Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Să admirăm suferința celor mari?

La Mondial e ca în basme. Aștepți să-l învingă cel mic pe cel mare. Și e ca în filmele care sparg box-office-ul, atunci când personajele milionare suferă. Să sufere amărăștenii, e ceva normal.

Permalink to Să admirăm suferința celor mari?
marți, 19 iunie 2018, 11:18

Cronologic, Argentina, Germania și Brazilia au suferit, ultimele două într-un interval de doar câteva ceasuri. Iar când suferă Messi, Kroos (la nemți am ezitat ceva până la nominalizarea superstarului) sau Neymar, oamenii trăiesc voluptatea acelei suferințe.

Da, într-adevăr, argentinienii, nemții și brazilienii au suferit în direct, la ore de vârf, la audiență maximă. Dar au suferit acum, la început de Mondial, când se mai poate accepta să suferi. Mai târziu, în fazele eliminatorii, nu mai e voie.

Nu mai povestim suferința Italiei din 1982, când a făcut trei remize obosite în grupă, înainte de a lua titlul. Vorbim strict de simbolurile suferinței planetare din ultimul week-end.

Argentinienii, pe atunci campioni mondiali la zi, au pierdut uvertura Italia novanta, 0-1 cu Camerun, pe San Siro. Apoi au ajuns în finală.

În acel 1982 în care Italia făcea acele trei remize în grupă, RFG-ul, bunicul Germaniei de azi, pierdea primul meci cu Algeria, 1-2. Apoi mergea până în finală.

Brazilia 1998, cea cu Ronaldo și Rivaldo, câștiga greu primul meci, 2-1 cu Scoția, dar îl pierdea cu același scor pe al doilea, la Marseille, în fața Norvegiei. Și termina traseul tot în finală.

Probabil că într-un meci eliminatoriu Argentina n-ar fi avut emoții cu Islanda, și nici Brazilia cu Elveția. Iar nemții n-ar fi pierdut niciodată cu Mexicul, putea să vină în tribune inclusiv Montezuma.

Să ne mai aducem aminte de Spania, campioană mondială 2010, care lua și ea startul spre coroană cu o înfrângere, 0-1 chiar cu Elveția, „prietena” Braziliei?

E folositor, pentru că ne dăm seama că n-ai cum să fluieri o lună la rând prin competiție, după un sezon de club care a avut alte 10 luni. Te mai împiedici, dar te ridici. Iar finala va fi tot cu Argentina, Germania sau Brazilia, nu cu Islanda, Mexic sau Elveția. Așa sunt rânduite lucrurile în fotbal și în viață.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Cristian (29 comentarii)  •  19 iunie 2018, 13:38

Interesanta teorie, vom mai vedea. Insa, in proportie de 90%, asa vor sta lucrurile. Greu sa rasara surpriza.

Observator (79 comentarii)  •  19 iunie 2018, 17:16

Va contrazic, in finala nu vor fi 2 dintre cele 3 enumarate la sfarsitul articolului! Daca Brazilia a aratat ceva in prima repriza, jocul Germaniei a fost jenant, iar Argentina n-a stat cu mult mai bine! De ce ignorati Spania, Franta, Anglia, Belgia si chiar Portugalia? O.

di livio (37 comentarii)  •  19 iunie 2018, 20:16

tutankamoane, tutankamoane...slabut trafic ai p-aici da tu esti de vina...ca te-ai luat de ramses, nefertiti si alti salahi...amu iti cashuna pa asta saracu, pa Montezuma...asta o fo calu lu Ramses?...da cum adica sa vina Montezuma in tribune?...poate tribunele la Montezuma...da la sfirsit ai dreptate, cu finala...numa ca ai uitat Spania lu Ramos...doamne fereste de Elvetia ca aia au unspe ramoshi

jos_cenzura (23 comentarii)  •  19 iunie 2018, 20:53

Eu l-as numi pe Neuer superstarul Germaniei, e de departe cel mai bun jucator al lor si poate face diferenta. Cum a fost Oliver Kahn pe vremuri.

gio (23 comentarii)  •  19 iunie 2018, 22:21

Ce-ar fi sa fie o finala Islanda - Mexic, sa-l vad pe Buzarin atunci :)))

Libertador (1 comentarii)  •  20 iunie 2018, 1:02

Bune exemple, dar ciuntite. De exemplu, Argentina a ajuns in finala din 1990, e drept, unde a fost furata pe fata de un arbitraj corupt. Deci, in calculul ultimelor patru intra si masura furtului dirijat de la FIFA, forurile locale, Putin, arbitrii corupti (sa mai amintim de Rainea la meciul Italia - Argentina din 1982?), viteza vintului si abia la urma de tot forma meseriasilor.

alex (5 comentarii)  •  20 iunie 2018, 9:23

Vad ca favorite in ordinea sanselor: Brazilia, Franta, Spania. Germania nu va mai castiga (nicio echipa care a triumfat la Cupa Confederatiilor nu a castigat Cupa Mondiala urmatoare). Argentina nu are sanse prea mari, nu exista acolo un adevarat joc colectiv, ci o selectionata de solisti. Asa a fost totdeauna. Au castigat doua cupe mondiale cu sansa, ca sa folosesc un eufemism. Jocul lor nu mai e spectaculos, ca acum cateva decenii, e o incrancenare in stil european, departe de rafinamentul si lejeritatea brazilienilor.

alex (22 comentarii)  •  20 iunie 2018, 9:33

di livio, Montezuma a fost imparatul aztecilor la venirea lui Hernan Cortes in Mexic in anul 1519. Acest Cortes, a fost un aventurier, care cu cateva sute de soldati spanioli (vreo 600) a cucerit un imperiu de 20 de milioane de locuitori. Mai invata!...nu te accidentezi la creier daca mai deschizi o carte!

alex (22 comentarii)  •  20 iunie 2018, 9:34

Vad ca favorite in ordinea sanselor: Brazilia, Franta, Spania. Germania nu va mai castiga (nicio echipa care a triumfat la Cupa Confederatiilor nu a castigat Cupa Mondiala urmatoare). Argentina nu are sanse prea mari, nu exista acolo un adevarat joc colectiv, ci o selectionata de solisti. Asa a fost totdeauna. Au castigat doua cupe mondiale cu sansa, ca sa folosesc un eufemism. Jocul lor nu mai e spectaculos, ca acum cateva decenii, e o incrancenare in stil european, departe de rafinamentul si lejeritatea brazilienilor.

aciduzzo (60 comentarii)  •  20 iunie 2018, 9:51

Argentina a ajuns in finala in 90 furata pe fata de un arbitru corupt! Mai sa fie!! Dupa parerea mea Argentina nici nu trebuia sa ajunga in finala! Pentru ca in ultimul meci in grupe, rusii au fost furati ca-n codru cel putin cu un penalty la un hent in careu facut de un fundas argentinian, un hent care s-a vazut si de pe planeta Marte! Dar pe atunci n-aveam VAR!! Si eu cred ca totusi cele mari Argentina, Brazilia, Germania, Spania tot ele vor ajunge in fazele superioare ale acestui mondial...ca deobicei as zice.....vorba lui Bearzot in 82.... ,Ca sa castigi un mondial trebuie sa joci prost in grupe!!!!''....dar atunci a parat cum numai el stia s-o faca toate acuzele care i-au fost aduse pentru cele trei egaluri in grupa cu Polonia, Camerun si Peru daca nu ma insel. Ramane de vazut care va confirma dintre cele mari...spre fazele superioare. Cat despre prezenta ta domnule Buzarin in studiourile TVR........raman la parerea ca in continuare nu stii fotbal...si spui si multe prostii...multe!!

di livio (37 comentarii)  •  20 iunie 2018, 19:58

puteam sa-l intreb si io pa unchiu gugle cine o fo Montezuma da m-o fo lene...continui sa cred c-o fo calu lu Nefertiti

alex (22 comentarii)  •  21 iunie 2018, 9:19

Pe Google te uiti tu, acolo se scriu multe tampenii, eu le stiu de la 10 ani. Citeste "Civilizatia azteca', citeste jurnalul lui Las Casas, citeste "Precolumbia", apoi da-ti cu parerea.

vasco (146 comentarii)  •  22 iunie 2018, 8:22

@di livio,nu trebuie sa te mai straduiesti,ai dovedit de mult ca esti incult si mocofan. @aciduzzo,ai dreptate si in ce priveste fotbalul si in ce-l priveste pe d-l Buzarin.Cu o mica completare,acum dupa meciul de aseara,Croatia-Argentina.Argentina a crezut ca poti sa joci prost in grupe...dar totusi nu prea mult,s-ar putea sa nu-ti mai ajunga punctele pentru calificare...Imi pare rau pentru ei,la fiecare editie pornesc cu ei ca favoriti si madezamgesc mereu.Ar fi putut avea cel mai mari sanse ,dar orgoliile lui Messi,gen Hagi si Gica popescu,de a face el eslectia..l-au lasat acasa pe Icardi(un altfel de Timofte,Craioveanu) si nu-i baga in joc pe Higuain sau Dybala.Asta n-a fost Argentina ci mai degraba "Messi and friends".Nu l-as fi crezut chiar asa de orgolios.Competitia eterna cu alt orgolios,Ronaldo,se pare ca lui Messi i-a daunat.

Comentează