Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Fotbalul Italiei și fotbalul în general

Probabil că și peste treizeci de ani, Barzagli, Bonucci și Chiellini îl vor avea în spate tot pe Gigi Buffon. Se vor plimba împreună în parc, pensionari, nu vor lăsa spații între ei și-l vor avea în fața lor de […]

Permalink to Fotbalul Italiei și fotbalul în general
marți, 14 iunie 2016, 6:10

Probabil că și peste treizeci de ani, Barzagli, Bonucci și Chiellini îl vor avea în spate tot pe Gigi Buffon. Se vor plimba împreună în parc, pensionari, nu vor lăsa spații între ei și-l vor avea în fața lor de Danielle De Rossi. El le va spune dacă aleea e liberă sau nu. În dreapta va fi obligatoriu Candreva, iar în stânga nu se știe dacă va fi tot Darmian. Anglia l-a stricat, i-a dat gustul flancului și al cross-ului, ceea ce în Cizmă înseamnă indisciplină tactică. Se răsucesc în mormânt Vittorio Pozzo, Bearzot sau Valcareggi dacă aud așa ceva!

Pentru neitalieni, Italia e urâtă. Place eventual doamnelor și domnișoarelor, care întârzie cu privirea pe chipul dur al lui Buffon sau pe trăsăturile delicate ale lui Giaccherini și Immobile, venite de demult, de la Bettega, Antognoni sau chiar de la Gianni Rivera. Esteților nu le place, fiindcă nu se merge prea des înainte, ci de cele mai multe ori înapoi. Sigur, există excepții, gen pasa de gol de jumătate de teren a lui Bonucci, dar chestiile astea apar rar, doar atunci când e nevoie. În rest, cele mai importante sunt spațiile dintre cei trei bătrâni juventini din apărare sau, mai bine zis, lipsa acestor spații. Tactic totul e perfect, dar dacă joci așa la Sunderland, Leicester sau în oricare land nemțesc, te huiduie lumea. La Pescara, Acireale (asta este în Sicilia) sau la Ascoli Piceno nimeni nu se scandalizează, tactica se învață deodată cu fotbalul, iar un 0-0 e la fel de frumos ca un 4-3.

În acest fel, fără spații și fără gesturi inutile, Italia a strâns patru titluri mondiale. Teoretic, ea nu e favorită niciodată, dar practic e favorită mereu. Dacă ar fi avut în față pe oricine altcineva, cavaleria ușoară a Belgiei ar fi fost pe prima pagină, ca exponentă a noilor criterii estetice din fotbalul mileniului trei. Cum în fața lui Hazard a stat Chiellini, pe prima pagină stă nasul însângerat al lui Conte, al nu știu câtelea Papă al fotbalului italian care aplică aceleași dogme de aproape un veac încoace. z

Comentarii (20)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  14 iunie 2016, 18:40

Italia nu ajunge in semifinale...

biancorossi (21 comentarii)  •  14 iunie 2016, 19:00

imi cer scuze pentru opinia contrara : chiellini si bonucci nu au jucat cu belgia decat la vreo 50% din ceea ce puteau candva. varsta isi spune cuvantul, de altfel ambii au si fost sanctionati cu galben, pentru tineri repetate ale unor adversari. daca nu ma insel si de rossi a incasat un galben. eu admir acest romb de forta : gigi buffon/bonucci-chiellini/de rossi, dar timpul nu iarta pe nimeni. au facut un joc tactic perfect contra dracilor rosii, dar specialistii care vad in belgia una dintre favoritele CE ar trebui sa isi puna multe intrebari si sa isi rectifice opiniile, cata vreme in fata Squadrei nici n-au miscat mult mai tinerii si mai vigurosii lukaku, de bruyne, origi, hazard, mertens, carrasco, fellaini, etc in fine, Squadra a jucat chiar ofensiv, nu vad de ce aceasta senzatie de catenaccio, au avut multe faze de atac, multe ocazii, in multe atacuri si contraatacuri au lipsit numai cateva pase luminoase si inspirate, cum a fozt cazul la golul 2, marcat abia in prelungiri de pelle, in urma unei faze superbe. cred ca pana acum Squadra si Der Panzer au fost cele mai solide si mai convingatoare, mai ales ca au avut si adversari seriosi, fata de Spania, Franta sau Anglia. eu cred ca ar fi foarte incitanta o finala Italy-Deutschland.

florin (1 comentarii)  •  14 iunie 2016, 19:36

Mi-a placut Italia incepand de la intonarea imnului si pana la fluierul final al arbitrului. E adevarat aplica tactica lor clasica, dar totul pe un fond de tehnica intre buna si foarte buna a jucatorilor si pe foarte multa daruire. Jucatorii par foarte siguri in fac pe teren si cel putin aseara au fost foarte ok dpdv fizic. Mi se par a fi o echipa foarte solida.

pawn (32 comentarii)  •  14 iunie 2016, 19:38

dar asta a influentat (si influenteaza!) si fotbalul romanesc. orice antrenor roman care se respecta se revendica de la scoala italiana. probabil galca (de la spanioli), in ultimul timp, si reghe de la germani, sa mai fi adus altceva. italia este nu numai toba de tehnica si tactica, dar e si o stiinta totala a jocului acolo, incluzand psihologie etc... e foarte greu sa joci cu italienii. stiu sa intrerupa cand trebuie, sa accelereze cand e nevoie, sa se certe, sa vorbeasca cu arbitrii si tot asa.

Costy (2 comentarii)  •  14 iunie 2016, 19:55

Aseara am asistat la o lectie de fotbal. Bravo lor. Au facut cel mai frumos meci de pana acum la EURO 2016

Dragos (17 comentarii)  •  14 iunie 2016, 20:03

Multe inexactitati. Italia a luat 2 titluri mondiale inainte de catenaccio, se juca alt fotbal chiar cu alte reguli ale jocului si total alte sisteme. Plus ca nimeni nu a fluierat Leicester desi a jucat cel putin returul fix ca Italia aseara. Dl. Buzarin faceti-va temele, nu mai scrietzi articole de umplutura.

Che Guevara (96 comentarii)  •  14 iunie 2016, 22:42

Chielini e un rupator de oase. Un fel de Bumbescu sau Andone. Nu are nici o treaba cu tehnica, dar tactic e un geniu. Deja are un galben si dupa ce ies din grupe italienii precis il vor avea suspendat. In meciul in care nu joaca Chielini vor lua gol si se vor opri acolo.

Mozzie (7 comentarii)  •  14 iunie 2016, 22:45

Nu e vorba ca estetilor nu le place dar in ziua de azi nu mai suntem pe vremea cealalta cand vedeai un meci o data pe luna(in medie) asa ca as fi urmarit orice fel de joc fotbal sa fie.Azi ni se da fotbal cu polonicul din toate campionatele din toate competitiile de orice fel.Eu ma simt saturat si daca imi aleg un meci din 5 (in medie) o fac doar ca sa vad si spectacol.Ne-am saturat de fotbal inchis,inapoi,beton...De aia la campionatul italian nu ma mai uit.Daca si la nationala fac la fel atunci "la revedere"...Bravolor ca au castigat dar de aici incolo pe mine sa nu mai conteze si cred ca sunt multi care gandesc la fel.

xolv (13 comentarii)  •  14 iunie 2016, 22:55

Ma uit de 26 de ani la fotbal, si nu o sa-mi aduc aminte de chiellini, canavaro sau materazzi, ci de toto schilacci

Anonim (78 comentarii)  •  14 iunie 2016, 23:01

Pe cei dezamagiti de fotbalul italian, ii invit sa calculeze numarul de goluri per partida din Serie A si apoi sa vorbeasca! Ramanand in domeniu, fotbalul german a ramas doar cu cea mai mare medie de spectatori, pentru ca media de goluri din Bundesliga a cam scazut. Revenind la italieni, pot spune ca ceea ce fac aparatorii si mijlocasii lor se numeste MESERIE, cu majuscule, iar la tactica se pricep mai bine decat oricine! A.

pawn (32 comentarii)  •  14 iunie 2016, 23:07

@Mozzie italienii or sa fie emotionati de alegerea ta, dar ceva imi spune ca or sa mearga mai departe.

Flaviu (51 comentarii)  •  14 iunie 2016, 23:07

Italia nu mai are valorile individuale de acum 10 ani , dar are organizare, atitudine si jucatori cu ABC-ul fotbalului.. Reactivitate, agresivitate pozitivă si tehnica in regim de viteza.. Plus cultura tactica.. Sa-i vedem si mai departe, a fost doar un joc de debut.. Belgia ... O dezamagire.. Greșeli individuale, lipsa de ritm la construcție ( Witsel- Nainngolan- Felaini) , aportul ofensiv al fundadilor laterali nesemnificativ.. Sa mai vedem jocuri , dar eu cred ca squadra își va juca șansa cu încredere..

Andrei (23 comentarii)  •  15 iunie 2016, 0:12

Draga Buzarin, daca iti spun ca esti depasit de fenomen, iti fac un compliment.

dan (43 comentarii)  •  15 iunie 2016, 2:35

cum s ar zice dle.Buzarin: meserie profesionista! pleonasm acceptat la italieni pt ca indiferent de generatie ,mai mult sau mai putin talentata, oraganizarea e totul.

Mozzie (7 comentarii)  •  15 iunie 2016, 6:57

@pawn Simpatica remarca ta dar cam asa au mers tot timpul de cand ii stiu.Au fost si exceptii,Milanul anilor cu tripleta de aur olandeza cand toata echipa juca ofensiv dar la nivel de nationala asa au jucat mereu,beton in aparare + mijloc si la mica ciupeala in atac...

Ovidiu (3 comentarii)  •  15 iunie 2016, 8:12

Fain articol. Am simțit puțin adierea penei maestrului Vanea. Nu mă leg de conținut, e subiectiv și e normal să fie așa, ca orice articol de opinie, dar forma e foarte reușită. Unul dintre cele mai frumoase din ultima vreme.

Ilie (57 comentarii)  •  15 iunie 2016, 11:56

De la Prandelli, Italia a luat parca o cotitura in originalitatea jocului. A fost o incintare jocul ei contra Belgiei la toate capitolele fotbalului, inclusiv cel ofensiv. La ani lumina de ce producea odinioara, defensiv sau ofensiv. Sa nu uitam ca si apararea poate deveni o arta, luni seara a fost cazul. Nu, plictisitor devine pentru mine Spania, al carui joc de posesie aiurea devine aproape anti-joc. Numai bine

Stefan (8 comentarii)  •  15 iunie 2016, 13:18

Nu inteleg de ce crede lumea ca Italia e slaba. Poate ca nu are jucatori cu rezonanta lui Totti din vremurile bune, un Maldini, un Costacurta, un Baresi, un Baggio, etc, dar are jucatori de la Juventus, o echipa care se lupta de la egal la egal oricand cu orice echipa mare din Europa, cu jucatori cu experienta trecuti prin ciur si sita. Si la organizare si tactica oricand sunt peste englezi, cu tot sclipiciul si toate brizbrizurile din insula lor, la fel ca si peste multe alte echipe cu antrenori mediocrii. Sa fim corecti, la nationale ajung fie antrenori medii, fie antrenori batrani care au fost candva ceva. Cu exceptiile de rigoare. Conte si Del Bosque printre ei, un plus enorm pentru Italia si Spania. La nemti mai degraba as pune echipa, Joachim Löw este un antrenor foarte bun, dar doar atat.

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  15 iunie 2016, 21:16

Kascheta ne a aratat la toti cum obtii un egal cu o echipa cotata mai bine decat a ta ...

italia (1 comentarii)  •  15 iunie 2016, 23:00

Doamne...cum spui mă ca Italia a fost meschina? A avut cei mai buni fundasi si atacanti de care imi amintesc...Baresi, Bergomi, Maldini, Ancellotti, Costacurta, Nesta, Ferrara, Cannavaro, ....Rossi, Schillaci, Vialli, Mancini, Baggio,Totti, Del Piero, Inzaghi, Vieri...Casiraghi, Signiori, Gilardino,Luca Toni, DiVaio, sau Di Natale , chiar si Ballotelli...pai ce echipa ...nici Brazilia nu a avut in defensiva si ofensiva asemenea calitate in ultimii 25 de ani...plus Zoff, Zenga, Pangliuca sau Buffon au ferecat poarta...meritau mai mult....chiellini, materazzi sau barzagli sunt clone nereusite ale fundasilor mai sus amintiti...

Comentează