Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

EuroOvidiu și ai săi

Avem un arbitru român în Champions League. Îl vom avea ”aproape sigur” și la Euro 2016, însoțit de alți cinci conaționali de mult mai mică anvergură

Permalink to EuroOvidiu și ai săi
duminică, 13 decembrie 2015, 9:13

Ovidiu Hațegan are 35 de ani, e suplu, gelat, medic, familist, civilizat, se adresează cu „dumneavoastră” inclusiv juniorilor. Vorbește engleză, are mulți prieteni pe Facebook, Twitter, Whatsapp, e lucrat la sală, costumele slimfit cad bine pe el, pantofii cu calapod milanez îi strălucesc mereu.

A arbitrat bine Benfica-Atletico, i-a dat un cartonaș galben lui Diego Godin, a cărui privire supărată nu prea e indicat s-o întîlnești dacă îți dorești să ai un psihic bun în următoarele cîteva luni. Observatorul UEFA, Nikolai Levnikov, un rus cu alură kominternistă, care probabil că între timp a învățat și el engleza și skype-ul, i-a dat 8,4, o notă care în limbaj milenarist înseamnă mai mult decît, pe vremuri, o strîngere de mînă de la Vautrot sau Rudi Glockner, corifeii anilor cînd arbitrii români nu prea atingeau acest nivel.

Pliat pretențiilor noii ordini mondiale, doctorul Ovidiu Alin Hațegan va merge „aproape sigur” la Euro 2016. Va fi la un nivel pe care nu l-au atins Porumboiu sau, mai încoace, Balaj sau Tudor. Sigur, la răboj stă acea finală de Champions League a lui Crăciunescu, dar la nivel de echipă națională n-am mai fost așa sus de foarte mult timp.

Din 1988, de cînd alt arădean, mutat între timp la Timișoara, Ioan Igna, dădea cam ușor cîte un penalty pentru ambele eurosemifinaliste, RFG și Olanda. Era, pe vremuri, des prezent la marile competiții și Nicolae Rainea, trei Mondiale, dar acelea erau timpuri în care puteai să fii maistru de locomotive la depoul Bîrlad, nu-ți cerea nimeni engleză sau Twitter.

Întîi să salutăm patriotic performanța lui Ovidiu, apoi s-o analizăm. Doctorul l-a supărat recent, la Zagreb, pe ditamai Arsene Wenger. Nimic rău în asta, n-ai cum să fii arbitru mare dacă încerci să împaci pe toată lumea. Dar cît de mare e Hațegan, deși mărimea e o chestiune destul de greu cuantificabilă într-un domeniu în care dimensiunea e dată mai ales de lipsa erorii? Răspunsul e simplu, Hațegan e exact atît de mare cît îi cer canoanele contemporane să fie. Conform acestora, e mai mare decît au fost și Porumboiu, și Cristi Balaj, și Sandu Tudor. Conform ochiului liber, pe care mileniul trei îl respinge ca unitate de măsură, e mai mic, mai temător, mai puțin autoritar și mai supus greșelii decît toți aceștia.

Dar contează doar judecata globală a UEFA, criteriu la care Ovidiu iată că primează! UEFA se bazează pe aprecierile cibernetice gen Levnikov, mai puțin pe imagini de ansamblu. Și, de la un nivel încolo, aproape că nu mai ia în considerare partidele de campionat intern, la capătul cărora Hațegan a strîns și mai strînge încă destule contestări.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

FYRY (31 comentarii)  •  13 decembrie 2015, 11:25

Stiu Kominternistiide la uefa ca pe plan intern tre sa si faca planu la hectar…penibila institutie

Soos Vilmos (55 comentarii)  •  13 decembrie 2015, 11:56

Este suplu ( adica se pliaza la comenzi), gelat ( papitoi) si mai ales stie pentru cine sa arbitreze. Oare de ce nu arbitreaza la fel de mirlaneste si in strainatate ?

fritz (1 comentarii)  •  13 decembrie 2015, 13:03

Alin , te comporti tipic romanesc . Dupa parerea mea contiunutul articolulul e rautacios . ,,Craciun fericit!!!,

Zebo (3 comentarii)  •  13 decembrie 2015, 13:48

Dle Buzarin, cred ca nu stiti, dar sinteti, anul acesta, primul ziarist, important, care il lauda ,fara rezerve pe Ovidiu Hategan. Sint insa altii ( Naom,Geambasu,Vochin,Angheluta, dar si Craciunescu&Porumboiu, etc) care nu pierd ocazia de a-l critica aspru. Nu de mult,la Poli-Viitorul colegii dvs de gsp sau digitv l-au demolat pentru un hent si penalty-,gresit acordate. Desi arbitrul se afla la 4-5 m de faza, desi imaginile tv ,in Romania, nu ofera reluari limpezi, din 5-6 directii ( au fost 2 reluari diferite)au concluzionat ca nu a fost hent, ca jucatorul Belu a fost cinstit ca a spus ca mingea l-a lovit in fata. Asa era, mingea ii lovise fata, dar cu foarte mare probabilitate a deviat din mana in fata. Nici un comentator nu a spus, ca la Tudor, ca la Balaj ( mult mai iubiti de presa) : „dam credit arbitrului, ca a fost aproape” .Mai mult notele au fost jignitoare pentru o presupusa singura greseala. Chiar Hagi a fost persiflat , la interviul de dupa meci, ca arbitrii ajuta Viitorul, deci fie Hagi este favorizart, fie Hategan face parte dintr-o „asociatie” pro Hagi & Viitorul. De ce nu este iubit Dr. Hategan ? De ce nu are melte delegari la Derby-uri ? Pentru ca este „neatarnat”, pentru ca nu trece cu vederea cartonase la Steaua sau Dinamo, ca elimina fara ezitare.Cum sa-l laude Craciunescu sau Porumboiu cind nu dansii l-au promovat, iar acum va avea rezultate peste ei, ca la European va merge sigur, iar daca acolo se remarca drumul spre moldiale ii este deschis. Asa ceva supara ! Asa ca, oridecite ori fluiera in tara este tocat de ziaristi ( ce sa mai zici ca istetul comentator dl Angheluta a fost jucator la Poli, cum sa nu-i apere pe polisti ?). Cu sau voia unora baiatul asta, intradevar educat si manierat, care vorbeste vreo 4-5 limbi, va prmomova , exclusiv, pe baza presratiilor din afara Romaniei. Ca noi ne cramponam de Balaj, Tudor, ( terminati, ca varsta, au avut vremea lor si nu au folosit-o), ca la noi un Gaman nu stie nici o limba straina, iar micutul Avram, e cam ..prea micut. In plus doar dl Deaconu este observator extern de arbitri si Hategan nu se poate astepta la „ajutor incrucisat” cum fac englezii, francezii, si alti. Asa se promoveaza la romani. Inchei cu felicitarile cuvenite pentru un articol onest.

Soos Vilmos (55 comentarii)  •  13 decembrie 2015, 14:04

Se pare ca in continuare cenzurati opiniile ce nu se raliaza la pupincurismul site-lui.

ottonelu (8 comentarii)  •  13 decembrie 2015, 14:05

Pentru OANA DUȘMĂNESCU (ea m-a interzis), scuze, Alin Buzarin, dar te folosesc… (referitor la articolul cu armele de foc in SUA):
„Doamnă Dușmănescu, scrieți în dodii! Nu chiar toți pot deține arme de foc în SUA. Când cumperi în mod legal o armă acolo,
trebuie să prezinți cartea de identitate sau permisul de conducere (plus că trebuie sa fii cetățean american, sâc!).
De-aici pornește un „background check” in mod automat, în zece secunde se află dacă: ai cazier sau boli psihice,
înregistrate pe CNP (pe românește), sau „insurance number”, adio arme! Ietete, ați devenit dumneavoastră promotorul
unei legi a administrației Clinton din 1994, tocmai în Românica noastră dragă și scumpă! De ce, Doamne iartă-mă,
vorbiți de o apocalipsă generată de „Second Amendament”??? N-aveți ce scrie despre sport? ….
Apăi, avem și noi campioni olimpici la TRAGERI CU ARME DE FOC, doamnă dragă, și în comunism, dar și acum, în capitalism!!!
Poate nu sunteți mandră de ei… %%$$#@@#% #@!#$#$^&***)_(^%^%*&$#%$@%@# !!! românește spus.
Nu trebuie semnătura și aprobarea lui Oprea Gabi pe fiecare autorizație de port-armă, în interes național! GET IT, MISS DUȘMĂNESCU?”

Vladimir (2 comentarii)  •  13 decembrie 2015, 22:15

Probabil ca merita mai mult Balaj aceasta prezenta, ca incununare a carierei, dar n-a fost sa fie. Probabil stie doar limba engleza, nu si limba greaca. Sper macar ca in completul de 5, din ce am inceles, sa nu faca parte si Coltescu, care in Liga 1 a arbitrat doar in 5 meciuri din 22 sezonul asta, in 1 meci a fost rezerva, iar in restul de 16 a fost, probabil, suspentat. Nu stim pentru ca suspendarile arbitrilor nu sunt publice, cum ar fi firesc sa fie.

razvanstefan2010 (1 comentarii)  •  23 decembrie 2015, 16:19

@ zebo
aseara am urmarit pe dolcesport.ro analiza arbitrilor si dl hategan a gresit anul asta in 6 din 14 meciuri arbitrate in liga 1, in unele avand si 3 erori grave.

Comentează