Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Conceicao a plecat în permisie 

Minteuan nu e manta de vreme rea. El e al clubului, a jucat ani la rând la CFR, a urcat cu echipa din ligile inferioare, pregătea echipa secundă și e normal ca atunci când n-ai soluții sau nu le ai […]

...

America lui Hagi 

A mai profețit o dată, când cu statuile. Care n-au fost ridicate la modul propriu, pe soclurile aferente, dar în mintea multora dintre noi ele există. Și poate că peste niște ani chiar vor fi dăltuite în bronz sau piatră. […]

...

Fotbalul simplu al Craiovei

Ca să piardă, o dată la un an și trei luni, vreun meci în deplasare în campionat, CFR trebuie să treacă pe la Craiova. În decembrie 2017, Dan Petrescu, oarecum împotriva firii sale tactice, asedia poarta olteană o repriză întreagă […]

...

Amintirile și ilogica golului în deplasare

În aprilie 1983, Craiova își plângea soarta amară după ce rata intrarea în finala Cupei UEFA. 0-0 la Lisabona, 1-1 pe „Central”, iar golul în deplasare marcat de Filipovici bara drumul oltenilor. Neînvinși, dar eliminați de o prevedere absurdă de […]

...

Penaltyul, moment de groază 

„Alergam ușor, priveam portarul, iar când ajungeam aproape de minge, desfăceam puțin unghiul piciorului drept”, povestește după decenii Claudiu Vaișcovici episoade din cariera sa de executant de penaltyuri. El era specialistul acelui Dinamo 1988-1990. Mai băteau și Răducioiu, și Mateuț, […]

...

Al-Costică

Budescu pleacă în Arabia Saudită. E vorba totuși despre cel mai bun fotbalist român al anului 2017

Permalink to Al-Costică
sâmbătă, 30 iunie 2018, 9:45

Telefonul dat pe silent al lui Șumudică a început să clipocească tocmai când negocia cu o șaormerie turcească având printre obiectele de activitate și fotbalul. Insistenții apelanți erau emisarii lui Al-Shabab din Arabia Saudită. După spusele antrenorului, nu se mai terminau zerourile. A lăsat șaorma pe masă și a plecat imediat în oază.

Fotbal și Al-Fotbal
Arabia Saudită! Ce pământ primitor! Ziua, când sunt 45 de grade, e bine. De obicei e mai cald de-atât! Dar te consolează omniprezentul aer condiționat și, mai ales, voluptatea trupească și sufletească de după ce bagi PIN-ul. Dansul zerourilor, vorba lui Șumi, e amețitor.

Fotbalul e cel pe care-l știam și pe care l-am și văzut la Cupa Mondială. 0-5 cu Rusia. Apoi, busuiocul s-a mai dres. Doar 0-1 cu Uruguay și un istoric 2-1 cu Marocul, într-un fel de meci din Cupa Țărilor Arabe, strămutat în fostul Stalingrad. Un fel de alergătură ațoasă a unor băieți nu foarte dăruiți, dar plini de zel, măcar în numele zerourilor despre care se vorbește în propoziție.

E un fotbal despre care Planeta a postulat că e într-o impresionantă creștere. Dar Arabia Saudită, Egipt, Iran, Maroc și Tunisia, adică fotbalul jucat cu fața spre Mecca, a plecat acasă după grupe. De crescut, acest fotbal tot crește de vreo treizeci de ani, însă mare nu se va face niciodată.

Modelul suedez
Însă, pentru că indigenii nu prea au har, străinii sunt priviți cu venerație. Pe listele echipelor prezente la Mondial (mai ales ale celor de mâna a doua) sunt destui jucători care trudesc pentru echipe cu Al în fața altui cuvânt. Dar sunt și fotbaliști buni acolo.

De exemplu, Marcus Berg e atacantul titular, 9 pe spate, al Suediei, calificată în „optimi” înaintea Germaniei. După o viață în fotbalul vestic, la Hamburg și PSV, și levantin (Panathinaikos), la 31 de ani Marcus face împachetări cu bancnote la Al Ain, într-o oază vecină cu a lui Costică Budescu. Când ai o vârstă, Șeherezada chiar spune povești frumoase.

Forțat să plece
„Tot ce e bun în atac vine de la Budescu”, a zis Panduru acum câteva luni, înainte ca Dică să-l bage pe Costică în vârtelnița metafizicelor sale schimbări făcute la pauză. Budescu e de la distanță cel mai bun fotbalist român al momentului, iar faptul că FCSB a ratat al treilea titlu consecutiv e în ultimul rând vina lui.

A făcut tot ce-a putut, chiar dacă de multe ori sub tricou i se întrezăreau colăcei în loc de pătrățele. Ca să fii cel mai bun din România nu trebuie să se predea lecții de anatomie pe trupul tău. E nevoie să știi ceva mai mult fotbal decât ceilalți, iar Costică știe destul. Când dai 13 goluri și 13 pase de gol însă nu ești inclus în planurile de viitor înseamnă că nu e clar ce vizează acele planuri.

Viitorul de la trei dimineața
Patronul spune că-l dă cu regret pe Costică. Da, cu regret! Dar și cu 2,5 milioane de euro, precizarea e obligatorie. Îl dă pentru că dacă nu-l dă cu banii ăștia acum, poate că altădată nu mai are ocazia.
Ce rămâne în urma lui Budescu? Un 4-3-3 inovat în jilțurile aurite de la Palat, o dogmă tactică obligatoriu de aplicat în sezonul care stă să înceapă. Moruțan, Qaka, Man, Coman și, mai ales, Florin Tănase. Bravul căpitan surprins ciupit într-o cârciumă, spre ziuă. În total contrast cu înfrânarea și asceza despre care se vorbește la nivelul cel mai înalt al clubului.

Alături de banderolă, martorii oculari l-au identificat și pe Bizon, care e și el pe lista plecărilor, dar și pe Omrani, care încă n-a venit, chiar dacă se zice că va veni. Dacă va mai veni!

Cam asta înseamnă FCSB 2018-2019. Ore mici, țeluri mărețe. Cel mai bun fotbalist al anului trecut n-are nevoie de răcoarea dimineților bucureștene. Stă la aer condiționat și urmărește mulțumit dansul zerourilor.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Dan (3 comentarii)  •  30 iunie 2018, 11:18

Buzarine tată audiții au învins egiptul cu 2-1 nu marocul. Mai du-te pe la școală și tu

JFM (43 comentarii)  •  30 iunie 2018, 12:14

S-a dus acolo dupa Sumudica, s-ar fi dus si in Turcia dupa el, ideea era sa pozeze in baiatul indragostit de FCSB, devotat ideilor marete ale Patronului, in felul acesta sa i se dea drumul pentru ca doar un nebun i-ar fi dat drumul lui Budescu. Cat priveste destinatia, eu prefer Belgia, Cehia ... un fotbal mai bun in orase de basm, locuri de unde oricand poti sa faci saltul spre campionate mai tari. Asta daca esti tanar. O sa ai timp si pentru tarile din Golf cand vei ajunge antrenor, cand vei avea deja o experienta de viata. Pana la urma oriunde e mai bine decat aici, mai ales in fundatura numita Bucuresti unde ori esti distrus psihic(FCSB) ori material(Dinamo). S-au schimbat vremurile, cele doua rivale bucurestene nu mai reprezinta o tinta atractiva pentru cei tineri si dornici de afirmare. CEi care se simt cu adevarat capabili aleg orice alt campionat, vezi exemplul Razvan Marin.

Observator (69 comentarii)  •  30 iunie 2018, 12:41

Nu inteleg de ce desconsiderati fotbalul din Turcia! Bugetele si stadioanele sunt la un nivel ridicat, cu mult peste Belgia (lui Screciu, mai nou), Olanda, Elvetia, tarile nordice, Ucraina, Grecia s.a! In rest, de acord, mai putin cu eroarea comisa in privinta singurului adversar invins de catre sauditi! O

JOS BUZARINE (1 comentarii)  •  30 iunie 2018, 12:44

Buzarine tata, am si eu o rugaminte la tine, lasa-te de scris sau comentat te rog eu frumos, ca numai prostii scoti pe gura.

Constantin (1 comentarii)  •  30 iunie 2018, 13:23

@Observator ai facut o varza in comentariul tau! Compari o tara aflata in razboi civil (Ucraina) si una ce nu si-a revenit inca dintr-o profunda criza financiara (Grecia) cu Turcia care nu a trecut prin asa ceva! Iar Belgia, Elvetia si o parte din "tarile nordice" nu or avea bugetele si stadioanele echipelor turcesti, dar vezi ca sunt la C.M. si chiar au trecut de faza grupelor, in timp ce "nationala" otomanilor se uita la televizor la meciurile lor!

Observator (69 comentarii)  •  30 iunie 2018, 14:51

N-am facut nicio ... varza in comentariul meu; m-am referit si la o tara care a gazduit o competitie majora (Ucraina, CE din 2012), iar Grecia n-avea cluburi cu bugete exorbitante si mai mult de 2 stadioane mari decente nici inainte de criza! In fine, jucatorii belgieni si elvetieni importanti evolueaza in Europa, nu la Anderlecht, Gent, Standard, Basel sau Young Boys Berna! O. Daca n-ati inteles, m-a deranjat modul in care autorul editorialului isi bate joc (nu pentru prima oara) de soccerul din Turcia!

Observator (69 comentarii)  •  30 iunie 2018, 15:11

N-am facut nicio ... varza in comentariul meu; m-am referit si la o tara care a gazduit o competitie majora (Ucraina, CE din 2012), iar Grecia n-avea cluburi cu bugete exorbitante si mai mult de 2 stadioane mari decente nici inainte de criza! In fine, jucatorii belgieni si elvetieni importanti evolueaza in Europa, nu la Anderlecht, Gent, Standard, Basel sau Young Boys Berna! O. Daca n-ati inteles, m-a deranjat modul in care autorul editorialului persifleaza (nu pentru prima oara) fotbalul din Turcia! O.

di livio (31 comentarii)  •  30 iunie 2018, 15:23

tutankamoane, tutankamoane...io incerc sa-ti fac o tira de trafic p-aici si tu ma tot elimini...asa o sa ramii fara traficanti...da tot mai bine decit sa-ti faci clone ca nea Ovi...gresisi cu Marocu da chiar nu conteaza...Egipt, Maroc, tat aia...Ramses, Montezuma, tat un drac...doamne apara si pazeste...amu dac-ai scris da arabi ma asteptam s-aud de Ali Baba si cind colo ne-o dadusi pe Seherezada...numa bine o picat linga Nefertiti

Andrei (22 comentarii)  •  30 iunie 2018, 15:30

Buzarin, unde ai auzit tu ca Atena (Grecia) s-ar afla in Levant? Unde ai invatat istorie si geografie de ajungi sa debitezi astfel de ineptii? P.S. Cand te mai invita la TVR, te rog mult, mai lasa si pe altii sa vorbeasca.

ovidiu_3003 (320 comentarii)  •  30 iunie 2018, 15:33

budescu nu este un fgotbalist slab ...este unul foartye slab ...prost de a dreptul ...nu ne intereseaza sdoarta lui ...nu ajuta cu nimik Ro ...

Lestie (12 comentarii)  •  30 iunie 2018, 17:46

Budescu e branza buna in burduf de caine. Nu face doi bani, nici el, nici Alibec... Bine ca s-a dus!

Petro Burgener (17 comentarii)  •  1 iulie 2018, 11:13

@ovidiu_3003, daca Budescu e asa slab, de ce Craiova nu a castigat cu FCSB?

mg (80 comentarii)  •  1 iulie 2018, 11:30

"La paşa vine un oltean/ Cu ochi şireţi şi cu suman/ Sunt paşă de la Severin/ De şapte zile-ntruna vin/ Să-ţi vând un cal balan" ..n-o fi Budescu vreun pur sânge, dar sper să le placă beduinilor. Noi rămânem cu mârţoagele.

Comentează