Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Dobrin, Balaci, Hagi, cum ați putut trăi nebranduiți?

Federația a lansat "prima identitate de brand" din istoria echipei naționale. Cum or fi fost posibili ceilalți 95 de ani de istorie?

Permalink to Dobrin, Balaci, Hagi, cum ați putut trăi nebranduiți?
sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 9:32

Era 1922, echipa României mergea cu trenul la Belgrad pentru primul ei meci și avea în delegație doi bucătari, unul să gătească cu untdelemn pentru regățeni și celălalt cu untură de porc pentru mult mai numeroșii bănățeni și ardeleni care se urcau în vagoane din gara Fabrik a Timișoarei.

De-atunci încoace, românii i-au tot iubit pe Dobay, Bodola, Bindea, Ozon, Petschovschi, Dobrin, Liță Dumitru, Dumitrache, Balaci, Hagi, Gică Popescu, Mutu, Chivu, Marica, poate că și pe Budescu, sau chiar pe Răzvan Marin, îmbrăcați în tricolor, ascultând imnul, fie că era vorba de „Trăiască Regele!”, „Zdrobite cătușe” „Te slăvim, Românie!”, „Trei culori” sau „Deșteaptă-te, române!”. Echipa națională a fost susținută cu talanga, cu trompeta, cu steagul, cu eșarfa, cu „coregrafia” mileniului trei , cum s-a putut, dar de-abia acum se bucură pe deplin de „prima identitate de brand”!

Fără brand, dar cu dragoste
„Ce ne facem, oameni buni/ Cu acest Dobrin/ Care ascunde mingea/ De n-o mai găsim?!”. Peste câteva zile, pe 14 noiembrie, se vor împlini 46 de ani de la această versificație spontană rostită de suporteri pe străzile Bucureștiului după un meci magnific cu Cehoslovacia. Dobrin nu era brand?

Cum de o fi putut echipa națională să joace 683 de meciuri, să câștige 301 și să marcheze 1124 de goluri nefiind branduită? În lipsa brandului, oamenii au mărșăluit pe străzi, s-au bucurat în Piața Universității, au aprins torțe după acea victorie cu Italia, și l-au înșurubat în inimi pe Hagi.

Semnificații
„Blazonul cuprinde o interpretare modernă a stemei naționale, simbolurile celor cinci provincii istorice”. Așa sună comunicatul federal din istorica zi de 3 noiembrie, moment de cotitură în viața naționalei, care de acum încolo va evolua sub auspiciile unității neamului, izvorâtă din noua grafică de pe tricouri.

Cam asta încearcă onor FRF să ne explice, să ne spună că ne-a scos dintr-un întuneric managerial în care ne complăcem de aproape un secol încoace, până la întâlnirea cu specialiștii plătiți să-și alăture imaginația grafică simbolisticii istorice și semnificațiilor tradiționale ale poporului român. Totul dedicat unui secol de la Marea Unire!
Și totul, ar mai trebui precizat, plătit la centimă, ca un serviciu de lux prestat de un specialist de lux unei firme de lux.

De fapt, e doar un echipament
Practic, Federația a prezentat noul echipament, cel care va fi îmbrăcat în Liga Națiunilor, și a profitat de moment pentru a-și mai aroga niște merite și de a-și mai etala într-o vitrină golașă niște coperți de biblioraft în loc de trofee. De plătit, plătesc membrii afiliați, amărăștenii care sunt obligați să joace în băltoacele diviziilor inferioare.

De branduit, ne tot branduim de vreo douăzeci de ani încoace, de când nu ne calificăm la Mondiale, iar Daum, făcând egal cu Kazahstan și luând bătaie în Muntenegru, ne-a branduit și el „cu asupra de măsură”, cum îi place președintelui să spună.

Și, ca încă un plictistor și enervant desant în istorie, echipamentul cu dungi tricolore nu e vreo găselniță genială a designerilor milenariști. Acum vreo patru decenii, dungile lui Dudu, Dinu sau Liță Dumitru străbăteau pieptul de-a latul. Astăzi pleacă de la claviculă și se duc, pardon, către pubis și zona inghinală.

Comentarii (63)Adaugă comentariu

kryss (5 comentarii)  •  5 noiembrie 2017, 15:10

Cat de parsiva poate fi presa noastra! Ani de zile Sandu si Mitica au facut ce au dorit fara sa aiba prea multa opozitie din partea ziaristilor atata timp cat aveau asigurate deplasari cu Nationala. Apoi a venit acest personaj - Burleanu. Printre primele lui masuri a fost sa nu mai sponsorizeze deplasarile ziaristilor. Acela a fost momentul ,,divortului" intre presa si FRF. Noi iubitorii de footbal avem dreptul de a critica pentru ca ne intereseaza viitorul fotbalistic fara sa castigam ceva. Voi ziaristi insa aveti ce aveti cu FRF ca ati pierdut niste avantaje personale. P.S. - Acum cativa ani cand Nationala a ratat o calificare Ovidiu Ioanitoaie a avut o rabuvnire necontrolata la Procesul Etapei unde a reprosat lui Piturca calificarea cu urmatoarea fraza: ,,Domnule Piturca dumneata stii cati bani pierde ziarul meu ca dumneata nu te-ai calificat?". Astia sunt ziaristi nostri. Nu dragostea de sport, nationala sau de tara ii impinge sa critice niste nerealizari , ci platesc polite pentru niste pierderi personale. Problema voastra e ca cititorii s-au desteptat si presa deja e pe marginea prapastiei. Iar in momentul falimentului putini vor fi cei ce va vor plange de mila. Va meritati soarta.

haideusicfr (55 comentarii)  •  5 noiembrie 2017, 16:18

Apropo de echipele din 1909: erau trei .(din ''imperiu'').Una era CFR-ul ,una de la Budapesta si inca una. Primul meci al CFR-ului a fost pierdut cu ..22-0! In 1907. Nu mult dupa aceea s-a infiintat si U Cluj. Echipa studentilor clujeni. Exista o rivalitate inca de pe atunci intre cele doua. Intr-un meci toti cei 22 de jucatori erau beti la inceputul partidei... Nu am inventat aceste lucruri ,oricum nu se punea atata ranchiuna in fotbal si in general in sport. Fotbalistii erau si unguri si romani. Binenteles aveau nume maghiare. Pana la Razboi.Dupa care s-au numit in romaneste. Sunt picante aceste stiri ,comice uneori.Patima nu exista atata ca acum.

haideusicfr (55 comentarii)  •  5 noiembrie 2017, 16:22

Pe vremea lui Ceausescu era foamete. In toata Romania ,mai ales la Cluj."Napoca " cum i-a placut lui nea ceasca. Veneau echipele la meciuri cu U si se cazau la Casa Tineretului.Nevasta unui coleg era ospatarita acolo.Mi-a spus ca o echipa (nu mai retin care) a venit cu bucatarul dupa ei .Ducea in spate o pulpa de porc. Sa aiba ce le da de mancare fotbalistilor.

haideusicfr (55 comentarii)  •  5 noiembrie 2017, 16:58

Ghita Muresan (basketbalistul) se scula pe la 4 dimineata .Cobora la bucatarie si cauta prin sertare.Era mort de foame. Ii dadeau doamnele cate o franzela ,ce mai gaseau ele.

Radu (10 comentarii)  •  5 noiembrie 2017, 17:40

Nu mi-am propus sa fac niciun comentariu asupra articolului, ce as mai putea spune d-lui Buzarin dupa ce am stabilit deja mai demult ca e lipsit de obiectivism si destul de des, neinspirat. M-au deranjat insa foarte tare afirmatiile unor nulitati in legatura cu Dobrin. Am trait sa vad cum niste neica-nimeni scriu ca Dobrin n-a realizat nimic de-a lungul carierei sale, ca nici macar nu era cine stie ce fotbalist, ca e o gogorita faptul ca l-a vrut Real Madrid, ca n-a inscris decat 6 goluri la nationala etc. Ei bine, m-am decis sa nu mai las impostura sa se miste in largul ei pe nicio cale, nici macar pe forumuri gazetaresti. Lipsa de reactie in fata nesimtirii, tolerarea ignorantei a adus tara in situatia de a fi sufocata de ***, de prosti, *** si hoti. Nu putem sa continuam sa asistam indiferenti in fata prostiei, minciunii, nesimtirii, neam-prostiei, lichelsmului, golaniei, superficialitatii, tupeului si magariei. Prin urmare vin si spun: 1. Dobrin a fost cel mai mare fotbalist pe care l-a produs Romania in toata existenta ei fotbalistica. In sustinerea afirmatiilor mele vin cu: - propria experienta - am jucat fotbal impotriva lui si alaturi de el, stiu mai bine decat oricine dimensiunea fotbalistica a acestui jucator urias; - rezultatele obtinute cu FC Arges. In 1979, cand a luat campionatul cu echipa lui, a batut tot ce se putea bate in tara si in Bucuresti. Pe Ghencea a batut Steaua cu 2-1 jucand impotriva celor mai bune valori ale ei, Marcel Raducanu, Iordanescu, Dumitru etc Pe . Tot in deplasare, la Sportului Studentesc a batut cu 3-1 echipa lui Mircea Sandu, Chihaia, Aurica Radulescu, (Dumnezeu sa-l ierte) etc, ca apoi sa ia campionatul pe Dinamo unde a invins echipa lui Augustin, Dudu Georgescu, Dragnea s.a.m.d. cu 4-3 in acel arhicunoscut si memorabil. Nimic si nimeni nu putea sa-l opreasca sa-si duca echipa la victorie cand isi propunea, nici macar armata sau securitateat cu toate interventiile lor. 2. Real Madrid n-a fost singura echipa straina care l-a dorit. A fost dorint de Inter Milano si Flamengo. (A jucat in Madrid la retragerea lui Gento. O poza de legenda, in cartea de istorie a clubului madrilen, cu Dobrin linga Eusebio inaintea meciului de retragere al lui Gento. "Dobrin a ramas in istoria lui Real Madrid! Intr-o carte memorabila, "Cien Anos de Leyenda", care surprinde cele mai fascinante momente ale clubului spaniol, "Giscanul" nu este uitat. La pagina 282, o poza memorabila: Bene, Santillana, Eusebio, Dobrin si Gento.'Aceea a fost linia de atac a lui Real pe 14 decembrie 1972, la meciul de retragere al lui Gento, cistigat cu 2-1 in fata lui Belenenses. Atunci, Dobrin a fost fabulos, i-a iesit tot, pasele, driblingurile sale stralucind pe "Santiago Bernabeu". I-a incintat pe spectatori, care salutau cu "ole"-uri fiecare pasa, si pe ziaristii iberici. A doua zi, cotidianul As comenta: "Am venit sa-i vedem pe Gento si pe Eusebio si l-am vazut pe Dobrin". Dupa joc, presedintele lui Real a mai incercat o data sa-l pastreze pe "uluitorul roman". N-a reusit." 3. N-a inscris mai multe goluri la nationala pt ca: - n-a fost convocat suficient de mult, (comportament tipic romanesc al selectionerilor romani, ii ai pe cei mai buni si nu-i selectionezi, vezi recentele cazuri cu Mutu, Sanmartean, Cernat si chiar Marcel Raducanu in 1990); - a jucat pentru altii, el crea fazele si pasele din care altii dadeau gol. Din pacate, nu orice ca ca nar intelege jocul de fotbal in esenta lui, isi da insa ca parerea ca doar are acces la internet. Dobrin a fost un jucator urias si de debutul lui la nationala se leaga si sfarsitul carierei fotbalistice a "teroarei Europei" cum era supranumit fundasul nationalei Germaniei Federale, Schimaniak. Documentati-va inainte de a va da cu presupusul, invaatati macar atata lucru: sa vadocumentati inainte de a va da cu parerea. Dobrin a fost cel mai nedreptatit fotbalist al tarii, urmat de Marcel Raducanu si Sanmartean!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Costin (14 comentarii)  •  5 noiembrie 2017, 20:11

Schimbam echipamentul, dar ceea ce inseamna atitudinea si daruirea pentru cele trei culori nu cred ca mai apuc in aceasta viata.

Radu (10 comentarii)  •  5 noiembrie 2017, 21:06

Cica mesajul meu a fost moderat deoarece continea un limbaj jignitor, (ca banuiesc ca nu l-ati vazut vulgar!). Jignitoare sunt articolele voastre nu mesajul meu care nu face decat sa sanctioneze nesimtirea si prostia unor papitoi care n-au si n-au excelat nicioadata in niciun domeniu. Asa s-a ajuns si pana acolo incat un *** ca serban nicolae, ***, sa insulte memoria patriotilor roamani, partizanilor care si-au sacrificat viata pentru ca noi sa avem o viata decenta. Incurajati *** si lichelismul, prostia si nesimtirea si va if bine de noi toti!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Blakkumen (9 comentarii)  •  5 noiembrie 2017, 22:04

@Radu: Respect!

radu ctin (10 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 1:30

Care acuzatii nu sunt probate? N-ati scris articole jignitoare la adresa lui Daum, a lui Burleanu? Nu stiti sa criticati decat mistocarind, persifland,batjocorand. De ce va deranjeaza initiativa federalilor de a pune o emblema pe tricoul nationalei de fotbal? Ce e atat de rau in sta incat sa duca la scrierea inversunata a unui articol ca asta? In definitiv nici n-aveti caderea morala si integritatea morala sa judecatimunca altora. Cine va credeti si cui va imaginati ca va adresati prin astfel de scriituri, unor redusi mintali?

radu ctin (10 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 1:40

Erata: cititi: "n-aveti caderea morala si integritatea profesionala"si nu " integritatea morala" cum gresit m-am exprimat anterior!

durden (126 comentarii)  •  6 noiembrie 2017, 8:57

Uite d-asta nu merita poporul asta nimic frumos. Vin toti habarnistii si bosorogii invechiti sa arunce cu namol in tot ceea ce se incearca nou. Asta cu "pana acum nu a existat, de ce am avea nevoie" e cea mai stupida logica din existenta. ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

liviu (1 comentarii)  •  7 noiembrie 2017, 20:24

pentru haideusicfr: Toti clujenii sunt asa ieftini la ganditor ca tine, sau tu esti in top? Crezi ca Dobrin nu a fost cel mai mare fotbalist pe care l-a avut tara asta pentru ca nu a dat goluri multe? Daca asta e tot ce intelegi tu din fotbal apuca-te, nene, de tintar! De fapt, daca tu tii si cu U si cu CFR, e limpede: neuronul tau e insensibil la fente, driblinguri, pase - oricat de geniale ar fi. Tu trebuie sa vezi mingea in plasa, ca sa intelegi ceva, restul jocului e prea complicat pentru tine...

vasco (146 comentarii)  •  8 noiembrie 2017, 7:47

Trist!

Comentează