Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Să tot avem ciobani ca Tudorel!

Rememorând derby-urile alb-negru, Gigi Mulțescu îl numește pe Tudorel Stoica, fostul căpitan al Stelei, "cioban"

Permalink to Să tot avem ciobani ca Tudorel!
joi, 19 noiembrie 2015, 3:30

„Ce făceam eu era artă, ce făcea el era ciobănie!”. Sigur că în comparație e umor, e amiciție peste decenii între doi mari fotbaliști, dar dacă Tudorel Stoica era cioban, atunci Bumbescu, Gogu Tonca, fie iertat, sau chiar Andone ce erau?

Ce bine ar fi dacă astăzi Steaua ar avea măcar o jumătate din „ciobanul” Tudorel, iar Dinamo măcar un sfert din autointitulatul artist Gigi Mulțescu. Cînd spune că făcea artă, Mulțescu nu greșește cu nimic. Golurile cu Hamburg, primul, acasă, șut de la 35 de metri, dar mai ales cel din deplasare, cînd a driblat portarul mai mult din priviri, aparțin acestui domeniu atît de pretențios.

Iar Tudorel, „ciobanul”, nu doar că alerga niște kilometri care astăzi ar da peste cap instrumentele sofisticate de măsurare. Era în stare să bată o lovitură liberă (a dat un astfel de gol Craiovei, în Ghencea), să traseze o diagonală de patruzeci de metri, și chiar să dribleze, deși esteții Marcel Răducanu, Iordănescu sau chiar Ion Ion își permiteau să-l ia-n balon, tachinîndu-l că driblează prin alunecare. Sigur că Tudorel mai băga și cîte un cot, mai punea și cîte o piedică, dar și azi, la 61 de ani, ar avea realizări tehnice peste vedetele contemporane.

Vorbim despre azi? În urmă cu treizeci, patruzeci de ani, Muniru, Breeveld și Tahar ar fi fost dați împrumut la Mecanică Fină, un fel de „satelit” al Stelei care făcea naveta între Ligile doi și trei. Iar Gigi Mulțescu, dacă ar fi avut la oricare dintre echipele pe care le-a antrenat cîte un cioban ca Tudorel, probabil c-ar fi cîștigat vreo zece titluri și ar fi jucat finale europene!

Comentarii (17)Adaugă comentariu

adi_stelistul (70 comentarii)  •  19 noiembrie 2015, 16:42

Si eu sper ca e o intepatura amicala ca intre vechi rivali. Si atat! Altfel e o rabufnire frustrata fara sens si fara temei. Cine stie, poate Multescu, stelist de mic (e produsul clubului din Ghencea), e frustrat ca n-a fost retinut la Steaua la varsta senioratului (o decizie gresita, asta e evident, dar asta e), in schimb un „venetic” ca Tudorel Stoica a ajuns sa castige trofee europene la Steaua. Poate asta e. 🙂

Emil (1 comentarii)  •  19 noiembrie 2015, 17:07

Sa nu exageram !

tirgovistean… (2 comentarii)  •  19 noiembrie 2015, 17:09

au fost buni dar nu grozavi.Nici Tudorel ,nici Multescu n-au prea avut loc la nationala .Nu se putea sa nu amintiti de meciul cu Hamburg,singurul in care Dinamo a jucat ft bine. Dar despre „17 Nentori” ori pescarii islanezi nimic?

ba(la)nel (60 comentarii)  •  19 noiembrie 2015, 18:26

Foarte corect articolul. Aceeasi comparatie (jignitoare pentru cei din marea echipa a Stelei) s-ar putea face si intre Majearu si Tanase, sau intre Lacatus si Chipciu. Dar ar fi penibil intentia…niciodata, nici in 10 vieti, n-o sa mai aiba Dinamo conducator de joc precum Multescu sau stelistii mijlocas de talia lui Tudorel. Pacat ca nu mai gasim pe Youtube faze create de acea linie de mijloc a Stelei formata dintr-un trio unic: Dumitru-Stoica-Iordanescu. Ar fi o lectie de fotbal adevarata.

arh.Gheorghe Petrescu (113 comentarii)  •  19 noiembrie 2015, 18:41

Hai sa felicitam generatia din comunism ca, la conditiile ce le-a avut, a facut performante notabile. Jucatorii erau fotbalisti adevarati si nu ne era rusine cu ei. Isi vedeau de treaba lor in fotbal, fie, daca castigau mult sau putin, si se multumeau cu cat primeau. Astazi, in Romania e un circ continuu si ATAT. Pacat ca tineretul de azi, nu invata NIMIC de la aceasta generatie performanta de ieri. Hai Romania!

Dan (14 comentarii)  •  19 noiembrie 2015, 18:51

Gigi Multescu nu e nici macar gluma, desi viata lui de antrenor la 50 de echipe, (cate 5 etapte la fiecare), e de tot rasul, dar, macar de si-ar schimba Alain Delon-ul ala primit pe sub mana de la fabrica de confectii Miorita, in 1985, inainte de a vorbi!

mihai (4 comentarii)  •  19 noiembrie 2015, 19:23

Sper ca Gigi (Multescu) a facut o gluma nereusita. Junioratul stelist neimplinit,
nu cred ca il indreptateste sa abordeze exprimari tipice celuilalt „mare” gigi. Dar ce sa faci, din pacate, sindromul nea Mircea face prozeliti. Altfel, numai de bine!

mihai (4 comentarii)  •  19 noiembrie 2015, 19:34

Sper ca a fost o gluma nereusita a lui Gigi(Multescu). Junioratul stelist neimplinit se pare ca a lasat urme tipice sindromului „nea Mircea”. In
rest, numai de bine!

juniordefotbal (2 comentarii)  •  20 noiembrie 2015, 0:11

Muniru, Breeveld și Tahar nu puteau juca la „Mecanica Fina”. La „Mecanica Fina” juca Adrian Ionescu, Tudorel Cristea, fratii Zamfirescu, un fundas central-mijlocas Ghita, apara Gherasim.,. nu jucau niciodata. Poate pe la I.C.A.R, la I.M.E.B…

Gicu (1 comentarii)  •  20 noiembrie 2015, 0:27

Corect.
Articol mult prea elegant si cu prea mult bun simt.

Flaviu (9 comentarii)  •  20 noiembrie 2015, 9:32

Chiar discutam cu niste prieteni ca actualul nivel al Ligii1 este cam la nivelul diviziei C de dinainte de 90′.

the_gunner (6 comentarii)  •  20 noiembrie 2015, 9:42

L-am vazut pe Tudorel in zeci de meciuri . Unele „pe viu” altele la TV . A fost un jucator foarte important pt Steaua . Era in elementul sau in fata careului de 16 advers si propriu . Intre ele era o continua pendulare ,dar continua ! Rar il vedeai stind cu miinile in solduri .Ca a mai facut si cite un fault de joc ,asta se subintelege, asa dicta jocul in acele momente . Avea rolul de razbunator . Cind un jucator advers „toca ” stelistii cu faulturi si intrari dure ,Tudorel se lipea de el si omul se cumintea urgent .Daca ar fi sa joace azi ar putea fi asemanat cu Mascherano ,cind joaca mijlocas , si cu Schweinsteiger . Ar avea loc in orice mare echipa .As dori un Tudorel la echipa mea ,Arsenal.

corneliu (62 comentarii)  •  20 noiembrie 2015, 9:45

si avea si putin creier, cand imi aduc aminte de meciul cu standard liege…

emil (2 comentarii)  •  20 noiembrie 2015, 10:14

De ce scrierile despre fotbalul din pasiune au acelasi iz de arta ce aduce zambetul in suflete ? Cred ca se foloseste tocul si nu pixul . Felicitari !

supporter (3 comentarii)  •  20 noiembrie 2015, 12:37

Recomand vizionarea ultimului meci la Steaua înaintea plecării lui în Franța, partida cu U Craiova 2:1. Tudorel avea 35 ani, urmăriți acest „ciobănel”, apoi trageți concluziile.
În altă ordine de idei, cum vi se pare că oameni care au adus glorie acestei țări se târăsc în mizerie(nu e cazul lui Tudorel), în timp ce politicieni nesimțiți împreună cu partenerii lor vânează din elicopter….

Bogdan (10 comentarii)  •  20 noiembrie 2015, 12:41

Lui Andone i se spunea „ortopedul”. Dar daca facem liste de rupatori de oase, nu cred sa-l intreaca cineva pe Lacatus.
Dar ca sa fim cinstiti si din alt punct de vedere: pe vremea aceea era mult mai usor sa fii cioban, sa bag cotul, sa inmoi niste oase: luai cel mult un galben. Acum insa, galbenul e aproape automat la cot ridicat in saritura, iar pentru lovire – rosu (cu exceptia lui Muresan, desigur).
Si mai este ceva, mai mult o curiozitate de-a mea: cati kilometri alerga fotbalistul intr-un meci din acele vremuri? Senzatia mea este ca nu 10-12, ca acum. Mi-ar placea, macar pentru meciuri mari, acolo unde s-a facut filmare de ansamblu, sa se treaca inregistrarea prin analize. Sunt convins ca cel putin Mircea Lucescu inca mai are asemenea filmari cu intreg terenul…

gkz (15 comentarii)  •  22 noiembrie 2015, 19:54

nu ma mai mira nimic; nu ziceai la tvr ca hagi a fost eliminat si dinamo avea o misiune usoara in `89, corect era sa spui dupa ce scorul era 3-0 pt dinamo!!!!? ; sau vaiscovici si camataru au fost eliminati pe drept in `88 tot in ghencea cand eliminarile de genul alora nu se dictau niciodata in conditiile in care meciul acela decidea titlul !

Comentează