Corvinul încă trăiește
În acte, echipa de tradiție a Hunedoarei nu mai există. Numele ei însă e prezent în mintea unor suporteri tineri, care au auzit de Mișa Klein doar din povești

Statuia lui Klein tocmai se pregătește să șuteze cu stângul. În jurul soclului, lângă foști mari fotbaliști și oameni care i-au fost apropiați lui Mișa, peste o mie de suporteri privesc bronzul arămiu din care a fost dăltuit căpitanul Corvinului. Mulți privitori sunt tineri și foarte tineri. Corvinul a picat din prima divizie în vara lui ’92, Mișa s-a stins în februarie ’93, când băieții cu steaguri alb-albastre fie că nu se născuseră, fie erau foarte mici. Acești oameni nu țin cu o echipă de fotbal, ci țin cu o amintire. Cu o poveste pe care n-au trăit-o, ci doar au auzit-o. Și în jurul crâmpeielor de istorie se strâng mai mulți decât vedem la destule dintre depopulatele meciuri de prima ligă.
Corbul de pe piept
Există o echipă a Hunedoarei în liga a patra, dar nu e Corvinul. Stadionul pe care a început să antreneze Lucescu arată rău, părăginit, iar tricourile albastre cu corbul pe piept nu mai sunt de actualitate. Acel ieri somptuos, care i-a inclus, pe lângă Lucescu, pe Dumitrache și pe Radu Nunweiller și a creat acea generație a lui Ando, Mișa, Rednic, Gabor, care la un moment dat însemna cam jumătate din echipa națională, e translatat aproape intact în ziua de azi. Ca noțiune, ca idee principală despre fotbal a unor oameni care vin, peste o mie, în jurul unei statui și se înghesuie, cam tot atâția, în tribunele unei săli de sport. Da, Gică Popescu, Lupescu, Lupu, Prunea, Stelea, Belo, Răducioiu au fost mari fotbaliști și e ispititor să-i vezi chiar și când au în jur de 50 de ani, dar ei, tinerii de azi ai Hunedoarei, îi au pe ai lor. Pe încărunțiții, rotunjiții, dar mereu iubiții Ando, Văetuș, Nicșa, Mateuț și, mai ales, Romică Gabor, pe care n-ai cum să nu-l admiri dacă pretinzi că-ți place fotbalul. Din păcate, chinuit de o pneumonie, cu branulă în braț, Romică nu s-a putut dezbrăca să joace, privind „în civil” prestația „corbilor” ajunși în prag de pensie și chiar dincolo de acel prag.
Cei de pe parchet
Văetuș nu mai e blond, ci e cărunt, dar dă bine cu stângul. Gălan, perechea defensivă a lui Andone acum aproape patru decenii, are 64 de ani, dar se mișcă bine. Nicșa și-a lăsat barbă, dar aleargă de parcă nu s-ar apropia de 60 de ani. Din aceeași generație e și „minerul” Ioan Varga, tatăl mult mai recentului Dacian Varga. „Minerul” n-a jucat la Corvinul, ci în vecini, la Jiul, și apoi la Dinamo. Văzându-i abdomenul proeminent, parcă ai rezerve, dar când pune stângul pe minge, se cunoaște! Mateuț are cercel în ureche, nu s-a îngrășat și poate preda oricând lecții de lovire corectă a mingii multor prim-divizionari de azi. Pasele lor curg bine, dar și mai frumos curg poveștile lor și miile de amintiri pe care le au cu Mișa Klein. Toți, fără excepție, l-au știut de șef de bandă, iar Mircea Lucescu a simțit imediat liderul, punându-l căpitan la nici douăzeci de ani, într-o echipă cu trei veterani de la Guadalajara, adică el însuși, plus Dumitrache și Radu Nunweiller. Săriți bine de treizeci de ani, cei trei foști mari fotbaliști aveau un căpitan care abia ieșise din adolescență.
La ce folosește istoria?
Există în liga a treia versiunile contemporane ale Petrolului, Farului, Oțelului, Clujului. Echipe cu suporteri mulți, cu decenii de istorie, cu tone de amintiri. Dornice să urce cât mai repede și să însemne iarăși ce-au însemnat pe vremuri.
Ar fi nimerit, măcar pentru mia de oameni din jurul statuii lui Klein, să apară și un Corvinul care s-o ia de jos. Dar și un Jiul, un FC Bihor, o Baia Mare, un Târgu Mureș, o Olimpia Satu Mare, tocmai retrasă zilele trecute. Echipe ardelene decente și respectabile, răposate fizic, dar vii în inima suporterilor lor. Dar printre embleme și nume istorice dispariția e un fenomen mult mai frecvent decât renașterea.
Din păcate, așa e lumea făcută. Strâmb.
FOTO: Corvinul de ieri, în variantă 2018.
Sus, de la stânga la dreapta: Constantin Dumitriu IV (65 de ani), Bogdan Stelea (50, „împrumutat” de la echipa națională), Romulus Gabor (56), Dumitru Gălan (64), Ioan Andone (57), Dan Colesniuc (55), Dorin Nicșa (59), antrenorul Remus Vlad (72), Mircea Ștef (43), Mihai Dăscălescu (41), Florea Văetuș (61), Ștefan Siklodi (54), masor.
Jos: Marius Păcurar (41), Dorin Mateuț (52), Daniel Dăscălescu (42), Ioan Varga (59), Dan Stroia (50), Mircea Ciorea (43)