Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Două porturi. Liverpool și Giurgiu

Finala campionatului românesc pică extrem de prost, la 48 de ore după marele meci de pe Anfield

Permalink to Două porturi. Liverpool și Giurgiu
sâmbătă, 16 aprilie 2016, 9:54

Câtă savoare mai au, asta dacă au avut vreodată, declarațiile despre tricouri în dungi și despre îmbrăcatul pe întuneric după un astfel de meci? Cei care prizează această retorică șumimemeistă, acest dialog de Platoni și Aristoteli șugubeți, un singur sfat: ascultați corul de pe Anfield! Acela este fotbalul, despre el vorbim.

Al cui e, de fapt, fotbalul?
De fapt, fotbalul nu e doar acela văzut joi noapte în portul britanic, deși de numele lui Liverpool se leagă multe astfel de peripeții, inclusiv Istanbul 2005, după 0-3 cu Milan. Fotbalul e și Remontada lui Real, începută încă de la hotel, în drum spre stadion, cu mii de oameni pe străzi, împingând parcă autocarul încărcat cu supervedete către Bernabeu și apoi către poarta lui Wolfsburg. Fotbalul, în esența sa, e tribuna alb-roșie de pe Calderon, de fapt arena lui Atletico pare să aibă patru peluze, pentru că galeria înseamnă tot stadionul. Acei oameni, care țin cu cămașa mereu neagră a lui Simeone, știu că se duc să vadă un joc închis, altfel n-ai cum să elimini Barcelona, dar și că ai lor sunt gata să-și pună piepturile, tibiile, pomeții (ați văzut rana lui Godin!) în calea lui Messi și Suarez.

Acelor oameni din tribunele de la Bernabeu, Calderon sau Merseyside mijlocul de săptămână le-a oferit totul. Altădată, zilele și soarta au fost darnice cu privitorii de pe Camp Nou, de la Dortmund, din catedrala lui Bilbao, de pe Old Trafford. Sunt locuri în care plătești și ești răsplătit. Spații în care te educi singur, nu e nevoie să te educe nimeni. Areale unde arunci cu inima și cu glasul, nu cu bricheta sau cu petarda. Nu contează cine ești, cum te numești. Imaginile de final de pe Anfield i-au surprins pe Dalglish și pe Rush cântând din loja oficială în același ritm și cu aceeași intensitate cu fanii din peluză.

Ce arme avem? Comisiile, arbitrii
Ca și Liverpool, Giurgiu e și el port. Nu departe de un posibil The  Kop de Vlașca trece bătrâna Dunăre. Uneori, barjele în drum spre mare mai dau câte un țignal, care se aude mai tare decât fluierul lui Colțescu, în toamnă, când a anulat trei goluri Stelei. Vedeți ce repede uităm? Suntem tentați să ne amintim mereu de goluri anulate, de circumstanțe de penalty, de suspendări, de Comisii. Scuze pentru paralela total neinspirată! E finala noastră, a românilor, între o campioană care are vocație pentru așa ceva și o echipă bună, care a condus campionatul de la un capăt la altul. Între o echipă cu un antrenor școlit în Germania și alta, condusă de un tip izvorât din filosofia giuleșteană, adică din singurul loc din România care pare să aibă cromozomi comuni cu Anfield.

Tudorel la Dalglish?
Putem gândi așa? Putem, la primul aut dictat de Balaj să nu-i scanăm cariera, să vedem câte decizii pro-Steaua și câte pro-Astra are? Putem să facem personaje principale din suporteri și nu din Gigi Becali? Putem să-i căutăm în tribuna stelistă pe Tudorel Stoica sau pe Majaru, echivalenții tenorilor Dalglish și Rush, și să-i observăm cântând cu lacrimi în ochi? Dacă da, înseamnă că începem să înțelegem fotbalul. Dacă nu, ne rămâne doar să vedem săptămâna viitoare, la Comisii!

P.S. Sigur că fotbalul înseamnă Real, Atletico, Liverpool. Dar înseamnă, vă invităm să constatați, și Mircea Lucescu. La aproape 71 de ani, cu un club mineresc iscat din filon Stahanov, antrenându-se printre biute și tranșee, jucând aproape de ruine și Majdane, nea Mircea e în semifinalele europene, în aceleași urne cu tenorii și cu zeii despre care am glosat mai sus! Să facem un efort să înțelegem ce înseamnă asta!

Comentarii (21)Adaugă comentariu

Fibra (87 comentarii)  •  16 aprilie 2016, 10:08

La modul la care se joaca si pe teren si in afara lui,pica prost oricand.

Cristi (1 comentarii)  •  16 aprilie 2016, 11:07

Felicitari pentru articol! Cu urmatoarele observatii: se scrie Majearu iar cromozonii comuni cu Anfield sunt la Timisoara! Respect, domnule Lucescu!

adi_stelistul (70 comentarii)  •  16 aprilie 2016, 11:37

Si totusi va amintesc ca si la noi s-au mai vazut vremuri cand tribuna timisoreana canta la 1-8 cu Steaua numele favoritilor. Nu stiu "unde s-au dus, cand au apus" (vorba unui vechi cantec) vremurile acelea, mai ales ca nu sunt atat de antice, dar uite ca asa s-a intamplat. Traim vremuri in care fotbalul nostru e mai palpitant la comisii, TAS-uri, tribunale si curti de apel. Da' poate, cine stie, mai suna-va dulcele corn si pentru noi, vreodata.

yoz7777 (2 comentarii)  •  16 aprilie 2016, 11:47

***... Tocmai ai murdarit spiritul Anfield facand acea comparatie cu mahalaua giulesteana. Chiar esti jenant!!!

yoz7777 (2 comentarii)  •  16 aprilie 2016, 11:51

Si ca sa-ti fie clar, poate ca esti confuz - scuipatii, pungile de urina, injuraturile *** sunt de nealaturat unui spirt de fair play si lupta precum cel de pe Anfield, rusine scriitorule...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

m3sm3r (1 comentarii)  •  16 aprilie 2016, 12:37

haahaaaa....Alineeee...sa compari Ghiulestiul cu Anfield.....Alineeeeee....!!!

Cosmin (21 comentarii)  •  16 aprilie 2016, 12:55

A compara Liverpool cu Giurgiu , ( in orice privinta,,,,), doar pentru ca ar fi "orase port" este ca si cum ai compara Liverpool FC si ASTRA, echipele de fotbal din cele doua locatitati ( atentie in Liverpool sint mai multe echipe de football..!). Postarea : "..Scuze pentru paralela total neinspirată!... " se accepta. Orice jurnalist este om si poate bea si el un paharel si apoi.....graiesc aburii lui... Cam la asta se rezuma articolul...!

Anonim (78 comentarii)  •  16 aprilie 2016, 13:27

O comparatie in defavoarea nostra intre meciul din Europa League si cel de la Giurgiu este justificata daca avem in vedere traditia, spiritul de lupta, implicarea, suspansul si valoarea intrinseca a echipelor. Daca insa ne-am raporta la Ch. League, atunci meciul de la Liverpool ramane "in picioare" doar prin suspans, intensitate si grinta (numai din partea portuarilor din Anglia)! Au fost amintite aici nume precum Real si Atletico, cu care sunt de acord; de ce lipsesc, totusi, alte cateva nume, precum Bayern, Manchester City, P.S.G., Juventus, Arsenal (chiar daca a avut ghinionul sa intalneasca in "optimi" sau in "sferturi" Barcelona - de vreo 3 ori si in alta forma decat acum - si Bayern), Tottenham (ocupata cu urmarirea celor din Leicester) sau chiar Benfica, toate mai bune decat gruparea antrenata de Klopp! Actualii "cormorani" sunt departe de valoarea celor din 2005 sau a grupului de la sfarsitul anilor '70 si din prima jumatate a deceniului urmator, fapt de necontestat; doar spiritul pledeaza in favoarea lor. In fine, este de constatat ca nemtii nu mai sunt ... nemti, intrucat Dortmund (locul 2 in Bundesliga) n-a fost in stare sa se califice dupa ce a avut de doua ori avantaj de doua goluri in fata unui club care viseaza la Ch. League doar prin intermediul Europa League! Cred ca este clar ca Bundesliga este supraapreciata in raport cu celelalte tari importante din Europa! A.

ionel (5 comentarii)  •  16 aprilie 2016, 14:45

1. De 4 ori am revăzut rezumatul meciului Liverpool-Dortmund. A fost ceva de vis. Un spectacol unic. Un fapt însă nu știu dacă a mai fost sesizat de cinva decât poate de ”albitrul” Găman-și-eu-sunt-12. În minutul 68, la 3-2 pentru nemți, un jucător de la Liverpool a avut intrare la mijlocul terenului similară cu a lui Olteanu. Intare prin alunecare cu piciorul sus pe glezna adversarului. Arbitrul a fugit la el l-a atenționat și i-a făcut semn să se liniștească. Englezul a dat din cap că a înțeles și meciul a continuat. Nici măcar galben! Ulterior englezii au întors meciul într-un final de vis și într-o atmosferă unică. Ce se întâmpla dacă prin absurd arbitra *** de Găman? În primul rând îl chema la el teatral pe jucător (arbitrii noștri nu se duc ei la jucătorul vinovat!) și tacticos îi dădea roșu. Apoi adio spectacol și valea toată lumea acasă! După meci cred că niciun neamț nu s-a gândit să invoce faza aia ca o explicație și ca o scuză a eșecului. La noi boii ăștia de arbitrii ar trebui să priceapă că lumea nu se uită la meci pentru ei. Să înțeleagă că nu trebuie să strice spectacolul prin decizii aberante. 2. Un capitol aparte îl reprezintă Crăciunescu-cancerul-fotbalului-românesc. Acest Hitler al arbitrajului explică tacticos cum toate decizile arbitrilor sunt greșite, cum în fiecare meci ar trebui elimnițai 5 jucători și acordat 7 lovituri de la 11 m. L-am urmărit cu atenție pe acest imbecil. El reprezintă OPOZIȚIA la adresa arbitrajului. Fără excepție arbitrii greșesc și toate astea pentru că NU conduce EL arbitrajul românesc. Emisiunile de ”analiză” de după meci reprezintă mașini de tocat arbitrajul. Nu mai zic că de obicei după toate analizele rezultă că fcsb e cea mai dezavantajată echipă din țară. Fotbalul românesc e în colaps. Stdioanele sunt goale, iar microbiștii tot mai puțini. Pe bună dreptate.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maxentiu (42 comentarii)  •  16 aprilie 2016, 14:45

Fotbalul adevarat a murit demult, prin anii '90 o data cu legea Bosman. Pentru englezi, el a murit chiar mai inainte, dupa Heysel si legile draconice pentru suporteri generate de acea tragedie. Pe un stadion unde suporterii platesc de la 100 de lire in sus ca sa stea pe scaun 90% din meci, YNWA nu poate suna decit fals, cu toata publicitatea din jurul sau.

ionel (5 comentarii)  •  16 aprilie 2016, 14:50

+1 #306 clod 16-04-2016 14:02 3. Acum ca să fiu corect am văzut decizii aberante și la nivel înalt. Un idiot de arbitru l-a dat afară pe Tores la Barcelona-Atletico Madrid, într-un moment când madrilenii conduceau cu 1-0. Tores a fost eliminat pentru două galbene, ultimul acordat în stil Crăciunescu. Se impunea doar o atenționare a atacantului madrilean și cred că nimeni nu avea nimic de obiectat. Arbitrul a simțit că trebuie să iasă el în evidență la un meci urmărit de sute de milioane de oameni. Începând din momentul ăla madrilenii s-au băgat în propriul careu, s-au apărat eroic și au pierdut numai cu 2-1. În retur după un meci fantastic au întors rezultatul și au obținut o calificare care trebuie trecută în cărțile de istorie. Madrilenii s-au calificat fără Tores și fără Turan (cumpărat de Barcelona) și fără multe altele. Atletico Madrid și Liverpool reprezintă triumful fotbalului. Arbitrii care ies ei în evidență și strică spectacolul ar trebui excluși fără milă. 4. Mor când aud ”specialiști în arbitraj”. Ce *** e arbitrajul ăsta? Fizică nucleară? Numai idiotul de Crăciuneascu se pricepe să spună când e fault sau henț? Sunt chestii de bun simț. Văd că la diverse faze o serie de comentatori, ziariști sau chiar foști fotbaliști (!) pleacă capul rușinați și spun că trebuie consultat un ”specialist”. Ce *** e vorba de cancer, să ai nevoie de biopsie? Ce e așa greu la capitolul ăsta? 5. Închei cu faultul lui Olteanu. NU SE DĂDEA ROȘU! Nici măcar Bărboianu care a fost lovit nu cred că se aștepta la asta. Doar dacă jucătorul e grav accidentat se impunea la faza aia o sancțiune care a făcut meciul praf. Una este dacă dau cu mașina peste un om și îl ating ușor și cu totul altceva dacă îl omor. În situația asta se sancționează gravitatea greșelii. ”***” Găman! ”***” Crăciunescu!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cosmo (48 comentarii)  •  16 aprilie 2016, 14:55

Bun articol. Umbrit de paralela total neinspirată, dar te-ai scuzat pt. ea. :D

observator_federal (17 comentarii)  •  16 aprilie 2016, 16:46

Multe dintre tribunele "de legenda", frumoase, cu galeriile fluturand steaguri si cantand imnul echipei au cam disparut la noi. Au aparut in schimb "clone" si echipe comunale... FC Liverpool are o lunga traditie, o galerie ce-l insoteste peste tot, un imn superfaimos... Astra si FCSB nu au! Nu exista,deci, motive de comparatie! Sa revenim "cu picioarele pe pamant", fotbalul nostru este altfel, "ca la noi, la nimeni". Sper macar sa avem "o finala" corect disputata, in care cei mai buni sa castige!

radu (18 comentarii)  •  16 aprilie 2016, 16:59

Pentru Cristi : Nu stiu la care Timisoara face referire in chestia cu cromozomii comuni cu Anfield .Cred ca nu la Timisoara anilor 80 , retrogradata la comanda tovarasului Lucescu .

Ister (6 comentarii)  •  16 aprilie 2016, 18:32

Păi la meciul *** ar trebui sa va uitați acolo este *** numărul 1 al echipei *** el va face show-uri *** pe tot parcursul partidei, ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marius (1 comentarii)  •  16 aprilie 2016, 19:26

Felicitări domnule pentru articol. Puțin forțată comparația Anfield- Giulești dar se acceptă, înțeleg sensul articolului. @ ionel(user) prietene matale începi frumos si termini în genunchi, rânjind în barbă înjuri pline de frustrare. Caută un site pentru asta sau un articol potrivit...sau depune o moțiune, la ce viteză e la palat poate ti se aprobă. Oricum ești penibil...

Mihai (1 comentarii)  •  17 aprilie 2016, 0:26

In Romania penalii iesiti din puscarii de drept comun sunt patroni si presedinti de cluburi... =You`ll Never Walk Alone= se traduce in =Nu vei merge niciodata singur la puscarie!= Mergem toti: Copos, Borcea, Ion Niculae, Jiji, Giovani, Victor, Jean Padureanu, Gica Popescu, Meme Stoica, etc etc... Halal fotbal Domnule Buzarin... ***? La noi Intertoto este Interlopo!!! Rusinica...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

helioglobalus (5 comentarii)  •  17 aprilie 2016, 18:13

@yoz7777 Ai dreptate să nu compari Giuleştiul cu Anfield! Rapidişti nu au asasinat pe nimeni, cum au făcut-o "fanii" reds (probabil de sânge) pe Heysel!

RapidCrîngași (91 comentarii)  •  18 aprilie 2016, 7:22

Dle. Buzărin , în principiu poate v-aș da dreptate DAR.... în România NIMIC nu este ca în Anglia din NICI un punct de vedere (mă refer la lucrurile bune) , DE CE ar fi în fotbal la noi ca la ei... hai să fim serioși. CE COMPARAȚIE.!!!

RapidCrîngași (91 comentarii)  •  18 aprilie 2016, 8:36

@Yoz777@... Stați liniștiți frașilor că dacă vorbim de ATMOSFERĂ , FIDELITATE față de club , PATIMĂ , FANATISM , SPIRIT , ISTORIE , TRADIȚIE... singurul loc din România (și unul din NU foarte multele din Europa) care se poate compara cu Anfield-ul este Giuleștiul... tribuna giuleșteană... UNICII fani ai Rapidului care joacă pe cel mai vechi stadion din România ȘI care a fost inaugurat de REGELE CAROL... Stai jos și dă-ți un cap în gură ai nota 1 pentru comentariul tău insipid , răutăcios și plin de frustrări... probabil că ești stelist... @[email protected] greșit. Timișara este MULT în spatele Rapidului ca atmosferă , fani... spirit... Ți-o spune unul care se duce din 1972 (aveam 10 ani) pe stadioane. Sunteți OK... dar mai aveți mult pînă departe. dacă aș compara PE UNDEVA fanii vreunei echipe cu cei ai Rapidului (POATE și galeria... DOAR "pe undeva") , aia ar fi Petrolul Ploiești , nu Timișoara , nu Craiova , în nici un caz Steaua , nu Dinamo (cu toate că mai nou pot să spun că îmi place galeria lui Dinamo cîteodată... la meciurile cu Steaua sau Rapid... în rest...)

Ronnie (1 comentarii)  •  18 aprilie 2016, 9:12

Cromozomii comuni cu Anfield sunt in Giulesti domnule Cristi. Eu sunt stelist patimas, dar am asistat la un meci pe Giulesti cand eram student ...cu Vitesse Arnhem si crede-ma nu se poate descrie in cuvinte atmosfera. Atat de frumos a cantat stadionul 90 de min! Tot stadionul! Plus istoria!

Comentează