Falimentul unei seri, nu al unui sistem
3-4-3, doctrina fotbalistică a lui Mangia și a Craiovei, s-a topit sub valoarea superioară a Stelei, dar și sub focul propriilor erori. E falimentar să încerci să fii altfel?

„Lavorare, migliorare”. „Să muncim, să îmbunătățim” Asta spune Mangia la 2-5, dar tot asta spunea și după victorii. Cine aduce antrenor italian pentru spectaculozitatea declarațiilor merge pe o cauză pierdută. Altele sunt calitățile antrenorilor italieni. Organizarea apărării de exemplu.
A greșit tactic Mangia?
E posibil să fi greșit. Când tabela arată 2-5, sigur ai greșit și tu, antrenor. Poate că n-a avut Planul B, să reacționeze la acel gol primit când primul minut de joc încă nu se terminase. Dar care ar fi fost acel plan B? Să scoată un stoper, să-l bage pe Roman, să transforme linia de atac a mignonilor gen Napoli într-una de treisferturi, într-un 4-2-3-1 cuminte și așezat în spatele unui vârf clasic? Cu Calancea – Martici, Kelici, Thiago, Bancu – Screciu, Mateiu – Gustavo, Băluță, Mitriță – Roman (la asta ar fi dus înlocuirea lui Datkovici, să zicem, cu Mihai Roman), Craiova s-ar fi înscris pe coordonatele clasice ale fotbalului, lăsând orice fantezii tactice deoparte. Poate că n-ar fi pierdut așa de drastic, cine știe?, poate că ar fi reușit chiar să se agațe de meci, să scoată un punctișor, acolo…
A mers pe ideile proprii
Italianul n-a făcut ceea ce majoritatea suporterilor olteni au gândit că ar fi trebuit făcut la 0-1, la 0-2 sau măcar la pauză. Dacă nu revii de la cabine cu noutăți, înseamnă sau că n-ai soluții, sau că n-ai încredere că poți schimba ceva. Mangia a mai așteptat un sfert de oră de la reluare ca să-l bage pe Dimitrov în locul lui Datkovici, adică o înlocuire fără cine știe ce plusuri în plan ofensiv. Italianul e ușor de criticat că a greșit echipa, că a greșit tactica sau că a întârziat înlocuirile.
Dar așa cum acum Mangia se pare că n-a nimerit-o, lui i-a ieșit de multe alte ori. Fidel sistemului 3-4-3, fidel principiilor sale, el a pierdut cu 5-2 derbyul cu Steaua, dar, prin aceleași mijloace, a reușit să învingă de șase ori în deplasare sau să revină cu Dinamo de la 0-2 la 2-2. Toate aceste plusuri le-a adus tot pe benzi, tot în 3-4-3, tot fără atacant de careu și cu o apărare care n-a început să gafeze cu Steaua, ci mult mai demult. De reținut autogolul imparabil de la Iași, dar și alte momente care au dovedit, cu mult înainte de derby, că oltenii n-au cei mai siguri stoperi din lume.
Discursuri și discursuri
Când Dan Petrescu spune că nu primește penalty nici măcar acasă (Sdrobiș, ediție 1990 și ceva ar fi fost mai cenzurat), Mangia umple ecranul cu „lavorare” și cu „miglorare”. Nu atacă arbitrii, nu vorbește la modul personal despre jucători, în general e total neinteresant ca retorică și începe să fie chiar enervant atunci când exclude titlul din discuție, vorbind, mereu și mereu, doar despre meciul următor. Atunci când ești pe primele trei locuri, când înainte de meciul cu Steaua te despărțea un singur punct de lider, iar la final, după înfrângere, te despart doar trei, nu poți să nu iei în calcul perspectiva mai îndepărtată decât cea de etapa viitoare.
Mesajele antrenorilor de la finalul meciurlor sunt doar în parte pentru public. Ele sunt adresate, prin filtru oficial, propriei echipe. Iar a spune, rundă după rundă, că te interesează doar meciul următor poate fi și un semnal al neîncrederii în capacitatea echipei de a realiza ceva cu adevărat remarcabil. Ca să poată obține o performanță, unei echipe trebuie să i se ceară în mod explicit acel lucru.