Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Wembley, o poză și o jumătate de veac

Alexandru Boc a pus o poză pe Facebook. Mai are uneori astfel de obiceiuri la 72 de ani, când nu joacă fotbal cu oameni mai tineri cu patru decenii ca el, când nu se plimbă țanțoș prin centrul Oradei sau […]

...

Ce a ales Tusk din România

Donald Franciszek Tusk s-a născut la Gdansk în 1957. În orașul-port de la Marea Baltică unde două decenii mai târziu se aprindea becul sindical al electricianului Lech Walesa, ajuns ulterior premier și chiar președinte al Poloniei. De la Walesa la […]

...

Fotbalul acela, care chiar era fotbal!

Mihai Cristache (stânga) și Valeriu Ioniță (dreapta)   Vorbim despre anii nouăzeci, când întâmplările așa și așa ale fotbalului intern se ascundeau sub faldurile grele ale performanțelor Generației de Aur. Un reprezentant respectat al epocii, aproape octogenarul pe atunci Traian […]

...

Ilie, mereu scos din cutie

Un avion depunea dimineața, devreme, echipa Stelei pe pista aeroportului din Oradea. Era vară, băieții, Toni Doboș, Didi, Pandi, Costel Gâlcă, Joe Panait, Ilie Stan, erau care în bermude, care în treninguri și se grăbeau să ajungă la hotel, să-și […]

...

Real, lucid cântec de jale

Nu scoți decât un plăpând 2-2 la Villarreal, cu „Submarinul” aflat la cea mai mare adâncime din istoria sa recentă. Pe loc de retrogradare înaintea meciului din 3 ianuarie. Însă, altădată, după un astfel de duș rece, venea Cristiano în […]

...

Antrenori pe repede-nainte

La Bratu, Dică, Mutu și Neaga nu sare în ochi atât lipsa licenței Pro, cât lipsa de experiență

Permalink to Antrenori pe repede-nainte
duminică, 20 mai 2018, 10:56

Antrenorul lui Dinamo are cel mai normal traseu dintre toate cele patru luate în discuție. Bratu n-a ars etapele, a fost la juniorii lui Dinamo, la echipa secundă a clubului, la lotul național de juniori. Un suiș normal, o scară fără trepte lipsă. Tineri promovați masiv, în conjunctura lipsei de obiectiv (locul 7 nu e un obiectiv pentru Dinamo, ci mai degrabă o osândă).

La aproape trei luni de la instalare, Florin, altfel un tip educat, însetat să ajungă antrenor, încă vorbește de moștenirea lăsată de Miriuță. Ce spune e perfect adevărat, dar incorect.

În sensul că lui trebuie să-i fie clar că venirea sa la Dinamo e rezultatul dezastrului lăsat de Miriuță și consecința neintrării în primele șase. Dacă Dinamo era în play-off, nu miza pe un tânăr ca Bratu, oricât de promițător, ci mergea pe mâna unui antrenor recomandat de performanțe.

A doua cale
Dică a venit la FCSB după un an la liga a treia. Fructuos, soldat cu o promovare, dar liga a treia înseamnă foarte puțin. Scara lui n-are toate treptele, iar acest lucru s-a văzut în multe momente ale sezonului. Au fost momente de inspirație, dar și perioade de derută.

Nu neapărat tehnico-tactică, mai degrabă psihologică. Gestionarea relației cu Alibec, de exemplu. Un antrenor cu mai multă experiență n-ar fi lăsat șanțul să se adâncească, ci ar fi căutat să-l câștige pe jucător pentru echipă. Nu băgându-l să joace și când merita, și când nu, ci vorbind cu el.
Încercând să-i exploateze părțile bune. Relația lui „Nick” cu patronul nu intră la acest capitol. Acolo ai doar două căi. Fie bați cu pumnul în masă și pleci, fie faci ca el. Neplecând, se pare că Dică a ales a doua cale.

Rică de vreme rea
Neaga n-a fost vreo mare invenție a lui Nicolae Robu. El era deja în club, director sportiv. Stătuse pe lângă Ionuț Popa, cunoștea lotul. Cu el însă, Timișoara arată mai rău decât cu Popa. Un antrenor tânăr la o echipă de veterani aproape de vârsta lui.

Am văzut-o pe Poli live la Sfântu Gheorghe, unde a avut om în plus aproape o oră și a pierdut cu 3-0. Echipa nu joacă, nu construiește, doar aruncă niște mingi în față, în speranța că ele se vor lovi de Drăghici și Mihai Roman, doi atacanți desprieteniți de gol.

Sau mizează pe pivoții Cânu și Șeroni la fazele fixe. În plus, când treaba nu merge, așa cum n-a mers în Covasna, intervine o irascibilitate, mai ales a veteranilor, pe care banca tehnică n-o poate stăpâni. În meciul despre care e vorba în propoziție au existat șapte-opt mingi scăpate afară și chiar două auturi executate incorect și oferite de arbitru adversarilor.

Briliant neșlefuit
Voluntariul l-a schimbat pe Niculescu cu Mutu ca să provoace un șoc unei echipe care mergea prost, dar nu era amenințată cu retrogradarea. Acum e, și încă serios! Mutu pierde meci după meci și aduce vorba de moștenirea grea lăsată de Claudiu.

Unu la mână, dacă lucrurile mergeau bine cu Niculescu, nu mai era adus el. Niciodată când vii la o echipă în plin campionat nu vii la bine, cu excepția cazurilor în care predecesorul e chemat la un nivel mai înalt, cum a fost cazul lui Contra, care a lăsat Dinamo pentru echipa națională.

Vii, mai mereu, pentru că e greu. Greul acela îl gestionezi cu tact, iar tactul se trage din experiență. Degeaba știi tu fotbal, degeaba ai dat peste o sută de goluri în Serie A (performanță cu adevărat remarcabilă) dacă nu reușești să transmiți știința ta lui Răuță, Pârcălabu, Căpățână, Balaur, Balauru. Una e una, alta e alta!

Nu neapărat școala
România a produs în ultimii 15 ani peste o sută de licențe Pro. În prima ligă antrenează doar 9 licențiați. Patru sunt (încă) nelicențiații amintiți, al cincilea e Mangia, școlit pe alte bănci. Randamentul școlii de antrenori e mic și pentru că echipele tot dispar, iar locurile de muncă se împuținează mereu.

Dar etapele, treptele de urcat în această meserie, sunt chiar mai importante decât școala. Cine nu crede să-l întrebe pe Hagi! După ce a trecut din tricoul Galatei în sacoul de selecționer la doar 36 de ani și a ratat acea calificare cu Slovenia, i-au trebuit ani mulți, măcar vreo zece, ca să se poată autodenumi antrenor de succes.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (317 comentarii)  •  20 mai 2018, 13:05

...pe alibec nu poate nimeni sa l disciplineze ...iar Hagi este antrenor de succes doar in conceptia unora care nu se pricep ...omul ar trebui sa bata azi la cluj daca vrea sa se autodenumeasca antrenor mai mare decat Guardiola...ia sa vedem ...poate ?...ca din gura ...fapte nu vorbe !!!

california (17 comentarii)  •  20 mai 2018, 13:11

fenomenul asta e caracteristic intregii societati; daca la sport s-ar mai admite antrenor de varsta "veteranilor"din echipa, in niciun caz pe post de ministri, secretari de stat, judecatori, etc.; dar sa revenim la fotbal; cea mai nostima mi se pare treaba cu selectionarea tinerilor la nationala ca sa se formeze, sau cea cu intinerirea nationalei; nationala, repet, desi cei cu mintea la cap stiu de multa vreme, trebuie sa cuprinda ce ai mai bun la momentul prezent, pt. ca ai nevoie de rezultate acum, nu maine; daca il ai pe buffon, nu faci intinerire in poarta, iar daca il ai pe ianis inca necopt, nu il aduci la nationala doar ca vrea hagi sr.; sa-l formeze el la club, unde de fapt toti ceilalti joaca pt. el si cand va fi apt de nationala, daca va fi, pt. ca daca era asa mare talent, nu renuntau italienii la el, stiu mai mult fotbal decat noi, atunci aduci si un tanar la nationala, dar nu pt. tinerete, ci pt. ceea ce poate sa faca.

Unu oarecare (4 comentarii)  •  20 mai 2018, 13:37

Buna analiza nea Buzarine.

Jiji (4 comentarii)  •  20 mai 2018, 13:46

Buză tată de cât timp n ai mai fost la babele alea de pe Iancului nr 8?Ce trece timpu'frate

Andrei F (57 comentarii)  •  20 mai 2018, 14:05

Presa demonstreaza lipsa de logica...Plange de saracia din fotbal bagand batul prin gard celor cu ceva bani si mai ales consumand resurse financiare mai mari decat fotbalul...Cand unii cer arbitrii straini presa o da cu arbitrii romani dar nu vad seful grec...Presa saluta fortarea cu Regula jucatorului sub 21 de ani dar se ia de antrenorii incepatori...In plus...auzi ca de ce Dica nu si- a dat demisia asta cap la cap cu Becali il da afara pe Dica si ii aduce pe Sumudica,Iordanescu Jr.,Mangia,Rednic,Bergodi...Adica si centreaza si da cu capul ...mereu la rupere si mereu i se pare ca spune adevaruri de necontestat...Pacat de Victoria Branesti.A pierdut un asa profesionist...!

Tudor (35 comentarii)  •  20 mai 2018, 14:13

Școala de antrenori este o prostie scoasă de birocrați ca să arate că muncesc ceva. La fel, încă din anii 80 au început să nenorocească multe sporturi prin norme de control. Dacă nu închideau ochii, ridicătorul lotului național de volei, Puiu Ștreang, n-ar mai fi putut juca în campionat. Cel mai rău antrenor pe are l-am avut a fost unul foarte galonat: antrenor lot național (jucători valoroși, echipa juca singură, da-a avut acolo un merit a fost că nu s-a băgat prea tare), profesor universitar, posibil securist etc. Cel mai bun, unul ce de multe ori venea trosnind a băutură (necaz în viață), dar l-au aranjat birocrații și specialiștii. A fi antrenor bun te naști, nu înveți.

Lup (2 comentarii)  •  20 mai 2018, 16:06

Îmi amintesc ce șocat eram când citisem că Van Basten își începuse cariera de antrenor ca secund la echipa secundă a lui Ajax.

Un spectator (41 comentarii)  •  20 mai 2018, 16:43

Antrenorii cei tineri preiau echipe de cele mai multe ori aflate deja in cadete libera. Ei nu isi fac ucenicia ca secunzi pe langa antrenori cu experienta indelungata. Iai iau licenta Pro, care altadata nu exista, si se cred mari antrenori. Nu au pic de experienta, tact pedagogic, de multe ori sunt apropiati ca varsta de jucatori, se trag de sireturi cu proprii jucatori. nu toti marii jucatori au avut rezultate ca antrenori.

KrysKros (7 comentarii)  •  20 mai 2018, 17:03

… sa respectam legile tarii … ca traim intr-o societate, nu in jungla … sa respectam ce au hotarat instantele de judecata, ca Fcsb nu a fost si nu este Steaua … Ca e ipocrizie curata sa facem anchete si sa descoperim infractiuni, in timp ce noi nu respectem legile tarii … nu ?! … ps: Fcsb, nu FCSB … ca e nume, nu sint initiale ...

Hombre (13 comentarii)  •  20 mai 2018, 17:23

Ai pus degetul pe o rana mai larga. Toti ne pricepem la fotbal, dar numai antrenorii sunt pusi la testare. Si ce anume face un antrenor sa fie bun, nu stim. Putem discuta la nesfarsit, nu prea o sa gasim ingredientul ala. Sumudica a mers bine prima parte a campionatului in Turcia, ca apoi sa dea chix cu exact aceeasi jucatori. Dan Petrescu a facut treaba buna la Urziceni, apoi a fost sters in China, Rusia si acum a facut iar treaba buna la CFR. Galca a facut treaba buna si in Spania si in Romania. Razvan Lucescu a fost sters in la mai multe echipe inainte sa se descurce binisor la PAOK. Asa e cu succesul, poti sa il ai sau nu. Si e valabil si cu antrenori mai in varsta, daca o sa cauti. Motivul pt care sunt bagati tinerii acum tine strict de bani, antrenorii astia fara experienta costa putin.

Bruce Lee (1 comentarii)  •  20 mai 2018, 17:41

Articol decent zic eu. Orice antrenor ar trebui sa aiba un minim de pregatire. Dar pana la urma cu ce drept poate cineva sa-i spuna unui patron care baga atatia bani intr-o echipa, sa nu puna antrenorul care vrea el? Ar trebui atunci sa aiba si jucatorii licente, studii minime, note peste 8 la scoala, etc? Nu mai suntem pe vremurile triste, sau nu ar trebui sa mai fim; banii sunt ai patronului iar decizia si responsabilitatea sunt tot ale lui. E birocratie mare si coruptie la UEFA. Cui ii foloseste minciuna cu un secund cu licenta pe banca? Cel mai trist este ca nu avem nici antrenori si nici jucatori de calitate pana la urma, ca altfel nu ne-am mai lega asa tare de o foaie de hartie.

POP SEVER AUGUSTIN (2 comentarii)  •  20 mai 2018, 18:33

Este limpede ca munca de antrenor este complet diferita de cea de jucator . Altfel spus, un mare antrenor,presupune sa fi fost si bun jucator, dar nu obigatoriu, un bun jucator nu presupune un antrenor valoros decat daca, obligatoriu, ai calitati de psiholog, pedagog, capacitate de analiza si adaptare la tot ce este nou in fotbal, moralitate si caracter, optimism si pasiune pentru aceasta nobila profesine... In alta ordine de idei, trebie luat in considerare ca la multi incepatori -fosti mari profesionisti- trebuie facuta disjunctia intre marele fotbalist si nivelul scazut uman. Cel mai elocvent exemplu: MUTU.

Gigi lumina maybach (4 comentarii)  •  22 mai 2018, 6:45

Hai nea gigi.sa luam Europa league

Gigi lumina maybach (4 comentarii)  •  22 mai 2018, 6:49

Avem cel mai tare patron.pe mine nici nu ma deranjeaza cand pierdem. Eu ma uit la interventiile lui nea gigi la tv cu drag si cu mai mare atentie decat la meciuri.cateodata ma uit de doua ori sa nu pierd un cuvant din ce spune.macar sunt sincer.nu ma pot abtine.

Comentează