Arbitrul Tudor fusese invitat la teatru
Duminică seara, când Alexandru Tudor fluiera începutul meciului din Gruia, pe o scenă din centrul Bucureștiului se juca "Bună seara, domnule Wilde!".

Spre final de prim act, actorul care-l juca pe părintele-doctor Chasuble a schimbat un pic textul original și și-a pus un fular alb-vișiniu în jurul gâtului, peste reverendă. A improvizat două replici pe care nu le scriseseră nici Oscar Wilde, în originalul care se numea „Ce înseamnă să fii Onest”, și nici autorii adaptării în limba română, Eugen Mirea și Henry Mălineanu.
În două replici, „părintele” a urat succes CFR-ului în meciul decisiv pentru titlu. Sala din Câmpineanu a izbucnit în aplauze, semn că Gigi Becali nu e foarte simpatizat în lumea celor care obișnuiesc să ia loc în stal. Apoi „părintele” a băgat fularul sub odăjdii și a continuat schimbul de replici cu Cecily, cu Jack, cu Algernon și cu celelalte personaje.
„Părintele” nu e actor profesionist și nici ceilalți nu sunt. Sunt elevi la „Tudor Vianu”, liceul de profil real de lângă Statuia Aviatorilor. Joacă, generație după generație, de zece ani, cam totul. De la Wilde la „Chirița” lui Alecsandri și de la „Romeo și Julieta” la „Fantoma de la operă”, care e ceva pretențios chiar și pentru profesioniști. Unii dintre elevi sunt convertiți de la științele exacte, dau la „Teatru” și devin actori. Cu liceu de mate-info!
Fularul CFR-ului fusese o dedicație pentru organizatorul trupei, profesorul Marcel Homorodean. Fan CFR, printre puținii bucureșteni cu această opțiune. Predă informatica, e trecut bine de șaizeci de ani și toată lumea îi spune „Dirigu'”, deși n-are cum să fie dirigintele tuturor. Pare modelul „old school”, dar nu e, se simte bine între adolescenți.
La aplauzele de final, când în Gruia deja cursese vreo jumătate de oră din meci, toată trupa a scandat pentru CFR. Mulți dintre tineri, sunt și fete, poate că habar n-aveau de complicatele calcule pentru titlu, dar au făcut asta pentru mentorul trupei lor de teatru.
Care după ce-a coborât de pe scenă, a țâșnit cu viteza lui Omrani către mașina parcată în fața intrării teatrului și a demarat în trombă să prindă repriza a doua. Posibil să nu fi ajuns la primul semafor când Djokovici marca golul decisiv pentru titlu.
Ce legătură are arbitrul Tudor cu Cecily și cu părintele Chasuble? Are. De ani buni, Alexandru Tudor arbitrează meciul anual dintre profesorii și elevii de la „Vianu”, iar profesorul Homorodean îl invitase la „Bună seara, domnule Wilde!”. Ar fi venit, dacă n-ar fi fost delegat în ultimul moment la meciul de la Cluj. Și poate că l-ar fi iertat de „galben” pe părintele Chasuble, care a schimbat replica originală de dragul lui „Dirigu'”.
P.S. Mâine, la „Vianu”, Alexandru Tudor mai are o delegare. E meciul dintre profesori și elevi.