Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Niște oase rupte

Weekendul ne-a arătat radiografiile fracturilor lui Bourceanu și Măzărache. Două accidentări stranii, care puteau fi evitate

Permalink to Niște oase rupte
luni, 11 decembrie 2017, 10:00

Istoria ortopedică a fotbalului e complexă și stufoasă. Cei trecuți de o anumită vârstă povestesc despre accidentarea lui Pele de către portughezul Morais la Mondialele din 1966. Peisajul nostru e și el bogat. Lăcătuș cu Ardeleanu, Șeroni cu Nicușor Bancu sau, în vremuri ceva mai vechi, timișoreanul Marcel Sabou, ajuns apoi la Dinamo și ulterior emigrat în străinătate cu un alt Marcel, Pușcaș, care atunci juca la Rapid. Cu o singură excepție, a lui Bancu, revenit pentru că fractura a fost, în exprimare medicală, „curată”, în restul cazurilor s-a vorbit despre finalul carierei victimelor acelor accidentări. De asemenea, în toate situațiile, au existat agresori, picioarele nerupându-se singure.

Cum să provoci un penalty contra echipei tale rupându-ți piciorul?
Cazul lui Măzărache e literalmente straniu. Vârful de atac al lui Juventus Colentina a făcut la acea nefericită fază exact ceea ce scrie în toate cărțile că trebuie să facă: s-a retras în apărare în urmărirea adversarului direct, a stoperului Astrei, Bejan. Măzărache s-a întins să ciupească mingea, dar n-a ajuns la ea, ci la piciorul lui Bejan. Iar acolo, între cele două jambiere de culori diferite, s-a produs cea mai ciudată pârghie din lume, piciorul stâng al lui Măzărache trosnind ca un vreasc, zgomot sinistru care a spart liniștea perfectă a stadionului Petrolul, complet depopulat. Dublă fractură, tibie și peroneu! Și o premieră pentru istoria fotbalului: aceea de a faulta în careul propriu cu prețul ruperii propriului picior! Greu de crezut să mai fi existat vreodată așa ceva! Și la fel de greu de prognozat dacă se va mai întâmpla vreodată. Probabil că nu se va mai întâmpla!

Rusia Generalului Iarnă
Un meci Ural-Arsenal Tula în decembrie e un nonsens din capul locului. Terenul din zona care desparte geografic Europa de Asia arăta precum câmpul de luptă de la Stalingrad. Zăpadă, porțiuni cu gheață, insule verzui de iarbă alunecoasă. Gazdele Mondialului din vara viitoare își dispută campionatul intern pe asemenea patinoare și pare să le pese foarte puțin că jucători cu sume imense de transfer și cu salarii pe măsură sunt obligați să evolueze în asemenea condiții. Pe un teren bun, cu toată intrarea hotărâtă a adversarului de la Ural, piciorul lui Bourceanu nu s-ar fi rupt.

Soldatul de la Mosfilm
Dacă ați văzut imaginile accidentării lui Bourceanu, imposibil să nu fi rămas impresionați. Alex are mingea în terenul propriu, undeva în lateral dreapta. Spre el vine un adversar în alunecare întârziată, iar când ajunge la Bourceanu, piciorul compatriotului nostru alunecă puțin, suficient cât să întâlnească forța maximă a agresiunii adverse. Dacă terenul era bun și piciorul lui Alex nu aluneca, acțiunea adversarului ar fi avut loc cu o fracțiune de secundă mai târziu, nu atunci când momentul forței a fost maxim.

Bourceanu s-a ridicat grăbit (era 1-0 pentru Ural!) a dat să facă doi pași și abia apoi s-a prăbușit. Încălzit, Alex credea că mai poate juca, deși tibia sa era ruptă în partea de jos, nu departe de laba piciorului. Iar acei doi pași ai lui Bourceanu, cu călcătura pe piciorul rupt, au semănat cu ai soldaților din producțiile Mosfilm despre război, când eroul sovietic, cu pieptul ciuruit, mai face câțiva pași până să cadă.

Doi pași în plus
Măzărache are 24 de ani și o carieră întreagă înainte. Bourceanu, în schimb, are 32 și nu foarte multe sezoane rămase de jucat. În asemenea situații, ordinea operațiilor e clară. Intervenție chirurgicală, ghips, recuperare, așteptarea revenirii pe gazon. Ambii sunt băieți zdraveni, ciolănoși, ambii au drept principale calități ambiția și forța fizică. Deși îi dorim pe amândoi cât mai repede înapoi pe teren, ceva ne spune că Bourceanu va juca înaintea lui Măzărache. Pașii aceia doi, de soldat sovietic, îl definesc în întregime.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

iuliu (1 comentarii)  •  11 decembrie 2017, 12:48

Nu exista o regula generala , depinde de gravitatea fracturii si nu in ultimul rand ( poate in primul rand) de taria morala a jucatorului de a uita acel zgomot sinistru , dar in general un jucator poate reveni , fractura il va costa cam un an din cariera . Jucatorul va reveni pe teren cam la 8 luni de la accidentare si ii vor trebui inca vreo 4 luni sa revina la ce-a fost inainte de accidentare . Fiind eu printre " cei trecuti de o anumita varsta " im amintesc de alti jucatori care au suferit fracturi si au revenit . In fotbalul international Van Basten si Romario . De la noi Alexandru Satmareanu II , intr-un fel un nedorit recordmen pentru ca a suferit doua fracturi , una in 1972 si una in 1979 . Si un caz special , Vasile Gergely , a suferit o fractura grava in 1963 , a revenit cu o tija de metal in picior , revenirea in forma i-a luat cam doi ani , dar asta nu l-a impiedicat sa joace la Dinamo si la echipa nationala pana in 1970 si inca 3 ani in Germania de Vest . Apropo , in acel meci din 1966 Moraes nu i-a rupt ( din fericire ) piciorul lui Pele . A fost o intrare salbatica cu crampoanele la genunchi , dar fara fractura In acei ani schimbarile nu erau permise , Pele a ramas in teren cu genunchiul bandajat si facand simpla figuratie .

gica (26 comentarii)  •  11 decembrie 2017, 17:48

Daum este de vina . Daca vine Prunea la FRF, nu se mai intimpla asemenea accidentari.

Jos_cenzura (23 comentarii)  •  11 decembrie 2017, 18:31

Corect ar fi ca cei care provoaca accidentari sa stea pe margine la fel de mult cat cel accidentat (chiar daca nu au facut-o intentionat). Daca ii termina cariera unui jucator, sa li se termine si lor cariera. Asa am evita accidentarile - nimeni n-ar mai intra ca nebunul. Poate doar rusii, ca tot rusi raman, indiferent de reguli...

djeordje (1 comentarii)  •  11 decembrie 2017, 19:38

neandertali ai fotbalului, si noi, si rusii...

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  11 decembrie 2017, 20:44

...cand e sa ai ghinion ...

gogu kioru (36 comentarii)  •  12 decembrie 2017, 6:41

*** papagale..*** cu lamaie...bleahhhhhhhh!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vlad (32 comentarii)  •  12 decembrie 2017, 9:22

Finalul carierei lui Pele in 1966? Pai Pele a tras nationala Braziliei in 1970 spre un nou titlu mondial.

Vlad (32 comentarii)  •  12 decembrie 2017, 9:22

Iar legat de Mazarache, remember Ciro Ferara (stoperul lui Juve), si-a rupt piciorul prin 1998 parca, inainte de mondial tot dupa un tackling, e drept, la mijlocul terenului.

acciduzo (60 comentarii)  •  12 decembrie 2017, 9:39

Vorbesc ca unul care a jucat ceva fotbal prin tinerete!! Am cat de cat idee ce inseamna intrare intarziata, gamba teza cum spun italienii sau capac cum se zice pe la noi prin Balcania Felice.....m-am uitat duminica la Villareal - Barca.....dupa parerea mea atacul asupra lui Busquets a fost de rosu fara doar si poate! Ma uit cu stupoare si nu gasesc nicio explicatie cand unii jucatori de fotbal n-au nici cel mai mic respect fata de colegii lor de breasla si intra ca animalele doar doar isi vor neutraliza adversarl la propriu....faza interesanta este ca de cele mai multe ori aceste intrari se fac cu intentie si buna stiinta!Si atunci...nu te gandesti ca in momentul in care intentia se vede din avion....n-ar fi corect ca agresorul sa stea pe tusa fix cat sta si cel agresat???Ba eu zic ca ar fi!! Si l-ati uitat pe Arezanov la Balaci!!

Vali (15 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 7:07

Nu uitati de bruta de ieri si "mister"de azi Alexa Dan.Mocanu de la Farul nu a mai jucat fotbal din cauza lui,si parca a mai fost cineva .

Comentează