Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Excelența și Azerbaidjanul

La juniori, Anglia ne-a bătut fiindcă e Anglia și are jucători de la Tottenham și Chelsea, Austria ne-a învins pentru că e țară de imigrație, iar reprezentativele ei de fotbal, de la Alaba în jos, sunt alcătuite din copiii kosovarilor, […]

Permalink to Excelența și Azerbaidjanul
miercuri, 2 noiembrie 2016, 9:46

La juniori, Anglia ne-a bătut fiindcă e Anglia și are jucători de la Tottenham și Chelsea, Austria ne-a învins pentru că e țară de imigrație, iar reprezentativele ei de fotbal, de la Alaba în jos, sunt alcătuite din copiii kosovarilor, sârbilor, albanezilor, kurzilor sau africanilor care s-au aciuat pe străzile Vienei în căutarea unei vieți mai bune. Dar Azerbaidjanul, de ce ne-a bătut chiar și Azerbaidjanul?

Că au stat ai noștri câte trei în cameră? Nu ține! La 16 ani, băieții sunt născuți în 2000, stai și câte trei, și câte patru, predai laptopul la 10:00 seara și ieși în oraș cu bilet de voie. Asta dacă vrei să te faci fotbalist, nu hacker! Azerbaidjanul trebuie să-l bați și dacă dormi pe hol, cu mingea sub cap!

Că mult comentatele centre de excelență, care au dat grosul lotului, ar fi un eșec de zile mari? Nici asta nu prea ține! Într-un an și ceva, de când s-au înființat structurile de la Târgu Mureș și Timișoara, era greu de crezut că pe porțile acestora vor ieși mai mulți Messi ținându-se de mână! Aceste Centre adună, de regulă, fotbaliști de la cluburile mici, incapabile să-și crească tinerii așa cum ar trebui. Niciodată juniorii de la Viitorul, Craiova sau Dinamo nu vor merge la Centre!

Mai degrabă am pierdut cu Azerbaidjanul, iar în anii următori e posibil să pierdem și cu alte „mari puteri” de același nivel, pentru că au dispărut acei Gorgorin (Progresul), Piți Varga (Dinamo), Romeo Catană, Petre Mihai, Fabian (Steaua), Scăieșteanu, Opriș (Craiova), Pătrașcu (Hunedoara), Ion Costea (Rapid), Andrei Sepci (Cluj), Tâlvescu (Constanța), Anghelache (Bacău), Leonte Ianovschi (Pitești), Stoișor (Sportul) și mulți alții ca ei.

Da, niște tipi de modă veche, cu basca pe cap, care asta au făcut toată viața. S-au ocupat de juniorii diverselor cluburi. Mai cu biciul, mai cu zăhărelul, acești oameni au fost cei care au făurit, la foc mic, și promoția „cangurilor”, și echipa națională a lui Lucescu 1984, și Steaua ’86, și Generația de Aur.

Locul acestor apostoli ai fotbalului a fost luat de niște globalizați prețioși care atunci când sunt întrebați ce fotbaliști au dat loturilor naționale, intră pe Facebook și caută în zadar prin listele cu prieteni.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

brod (19 comentarii)  •  2 noiembrie 2016, 10:19

domnule, tot sportul românesc este putrezit acolo jos, la bază! ANTRENORII ȘPĂGARI DE LA JUNIORI IAU BANI DE LA PĂRINȚI ȘI NU-I PROMOVEAZĂ DECÂT PE CEI CARE PLĂTESC „COTA”. dacă ajung mai sus, cresc pretențiile și tarifele. și, uite-așa, nu reușeșsc să promoveze și să fie selecționați decât loazele de bani gata. nu știați? vreți exemple?

Dr. Dan Patru Tudosie (19 comentarii)  •  2 noiembrie 2016, 12:23

in fotbal nu mai exista echipe mici. vorba aia, a ajuns victoria branesti in liga 1.

ciurescu petru (9 comentarii)  •  2 noiembrie 2016, 12:55

In sfarsit,citesc si eu numele marelui antrenor si om care a fost nea Mitica Patrascu! Ca,in rest,ne-am cam saturat de tot felul de neaveniti.

Dan (32 comentarii)  •  2 noiembrie 2016, 14:21

In ultimii ani Azerbaidjanul este in prim-planul sportului mondial . De ce ? Pentru ca petrol . Adica bani . Multi . Si preocuparea conducerii statului catre sport . Argumente ? Formula 1 , Campionatul mondial de fotbal in sala , Jocurile Olimpice Europene . Mircea Rednic a antrenat in 2011 acolo , Khazar Lankaran . A luat cupa . Cu Scarlatache om de baza . Scarlatache ar fi acum un foarte interesant fundas pentru actualul lot din Stefan cel Mare . Iata ce zicea in 25 mai 2011 Rednic : " Fostul mare internaţional laudă organizarea fotbalului din micuţul stat ex-sovietic şi crede că nivelul este din în ce în mai bun. Investiţii în centrele de copii şi juniori, stadioane, baze de pregătire, salarii mari sunt doar câteva dintre atuurile pe care Azerbaidjan le are pentru a depăşi Liga 1 la nivel valoric. „Dacă aţi vedea ce baze sunt aici, aţi rămâne profund impresionaţi. Şi juniorii sunt bine pregătiţi. La noi a fost adus un director tehnic de la Ajax special pentru copii. Nu se compară cu ce e la noi. " Asa ca atitudinea azta generala cu " ne-au batut pana si azerii la juniori s-ar putea sa fie total necomforma cu realitatile din cele doua tari in ceea ce priveste interesul acordat si conditiile generale asigurate acestui segment . E adevarat ca fotbalul nu este doar despre bani dar fara bani nu este . Punct .

aciduzzo (7 comentarii)  •  2 noiembrie 2016, 15:56

Fara nicio legatura cu articolul!!!! VREAU SA SCRIE CINEVA DE FELUL IN CARE S-A DAT LA O PARTE BARCELONA IN MECIUL DE ASEARA!!!!!!!!!!!!..............CUM SA-L OMORI TU DOMLE TOCMAI PE ACELA CARE TE CREAT????????.............ADICA 40 DE MINUTE ARATI INTREGII PLANETE CINE ESTE JUPANUL PE TOT GLOBUL PAMANTESC MONDIAL SI UNIVERSAL SI IN REPRIZA A DOUA NU MAI EXISTI!!!!..........FRUMOS..............EMOTIONANT!!!................NU AVEAI VOIE SA-L UMILESTI DIN NOU PE CEL CARE TE-A CREAT!!!!

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  2 noiembrie 2016, 20:10

...numai prostii investesc in juniori ...ce ne pasa noua de juniori ?...nimeni nu se uita la meciurile lor ...

iris (6 comentarii)  •  2 noiembrie 2016, 20:24

Este lăudabil că sunt evidențiate meritele unor antrenori din întreaga țară care au pregătit multe generații de tineri fotbaliști. Acești antrenori au existat și vor exista dacă este nevoie de ei, respectiv dacă există și cât importanță se acordă COMPETIȚIILOR pt. juniori (de diferite vârste). Au existat perioade în care meciurile de prima ligă erau precedate de întrecerea, deseori spectaculoasă, a juniorilor (nu mă refer la ,,tinert-rezerve”) sau finala Cupei era precedată de finala națională a juniorilor. ,,U”Cluj a fost ani la rând campioană națională dar o echipă de cartier din Cluj (de ligă inferioară) se întrecea de la egal la egal cu ,,campioana” în meciuri ,,oficiale”.Toată stima pt. strădania lui G.Hagi dar fotbalul nu e gimnastică, înot sau patinaj artistic, nu e un sport de seră. Pt. a crește fotbaliști de performață , pe lângă sere-centre de excelență-olimpice etc. este nevoie, ÎN PRIMUL RÂND, de competiții interne pt. juniori tratate cu seriozitate, scoase din anonimat, pt. că numai în întreceri oficiale-CU MIZĂ tinerii jucători pot da măsura pregătirii și valorii lor și pot deveni COMPETITIVI în întrecerile cu juniorii altor țări. Dacă competiția o impune, vor fi și antrenori (nu laboranți) care să-i pregătească la cel mai înalt nivel pe tineri pt. întrecere în fotbal și să (se) cearnă valorile și pe baza rezultatelor-performanței obținute. O altă problemă este capacitatea ,,ligilor” (ha,ha,ha) din țară de a absoarbi jucătorii de perspectivă (pe care-i dorim bine pregătiți, ,,antrenați”) care trec de vârsta junioratului și care se pierd,astfel, pe drum.Resursele financiare (cică) reduc șansele unui competiții de tip ,,primavera,,.Se spune că valoarea nu așteaptă anii dar , în România, avem numeroase exemple de jucători care se maturizează-își arată potențialul-valoarea mai târzior și de mari speranțe care nu au confirmat și pt. că cluburile ,,profesioniste” sunt ahtiate după rezultate imediate și îi pun pe tușă (pe linie moartă) pe viitorii Hagi sau Belodedici..

Comentează