Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Definiția fotbalului, varianta Baia Mare

Nimic despre Steaua, despre jocul ei pururi de-a latul, despre declarația de copil neurecheat la timp a lui Cojocaru.

Permalink to Definiția fotbalului, varianta Baia Mare
sâmbătă, 31 octombrie 2015, 9:31

Nimic despre observatorul care a zis sau n-a zis să se pună tunurile cu apă pe oameni, precum la cetățile medievale asediate. Nici despre nocturna primitivă sau despre terenul prost.

Dar cît mai mult, dacă se poate chiar totul, despre public și despre FCM Baia Mare, două entități care se merită una pe cealaltă, în frumusețea, inocența și dăruirea lor.

Publicul. Deși generațiile s-au schimbat, publicul de la Baia Mare pare cel de-acum 35 de ani, ingenuu, curat, cald, înghesuit pe gradene și pe scările de acces, însuflețit, însetat de fotbal, strigînd „Hoții” ca pe vremuri, în imaginile alb-negru pe care le savurăm atunci cînd avem răgazul să ne uităm pe youtube. La un moment dat, nu stadionul anacronic părea din alt film, ci laserele verzui care mîngîiau chipul lui Tade păreau venite dintr-un viitor pe care nu se știa dacă seara maramureșeană de joi îl va ajunge vreodată.

Echipa. Uitați-vă la trupele de prima ligă și veți sesiza, la multe dintre ele, mai ales la cele care n-au vise de play-off, dar și la cîteva din celelalte, o rutină, o blazare, un plictis. Echipa din Baia Mare a fost, timp de 120 de minute plus prelungiri, ca un fruct proaspăt, ca o franzelă caldă, care scoate mereu aburi, deși timpul trece și cuptorul s-a stins.

Steaua a jucat prost nu doar pentru că în ultima vreme joacă prost, ci pentru că a avut în față un adversar care a înțeles din fotbal exact esențialul. Să joace, să atace, să nu se ascundă după timp și după rezultat. Baia Mare are o echipă lucrată, cu trasee, cu forță în apărare, cu inventivitate la mijloc și cu viteză în atac, iar cine se uită la fotbal nu doar ca să-și facă de lucru, observă imediat cît s-a muncit pentru ca niște jucători fără cine știe ce nume să ajungă la un așa nivel.

O astfel de echipă transmite unui astfel de public un mesaj cît se poate de clar. Ceva de genul „noi ne antrenăm și muncim ca să merităm la meciuri aplauzele voastre”. Cam asta e, rostită într-o altă cheie, definiția fotbalului.

Comentarii (2)Adaugă comentariu

alex (1 comentarii)  •  31 octombrie 2015, 16:33

Felicitari pt articol!!!

marius (1 comentarii)  •  31 octombrie 2015, 21:20

Cojocaru,acest c8il numeste ”execrabil”terenul de pe Dealul Florilor,insa ar trebui sa isi aduca aminte de mocirla din Ghencea care produce orez la ora actuala,pe care a jucat Steaua un meci de CupaUEFA in compania Valenciei sau de nisipul de pe Lia Manoliu cand Romania a pierdut in fata Danemarcei.Cat despre publicul baimarean achesez la ideea ca a ramas unul din perioada ceausista,cand fotbalul a ”murit” pe plan local si a inviat joi seara cu ocazia partidei de cupa cu FcSBsi de asemenea cu pozitia de lider in Liga a doua.Acest public s-a alimentat sporadic cu atmosfera primei ligi in stadioanele Clujului,ori la meciurile Bistritei.Imbucurator este faptul ca in ciuda faptului ca fanii au venit sa vada pe Steaua,acestia au sustinut echipa locala.

Comentează