Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Cifrul Ciprului

De ce se deghizează arbitrii din Târgoviște în bulgari? De ce se acordă quintale de penaltyuri în meciurile de pregătire din cantonamente? Din cauza vulnerabilității unui sistem pe care nimeni n-are interesul să-l ermetizeze

Permalink to Cifrul Ciprului
duminică, 29 ianuarie 2017, 9:50

Se știe, personal, în timp, am cochetat și cu postura de oficial al unor echipe de fotbal. Nu mari, ci suficient de mici ca ele să devină carne de tun, vaci de muls sau orice altceva pentru mecanismul din jurul acestor idilice stagii de pregătire ale căror splendori sunt developate în aceste zile în Gazetă. Rotițele dințate ale mașinăriei infernale sunt rodate în ani îndelungi de experiență și unse cu smacuri al căror efect e probat cu succes în timp.

Agenții de meciuri
Dacă ești conducător de fotbal la o echipă românească, de prin octombrie începi să primești telefoane și mailuri. Te interesează Antalya? Dar Cipru? Știi, am oferta unui hotel pe plajă, nu e scump, în 45-50 de euro de persoană pe zi își bag totul, transport cu avionul, autocar la scară, limuzină pentru staff, camere cu vedere la Mediterana, bufet suedez variat, patru-cinci amicale cu adversari de top, barem de arbitraj, spălatul echipamentului. La capătul celălalt al firului sunt ceea ce se cheamă „agenții de meciuri”, înregistrați la Federație. De voie, de nevoie, activitatea lor nu se rezumă la fotbal, ci se întinde și în domeniul turismului. Primești de la ei prezentări grandioase în power-point, în care spuma Afroditei se revarsă peste terenuri de fotbal verzi, drepte ca-n palmă.

Echipele românești acceptă orice, sau aproape orice. Condiția e să fie cât mai ieftin. Într-o primă fază lista cu amicale e impresionantă, apoi e posibil să afli, cu câteva zile de a te sui în avion, că în loc de Dinamo Moscova, de exemplu, vei întâlni vicecampioana Turkmenistanului, iar la fața locului, la destinație, ești informat că mâine nu mai joci cu campioana Poloniei, ci cu o echipă albaneză de liga a doua.
Furnicarele din recepție
Mai ales în Antalya, dar și peste mare, în Cipru, echipele stau în complexuri hoteliere gigant, câte zece, poate și mai multe, sub același acoperiș. Ziua, pe terenurile care de multe ori sunt chiar în incintă, e vacarm, antrenamente, meciuri. Jucătorii tăi e posibil să se oprească la fluierul antrenorului de la UFA, care a comandat un cinci contra doi pe terenul de dincolo de gard. Seara, în recepție, sute de oameni fraternizează. Jucători români și uzbeci, arbitrii din Bosnia și Lituania, conducători din Azerbaidjan și Estonia, samsari și misiți de pretutindeni. Se poate pune la cale orice, practic e imposibil să ții sub control sute de bluze de trening de toate culorile. Din acel Turn Babel e foarte ușor să pornească electronic informații către terminalele unor case de pariuri din extremul sud-est al Asiei. Nu e însă numai o procedură de iarnă, lucrurile se pot întâmpla la fel și în stagiile de pregătire de vară, din alpii austrieci. Amintiți-vă, cu o jumătate de an în urmă, cum niște băieți de la Clinceni jucau volei în careul propriu, pentru ca adversarii, parcă ruși, să beneficieze de cât mai multe penaltyuri. Era situația în care arbitrii, deghizați sau originali, erau copios ajutați de fotbaliști la îndeplinirea necesarului de penaltyuri. Atunci, totuși, Poliția austriacă a luat niște gadgeturi la verificat. Însă autoritățile cipriote sau turcești, obișnuite cu aromele dulcegi ale Levantului, nu se vor osteni niciodată să procedeze radical.
Ce se poate face?
Sigur că se pot deschide anchete. CCA, Integritate, poate chiar FIFA și UEFA. Dar e greu de crezut că, și dacă aceste investigații vor avea finalitate, fenomenul să fie stopat. Una dintre posibilele chei, însă, s-ar putea afla chiar la Comisia de Arbitri. Aceasta ar putea trimite în respectivele stagii, alături de echipele românești, câțiva arbitri de top. De pe lista FIFA. Probabil că nici adversarii formațiilor noastre n-ar avea nimic de obiectat, una e un arbitraj FIFA, chiar și românesc, și alta o prestație a unora cu barbă adezivă care se dau când turci, când bulgari, când sloveni. După cum nici Șumudică sau Miriuță n-ar mai scoate echipele de pe teren dacă ar fi arbitrate de fluiere de frunte din țările adversarilor lor. De oameni cu un anumit statut, care nu acceptă să se facă de râs.
Și mai e obligatoriu ceva. Ca foile oficiale să fie înregistrate la federațiile pe teritoriul cărora se dispută partidele. Iar numele arbitrilor să fie specificat clar de organizatori, în baza unui act de identitate. Nu s-ar stopa fenomenul, dar poate că s-ar mai domoli. E așa greu?

Comentarii (17)Adaugă comentariu

radu (39 comentarii)  •  29 ianuarie 2017, 10:46

Comisia de “Arbitrii”??? ma pregateam sa scriu un comment pozitiv si o adaugire, dar pentru un autor care n-are habar de folosirea articolului hotarat in limba romana, ma gandesc ca nu merita deranjul.

Marius (1 comentarii)  •  29 ianuarie 2017, 11:20

„arbitri” cu un singur i, boss. Văd că de două ori l-ai scris arbitrii.

Liviu (16 comentarii)  •  29 ianuarie 2017, 11:43

E adevarat ca e greu controlezi tot acest aspect. Are dreptate autorul. Dar, intreb eu aici…. de ce casele de pariuri baga in oferta acest tip de amicale jucate pe terenuri de antrenament?! Chiar n-au oferta suficienta?! Si la o intrebare oareum retorica gasesc si un raspuns… anume ca si casele de pariuri lucreaza mana in mana cu cei care aranjeaza aceste actiuni. Chit ca platesc unora castiguri impresionante, tot in avantaj ies de la milioanele de fraieri care isi joaca portia zilnica chiar si cu sume mici.

Liviu (16 comentarii)  •  29 ianuarie 2017, 11:46

PS Scuze pt. dublu comment… Tot nu inteleg cui plange de mila aceasta investigatie?! Caselor de pariuri? Sau cui? Echipelor care joaca acolo? Serios? Chiar credeti ca aceastea nu sunt deloc implicate? Chiar credeti ca acestea (jucatori, antrenori, conducatori) nu joaca la pariuri pe propriile meciuri? Mai ales ca astea nu sunt cu adevarat meciuri, ci doar antrenamente?!

coldqball (4 comentarii)  •  29 ianuarie 2017, 14:01

Tea-i gasit si tu sa scrii! Esti un adevarat Costi Ionita al ziaristilor… Inafara de faptul ca esti certat grav cu gramatica, astepti sa scrie toti colegii tai apoi iti vin „ideile” despre articol, facand rezumatele celor dinaintea ta…

coldqball (4 comentarii)  •  29 ianuarie 2017, 14:01

„Te-ai”*

di livio (37 comentarii)  •  29 ianuarie 2017, 19:21

Pt casele de pariuri nu sint legi.N-ar trebui sa fie in oferta lor meciuri amicale si meciuri de juniori.CASELE DE PARIURI sint vinovate,nu arbitrii,nu jucatorii.Are cineva curaj sa verifice casele de pariuri?Nu cred

ottonelu (6 comentarii)  •  29 ianuarie 2017, 21:55

Domnule Buzărin, dumneata și clica voastră de dezinformatori vreți să ne faceți să nu vedem pădurea din cauza copacilor? Sau să înghitem o gălușcă nefiartă? Chiar atât de naivi ne credeți? Cum adică niște cetățeni al unui stat ar putea risca să-și declare o falsă identitate? Cine și-ar asuma acest risc? Cu ce acte de identitate false? Băi Buzărine, chiar crezi ca ești un fel de Shakespeare, Balzac sau Zola, să ne amuzăm de fanteziile tale (și ale TUTULOL CELOLLANȚI) ce emit astfel de inepții? You are *** disgusting, Mister! Bleah, mi-e scârbă de voi, ăștia care credeți că (dez)informarea înseamnă putere.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ottonelu (6 comentarii)  •  29 ianuarie 2017, 22:01

Sper că-ți retragi acest articol de pe site, este o greșeală. Sau mai poți repara ici-colo, prin părțile esențiale. LOL

Adrian (1 comentarii)  •  30 ianuarie 2017, 1:16

Se folosește și varianta „arbitrii” arbitru = s.m. cu sensul: persoană având rolul de a supraveghea competiții sportive. De reținut! pl. nearticulat arbitri Exemplu: Atacantul a fost avertizat de arbitri. pl. articulat arbitrii Exemplu: Arbitrii de la Campionatul Mondial de Fotbal din 2014 au fost selectați.

Suporter (3 comentarii)  •  30 ianuarie 2017, 7:35

"radu", daca taceai, filozof ramineai.

StefanCM (8 comentarii)  •  30 ianuarie 2017, 12:25

Terminati cu prostiile. In situatia de fata arbitri se scrie cu trei de i. Arbitriii. Incompetentilor.

Maxentiu (42 comentarii)  •  30 ianuarie 2017, 18:22

Foarte bune informatiile, chiar pun in context subiectul meciurilor amicale trucate.

becali (1 comentarii)  •  30 ianuarie 2017, 22:50

mai vorbiti frate si de fotbal ca numai de scandal sunteti buni, am inteles niste arbitri au arbitrat meciuri amicale, neinteresant, vorbiti si de fotbal ca moare in tara noastra chiar nu vedeti ? tot mai multe insolvente , grupe de juniori numai sunt, hai sa promovam fotbalul hai gsp

dan (43 comentarii)  •  31 ianuarie 2017, 5:33

Bine ca nu Daum aranjeaza meciurile,ca numai asta esti capabil sa publici in fiecare articol...

SanAndreasGames (2 comentarii)  •  1 februarie 2017, 17:44

Super :)))

San Andreas Games (2 comentarii)  •  1 februarie 2017, 19:57

Super :)))

Comentează