci merg fie la Sport, fie la profiluri milenariste, Marketing, Management și alte englezisme de costum și cravatã. S-au dus vremurile în care Boloni își lua în cantonament cărțile despre incisivi și premolari, Cornel Dinu studia Drept Roman, Mircea Lucescu lectura cursuri de Economie, iar Gabi Balint învăța după-amiezele tolănit pe iarba reavănă din Ghencea.

Astea sunt povești, nu-ți mărește nimeni contractul măcar cu un cent dacă știi satele prin care-și căuta Vitoria Lipan bărbatul. E importantã școala vieții, care are drept expresie fundamentală celebrul „Să moară mama!”. Iar patronii nu fac selecția în funcție de diplome. Doar cei mai ecumenici se interesează de câte un mijlocaș, obligatoriu nefumător.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

lenroc (4 comentarii)  •  8 iulie 2018, 11:00

Aș vrea o națională de milionari veniți de la marile echipe din Europa, toți fără BAC. Din păcate fumatul si indolența le deschide calea doar către țările arabe si Bulgaria. Performanța nationalei, cu BAC sau fără, e frumoasă ca fotbalul din Kuweit.

Toader (52 comentarii)  •  8 iulie 2018, 11:17

La antrenamente sînt omul tău, în rest nu-i treaba ta. Așa ar trebui să le spună un om liber șefilor (antrenori, patroni...). În ziua de azi un Dobrin n-ar fi jucat fotbal, un Eminescu n-ar fi scris nimic, Enescu n-ar fi compus. Urîte vremuri trăim. Specialiștii ne regulează vița pas cu pas; știu ei ce e bine pt noi. Hagi ar trebui să se-ntrebe dacă i-ar fi plăcut să crească într-un club precum Viitorul.

itu52 (51 comentarii)  •  8 iulie 2018, 11:49

Așa este maiestre numai că fotbalul, practicat, se termină de regulă odată cu tinerețea. După aceea contează ce scoți pe gură, nu ceea ce ai băgat în gură. Fă bine și analizează comparativ cele două tabere descrise, după încetarea activității sportive și vezi încotro înclină balanța. Ce a rămas după Mutu? Praful și pulberea pe care nu a apucat să le inspire sau comportamentul ce dezbină colectivitățile prin care umblă. Viciile își au originea în neputința de a desfășura o activitate serioasă, ce-ți pune intelectul la lucru, însuși fotbalul devine un viciu pentru astfel de caractere. Îl practică după propriile concepții și sunt abonații actelor de indișciplină. Sunt câștigătorii loteriei naționale, în cazurile fericite, sursa multor legende urbane, demonetizate cu trecerea timpului. A trecut vremea fotbalului de maidan când chiștocăreala era învățătura supremă, sper să facem o trecere reală la Academiile de Fotbal. Departe de pretența de a invada Academia Română cu fotbaliști, dar barem să sporim deținătorii de BAC. Ar fi bine dacă statul l-ar ajuta pe Hagi în procesul de instruire al tinerilor fotbaliști. Izolarea talentelor, desprinderea din contextul social, nu cred că este benefică tinerilor sportivi. Ei trebuie vaccinați social, biciuiți de atitudinea semenilor dotați în alte domenii. Nimeni nu-și dorește o societate eminamente sportivă.

sorin (5 comentarii)  •  8 iulie 2018, 11:56

Fumatul Si alcolul nu au nimic in comun cu fotbalul de performanta,si cu sportul in general.Si cand esti un simplu om si mergi la doctor,te intreaba imediat,daca fumezi,bei alcol sau iei droguri! Astea trei fac rau organismului unui om obisnuit,dar unui sportiv? Cruyff a fost un mare fotbalist,cred ca in primii cinci fotbalisti ever,dar a murit de cancer la plamani,Dobrin din cauza alcolul,Si exemple sunt milioane! Dom Ziaristu' faci apologia vietii nesportive? Arati copiilor si tineretului ca se poate fuma si bea cat cuprinde,Si totusi se face performanta? Interessant ce principii ai!Azi numai cu talentul nu faci nimic,mori speranta! Nu se mai joaca fotbalul ala static de acum 40-50 de ani.Astazi pe langa antrenamentul de baza,care aevoluat de1000 de ori,se tine cont si de alimentatie, Fitness,muschiulatura, psihologie,si,si...! O simpla carie dentara la un sportiv produce infectii als incheieturilor,samd.!Deci lasa-ne in pace cu mazgaleli matale!

JFM (79 comentarii)  •  8 iulie 2018, 12:11

Johan Cruyff a fost mult, mult prea mare ca sa-l bagati in "lectia" asta de dirigentie, in acelasi articol alaturi de toti imaturii si neterminatii lui Becali.

zorrozabal (36 comentarii)  •  8 iulie 2018, 12:35

Cu o mentiune!Camataru si Balaci nu jucau la "Steaua 86"!

Freddy RE (7 comentarii)  •  8 iulie 2018, 12:40

NOT very smart, să scrii mizeria asta de articol. Gândește. Trage un fum ca să te focusezi, și să te crezi Cryuff sau măcar ßalaci.

Observator (79 comentarii)  •  8 iulie 2018, 12:51

Fumatul si consumul in excesiv de alcool sunt doua vicii de neinteles! Dca 2 pahare de vin la o masa pot fi benefice, o cantitate superioara de orice bautura alcoolica si fumatul sunt daunatoare nu numai pentru sportivi, ci si pentru omul de rand! Dintre toti jucatorii amintiti in acest material, imaginea de acum a lui Cicaldau m-a dezamagit; il stiam copil cuminte, insa acum are tatuaj/e, fumeaza si freza lui este in ton cu moda! Ce mai, s-a emancipat! Dl. Buzarin este un fumator inveterat si face apologia acestui viciu!

Lup (1 comentarii)  •  8 iulie 2018, 12:54

Comparații deplasate. Fotbaliști din anii 70-80. Comparați cu ce se întâmplă azi. Câți fumători sunt azi la Barcelona, Real, City, PSG?! Câți fumători sunt în medie la o echipă profesionistă? Credeți că Balaci, Lăcătuș și ceilalți au jucat mai bine fumând, sau au făcut-o mai prost față de cum ar fi jucat dacă nu ar fi fumat?!

Observator (79 comentarii)  •  8 iulie 2018, 12:59

Fumatul si consumul in excesiv de alcool sunt doua vicii de neinteles! Dca 2 pahare de vin la o masa pot fi benefice, o cantitate superioara de orice bautura alcoolica si fumatul sunt daunatoare nu numai pentru sportivi, ci si pentru omul de rand! Dintre toti jucatorii amintiti in acest material, imaginea de acum a lui Cicaldau m-a dezamagit; il stiam copil cuminte, insa acum are tatuaj/e, fumeaza si freza lui este in ton cu moda! Ce mai, s-a ... "emancipat"! Dl. Buzarin este un fumator inveterat si face apologia acestui viciu! O.

Siblius (14 comentarii)  •  8 iulie 2018, 13:13

A fuma sau a nu avea bacu', asta-i intrebarea? Nu stiu daca Florinel Coman a fost trimis de Hagi la bac sau doar lasat sa fumeze/bea si chefuiasca la fel ca alti fosti viitori fotbalisti (ne)crescuti de Viitorul sau alta echipa. Poate ca prin anii '80 alde Comanii, Tanasii & comp. ar fi fumat in pauza de masa de la fabrica sub ochiul intelegator al maistrului, nu in cantonamente sub cel al maestrului in cantonamente.

Toader (52 comentarii)  •  8 iulie 2018, 13:13

Doar 2% din cei mor în lume mor de cancer la plămîni (3% în SUA). Numărul bolnavilor de cancer la plămîni nu se potrivește nicicum cu numărul fumătorilor (Marea Britanie).

Oae (51 comentarii)  •  8 iulie 2018, 13:24

Un sportiv de performanta n-ar trebui sa fumeze. Nu pentru ca ar dauna grav sanatatii ci pentru ca reduce capacitatea de efort. Nu te apuci de fumat daca n-ai dat inca de gustul alcoolului! Nu-i o regula dar cele doua merg de obicei impreuna. Problema cu BAC-ul nu-i daca il dai acum, la toamna sau anul viitor ci daca atunci cand o sa ai timp il vei lua sau nu. Nu te prea ajuta cu nimic diploma aia, e doar o confirmare a faptului ca n-ai trecut prin scoala ca gasca prin apa.

NR (1 comentarii)  •  8 iulie 2018, 13:38

Vă salut domnule Buzarin. Un articol bun, felicitări. Aveți perfectă dreptate, și eu gândesc similar, deși nu împărtășesc viciile pomenite, iar despre studii la fel, ne aflăm pe aceeași lungime de undă chiar dacă ne despart vârstele, eu fiind mai tânăr, deci o diplomă e o investiție în viitor, o poliță de asigurare, deoarece nu poți ști ce surprize îți rezervă acesta. Doar luând în calcul toate opțiunile vei răzbate.

Vasile (2 comentarii)  •  8 iulie 2018, 13:52

Cruyff a fumat mult, Christiano nu fumeaza deloc. Cruyff a terminat-o cu footbalul mare la 30 de ani, Ronaldo face treaba la 33. Fumatul iti reduce cariera cu 5 ani poate.( la 2 pachet pe zi). Avantajul lui Cruyff a fost ca era un om inteligent. Si Lacatus a fumat de a rupt, dar cand a iesit afara nu a facut nimic. Conteaza mult si sa nu fumezi si sa faci scoala cat de cat.

314turca (6 comentarii)  •  8 iulie 2018, 14:52

Eu fumez de la 15 ani și acest viciu nu m-a împiedicat deloc să trec examenul de bacalaureat (e drept că nici nu m-a ajutat), da' cred că un fotbalist care vrea să aibă o carieră nu trebuie să fie prieten cu țigara pentru că tutunul afectează capacitatea de efort. O bere-două sau un pahar de vin după meci nu strică niciodată, la fel cum nu strică nici oleacă de școală. Gândiți-vă că fotbaliștii își cam termină „cariera” pe la vreo 30-35 de ani. Au timp berechet tot restul vieții să se apuce de fumat și să se împrietenească cu Bachus. Cu școala e mai greu...

Carol K (61 comentarii)  •  8 iulie 2018, 15:03

Anii 70, alte timpuri. Inca nu se cunosteau exact efectele fumatului, acum le stim cu totii. Daca stia Cruyff ca va parasi lumea asta din cauza unui cancer la plamani credeti ca mai fuma? El juca fotbal cu mintea, acolo era el inegalabil, imbatabil... Azi cand totul e tacticizat si ti se numara fiecare kilometru alergat intr-o partida nu mai ramane loc si pentru fumat. Ma refer la fotbalul mare nu la FCSB, Dinamo sau Viitorul. Daca a intrat viciul asta in ei nu-i mai vindeci. Decat intr-un fel, acela care i-a vindecat pe multi inclusiv pe mine. N-am sa-l spun, lasa-i sa fumeze pana le-o veni rau daca n-au minte.

Toader (52 comentarii)  •  8 iulie 2018, 15:57

Cei care o tot țin cu „fumatul ucide” ar face bine să se uite pe date, care nu arată nici pe departe așa ceva, nu să plece urechea la tot felul de povești de speriat copii. Unul ce bea și fumează peste măsură o face că-i năpădit de necazuri și supărări, iar acestea din urmă o să-l răpună pînă la urmă nu „viciul”, ce, de bună seamă, nu prea ajută.

Ștefan Kiraly (14 comentarii)  •  8 iulie 2018, 16:04

Unele comparații nu își au rostul. În anii 70, 80, 90....aveam fotbaliști. Bețivi, fumători, afemeiați....erau fotbaliști. Acum sunt doar jucători de fotbal...

Observator (79 comentarii)  •  9 iulie 2018, 8:35

S-a facut tapaj pe efectele fumatului asupra randamentului fotbalistilor si in privinta sanatatii, la modul general, dar nu s-a scris nimic despre cat de costisitor este pentru omul de rand acest viciu stupid! O persoana de varsta a doua care fumeaza un pachet pe zi a cheltuit pana acum echivalentul catorva masini noi! De neinteles!! O.

mg (84 comentarii)  •  9 iulie 2018, 11:47

..nimeni nu-i perfect, cu excepţia Celui de Sus. Iar noi, cei de jos, cu păcatele.. Cât despre carte.. Da, e bine să fii educat, iar pentru asta trebuie să citeşti cât mai mult, dar nu pentru vreo diplomă care nu-ţi foloseşte mai mult decât tatuajele..

Tibisor (15 comentarii)  •  9 iulie 2018, 19:24

Dupa parerea mea , fumatul este ca si un test de inteligenta ! Dixit !

Comentează